Автор Гілка: Порекомендуйте дистрибутив linux для новачка  (Прочитано 8224 раз)

Відсутній ps

• Кореспондент
  • дописів: 136
Довкола NixOs стільки хайпу що я вже задумуюсь чи не спробувати. Щоправда опис конфігурації в одному файлі вже проходив на i3 і не сказав би що мені концепція длубання в редакторі сильно сподобалась.

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 322
Цитата
Довкола NixOs стільки хайпу що я вже задумуюсь чи не спробувати. Щоправда опис конфігурації в одному файлі вже проходив на i3 і не сказав би що мені концепція длубання в редакторі сильно сподобалась.
я з nixos не стикався щоб попрацювати, але трохи поробив з guix зі схожим підходом (declarative, functional) - для мене то було повільно та незручно (хоча відносно "незручно" напевно ті хто звик до функціонального програмування - скаже що то навпаки)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4072
  • Програміст

Грубо кажучи, NixOS — це Puppet вбудований напряму в ОС. Якщо вам не дуже потрібен Puppet, то і NixOS напевно теж.

Але, звичайно, дуже зручно мати можливість експериментувати з ОС. Потрібно щось — додав конфігурацію (ШІ підкаже як). Не потрібно — видалив рядок, і ОС сама все підчистить. Щось подібне на віртуалку, стан якої можна зберігати та відновлювати зі збережених станів.
[Fedora Linux]

Відсутній yvs115

• Графоман

Грубо кажучи, NixOS — це Puppet вбудований напряму в ОС. Якщо вам не дуже потрібен Puppet, то і NixOS напевно теж.

Але, звичайно, дуже зручно мати можливість експериментувати з ОС.
у більшості випадків експериментувати можна і у віртуалці з ос яка цікавить

Цитата
Потрібно щось — додав конфігурацію (ШІ підкаже як).
колись пробував замінити глобально inetutils-ping з iputils-ping - ші тоді щось не дуже в тому допоміг поки сам не розібрався трохи з config.scm

Цитата
Не потрібно — видалив рядок, і ОС сама все підчистить. Щось подібне на віртуалку, стан якої можна зберігати та відновлювати зі збережених станів.
мета приблизно такасама як з immutable os, але з guix перезбирати все... повільно... і зовсім невпевнений що то зручно

res2500

• Гість
Цитата
у віртуалці завжди все буває добре, наприклад, зразу підтягнувся інтернет і все залізо працює, а як реально ставити, то можуть виникнути труднощі, як не з відео то з завантаженням

Відсутній yvs115

• Графоман
Цитата
у віртуалці завжди все буває добре, наприклад, зразу підтягнувся інтернет і все залізо працює, а як реально ставити, то можуть виникнути труднощі, як не з відео то з завантаженням
Так, буває, але наприклад експериментуючи та тестуючи (нп пакетування в якій-небудь ос) - мені зазвичай того достатньо що ос працює у віртуалці, залишаючи нюанси встановлення на конкретну залізку тим хто постійно з нею працює. І до речі деколи буває навпаки - нп з завантаженням - коли у віртуалці потребується нп змінити legacy bios на uefi чи навпаки (на відміну від відповідної зміни на звичайній залізці).

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
  • дописів: 245
Один файл конфігу призводить до одного адміна який має до того файлу доступ. Неможливо розділяти хто чим керує через права доступу фс. Неможливо навіть для себе робити окремі конфіги, що доступні для редагування не від рута.

Відсутній yevgenborysenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
ДОБРОГО !!! ЗДОРОВ'Я !!! , СЛАВА !!! УКРАЇНІ !!! .Скажу відразу-я -новачок у Linux , хоча ! ще на прикінці 80-х-навчався у навчальному комбінаті иінформатиці .Можу порекомендувати  Linux Mint ( встановлений у самого)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4072
  • Програміст
Один файл конфігу призводить до одного адміна який має до того файлу доступ. Неможливо розділяти хто чим керує через права доступу фс. Неможливо навіть для себе робити окремі конфіги, що доступні для редагування не від рута.

Для цього існують групи. Додайте себе в потрібу групу і редагуйте файл. Крім того, існує шаблон «конфігураційний каталог» замість «конфігураційний файл», де можна створювати файли з різними наборами налаштувань та різними користувачами і правами.

Права на файли у Linux прості та грубі, але цю потребу вони покривають. Для чогось більш складного, потрібно писати конфігураційний сервер/демон, який працюватиме від рута і робитиме потрібні зміни. На perl-і це робиться досить просто і надійно (там є вбудована підтримка «отруєних даних», які потрібно спочатку очистити, перш ніж використати).
[Fedora Linux]

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
ДОБРОГО !!! ЗДОРОВ'Я !!! , СЛАВА !!! УКРАЇНІ !!! .Скажу відразу-я -новачок у Linux , хоча ! ще на прикінці 80-х-навчався у навчальному комбінаті иінформатиці .Можу порекомендувати  Linux Mint ( встановлений у самого)
о, ймовірно російський бот :)  ("комбінаті" :)))) та розташування "." і пробілів палить, вони так один одного впізнають)

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент

Для цього існують групи. Додайте себе в потрібу групу і редагуйте файл. Крім того, існує шаблон «конфігураційний каталог» замість «конфігураційний файл», де можна створювати файли з різними наборами налаштувань та різними користувачами і правами.
Так вони ж і запропонували вбити ідею "конфігураційного каталогу" і замінити все "одним файлом" :)
Гарна ідея для однієї людини чи якихось додаткових механізмів типу гіт та контролю версій та змін (чи майл розсилати всім про зміни).
Або... довіряти всім тим людям хто має доступ (легше).