Автор Гілка: Video problems, Mandriva 2009  (Прочитано 7226 раз)

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • linux kettle
Re: Ноутбук + Inux = ???
« Відповідей #15 : 2008-11-05 22:47:57 »
Люди! Закачав MPlayer-1.0rc2.tar.bz2 Як його тепер встановити?
$ tar xvjf MPlayer-1.0rc2.tar.bz2
$ cd MPlayer-1.0rc2
$ ./configure --help
Подивіться опції. Вони для більшості програм, що використовують autotools, дуже схожі, і вам цікаво буде ознайомитись з їх форматом.
$ ./configure
Якщо виберете собі якісь опції, додайте їх, наприклад
$ ./configure --prefix=/opt
configure-скрипт може видати кілька помилок. В принципі, можете доставити, що він просить, але mplayer можна зібрати і без того. Дивіться у виводі --help відповідні --disable-<feature>. Такої "голої" збірки, в загальному випадку, достатньо. Хіба що мандріва є повним сміттям і там нема найелементарніших речей, але я все ж сподіваюсь на краще.
$ make
$ make install

Префікс краще використовувати локальний, де можна з чистою совістю розвести смітник. Да, в тій мандріві gcc і binutils є з коробки? А то від них усього можна чекати... Якщо нема, доставте.
« Змінено: 2008-11-06 12:07:42 від Praporshic »

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • linux kettle
« Відповідей #16 : 2008-11-05 22:59:06 »
Бачив таке на Debian тиждень тому. У всіх програвачах (глюк відеокартки). Хоча, тег unstable, мабуть, виправдовує одиничний випадок.
Зелений екран в gstreamer-based пов’язаний з тим, що плагін є (інакше воно матюкнулось) але фейлить при лоаді ліби. Тоді цей іксепшн хендлить gstreamer і видає пустий потік. Ну, напихує його чим попало, але то таке. Це можна побачити і в mplayer tv:// відключивши вебкамеру. А що значить "глюк відеокартки"? Хоча може бути таке і при проблемі з пристроєм виводу, хоча це, afair, по-іншому проявляється.

Зараз в мене усі разом підуть відпочивати від натискання клавіш.

/me перевірив, чи не поставив він випадково плюсомет на запобіжник.
Е, я навіть нікого незлим тихим словом не обізвав! Я сама політкоректність, прямо як Обама :D

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #17 : 2008-11-06 17:57:46 »
Хіба що мандріва є повним сміттям і там нема найелементарніших речей, але я все ж сподіваюсь на краще.
Щось мені підказує, що yurchor двадцять разів правий, і там не буде більшості залежностей. Я колись намучився з всякими faad-ами і прочая, ім'я яким — легіон.

$ make install
Ага, Ви його ще травкою пригостіть. Оце почне людина розводити смітник на вінчестері. bombus, не користуйтеся цією гидотою make install, замість того робіть
$ checkinstall
або (скоріше)
$ su -c checkinstall (+ пароль рута)
чи
$ sudo checkinstall (+ пароль користувача).
Ця команда (там ще треба буде кілька опцій заповнити) створить Вам в /usr/src/packages нормальну rpm-ку, тобто бінарний пакунок, який Ви зможете встановлювати і зносити силами системи: через центр керування або через rpm в командному рядку. Система (точніше, rpm) про так встановлений пакунок знатиме. А про встановлений через make install — ні. Тому, якщо надалі Ви оновлюватимете дистрибутив (а не перевстановлюватимете), у Вас на вінчестері залишаться неробочі файли старої програми, які займатимуть місце, але про які Ви навіть не знатимете. За роки такий смітник може розростися серйозно. Нащо воно здалося?

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • linux kettle
« Відповідей #18 : 2008-11-06 18:35:13 »
Щось мені підказує, що yurchor двадцять разів правий, і там не буде більшості залежностей. Я колись намучився з всякими faad-ами і прочая, ім'я яким — легіон.
Ну, не знаю точно. Просто пригадав, що для збірки ядра на старому мандрейку достатньо було коробочної інсталяції. З disable-ами mplayer точно має вийти зібрати.

Ага, Ви його ще травкою пригостіть. Оце почне людина розводити смітник на вінчестері. bombus, не користуйтеся цією гидотою make install, замість того робіть
$ checkinstall
Олололо, як феєрично! make install - це не гидота, а target в мейкфайлі, якщо що.

Campana, а ви самі checkinstall-ом користувались? Я думаю, ні, бо тоді б назвали гидотою його. Працює він... нестабільно. Вічно плутає з правами на файли, якщо десь є suid-біти, то це хана. Губить файли стабільно. Так що вірним шляхом до смітника є саме він. Краще було вже порадити написати rpm-спеку і нормально зібрати rpm-ку, без таких збочень.

І ще про смітник з make install - це що, пошесть якась, що ніхто повідомлень не читає?
Префікс краще використовувати локальний, де можна з чистою совістю розвести смітник.
Може, мені правда почати писати більшими буквами?..

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #19 : 2008-11-06 19:30:22 »
Ну, не знаю точно. Просто пригадав, що для збірки ядра на старому мандрейку достатньо було коробочної інсталяції. З disable-ами mplayer точно має вийти зібрати.
Це, мабуть, залежить від древності версії дистра. У мене був Мандрейк 9. Mplayer-а там не пам'ятаю. Можливо, зараз все значно краще.

Campana, а ви самі checkinstall-ом користувались? Я думаю, ні, бо тоді б назвали гидотою його. Працює він... нестабільно. Вічно плутає з правами на файли, якщо десь є suid-біти, то це хана. Губить файли стабільно. Так що вірним шляхом до смітника є саме він. Краще було вже порадити написати rpm-спеку і нормально зібрати rpm-ку, без таких збочень.
От саме тому, що вже роки чотири незмінно і постійно користуюся, то й написав. Жодних проблем досі не спостерігав. Можливо, тому, що збираю невеликі програми. Не знаю. Колись qvy кидав посилання на матеріал, де були перелічені причини, чому checkinstall значно кращий за make install. Я почитав, і текст мене переконав.

І ще про смітник з make install - це що, пошесть якась, що ніхто повідомлень не читає?
Префікс краще використовувати локальний, де можна з чистою совістю розвести смітник.
Може, мені правда почати писати більшими буквами?..
Не треба так нервуватися. Всі все уважно прочитали. Просто я
1) не розумію, навіщо створювати смітник, навіть і в ізольованому каталозі, якщо можна створити чесний бінарник, про який знатиме система;
2) у мене було до біса випадків, коли залежні програми не хотіли бачити потрібний їм пакунок, якщо він був встановлений в обхід rpm (у PATH все нормально), і тому тупо не збиралися або не інсталювалися; навіщо мені таке щастя?

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • linux kettle
« Відповідей #20 : 2008-11-06 19:54:50 »
От саме тому, що вже роки чотири незмінно і постійно користуюся, то й написав. Жодних проблем досі не спостерігав. Можливо, тому, що збираю невеликі програми. Не знаю. Колись qvy кидав посилання на матеріал, де були перелічені причини, чому checkinstall значно кращий за make install. Я почитав, і текст мене переконав.
На малих програмах з нескладною інсталяцією він справді спрацьовує. А порівнювати make install і checkinstall не можна, це зовсім різні речі. Все ж моя думка - якщо робити пакет (а тут я згоден повністю, це найкращий підхід), то слід робити його так як слід, тобто як робляться й інші пакети (rpm-spec, чи PKGBUILD, чи ebuild, чи що там в тому дистрі). checkinstall все ж надто ненадійний. До того ж не підтримує python setup, не підтримує cons і смертельно глючить на scons... ні, дякую=))

Не треба так нервуватися. Всі все уважно прочитали. Просто я
1) не розумію, навіщо створювати смітник, навіть і в ізольованому каталозі, якщо можна створити чесний бінарник, про який знатиме система;
Ну... якщо хочеться зекономити час і не хочеться руками розрулювати можливі конфлікти з системними пакетами, то краще так і робити. Не робити ж мені пакет на кожен з тонни моїх скриптів і деяких бінарників, простіше це все звалити в ~/bin, скажімо. Чи ще кудись, тільки в одне місце. OK, проїхали, це справа смаку...

2) у мене було до біса випадків, коли залежні програми не хотіли бачити потрібний їм пакунок, якщо він був встановлений в обхід rpm (у PATH все нормально), і тому тупо не збиралися або не інсталювалися; навіщо мені таке щастя?
Дик правильно, якщо він в базі rpm не числиться=) А встановлювати "брудно" в системні префікси (/usr) - це збочення.

Praporshic

• Гість
Re: Video problems, Mandriva 2009
« Відповідей #21 : 2008-11-06 21:50:35 »
Панове, а ну швиденько заспокоїлись, бо я зараз замість плюсомета візьму рушницю з заспокійливим.

Відсутній case0lc

• Графоман
  • дописів: 310
« Відповідей #22 : 2008-11-17 16:07:05 »
]
Єдина перевага mplayer перед xine - нормальна підтримка flv та wmv.

А що там з xine не так? В мене завжди він нормально працював і з flash, і з windows media

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
Re: Video problems, Mandriva 2009
« Відповідей #23 : 2008-12-21 14:11:28 »
От перечитав уважно усе, що понаписували, але чи є моя проблема -не второпав. Усі програвачі неправильно відображають кольори. Трава - фіолетова, обличчя - синюваті. Спочатку все було нормально, потім таке помітив, але перезавантажився і все стало на місце. Зараз вже нічого не міняється. Мандріва 2009.0, GeForce GT 9600, якщо це на щось впливає.

Ото користуючись відсутністю відповідей пишу власні спостереження. Коли до відео встановлюю вільні драйвери - фільми відображаються нормально. Причому кодеки тут швидше за все ні до чого (а може й до чого?). Що avi, що mpeg, що vob ведуть себе однаково (хіба що там вже такі універсальні кодеки?). Тільки ставлю драйвери виробника - кольори одразу стають криві. Але ж усе інше показує нормально - інтерфейс, фотографії, ігри. Порадьте, де колупати. Спочатку з тим все було добре.

Є, знайшов. В налаштуваннях Nvidia параметр hue був виставлений у якусь величину, видно, я колись там лазив. Поставив назад в 0 і все стало на свої місця.
« Змінено: 2008-12-21 19:55:40 від btr »