Автор Гілка: Лінукс та Спільний доступ до Інтернету  (Прочитано 4505 раз)

Відсутній SVI

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
  • I Love YaBB 2!
Шановні друзі! Допоможіть лінуксоїду-початківцю, будь-ласка!!

Ситуація така: у мене настільний комп з WinXP Professional, який має вихід в Інтернет через кабельний USB-модем. Одночасно, до мережевої карти компа під'єднаний ноутбук з WinXP Home. Обидва компи використовують спільний доступ до Інтернету, а настільний, звичайно, слугує шлюзом для ноута. У Віндоузі налаштування всього цього робиться за 5 хвилин, все працює чудово, претензій нема ::)

Але життя "змусило" поставити собі SUSE 10.1. В принципі, система приємна, більш-менш зрозуміла, я вже трохи освоївся у Ясті, але я так і не зміг налаштувати цей спільний доступ. Настільний комп в неті  працює нормально, а на ноуті доступу до Інтернету немає. Намагався механічно скопіювати відповідні параметри з Windows (щодо ІР, маски тощо), що результату, зрозуміло, не дало. Далі не маю жодного уявлення, що робити... Отож, що б ви мені порадили, щоб у Лінуксі налаштувати спільний доступ до Інтернету подібний тому, що був у Віндоуз? :o

І ще одне питання... При інсталляції обрав основним середовищем KDE. Але вже багато чув з різних боків, що Gnome ніби-то кращий та зручніший у користуванні (особливо для новачків). Тепер хочу поміняти KDE на Gnome (Gnome у системі встановлений, як і більшість пакетів з інсталяційної DVD). Проте, після тривалого "спілкування" з Ястом я так і не збагнув, як це зробити? :-?

Відсутній Паша

• Кореспондент
  • дописів: 142
  • хайо!
під рутом  на "роутері":
здається так iptables -A nat/POSTROUTING -s <notebook_ip> -j MASQUERADE
і так echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward (дуже популярна :) фраза)
але можливо це не зовсім вірно.
теоретично, налаштування на ноуті міняти не треба.

щодо GNOME у сюзі... :/ .. колись я цим займався у сюзі 9.1, але сюзі "відточено" під KDE. Тому не думаю, що у GNOME вам буде зручніше. Яле якщо вам так корить GNOME, ставте ubuntu. :)
debian

Відсутній tivasyk

• Кореспондент
  • дописів: 156
При інсталляції обрав основним середовищем KDE. Але вже багато чув з різних боків, що Gnome ніби-то кращий та зручніший у користуванні (особливо для новачків). Тепер хочу поміняти KDE на Gnome (Gnome у системі встановлений, як і більшість пакетів з інсталяційної DVD). Проте, після тривалого "спілкування" з Ястом я так і не збагнув, як це зробити? :-?
такий само початківець, такий само suse linux 10.1, але... до чого тут yast? при авторизації (логін/пароль) в нижній частині екрану як правило присутня кнопочка "сеанс" чи "тип сеансу" (точно не пам'ятаю, зараз не вдома), що дає можливість вибору десктопного середовища (якщо gnome встановлювався разом із системою -- буде доступний як один з варіантів). запускаємося під gnome -- і спокійно працюємо. всі налаштування для kde будуть збережені, і якщо наступного разу завантажитися з kde -- система все "пригадає". при запуску система може як завантажувати дефолтне середовище, так і те, що запускалося в попередньому сеансі (здається, єсть там така галочка, але якщо помиляюся -- не кидайте помідори).

p.s. а питання старе =(
« Змінено: 2007-02-01 19:28:14 від tivasyk »
«it’s quite easy if you don’t know how» (c) douglas adams

Praporshic

• Гість
Стосовно налаштувати спільний доступ:
http://www.opennet.ru/tips/info/379.shtml