Не хочу починати флейм, але...
Цитата noddeat о 19.12.2007 21:55:45:Як в╕домо, основною проблемою в л╕нукс╕ ╓ р╕зний формат ╕нсталяц╕йних пакет╕в (deb, rpm, tgz). Понад це, «залежност╕» часто не дозволяють встановити пакет для одного дистрибутиву в дистрибут╕в ╕ншому.
По-перше. Кого тут, окр╕м hse, не влаштову╓ apt? Чи pacman? emerge? yum? netpkg? ╤снуюч╕ репозитор╕╖ популярних дистрибутив╕в - фантастично багат╕. Там ╓ практично все.
По-друге. "залежност╕" - це динам╕чна л╕нковка на те, що лежить в LD_LIBRARY_PATH. Встановлення пакету з одного дистрибутиву в ╕нший може не вдатись через р╕зн╕ б╕бл╕отеки, р╕зн╕ вар╕анти зб╕рки (./configure --help), р╕зний патчсет, врешт╕. ╤ це - священна корова Unix. Тому дистрибутиви займають так мало м╕сця, ╕ тому це все вда╓ться настроювати одним шматком. ╤снуюч╕ пакетн╕ менеджери (сюди я включаю також ╕ ╕нструменти роботи з репозитор╕╓м) з задачею розрулювання залежностей справляються блискуче.
Цитата noddeat о 19.12.2007 21:55:45:Однак ╕снують дистро-незалежн╕ р╕шення. Наприклад, cnr.com та klik. Перший, п╕сля встановлення CNR-кл╕╓нта, дозволя╓ ╕нсталювати та апдейтити тисяч╕ програм, в тим пропр╕╓нтарн╕ кодеки та плаг╕ни, п╕дтримуючи дистрибутиви Debian, Ubuntu, Fedora, OpenSuse, Linspire. ╤нсталятор граф╕чний, п╕дтриму╓ локальн╕ репозитор╕╖ та дозволя╓ також завантажувати сво╖ програми. Нараз╕ доступний у верс╕╖ «бета».
Також сл╕д звернути увагу на klik - п╕сля установки klik-кл╕╓нта можна запускати купу програм без ╕нсталяц╕╖ та без прав рута! Я докладно не пробував, але схоже щось на концепц╕ю universal binary в MacOS.
Тепер короткий анал╕з цього чуда техн╕ки. ╤сну╓ всього два вар╕анти запускати програми локально. Перший - ман╕пуляц╕╖ з LD_LIBRARY_PATH, PATH, PKG_CONFIG_PATH ╕ СPATH. Встановлю╓м оточення, преф╕кс - ╕ ставим локально все, що душа забажа╓. Хоч ╕ libc. ╢ й автоматичн╕ ╕нструменти - наприклад, konstruct ╕ garnome. З допомогою останнього я за к╕лька годин з╕брав gnome-2.18 з up 2 date софтом на RHEL-3 - фактично Red Hat 9. М╕нуси такого п╕дходу - треба купа м╕сця на диску, ╕ для програм, що л╕нкуються на продубльован╕ л╕би, потр╕бне сво╓ оточення. Хоча насправд╕ - ц╕лком реально.
Другий вар╕ант. Статична л╕нковка. Тод╕ кожна програма важить по пару сотень мегабайт. Все чудесно працю╓, правда, дуже пов╕льно. В╕д розма╖ття шрифт╕в ╕ кольор╕в укачу╓ ╕ тягне поблювати.
Думаю, тут частково використовуються обидва п╕дходи - але для кожно╖ програми окремо. Л╕би дублюються в кожному пакет╕. Гарантую походи в магазин за новими планками пам'ят╕.
Дал╕. Скачав якийсь cnr-файл.
Цитата:=> cat CD_Burner.cnr
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<cnr-client>
<product-id>17710</product-id>
<product-name>CD Burner</product-name>
<action>INSTALL</action>
</cnr-client>
Це назива╓ться "шок". Ну, той простий факт, що манера л╕пити xml куди треба ╕ куди не треба - явна ознака п╕онер╕╖, давайте обговорювати не будемо. Але.
Де верс╕я ╕ контрольна сума??? Дякую, я якось об╕йдусь без рутк╕т╕в.
Вердикт. Авторам klik видати лопати ╕ заставити копати судноплавний канал в╕д Чорного моря до Балт╕йського, ╖м явно енерг╕ю д╕вати н╕куди. Автор╕в cnr змусити по вечорах читати "man pacman" в ролях. Твор╕ння ╖х передати в якост╕ гуман╕тарно╖ допомоги в╕ндузятникам - вони оц╕нять.