Тарасе,
мені здається, що розмова уходить трохи не туди. Суть як на мою думку не в грошах заплачених за програмне забезпечення.
Безумовно гроші мають значення. Але, тут конкретно, суть у тому, що люди відмовляються від віндовса навіть якщо у них є можливість користуватися ним безкоштовно. Тут таких прикладів повно. Ярослав чудово розкаже, чому йому неможливо працювати без Cygwin'а, я був в такій же ситуації кілька місяців тому, і так само собі встановлював цигвін. Але ж це зовсім не те. І я хотів так само, як і Ярослав хоче поставити собі систему, а не приліпку, яка робить вигляд, що це система. Цигвін добрий, поки не починаєш робити щось на ньому. Оттоді то й вилазить на поверхню страшна виндуза. Швидкість роботи цигвіна на супер-дупер машині не йде ні в яке порівняння з швидкістю справжного живого лінакса чи будь-якого іншого юнікса на так собі середненькій машинці.
Суть розбіжностей лінакс-віндовс (чи скоріше ідеологій юнікса і віндовса) в якості систем. Люди купують юнікси не тому, що вони дешевші за вінду. А тому, що кращі.
Макосх коштує приблизно стільки-ж скільки й віндуза (правдв треба враховувати, звичайно, що з макосх'ом входить в комплект стільки програм, що вінді з її minesweeper'ом і не снилося). Але я набагато радіше заплачу за макосх, ніж буду викладати гроші за вінду, та я її не буду відкривати, навіть якщо мені за неї будуть платити гроші.
Ті люди, які навчилися працювати з комп'ютерами, а не стогнати, що "йой, немає борлянда" ніколи в житті не зможуть себе почувати нормально на цьому страховиську. У мене теж на столі стоїть зараз *воно* і стоять поруч комп'ютер з лінаксом і солярис (на роботі. Вдома - віндовс-фрі-зон). Але я перемикаюсь в вінду тільки через тих розумників, які пишуть веб-сайти орієнтовані на один-єдиний переглядач -- експлодер.
Взагалі. дійсно ця дискусія перетворюється на черговий фарс. І її б варто закінчити відповіддю на запитання А.Жука:
-- Який мені сенс переходити на лінакс?
відповідь: ніякого. Я, особисто, вважаю, що Вам не варто переходити на лінакс. Єдине тільки не зрозуміло, що таке цікаве Ви знайшли для себе тут?
-