Може треба прописати десь в /etc/sysconfig/keyboard щось?
В першому знімці від ign1111 віконний менеджер виглядає як kwin тому я й питав чому не зробити це по-людські через інтерфейс, те що у вас його нема - це вже інша справа
ет, дійсно, цей файл (принаймні в opensuse) генерується при старті xdm з /etc/sysconfig/keyboardсхоже в останньому тре прописати щось на штибKEYTABLE="us", "ua"
Тож, повертаємось з чого почали - в opensuse немає зручних шляхів для налаштування XKB без використання спеціального GUI (можливо навіть обмеженого лише kde,gnome) з коробки.
перечитав скрипт і дійсно лажаале в мене вийшло покласти ще один файл 91-keytable.conf, там вказати дві розкладки і x.org їх налаштував
# Xorg -configure
Section "ServerFlags" Option "AutoAddDevices" "off"EndSection
Section "InputDevice" # Driver "kbd" will be disabled unless 'Option "AutoAddDevices" "off"' # is set in "ServerFlags" section. Driver "kbd" Identifier "Keyboard[0]" Option "Protocol" "Standard" Option "XkbLayout" "us,ua" Option "XkbModel" "microsoftpro" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbVariant" ",unicode" Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,lv3:ralt_switch"EndSection
Я так бачу, не один я мучився з новими іксами в Сюзі. Але, панове, які ж збочення ви пропонуєте! По-перше, нащо той hal для визначення клавіатури? ...Словом, hal не потрібен, а xorg.conf рулить.
Ми обговорювали як це зробити правильно, тобто який шлях для цього рекомендований розробниками дистрибутиву. Тому, ваша пропозиція, на мою думку, наврядчи відповідає цим вимогам Хоча так, декілька років тому, коли HAL тільки-но з'явився в xorg, а evdev мав деякі проблеми, доводилось діяти саме так.P.S. А hal і дійсно вже не потрібен, принаймні для xorg - наразі використовується udev.
Так, сам колись так і не знайшов відповіді на це питання на офіційному форумі.Тому, знайшов два місця, як можна налаштувати XKB в OpenSuse:1) /etc/hal/fdi/policy/20thirdparty/11-keymap.fdi;2) gconftool-2 (тільки з gnome-settings-daemon).А взагалі-то, setxkbmap можна вписати до ~/.xinitrc.