Про вартість системи:
Всього на ферму витрачено близько 114 тис. грн, а саме: стенд, 7 відеокарт, корпус, супутні витратні залізяки та матеріали, а також стабілізатор за 9 тис. грн який не використовується. Також для комфорту використання SSD в фермі був замінений на М.2. Тож можна сказати що зайвих витрат було десь 10 тис.
Про ціну відеокарт:
6 - ASUS Radeon RX 5700 8192Mb DUAL OC EVO з яких
2 шт. по 11920 грн
4 шт. по 12333 грн
1 - ASUS Radeon RX 5700 XT 8192Mb ROG STRIX GAMING OC за 14200 грн (тут певно був використаний кешбек, а фактична ціна була більшою)
Зараз такі коштують в середньому на 2500-3500 дорожче..
Про роботу системи:
Планувалось поставити ферму в селі, для чого й був куплений стабілізатор, але орієнтовна ціна проведення інету в 2,5-5 тис. та неповороткість місцевого провайдера (півтора місяці очікування на обробку заявки, що так і не відбулась) скоригували плани. Ферма працює в звичайній міській квартирі, що вносить дискомфорт в життя, але спрощує обслуговування. Зараз планую перенести на балкон, що має вирішити питання шуму.
Сама система працює на RAVEOS (лінуксоїди посміхнулись
) в якій без прошивання біоса відеокарти можна комфортно знизити вольтажі, таким чином зменшивши температуру відеокарт та їх споживання. Скільки точно споживає система не можу сказати: по рейву 616, але фактично думаю 850-950 ват. Для зменшення температури пам'яті з відеокарт зняті бекплейти та кожна обдувається 120-ми кулерами + відкриті вікна.
При економіку процесу:
Дуже точно підрахувати прибуток складно, але за 3 місяці це орієнтовно 25 тис. грн - 4 тис. за електрику = 21 тис. грн. Намайнене не тримав, конвертував ко курсу щоразу. Враховуючи, що ціна заліза це -20% при розпакуванні фактично тільки зараз я вийшов десь в нуль, або невеликий прибуток, бо ціна на відеокарти виросла.
На 06.09.2020 за 100 тис. грн я міг купити 0,353 BTC = що по поточному курсу було б ~185 тис. грн. Фактично я в мінусі на 85 тисяч) Ріст я очікував, але значно пізніше...
На цю мить по калькулятору 7 карт генерують брудними прибутку на ~ 325 грн/день з яких на електрику йде десь 50 грн.
післямова: будуть лойки - скину фото