Довкола NixOs стільки хайпу що я вже задумуюсь чи не спробувати. Щоправда опис конфігурації в одному файлі вже проходив на i3 і не сказав би що мені концепція длубання в редакторі сильно сподобалась.
Цитата: ps від 2026-02-15 18:01:29Довкола NixOs стільки хайпу що я вже задумуюсь чи не спробувати. Щоправда опис конфігурації в одному файлі вже проходив на i3 і не сказав би що мені концепція длубання в редакторі сильно сподобалась.Грубо кажучи, NixOS — це Puppet вбудований напряму в ОС. Якщо вам не дуже потрібен Puppet, то і NixOS напевно теж.Але, звичайно, дуже зручно мати можливість експериментувати з ОС.
Потрібно щось — додав конфігурацію (ШІ підкаже як).
Не потрібно — видалив рядок, і ОС сама все підчистить. Щось подібне на віртуалку, стан якої можна зберігати та відновлювати зі збережених станів.
у більшості випадків експериментувати можна і у віртуалці з ос яка цікавить
Цитатау більшості випадків експериментувати можна і у віртуалці з ос яка цікавитьу віртуалці завжди все буває добре, наприклад, зразу підтягнувся інтернет і все залізо працює, а як реально ставити, то можуть виникнути труднощі, як не з відео то з завантаженням
Один файл конфігу призводить до одного адміна який має до того файлу доступ. Неможливо розділяти хто чим керує через права доступу фс. Неможливо навіть для себе робити окремі конфіги, що доступні для редагування не від рута.
ДОБРОГО !!! ЗДОРОВ'Я !!! , СЛАВА !!! УКРАЇНІ !!! .Скажу відразу-я -новачок у Linux , хоча ! ще на прикінці 80-х-навчався у навчальному комбінаті иінформатиці .Можу порекомендувати Linux Mint ( встановлений у самого)
Цитата: BeSiDa від 2026-02-16 15:55:50Один файл конфігу призводить до одного адміна який має до того файлу доступ. Неможливо розділяти хто чим керує через права доступу фс. Неможливо навіть для себе робити окремі конфіги, що доступні для редагування не від рута.Для цього існують групи. Додайте себе в потрібу групу і редагуйте файл. Крім того, існує шаблон «конфігураційний каталог» замість «конфігураційний файл», де можна створювати файли з різними наборами налаштувань та різними користувачами і правами.