В╕та╓мо, Г╕сть. Будь ласка Ув╕йти або Заре╓струватися.

Стор╕нки: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 12
оновлення укра╖нсько╖ розкладки (Прочитано 28030 раз)
noddeat
Л╕тератор

Grammar Nazi

Пов╕домлень: 1882
Стать: male
Re: оновлення укра╖нсько╖ розкладки
В╕дпов╕дь #75 - 01.11.2007 14:54:57

Цитата DalekiyObriy о 30.10.2007 17:05:47:
╓ пропозиц╕╖ куди покласти? 6 та 7?

ну оск╕льки ц╕ знаки використовуються р╕дше, н╕ж знаки пунктуац╕╖, то байдуже куди, аби т╕льки були поруч. 6 та 7 п╕дходять.
Нагору

[Ubuntu 9.10] [Fedora 12] [GNOME user]
Ел. пошта | WWW   IP записаний
Adv
Початк╕вець
*

Пов╕домлень: 3
В╕дпов╕дь #76 - 04.11.2007 18:47:35

Цитата DalekiyObriy о 18.10.2007 19:29:35:
Оновив розкладку (схему ╕ файли розкладок для обох ОС): наблизив тр╕шки б╕льше до us_intl та Strange Ukrainian якою користуються багато народу ╕ прибрав дек╕лька символ╕в.

Прохання тестувати.
Якщо б╕льше не буде зауважень та пропозиц╕й, думаю це можна буде пхати в наступний випуск X.org.

Варто зам╕нити юн╕код на символьн╕ коди:

U0301 — ?
U00B9 — onesuperior
U00B2 — twosuperior
U00A7 — ?
U20B4 — ?
U00B0 — degree
U2022 — enfilledcircbullet
U2014 — emdash
U2013 — endash
U2260 — notequal
U00B1 — plusminus
U00AE — registered
U00A9 — copyright
U2122 — trademark
U00AB — guillemotleft
U00BB — guillemotright
U201E — doublelowquotemark
U201C — leftdoublequotemark
U2026 — ellipsis

Також не вистача╓ цента:
cent (В╕н п╕д знаком коп╕райта)

Ще пропозиц╕я синхрон╕зуватися з В╕стою в план╕ розташування гривн╕.
╤ зауваження щодо долара та ╢вро, може пом╕няти ╖х м╕стами, бо ми робимо розкладку на роки, ╕ ╢вро все ж ближче до нас.
Нагору

IP записаний
DalekiyObriy
Л╕тератор

Пов╕домлень: 1340
В╕дпов╕дь #77 - 06.11.2007 06:03:01

на символьн╕ коди пом╕няв
на рахунок цента не впевнений - його вживають в нас дуже не часто

а де у в╕сти гривня?
Нагору

Mandriva 2010.0 (x86-64)
  IP записаний
╢вген Г╕левський
Початк╕вець
*

Debian Lenny x86_64

Пов╕домлень: 8
В╕дпов╕дь #78 - 12.11.2007 03:10:28

Якраз пару дн╕в тому вир╕шив, що треба таке зробити, бо пост╕йно зв╕дкилясь коп╕ювати лапки ╕ тире — сильно незручно. Велми дякую! Усм╕шка Вже видалив майже непотр╕бну рос╕йську розкладку.

Зауваження 0: „®“ знаходиться там, де англ╕йська „r“, а „™“ — де укра╖нська „т“. Я коли ╕нту╖тивно шукав ц╕ символи, то ® знайшов з першого разу, а ™ спробував набрати як AltGr+е (анг. „t“). Пропоную розм╕стити ╖х за сп╕льним принципом.

Зауваження 1: що трапилось з „б“ та „ю“? Вони там зараз не так, як на малюнку, а „«“ та „»“ на „б“, а «„» та «“» на „ю“. Якщо це через те, що не визначились, як╕ част╕ше використовуються, то це не вих╕д — так ста╓ завжди не зручно з користуванням четвертим р╕внем. Краще запитати типограф╕в.

Зауваження 2: може ~ та ́  пом╕няти м╕сцями? По-перше, наголос, мабуть, використову╓ться част╕ше, а по-друге так у англ╕йськ╕й розкладц╕. До реч╕, саме задля в╕дпов╕дност╕ англ╕йськ╕й не пропоную пом╕няти м╕сцями \ та | — щоб в╕дпов╕дало англ╕йськ╕й, хоча |, мен╕ зда╓ться, потр╕бно в укра╖нськ╕й част╕ше (вже згадана В╕к╕).

Зауваження 3: пропоную на „3“ у трет╕й р╕вень пов╕сити „#“ (як у англ╕йськ╕й), а „§“ перенести на „2“ (квадрат, гадаю, для загально╖ розкладки не потр╕бен). Хоча, може д╕╓з ╕ не потр╕бен особливо.

А на „8“ (•) — це множення?

P.S. Тепер л╕нуксо╖д╕в в ╕нтернет╕ можна буде виявляти за використанням юн╕кодних символ╕в. Усм╕шка
Нагору

Roma Urbs sed Ucraina Regio est.
WWW | GTalk | ICQ   IP записаний
noddeat
Л╕тератор

Grammar Nazi

В╕дпов╕дь #79 - 12.11.2007 16:05:40

Цитата:
P.S. Тепер л╕нуксо╖д╕в в ╕нтернет╕ можна буде виявляти за використанням юн╕кодних символ╕в.

дик ╓ там верс╕я п╕д WinXP, я вже знайомим л╕нк порозсилав.
Нагору

╢вген Г╕левський
Початк╕вець
*

Debian Lenny x86_64

В╕дпов╕дь #80 - 12.11.2007 16:24:42

Offtopic:
Цитата noddeat о 12.11.2007 16:05:40:
Цитата:
P.S. Тепер л╕нуксо╖д╕в в ╕нтернет╕ можна буде виявляти за використанням юн╕кодних символ╕в.

дик ╓ там верс╕я п╕д WinXP, я вже знайомим л╕нк порозсилав.

Ну у В╕ндовс╕ ╕ ран╕ше н╕чого не заважало вставляти юн╕кодн╕ символи, нав╕ть зробити свою розкладку. Але «з коробки» цього не буде, в основному встановлять соб╕ л╕нуксо╖ди там, де муситимуть користуватись В╕ндовсом (можливо так зроблю ╕ я). Взагал╕, щоб п╕клуватись про довжину тире, потр╕бно бути або фанатиком, або мати роботу, для яко╖ це потр╕бно (у мене ╕ те, ╕ ╕нше Усм╕шка).
Нагору

DalekiyObriy
Л╕тератор

В╕дпов╕дь #81 - 12.11.2007 23:13:23

Цитата ╢вген Г╕левський о 12.11.2007 03:10:28:
Зауваження 0: „®“ знаходиться там, де англ╕йська „r“, а „™“ — де укра╖нська „т“. Я коли ╕нту╖тивно шукав ц╕ символи, то ® знайшов з першого разу, а ™ спробував набрати як AltGr+е (анг. „t“). Пропоную розм╕стити ╖х за сп╕льним принципом.

зауваження слушне, але латинське т ╓ укра╖нським е ╕ там вже рос╕йська л╕тера ё сидить, не знаю чи варто ╖╖ переносити...

Зауваження 1: що трапилось з „б“ та „ю“? Вони там зараз не так, як на малюнку, а „«“ та „»“ на „б“, а «„» та «“» на „ю“. Якщо це через те, що не визначились, як╕ част╕ше використовуються, то це не вих╕д — так ста╓ завжди не зручно з користуванням четвертим р╕внем. Краще запитати типограф╕в.

це був тимчасовий глюк, виправив

Зауваження 2: може ~ та ́  пом╕няти м╕сцями? По-перше, наголос, мабуть, використову╓ться част╕ше, а по-друге так у англ╕йськ╕й розкладц╕. До реч╕, саме задля в╕дпов╕дност╕ англ╕йськ╕й не пропоную пом╕няти м╕сцями \ та | — щоб в╕дпов╕дало англ╕йськ╕й, хоча |, мен╕ зда╓ться, потр╕бно в укра╖нськ╕й част╕ше (вже згадана В╕к╕).

прийнято

Зауваження 3: пропоную на „3“ у трет╕й р╕вень пов╕сити „#“ (як у англ╕йськ╕й), а „§“ перенести на „2“ (квадрат, гадаю, для загально╖ розкладки не потр╕бен). Хоча, може д╕╓з ╕ не потр╕бен особливо.

а де в укра╖нськ╕й ╜ратка застосову╓ться?
одиничку та дв╕╓чку (superscript) прибрав до кращих час╕в

А на „8“ (•) — це множення?

bullet point

оновив верс╕ю до 1.0 — це, зда╓ться, к╕нцева верс╕я, якщо не буде сильних зауважень
ще спробую для МакОС зробити, але не знаю чи швидко його знайду...
Нагору

Mandriva 2010.0 (x86-64)
  IP записаний
noddeat
Л╕тератор

Grammar Nazi

В╕дпов╕дь #82 - 16.11.2007 23:37:38

якщо ще не п╕зно: можна на трет╕й р╕вень до «й» пов╕сити «j». Ця л╕тера використову╓ться зам╕сть «й» у сербськ╕й, македонськ╕й мовах та в «драгоман╕вц╕».
Нагору

╢вген Г╕левський
Початк╕вець
*

Debian Lenny x86_64

В╕дпов╕дь #83 - 17.11.2007 01:16:42

Згадав ще одну р╕ч, яка часто використову╓ться: римськ╕ цифри (я, наприклад, дуже часто пишу номер стол╕ття).

Пропоную розм╕стити на клав╕шах, що в╕дпов╕дають потр╕бним у латинськ╕й розкладц╕, тим паче, що вс╕ кр╕м «С» ще в╕льн╕. Там ╓ «©»; пропоную його перенести на четвертий р╕вень, в╕н вжива╓ться р╕дше за римськ╕ цифри; з ╕ншо╖ сторони С (сто) вжива╓ться р╕дше за коп╕райт — але тод╕ втрача╓ться розм╕щення за ╓диним принципом.

Отже:
Ш — I
М — V
Ч — X
Д — L
С — C
В — D
Ь — M

Напр. Alt+ш — I, тобто латинськ╕ л╕тери велик╕.

Звичайно, для цього можна використовувати тимчасовий перемикач розкладок, але у деяких розкладок не дв╕, а деяким, як мен╕, забракло модиф╕катор╕в (щоправда, я ще не п╕дключив капслок).

Цитата DalekiyObriy о 12.11.2007 23:13:23:

зауваження слушне, але латинське т ╓ укра╖нським е ╕ там вже рос╕йська л╕тера ё сидить, не знаю чи варто ╖╖ переносити...

Мабуть н╕, тим паче що клав╕ша, яка (у мене, принаймн╕) п╕дписана рос╕йським «ё», вже зайнята апострофом. Можливо, буде легше запам’ятовувати розкладку, якщо ╕ «®» перенести на укра╖нське «р»?
Нагору

DalekiyObriy
Л╕тератор

В╕дпов╕дь #84 - 17.11.2007 01:40:27

Цитата noddeat о 16.11.2007 23:37:38:
якщо ще не п╕зно: можна на трет╕й р╕вень до «й» пов╕сити «j». Ця л╕тера використову╓ться зам╕сть «й» у сербськ╕й, македонськ╕й мовах та в «драгоман╕вц╕».

не п╕зно, але не думаю, що це гарна ╕дея з двох причин:
- це спроба створити щось загального вжитку
- якщо вносити одну л╕теру, тод╕ треба вносити й решту, бо як сербська так ╕ македонська в╕др╕зняються б╕льше н╕ж одн╕╓ю j

щодо драгомановки я б це реал╕зовував окремим вар╕антом, наприклад, panslavic...
Нагору

Mandriva 2010.0 (x86-64)
  IP записаний
DalekiyObriy
Л╕тератор

В╕дпов╕дь #85 - 17.11.2007 01:46:20

Цитата ╢вген Г╕левський о 17.11.2007 01:16:42:
Згадав ще одну р╕ч, яка часто використову╓ться: римськ╕ цифри (я, наприклад, дуже часто пишу номер стол╕ття).

1. не думаю, що ╓ сенс дублювати латинську розкладку
2. перемикання в латинську групу в Л╕нукс╕ можна орган╕зовати так само як ╕ в трет╕й р╕вень (одн╕╓ю клав╕шою тимчасово), але нав╕ть в загальному випадку перемикання в англ╕йську не ма╓ бути великою проблемою

ще ма╓ сенс для п╕двищення зручност╕ дублювати деяк╕ символи, як «б╕льше», «менше» та «долар», але не бачу ан╕ сенсу ан╕ техн╕чно╖ можливост╕ дублювати п╕в-латинсько╖ абетки в укра╖нську розкладку...
Нагору

Mandriva 2010.0 (x86-64)
  IP записаний
noddeat
Л╕тератор

Grammar Nazi

В╕дпов╕дь #86 - 17.11.2007 02:15:51

Цитата:
але не бачу ан╕ сенсу ан╕ техн╕чно╖ можливост╕ дублювати п╕в-латинсько╖ абетки в укра╖нську розкладку...

+1, та ще й дублювати символи, як╕ однаково виглядають у вкра╖нськ╕й та латинськ╕й розкладках — ╤, С, М, Х. Залишились D i L — ну то нема в нас ще такого номеру стол╕ття, а заради V можна й перемикнутися один раз.
Нагору

schreik
Початк╕вець
*

I Love YaBB 2!

В╕дпов╕дь #87 - 03.12.2007 13:03:08

Ще раз нарахунок апострофу. Пропоную використовувати U+02BC. В╕н за типограф╕╓ю такий самий як ╕ U+2019, а от за зм╕стом ╕нший. U+2019 використову╓ться як закриваючий символ одинарних лапок (хоча може використовуватись як ╕ апостроф), U+02BC ма╓ використовуватись виключно як частина слова ╕ не признача╓ться для пунктуац╕╖. Зв╕сно в укра╖нському тлумачен╕ апостроф не ╓ л╕терою, але все ж таки це ╓ частина слова (╕ пунктуац╕╓ю воно тоже не ╓).

Як програм╕ст кажу вам - анал╕зувати текст буде значно прост╕ше, вибравши U+02BC як апостроф, а для типограф╕в - н╕яко╖ р╕зниц╕.

Тим паче, Юн╕коде Консорц╕ум то не маленька ╕ не дурна орган╕зац╕я ╕ не дарма вони щось рекомендують. Щоправда знайти роз'яснення мен╕ поки що не вдалося.
Нагору

IP записаний
schreik
Початк╕вець
*

I Love YaBB 2!

В╕дпов╕дь #88 - 03.12.2007 13:59:56

До реч╕ таке питання: в мене не працю╓ 4-ий р╕вень. Клав╕шою 3-го р╕вня вибрав RAlt (хоча пробував, з ╕ншими не працювало теж). Натиснення RAlt+Shift+<кнопка> працю╓ як RAlt+<кнопка>, тобто верхн╕й рег╕стр не працю╓. Користуюсь Ubuntu 7.10, Gnome.

Може хтось може щось п╕дказати?
Нагору

IP записаний
DalekiyObriy
Л╕тератор

В╕дпов╕дь #89 - 03.12.2007 15:36:58

Цитата schreik о 03.12.2007 13:03:08:
Ще раз нарахунок апострофу. Пропоную використовувати U+02BC. В╕н за типограф╕╓ю такий самий як ╕ U+2019, а от за зм╕стом ╕нший. U+2019 використову╓ться як закриваючий символ одинарних лапок (хоча може використовуватись як ╕ апостроф), U+02BC ма╓ використовуватись виключно як частина слова ╕ не признача╓ться для пунктуац╕╖. Зв╕сно в укра╖нському тлумачен╕ апостроф не ╓ л╕терою, але все ж таки це ╓ частина слова (╕ пунктуац╕╓ю воно тоже не ╓).

з одного боку так, а з ╕ншого:
Unicode Standard 4.1.0
Цитата:
Apostrophes

U+0027 APOSTROPHE is the most commonly used character for apostrophe. However,
it has ambiguous semantics and direction. When text is set, U+2019 RIGHT
SINGLE QUOTATION MARK is preferred as apostrophe. Word processors commonly
offer a facility for automatically converting the U+0027 APOSTROPHE to a
contextually selected curly quotation glyph.

Letter Apostrophe.
U+02BC MODIFIER LETTER APOSTROPHE is preferred where the apostrophe is to
represent a modifier letter (for example, in transliterations to indicate a
glottal stop). In the latter case, it is also referred to as a letter
apostrophe.

Punctuation Apostrophe.
U+2019 RIGHT SINGLE QUOTATION MARK is preferred where the character is to
represent a punctuation mark, as for contractions: “We’ve been here before.”
In this latter case, U+2019 is also referred to as a punctuation apostrophe.
An implementation cannot assume that users’ text always adheres to the
distinction between these characters. The text may come from different
sources, including mapping from other character sets that do not make this
distinction between the letter apostrophe and the punctuation
apostrophe/right single quotation mark. In that case, all of them will
generally be represented by U+2019.

The semantics of U+2019 are therefore context-dependent. For example, if
surrounded by letters or digits on both sides, it behaves as an in-text
punctuation character and does not separate words or lines.

отже розд╕лення недуже ч╕тке, ╕ коли нема╓ розр╕знення м╕ж цима двома апострофами ставиться 2019, тобто в╕н ╓ б╕льш гнучким ╕ розповсюдженим...
також в Укра╖нськ╕й В╕к╕пед╕╖ вжива╓ться 2019
беручи це все до уваги, не думаю, що ╓ сенс м╕няти..
Нагору

Mandriva 2010.0 (x86-64)
  IP записаний
Стор╕нки: 1 ... 4 5 6 7 8 ... 12