Автор Гілка: openSUSe11  (Прочитано 4384 раз)

Відсутній Markus

• Дописувач
  • **
  • дописів: 79
  • Програматор
openSUSe11
« : 2008-08-29 23:19:51 »
Привіт усім. Скажіть хто вже юзав і юзає openSUSE 11. Які враження порівняно із 10.3? Чи варто встановлювати це диво?
Чи потрібні Україні програмісти, які не знають англійської мови?

Praporshic

• Гість
Re: openSUSe11
« Відповідей #1 : 2008-08-30 00:06:38 »
Вже на двох компах оновив 10.3 до 11.
Для мене стала єдиною альтернативою Debian на десктопі. Хіба що на альт може подивлюсь.
На одному залишилась проблема з включенням до офтопікового домену - при появі проблем з'єднання з домен-контролером winbind`у стає погано, і, як наслідок, система не дає користувачу або увійти в систему, або, якщо вже увійшов, запустити велику кількість ПЗ. Оновлення, у яких це ніби виправлено не допомогли. Розбиратимусь коли вийду з відпустки.

Відсутній Markus

• Дописувач
  • **
  • дописів: 79
  • Програматор
« Відповідей #2 : 2008-09-02 21:39:01 »
Складається враження, що крім пана Рrapor ніхто openSuSE11 не ставив,
Чи потрібні Україні програмісти, які не знають англійської мови?

Відсутній user

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
« Відповідей #3 : 2008-09-02 23:38:00 »
...на цьому форумі. Взагальному доволі непогано реалізовано, я вже на ній з випуску. Скарши є лише на YaST та деяку обмеженість у відсутності потрібних пакунків, а саме мав проблеми з встановлення чого-небудь з сирців, тобто вони обмежили до встановлення лише з офіційних репозиторіїв, багато інструментів(як наприклад cmake) прийшлось встановлювати, хоча для новачка це не має бути чимось лякаючих. Був ще у мене такий інцедент, що samba  з офіційних репозиторіїв встановлюватись, то встановлювалась, але це лише візуально, бо в кінцевому результаті там й не було такого файлу як smb.conf, що говорити про інше. Інших недоліків не помічав, бо лінуксом користуюсь не в широкому майструвані, так би мовити. В порівнянні з сучасними дистрибутивами цей є хорошим.

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #4 : 2008-09-05 00:40:21 »
Так навіть він не ставив, а оновлював ;)
Оновитися раджу: отримаєте новіші версії програм в основних репозиторіях, скажімо KDE 3.5.9 (проти 3.5.7) і т. д.

Після оновлення, звичайно, доведеться руцями змінити всі репозиторії пакунків. Самозбірні програми цілком можуть "вижити"; якщо ні, оновлюйте потрібні бібліотеки. При оновленні може відвалитися MPlayer; доведеться доставляти. Загалом раджу дружити з ресурсом http://software.opensuse.org/search

У мене ще не працює оновлення через OpenSUSEUpdater ні через ZYpp, ні через PackageKit. Але оскільки є YaST як такий...

Praporshic

• Гість
« Відповідей #5 : 2008-09-05 00:58:48 »
Так навіть він не ставив, а оновлював ;)
Перш ніж оновлювати встановлював на "тестовому стенді" ;)

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #6 : 2008-10-04 06:24:21 »
Я новачок, у пінгвінській справі.  Встиг спробувати ще Мандріву 2008 і Убунту 8.04.
У мене стоїть Сюська гном. Обличчя програми не дуже дружнє. Криве меню, до одних програм ведуть різні шляхи, пункти повторюються, теки в менюшці можуть мати однакову назву (Система наприклад), але різний вміст. Редагування цього кривого меню обмежується правкою додати-вилучити.
При встановленні програм, видає запитання про сумісність з иншими пакунками. Коли ставив кодеки, то після 26 тицяння на кнопку ОК, мене обломало і покинув ту справу. Коротше, це точно не той дист рибутив, яким я коистуватимуся. Хочу закачати з інтерфейсом КДЕ, можливо він буде привітнішим, хто користувався, як скажете?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2008-10-05 14:05:35 »
KDE - найкраще DE для ex-Windows користувачів. Окрім того, відкрию секрет: його можна встановити (у будь-якому дистрибутиві) не перевстановлюючи систему.

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #8 : 2008-10-06 01:23:55 »
Так, GNOME для користувача вікон незвичний. А от дистрибутив OpenSUSE дуже зручний якраз для новачка.

Знайдіть в меню програму YaST. Це аналог віндової "Панелі керування", тільки з більшою кількістю можливостей. Введіть при запуску пароль рута. Одразу ж після появи вікна програми зліва буде вибране меню "Програми". На правій панелі будуть його пункти; знайдіть серед них і запустіть "Керування програмами".

Там можна буде вибрати доволі багато програм та цілих їхніх наборів, в тому числі KDE3, KDE4 і ще купу різних графічних середовищ. Відзначайте те, що зацікавило. Коли натиснете підтвердження, досить буде вставити інсталяційний диск із SUSE в дисковод, щоб всі відзначені програми інсталювалися. Разом із KDE раджу поставити kdm; це менеджер входу в графічне середовище і вибору таких середовищ.

YaST також уміє інсталювати програми з інтернету. Для цього існує пункт "Сховища програмного забезпечення".

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2008-10-06 10:53:39 »
Вчора встановив ще одній людині на лептоп. Поставив з KDE4, іншій прибрав KDE3, лишивши KDE4. Після довбань з кватирками під час встановлення просто відпочивав. Хоча є одна неприємна річ - після якогось з оновлень виникли проблеми з software suspend. Після останнього (учорашнього) ніби стало легше.

Відсутній kosmos

• Дописувач
  • **
  • дописів: 55
« Відповідей #10 : 2009-01-26 11:18:42 »
які пакунки необхідно встановити для того щоб не перестановлювати suse і перейти від KDE 3.5.7 до KDE 4.1

Praporshic

• Гість
« Відповідей #11 : 2009-01-26 11:39:14 »
Треба зайти у YaST, перейти до керування пакунками там перемкнутись у відображення по категоріях, на обрати KDE4.

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #12 : 2009-01-26 17:47:41 »
які пакунки необхідно встановити для того щоб не перестановлювати suse і перейти від KDE 3.5.7 до KDE 4.1
По-перше, KDE 3 i KDE 4 можуть стояти і використовуватися паралельно (або навіть одночасно, якщо запустити новий сеанс через Меню KDE —> Перемкнути користувача; старий сеанс тоді буде доступний за клавіатурною комбінацією Ctrl+Alt+F7, а новий — за Ctrl+Alt+F8).

По-друге, KDE 3.5.7 давно можна оновити до 3.5.10. Треба тільки ввмікнути пропоновані YaST-ом репозиторії.

Про встановлення нових програм, зокрема KDE 4,  prapor вище написав.