В╕та╓мо, Г╕сть. Будь ласка Ув╕йти або Заре╓струватися.

Стор╕нки: 1
Ун╕ф╕кован╕ пакети (Прочитано 1613 раз)
noddeat
Л╕тератор
Редактор

Grammar Nazi

Пов╕домлень: 2123
Стать: male
Ун╕ф╕кован╕ пакети
19.12.2007 21:55:45
Процитувати 
Як в╕домо, основною проблемою в л╕нукс╕ ╓ р╕зний формат ╕нсталяц╕йних пакет╕в (deb, rpm, tgz). Понад це, «залежност╕» часто не дозволяють встановити пакет для одного дистрибутиву в дистрибут╕в ╕ншому. Однак ╕снують дистро-незалежн╕ р╕шення. Наприклад, cnr.com та klik. Перший, п╕сля встановлення CNR-кл╕╓нта, дозволя╓ ╕нсталювати та апдейтити тисяч╕ програм, в тим пропр╕╓нтарн╕ кодеки та плаг╕ни, п╕дтримуючи дистрибутиви Debian, Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Linspire. ╤нсталятор граф╕чний, п╕дтриму╓ локальн╕ репозитор╕╖ та дозволя╓ також завантажувати сво╖ програми. Нараз╕ доступний у верс╕╖ «бета».

Також сл╕д звернути увагу на klik - п╕сля установки klik-кл╕╓нта можна запускати купу програм без ╕нсталяц╕╖ та без прав рута! Я докладно не пробував, але схоже щось на концепц╕ю universal binary в MacOS.

Стор╕нки проект╕в:
http://klik.atekon.de/
http://www.cnr.com/
Нагору

[Ubuntu 10.04 LTS] [Fedora 12][Scientific Linux 5.5] [GNOME user]
Ел. пошта | WWW   IP записаний
Данило Теодорович
Ex Member

Re: Ун╕ф╕кован╕ пакети
В╕дпов╕дь #1 - 19.12.2007 22:03:17
Процитувати 
Довол╕ ц╕каво, а воно в╕дразу п╕дстрою╓ п╕д св╕й дистр ╕ як його встановити(CNR)?, бо в╕н просить ре╓страц╕ю.

P.S. Зм╕н╕ть останн╓ посилання на посилання!
Нагору

IP записаний
Михайло Даниленко
Г╕сть

В╕дпов╕дь #2 - 19.12.2007 23:14:39
Процитувати 
Offtopic:
Цитата Данило Теодорович о 19.12.2007 22:03:17:
P.S. Зм╕н╕ть останн╓ посилання на посилання!

Це проблема ЩоДО. Бачив ран╕ше, та не звернув уваги. Fixed.
Нагору

Ел. пошта   IP записаний
noddeat
Л╕тератор
Редактор

Grammar Nazi

В╕дпов╕дь #3 - 20.12.2007 00:16:17
Процитувати 
Цитата:
як його встановити(CNR)?, бо в╕н просить ре╓страц╕ю.

так, там, зда╓ться треба заре╓струватися. Щодо встановлення, «я т╕льки розм╕стив об’яву», сам ще не пробував. На сайт╕ ╓ докладна ╕нструкц╕я.
Нагору

Данило Теодорович
Ex Member

В╕дпов╕дь #4 - 20.12.2007 00:31:30
Процитувати 
Гну не знаю, я то заре╓струвався, а от на сво╓ Феду встановити - нема╓ що. тому прийдеться чекати. Дякую за новину.
Нагору

IP записаний
yurchor
Л╕тератор

Grateful for our
Iron Lung

Пов╕домлень: 2433
В╕дпов╕дь #5 - 20.12.2007 09:54:40
Процитувати 
Страх╕ття якесь: погляньте-но лишень на верс╕╖ програм, як╕ пропонуються.
Наприклад wine: лише для Linspire, Freespire та Ubuntu. З╕брано верс╕ю 0.9.41 (у мене в Mandriva ╕ то нов╕ша) з вих╕дних код╕в для Ubuntu... На klik взагал╕ верс╕я 2005 року Зажурений
Зразок результат╕в роботи з такою системою.
На жаль описане б╕льше скида╓ться на PR кампан╕ю Linspire н╕ж на серйозну пропозиц╕ю. Плач
Нагору

Riot shields, voodoo economics
It's just business, cattle prods and the IMF
They trust they can rely on your vote
Ел. пошта | WWW | GTalk   IP записаний
Cthulhu
Л╕тератор

Пов╕домлень: 2033
В╕дпов╕дь #6 - 20.12.2007 12:38:40
Процитувати 
Не хочу починати флейм, але...

Цитата noddeat о 19.12.2007 21:55:45:
Як в╕домо, основною проблемою в л╕нукс╕ ╓ р╕зний формат ╕нсталяц╕йних пакет╕в (deb, rpm, tgz). Понад це, «залежност╕» часто не дозволяють встановити пакет для одного дистрибутиву в дистрибут╕в ╕ншому.

По-перше. Кого тут, окр╕м hse, не влаштову╓ apt? Чи pacman? emerge? yum? netpkg? ╤снуюч╕ репозитор╕╖ популярних дистрибутив╕в - фантастично багат╕. Там ╓ практично все.

По-друге. "залежност╕" - це динам╕чна л╕нковка на те, що лежить в LD_LIBRARY_PATH. Встановлення пакету з одного дистрибутиву в ╕нший може не вдатись через р╕зн╕ б╕бл╕отеки, р╕зн╕ вар╕анти зб╕рки (./configure --help), р╕зний патчсет, врешт╕. ╤ це - священна корова Unix. Тому дистрибутиви займають так мало м╕сця, ╕ тому це все вда╓ться настроювати одним шматком. ╤снуюч╕ пакетн╕ менеджери (сюди я включаю також ╕ ╕нструменти роботи з репозитор╕╓м) з задачею розрулювання залежностей справляються блискуче.

Однак ╕снують дистро-незалежн╕ р╕шення. Наприклад, cnr.com та klik. Перший, п╕сля встановлення CNR-кл╕╓нта, дозволя╓ ╕нсталювати та апдейтити тисяч╕ програм, в тим пропр╕╓нтарн╕ кодеки та плаг╕ни, п╕дтримуючи дистрибутиви Debian, Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Linspire. ╤нсталятор граф╕чний, п╕дтриму╓ локальн╕ репозитор╕╖ та дозволя╓ також завантажувати сво╖ програми. Нараз╕ доступний у верс╕╖ «бета».

Також сл╕д звернути увагу на klik - п╕сля установки klik-кл╕╓нта можна запускати купу програм без ╕нсталяц╕╖ та без прав рута! Я докладно не пробував, але схоже щось на концепц╕ю universal binary в MacOS.

Тепер короткий анал╕з цього чуда техн╕ки. ╤сну╓ всього два вар╕анти запускати програми локально. Перший - ман╕пуляц╕╖ з LD_LIBRARY_PATH, PATH, PKG_CONFIG_PATH ╕ СPATH. Встановлю╓м оточення, преф╕кс - ╕ ставим локально все, що душа забажа╓. Хоч ╕ libc. ╢ й автоматичн╕ ╕нструменти - наприклад, konstruct ╕ garnome. З допомогою останнього я за к╕лька годин з╕брав gnome-2.18 з up 2 date софтом на RHEL-3 - фактично Red Hat 9. М╕нуси такого п╕дходу - треба купа м╕сця на диску, ╕ для програм, що л╕нкуються на продубльован╕ л╕би, потр╕бне сво╓ оточення. Хоча насправд╕ - ц╕лком реально.

Другий вар╕ант. Статична л╕нковка. Тод╕ кожна програма важить по пару сотень мегабайт. Все чудесно працю╓, правда, дуже пов╕льно. В╕д розма╖ття шрифт╕в ╕ кольор╕в укачу╓ ╕ тягне поблювати.

Думаю, тут частково використовуються обидва п╕дходи - але для кожно╖ програми окремо. Л╕би дублюються в кожному пакет╕. Гарантую походи в магазин за новими планками пам'ят╕.

Дал╕. Скачав якийсь cnr-файл. Цитата:
=> cat CD_Burner.cnr
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<cnr-client>
<product-id>17710</product-id>
<product-name>CD Burner</product-name>
<action>INSTALL</action>
</cnr-client>
Це назива╓ться "шок". Ну, той простий факт, що манера л╕пити xml куди треба ╕ куди не треба - явна ознака п╕онер╕╖, давайте обговорювати не будемо. Але. Де верс╕я ╕ контрольна сума???

Дякую, я якось об╕йдусь без рутк╕т╕в.

Вердикт. Авторам klik видати лопати ╕ заставити копати судноплавний канал в╕д Чорного моря до Балт╕йського, ╖м явно енерг╕ю д╕вати н╕куди. Автор╕в cnr змусити по вечорах читати "man pacman" в ролях. Твор╕ння ╖х передати в якост╕ гуман╕тарно╖ допомоги в╕ндузятникам - вони оц╕нять.
Нагору

GTalk   IP записаний
noddeat
Л╕тератор
Редактор

Grammar Nazi

В╕дпов╕дь #7 - 20.12.2007 13:14:59
Процитувати 
я просто розм╕стив об’яву Усм╕шка
може, комусь знадобиться
Нагору

BM
Кореспондент

It actually works?!

Пов╕домлень: 126
В╕дпов╕дь #8 - 21.12.2007 18:47:36
Процитувати 
Цитата Cthulhu о 20.12.2007 12:38:40:
Де верс╕я ╕ контрольна сума???

Зате ма╓мо application id... XML — no blame. А от його misuse треба викор╕нювати молотком по пальцях.

Цитата Cthulhu о 20.12.2007 12:38:40:
Авторам klik видати лопати ╕ заставити копати судноплавний канал в╕д Чорного моря до Балт╕йського, ╖м явно енерг╕ю д╕вати н╕куди. Автор╕в cnr змусити по вечорах читати "man pacman" в ролях. Твор╕ння ╖х передати в якост╕ гуман╕тарно╖ допомоги в╕ндузятникам - вони оц╕нять.

Н╓, з'╓днувати черговий раз Укра╖ну з Литвою не треба. Хай краще риють Russian Ocean.
Нагору

One of the simplest Unix desktops is the GNU's Not Unix Notworking Object Model Environment, or GUI No One Might Enjoy, or GNOME. It was first created by duplicating Mac OS 9 with a Bizarro-ray.
  IP записаний
BM
Кореспондент

It actually works?!

В╕дпов╕дь #9 - 21.12.2007 19:05:51
Процитувати 
схоже щось на концепц╕ю universal binary в MacOS.

*Кхе-кхе*...  Шокований Чуть було не вдавився ч╕псом в╕д почутого... Universal Binary в OSX це про р╕зн╕ типи рах╕тектур щоби без перекомп╕лу. Це-ж стосу╓ться вс╕х б╕бл╕отек. Ще-б OSX на р╕вн╕ ядра мала-б трек╕нг що куди перетягли й де що знаходиться (типу обновлення RPM/Dpkg бази на льоту, коли люзер щось кудись вже тягне мишою) — то ╖й ц╕ни-б не було. А щоби можна було ось так тягати софт мишою с одного PowerPC на другий Intel чи там SPARC (не доведи Боже цього!), то для цього в OSX ще-й спец╕ально розроблен╕ фреймворки...

Проте коли починають в ╕нстал л╕пити вс╕ б╕нарки для вс╕х дистр, то почина╓ш розум╕ти що або Linux ма╓ серйозний flaw у загальному концепт╕, або розробники Klick also known as "Lick für KDE" хай краще малюють паркани, бо в них щось не в порядку з л╕кбезом. Або обидв╕ ситуац╕╖ разом — що найб╕льш очевидне... Усм╕шка
Нагору

One of the simplest Unix desktops is the GNU's Not Unix Notworking Object Model Environment, or GUI No One Might Enjoy, or GNOME. It was first created by duplicating Mac OS 9 with a Bizarro-ray.
  IP записаний
Серг╕й ╢горов
Ex Member

В╕дпов╕дь #10 - 21.12.2007 19:15:32
Процитувати 
Цитата BM о 21.12.2007 19:05:51:
Universal Binary в OSX це про р╕зн╕ типи рах╕тектур

Ц╕кава помилка.....
За ╕гнорування правил орфограф╕╖ - попередження.
Нагору

IP записаний
Cthulhu
Л╕тератор

В╕дпов╕дь #11 - 21.12.2007 19:41:46
Процитувати 
Цитата BM о 21.12.2007 19:05:51:
Universal Binary в OSX це про р╕зн╕ типи рах╕тектур щоби без перекомп╕лу. Це-ж стосу╓ться вс╕х б╕бл╕отек. Ще-б OSX на р╕вн╕ ядра мала-б трек╕нг що куди перетягли й де що знаходиться (типу обновлення RPM/Dpkg бази на льоту, коли люзер щось кудись вже тягне мишою) — то ╖й ц╕ни-б не було. А щоби можна було ось так тягати софт мишою с одного PowerPC на другий Intel чи там SPARC (не доведи Боже цього!), то для цього в OSX ще-й спец╕ально розроблен╕ фреймворки...
Це типу managed в в╕нд╕? А що тод╕ в Mac OS викону╓ роль дотнета, чи пак, фреймворка?
Нагору

GTalk   IP записаний
BM
Кореспондент

It actually works?!

В╕дпов╕дь #12 - 24.12.2007 17:00:47
Процитувати 
Цитата Cthulhu о 21.12.2007 19:41:46:
Це типу managed в в╕нд╕?

Н╓, це типу Universal Binary у MacOS. Рег╕т
Це, зв╕сно, офтопик, але раз Вам ц╕каво, то ось тут буде докладн╕ше (чтиво все-таки ц╕каве):
http://developer.apple.com/documentation/DeveloperTools/Conceptual/MachORuntime/...

Цитата Cthulhu о 21.12.2007 19:41:46:
А що тод╕ в Mac OS викону╓ роль дотнета, чи пак, фреймворка?

Реверанс у пробаченн╕ за черговий офтопик, але раз паньство просять... При╓много читаннячка на Р╕здво, якщо протестант або католик. Усм╕шка
http://developer.apple.com/macosx/architecture/index.html — ╕ там дальше по л╕нках з Getting Started. Л╕нк╕в багато, вс╕ не читайте, бо ще не дай Боже заразитесь ╕де╓ю купити Мак, купите й не захочете б╕льше Linux на десктопах...  Рег╕т

Нагору

IP записаний
Cthulhu
Л╕тератор

В╕дпов╕дь #13 - 24.12.2007 17:19:10
Процитувати 
Цитата BM о 24.12.2007 17:00:47:
Л╕нк╕в багато, вс╕ не читайте, бо ще не дай Боже заразитесь ╕де╓ю купити Мак, купите й не захочете б╕льше Linux на десктопах...  Рег╕т
Уже, з розгону=) Дякую за л╕нки, обов'язково ознайомлюсь. Але пропр╕╓тарщину на десктоп╕ не триматиму Усм╕шка по вуха
Нагору

GTalk   IP записаний
Стор╕нки: 1