Це альтернативна пропозиція до
пропозиції від Володимира Лісівки про розміщення коду LOU на GitHub. Пропоную обрати GitLab замість GitHub, оскільки це більш традиційний підхід для лінуксових проєктів.
* Як є заразКод зберігається в приватних копіях Михайла Даниленка, Володимира Лісівки та на сайті.
* Як будеКод сайту зберігатиметься на обраній платформі, а на сайті регулярно підтягуватиметься свіжа стабільна версія. Бажаючі зможуть вносити свої зміни шляхом "pull request" (запит на злиття), а довірена особа (супровідник) буде приймати/відхиляти зміни і контролювати процес розробки.
* Переваги для LOU- Сайт буде змінюватися, бажаючі зможуть виправляти недоліки і пропонувати нові ідеї.
- Викладати базу даних з особистою інформацією користувачів у відкритий доступ — погана ідея.
* Потрібні ресурси та план дій- Створити обліківку на GitLab.
- Створити репозиторій для сайту і розмістити код сайту.
- Визначити довірених осіб (1-2 людини), які матимуть повний доступ до репозиторіїв і вносити/приймати/відхиляти зміни. (на розсуд Михайла Даниленка).
* Переваги GitLab над GitHubНа скільки я знаю, GitLab має ті самі можливості що й GitHub. GitHub виграє тільки великою авдиторією*. Перехід на GitLab є чисто ідеологічним: з 2018 року GitHub належить Microsoft, а в червні цього року запустили Copilot, що сканує репозиторії для тренування свого штучного інтелекту. Ядро GitLab має відкритий код і «self-hosted»-версію, це означає, що пізніше репозиторії можна буде перенести на власний сервер. На GitLab працюють такі проєкти, як
GNOME,
Xfce,
ArchLinux,
Debian,
Mutt тощо. Віднедавна GitHub використовує токени замість паролів, що особисто в мене викликає дискомфорт, це може відлякувати новеньких.
[1]*Про авдиторію: Чи важлива для LOU закордонна авдиторія? Ми робимо для своїх. А українська авдиторія завжди буде маленькою, тому що відбувається «відтік мізків». LOU мають робити люди, які знають що роблять і роблять в своє задоволення.
Власник пропозиції: Axmed