Наближаються свята, а на свята заведено дарувати усілякі подаруночки. Зазвичай, дарують щось миле і нікому непотрібне ;-).
Щось таке миле і майже зовсім непотрібне хочу подарувати і я. Є така програмка, яку не включено майже до жодного дистрибутиву (через її майже повну непотрібність
). Втім, вона присутня у, як з’ясувалося непаатрікоугодниих, але всеж маркоугодних, Debian та "зіпсований дебіан" (aka Ubuntu), а також, здається у Gentoo.;-)
Отже, macopix — це засіб для керування маскотами (так і не знайшов потрібного слова, добродії, підкажіть), тобто "екранними товаришами".
Саму програму можна завантажити
звідси, там же можна розжитися самими анімешними
маскотами (ніщо не заважає Вам, маючи певні навички, замінити їх на кота з упячки або улюблену сцену з Камасутри). Типово програма потребує GTK і може забирати пошту з Вашого поштового ящика (електронного, а не звичайного, як певно хтось уже подумав).
Втім Ви можете навчити її чого завгодно... Знімок екрану можна подивитися
тутТепер сам подарунок: я зробив український переклад програми, який і викладаю тут. Його слід, після встановлення програми розпакувати, перейменувати на macopix.mo і перемістити до /usr/share/locale/uk/LC_MESSAGES
Увага! Програма конфліктує (внаслідок недосконалості рушія GTK) з деякими openGL програмами (наприклад, Stellarium та деякі іграшки). Тому перед їх запуском програму слід закрити!
Якщо потрібні інструкції з автозапуску, звертайтесь.