На початку радив би провести курс КМБ — встановити якийсь з основних дистрибутивів: від початку до першого запуску (поділ на диски, grub і т.д.). Потім пересування по файловій системі — cd, ls, cp, mv; Читання документації — man, less, w3m; архіви — tar, gz, bz, xz; по мережах — wget, curl, ssh, samba; а там вже можна і postgres вчити..
Цитата: Axmed від 2022-03-08 11:42:09На початку радив би провести курс КМБ — встановити якийсь з основних дистрибутивів: від початку до першого запуску (поділ на диски, grub і т.д.). Потім пересування по файловій системі — cd, ls, cp, mv; Читання документації — man, less, w3m; архіви — tar, gz, bz, xz; по мережах — wget, curl, ssh, samba; а там вже можна і postgres вчити.. Я маю свої обовʼязки, які я маю виконувати. Мені потрібно створити навчальний курс, який би віндузятника перетворював би у сисадміна, віддати його командирам і чухати на полігон. Я не буду займатися навчанням.
Так... man hier уже на місці. Щодо іншого... MC давно вже перекладено (я не у захваті, але зрозуміло, і досить). В інших речах потрібна конкретика — що і де перекладати. Інфраструктуру я забезпечу.
Ip/sip телефонія це мабуть asterisk, колись робив кол-центр для арбітражників, сьогодні пошукаю гідні мани с приводу цього.
Цитата: yurchor від 2022-03-08 12:48:31Так... man hier уже на місці. Щодо іншого... MC давно вже перекладено (я не у захваті, але зрозуміло, і досить). В інших речах потрібна конкретика — що і де перекладати. Інфраструктуру я забезпечу.Де я можу долучитись до перекладу?
Я думаю про Jami, Element, Jitsi, Wire. Щось таке.
До чого це питання? Гадаю майже всі розуміюсь.
Цитата: fz0x1 від 2022-03-07 16:57:04До чого це питання? Гадаю майже всі розуміюсь.ну, еее, є ж переклади російською мовою. Але здається я щосьТипу здогадуюсь чому потрібно саме укрмова, і тільки вона. Ну тоді ось вам анекдот/передбачення/бувальщина яка станеться завтра-післязавтра:Поки гіперпатріоти намагались перекласти англійську документацію на укр мову (ну тому що вони самі про собі гіперпатріоти або їхнє начхальство занадто гіперпатріотичне - *опу рве за Україну і наказало що все потрібно українізувати)..., і раптом ***Путін приїхав/прилетів в Київ, а по укртв все одно йшли попередньо записані відеозаписи про те що в Україні все добре, все під контролем, ми перемагаємо, увесь світ з нами...---*** - нестало ні гіпепатріотів, ні їх гіперпатрітичних командирів-хенералів. Вони не скористались вже готовими російськими перекладами.Чому так сталося?: Можливо тому що українці, осліплені ненавистю до рускіх і всього рускага, забули що хтось колись сказав/написав "скільки мов ти знаєш..."---хотів сховати цей текст у [hidе], але потрыбно щоб навіть поканч... гіперпатріотичне керівництво усвідомило безглуздість таких мавпячих спроб типуЩось робити У НИНІШНІЙ ЧАС.---Якщо ви іще не зрозуміли про що я, то:Пустеля, сонце, жарко, двоє: один гіперпатріот, другий не гіперпатріот. Попереду вказівник "через х метров вода". В результаті гіперпатріот (ненавидить всьо руськоє) помер, не гіперпатріот вижив.Дуже сумніваюсь що по командам cd pwd ls copy нема росс. перекладів.---Дехто сприйме моє написання як справжній гіперпатріот. Це ваша справа ким бути.Але якщо щось занадто таке спецєфічєскоє (про що нема укрперекладу) - то можливо і потрібно перекладати.
Є ще linphone, сам не користувався і не знаю чи підходить під військові цілі, але схоже вміє працювати по протоколу SIP і без Інтернету. Працює на всіх платформах: Android, Windows, Linux, є з GUI, і є CLI.
... російського перекладу man немає. Спробу перекладу закинуто ще три роки назад. З того часу дещо вже змінилося, як карти, за якими ваша армія наступає.
Цитата: yurchor від 2022-03-08 15:52:19... російського перекладу man немає. Спробу перекладу закинуто ще три роки назад. З того часу дещо вже змінилося, як карти, за якими ваша армія наступає.прочитано. Я кілька років назад у Slax 5.x бачив, щупав, читав майже всі мани на рос мові. Але може і не в Slax 5.x. Але це не стосується нових технологій які з'явились вчора-позавчора. Я про мани.
Цитата: fz0x1 від 2022-03-08 12:22:49Ip/sip телефонія це мабуть asterisk, колись робив кол-центр для арбітражників, сьогодні пошукаю гідні мани с приводу цього.Для військовиків важливо забезпечити ідентифікацію: з ким вони говорять. Зараз ідентифікацію роблять по голосу — впізнають знайомий голос. Тепер вони хочуть відеозвʼязок, щоб можна було бачити, з ким говориш, і провести візуальну ідентифікацію (хоча б на пару хвилин, а потім лише голос).Плюс, потрібно робити повне шифрування передачі інформації. Ніхто сторонній не повинен підключитися до серверів без авторизації.Плюс клієнт має працювати на смартфоні чи планшеті (Андроїд), тому що ноутбуків дуже і дуже мало, а смартфонів вистачає.Я думаю про Jami, Element, Jitsi, Wire. Щось таке.