Автор Гілка: Suse 10.2- на Toshiba Satellite 1905-s303  (Прочитано 12727 раз)

Відсутній Mayster

• Новачок
  • *
  • дописів: 16
  • I Love YaBB 2!
Нарешті й я спробував долучитися до спільноти...
Загалом система стала гарненько, значних проблем із залізом не було, ніби все розпізноло приавильно (крім відеокарти – якось її інакше обізвало)

Проблеми  почалися зараз!Загалом їх дуже багато, але почну з тих, що найбільше дратують
1.Чому не вихожить користуватися гарячими Ctrl+C/+V коли ввімкнена укр розкладка – це ж має бути можливо?
2.Ситуація: два ввімкнення компа...не робилося ніяких змін – при одному з низ Alt+ F2 запускає рядок, при іншому ні(...перезавантажуюсь – знову запускає(
3.Коли сиджу як root – лівий Alt розпізнається і можна використовувати в гарячих як Alt+**, коли залогінився іншим користувачем замість  Alt  налаштуванні гарячих, при спробі призначити скажімо  на Alt+2 висвічує якусь муру з  словом ISO...Налаштування клаи однакові, козкладок також...
....Переключення між мовами – переключає тільки в один бік, а як зробити, щоб одна й та ж сама комбінація перемикала в одидва? (слід зазначити що спочатку, коли не працювало я просто назначив ту  саму комбінацію в розділі альтернативні, але тепер це не допомагає((

Це так,для початку, буду дуже вдячний за відповіді)

Praporshic

• Гість
Re: Suse 10.2- на Toshiba Satellite 1905-s303
« Відповідей #1 : 2007-09-14 19:28:28 »
Проблеми  почалися зараз!Загалом їх дуже багато, але почну з тих, що найбільше дратують
1.Чому не вихожить користуватися гарячими Ctrl+C/+V коли ввімкнена укр розкладка – це ж має бути можливо?
Це де як. Для вогнелиса треба плагін встановлювати, інші програми мають працювати так.
2.Ситуація: два ввімкнення компа...не робилося ніяких змін – при одному з низ Alt+ F2 запускає рядок, при іншому ні(...перезавантажуюсь – знову запускає(
Це у якому середовищі? Можливо щось з його налаштуваннями не те.
3.Коли сиджу як root – лівий Alt розпізнається і можна використовувати в гарячих як Alt+**, коли залогінився іншим користувачем замість  Alt  налаштуванні гарячих, при спробі призначити скажімо  на Alt+2 висвічує якусь муру з  словом ISO...Налаштування клаи однакові, козкладок також...
Зовсім цікаво...
....Переключення між мовами – переключає тільки в один бік, а як зробити, щоб одна й та ж сама комбінація перемикала в одидва? (слід зазначити що спочатку, коли не працювало я просто назначив ту  саму комбінацію в розділі альтернативні, але тепер це не допомагає((
В мене Ctrl+Shift перемикають залежно від того, з якого боку натискаю. Але тут є цікавий момент: у налаштуваннях X-сервера можна вказати з якого боку маємо натискати клавіші.

Відсутній Mayster

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #2 : 2007-09-15 01:54:09 »
1.Плагін це добре, хоч щось буде працювати, а як бути з іншими? Я знаю, що такої проблеми не мало б бути, але вона ж є! Допоможіть!

2.Думаю це прямо пов"язано з питанням №3...адже правий Alt працє...
виходить потрібно виправити проблему з лівим Alt!

Отже, коли я в Kcontrol заходжу в Keyboard Shortcuts і намагаюсь бодай десь використати лівий Alt замість нього з"являється ISO_Next_Group!
Сtrl+Shift використовувати не дає, хоче ще якусь 3 клавішу!
Сама клавіша (ISO_Next_Group) працює чудово- зокрема за бажанням перемикає мову в обидва боки, але я так підозрюю, що якщо це Alt то й має впізнаватися як Alt, а не як щось інше...
все..тепер що в root, що так скрізь альт впізнається як ISO_Next_Group...це звісно позитив(виходить це десь таки налаштовується), але як тепер з"ясувати, що саме потрібно змінити, а чи бодай де?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2007-09-15 02:07:38 »
Для початку - /etc/X11/xorg.conf у студію. Там вже буде легше дивитись на проблему.

Відсутній Mayster

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #4 : 2007-09-15 15:46:36 »
Якщо звідсіля дійсно щось видно то ось)) :
http://infostore.org/info/3972661
« Змінено: 2007-09-15 15:54:55 від Mayster »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #5 : 2007-09-15 18:17:52 »
 Option       "XkbOptions" "grp:ctrl_alt_toggle,grp:lalt_toggle"Перемикання клавіатури двома різними методами (Ctrl+Alt та лівий Alt) - якщо не помиляюсь, то саме через це маєте проблеми з перемикання розкладок.
Стосовно іншого - чомусь мене дивує строка:
 Option       "XkbModel" "toshiba_s3000"На моєму Acer Aspire стоїть:
 Option       "XkbModel" "pc104"

Відсутній Mayster

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #6 : 2007-09-15 19:29:01 »
Дивно, в мене в Keyboard Shortcuts зазначена тільки одна клавіша ISO_Next_Group (тобто мій лівий Alt) чи воно десь ще налаштовується?
А чи можна в файлі conf руцями вписати потрібну клавішу? (якщо сказав щось смішне - врахуйте, що це моє перше знайомство з Linux)

toshiba_s3000 - вибрав свідомо як вирішення проблеми з літерами ї, ю, і які доводилося писати дуже хитро...До того ж в мене все ж таки Toshiba (ноут) , а в тебе?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2007-09-15 20:26:06 »
В мене 3 робочі системи з Debian: 2 стаціонарні компи (домашній - з мультимедійною клавіатурою), та ще й ноут Acer Aspire 3634WLMi. Ось шмат конфіґу з ноута, що стосується клавіатури:
Цитата
Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"
        Option          "CoreKeyboard"
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "pc105"
        Option          "XkbLayout"     "us,ru(winkeys),ua(winkeys)"
        Option          "XkbOptions"    "grp:ctrl_shift_toggle"
EndSection
winkeys - саме для того, щоб не мучитись з введенням "і","ї", "є" та "ґ".
Для SUSE раджу все ж таки використати YaST, але руцями теж можна ;)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #8 : 2007-09-15 22:31:09 »
гмм, мені здавалося, що winkeys як раз у "і","ї", "є" та "ґ" не має різниці з типовим варіантом...
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Mayster

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #9 : 2007-09-15 22:55:09 »
ґ - це цікаво, а як її писати? так як на вінді не виходить :'(!

Option "XkbLayout" "ua(winkeys)"  - ще одна дивина, в опціях стоїть winkeys а в файлі це не зазначено як в тебе(
Але менше з тим знайшов вирішення проблеми! ;D
1.Запускаєм Kcontrol ->Regional&Accesibility ->Keyboard Layout
2. Xxb Options - ставимо обидві пташечки (Еnable xkd options , Reset old options)
3. і там клацаєм на будь-що, альт починає працювати...
разом з цим не можу знайти як налаштувати аби перемикало комбінацією з 2 клавіш(Shift+Alt), чомусь просить 3...
А, і ще тепер Ctrl розпізнається як ISO...

З іншого боку, поставивши все по дефолту отримав той самий результат! Налаштування Xkb порожні!
Keyboard model - Generic 104.... Alt і Ctrl працюють нормально...
Гарячі клавіши в укр розкладці - Всерівно не працюють(
2 клавіші(Shift+Alt) на переключення мови не призначаються
« Змінено: 2007-09-15 23:39:03 від Mayster »

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #10 : 2007-09-16 00:05:34 »
/me задумався - цікаво, це він зрущається?
Ґ у мене на обидвох клавіатурах, що зараз на столі лежать, розташовано над "Ентером". На цій клавіші в англійському варіанті вводиться \ i |.

Щодо переключення мови - то раджу поставити пакунок xxkb.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Mayster

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #11 : 2007-09-16 00:14:44 »
НІ,я не знущаюся...просто це мій перший Linux...на вінді ця клавіша такою зручністю не відзначалася)
Щодо пакунку, спробую)

Пакунок xxkb на DVD не знаходить...чи його з нету тягти треба?
« Змінено: 2007-09-16 00:45:26 від Mayster »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #12 : 2007-09-16 00:42:47 »
гмм, мені здавалося, що winkeys як раз у "і","ї", "є" та "ґ" не має різниці з типовим варіантом...
Так, помилився. Воно стосується коми, крапки та інших знаків пунктуації.

Option "XkbLayout" "ua(winkeys)"  - ще одна дивина, в опціях стоїть winkeys а в файлі це не зазначено як в тебе(
Але менше з тим знайшов вирішення проблеми! ;D
1.Запускаєм Kcontrol ->Regional&Accesibility ->Keyboard Layout
2. Xxb Options - ставимо обидві пташечки (Еnable xkd options , Reset old options)
3. і там клацаєм на будь-що, альт починає працювати...
разом з цим не можу знайти як налаштувати аби перемикало комбінацією з 2 клавіш(Shift+Alt), чомусь просить 3...
А, і ще тепер Ctrl розпізнається як ISO...

З іншого боку, поставивши все по дефолту отримав той самий результат! Налаштування Xkb порожні!
Keyboard model - Generic 104.... Alt і Ctrl працюють нормально...
Гарячі клавіши в укр розкладці - Всерівно не працюють(
2 клавіші(Shift+Alt) на переключення мови не призначаються
1. Я вже казав, що треба подібні налашування робити через YaST? Якщо не зрозуміло або непомітно: Подібні налаштування треба робити через YaST.
2. Можна конкретно вказати де саме вони не працюють?

Відсутній Mayster

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #13 : 2007-09-16 01:05:21 »
але ж в YaST я щось взагалі не помітив де налаштовуються гарячі клавіші(
І що робити з тими налаштуванням які зроблені в K, вони автоматично затрутся тими що будуть зроблені в YaST ?
Коли ввімкнена Укр мова - тоді не працюють Ctrl c v x  всюди(саме ВСЮДИ)) (в офісі, на десктопі і тд )Як тільк перемикаюсь на анг все починає праювати!
« Змінено: 2007-09-16 01:11:24 від Mayster »

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #14 : 2007-09-16 01:18:13 »
Коли ввімкнена Укр мова - тоді не працюють Ctrl c v x  всюди(саме ВСЮДИ)) (в офісі, на десктопі і тд )Як тільк перемикаюсь на анг все починає праювати!
в налаштуваннях kxkb для української розкладки поставте пташку "Include latin layout"
Fedora 35 (x86-64)