Автор Гілка: Розбиття диска під час встановлення Ubuntu  (Прочитано 1355 раз)

Відсутній VMelnik

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
Почну з того, що я все ще новачок в Ubuntu, тому прохання тапками не кидатися.

Отже, хочу додати заліза в ноут (оперативку та пам'ять) і поки встановлена Ubuntu ще не обросла архіважливими даними, вирішив перевстановити Ubuntu.
Коли ставив перший раз прочитав багато цікавого і не дуже про розбиття диска, але це все було розкидано по купі сайтів і не факт, що інфа була правильною.

Відповідно, підкажіть будь ласка:
На які розділи потрібно розбити диск під час встановлення Ubuntu?
Скільки місця виділяти під розділи? Читав, що можна відсотково, але не менше ніж.
Чи можна віддати один фізичний диск під систему, а другий зробити домашнім?
+ Може є ще якісь рекомендації щодо встановлення?

Ставити хочу 24.04. Чому? Тому, що найновіша версія. Я знаю, що краще ставити більш стабільну 22.04, але я хочу 24.

Усім дякую за допомогу і підказки :)

Відсутній VMelnik

• Новачок
  • *
Знаю, що потрібні розділи:
1) EFI - FAT32
2) swap - ext4
3) Файлова система (/) - ext4
4) home - ext4
Це все що потрібно, чи я про щось забув?
Скільки місця під що потрібно виділити?

Відсутній yvs115

• Новачок
  • *
  • дописів: 34
Знаю, що потрібні розділи:
1) EFI - FAT32
2) swap - ext4
3) Файлова система (/) - ext4
4) home - ext4
Це все що потрібно, чи я про щось забув?
Скільки місця під що потрібно виділити?
Обрати те що пропонує інсталяшка по дефолту, самому нічого не вираховувати. Для загального користування всі ці розподіли на підрозділи (/usr /var /home etc.) у сучасних умовах нічого крім незручностей не додають, тому все в один рут / - зручніше (не треба потім тягати туди сюди дата між розділами).

Цитата
Ставити хочу 24.04. Чому? Тому, що найновіша версія. Я знаю, що краще ставити більш стабільну 22.04, але я хочу 24.
LTS 24.04 приблизно настільки ж стабільна які 22.04. Різниця буде в основному в DE (Desktop environment), в останніх версіях майже усіх дистрибутивів базові і Gnome і KDE (ця пара найбільш продвинута і розповсюджена серед DE) вже доволі широко почали використовувати трендові waylaynd і vulkan (які зазвичай трохи швидші, але більш обмежені у функціоналу порівнюючи з стд іксами і Gl).

Якщо rolling дистрибутиви, то з тих з якими легко було працювати: - з debian derived може бути SparkyLinux; - з rpm based можна взяти OpenSuse Tumbleweed.

ussca

• Гість
ага, я не встиг написати про створення і зберігання В ФІЗИЧНО РІЗНИХ МІСЦЯХ важливих даних, але ВМельн вже і сам знає про це.

ну і ето... Моє передбачення збулось, чи ні?, га? Я писав приблизно днів 10-12 назад, що вас очікує перевстановлення системи.

ВАЖЛИВО! Для того щоб отримати конкретну відповідь, вкажіть як ви будете використовувати систему.

В основному (якщо не сервер!, а для домашнього користування) бажано створити ТРИ розділи:
/ - Який розмір??? Спочатку іще раз повторюсь: залежить від того що ви будете робити з системою. У мене 50 гб, але використано тільки 19 гб. У мене кубу 22.04.

df -hT
Filesystem     Type   Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda1      xfs     50G   19G   32G  37% /

--- / --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  208,4 GiB [##########] /home                                                                                           
   67,9 GiB [###       ] /media
    9,4 GiB [          ] /usr
    6,6 GiB [          ] /var
    1,1 GiB [          ] /opt
  297,5 MiB [          ] /boot
   14,8 MiB [          ] /root
   10,0 MiB [          ] /etc
.   1,7 MiB [          ] /run
   12,0 KiB [          ] /tmp
.   0,0   B [          ] /proc
    0,0   B [          ] /sys
    0,0   B [          ] /dev
@   0,0   B [          ]  libx32
@   0,0   B [          ]  lib64
@   0,0   B [          ]  lib32
@   0,0   B [          ]  sbin
@   0,0   B [          ]  lib
@   0,0   B [          ]  bin
e   0,0   B [          ] /srv
e   0,0   B [          ] /mnt
e   0,0   B [          ] /cdrom

/swap - НЕ В ДВА рази більше ніж об'єм оперативки. Я РЕКОМЕНДУЮ /swap в два рази менше ніж оперативка, або такий же самий розмір як і оперативна пам'ять. У мене оперативка 16 гб, /swap 8 гб. Чому я написав що Я РЕКОМЕНДУЮ... Ніхто з адекватних користувачів не буде одночасно тримати два браузера з СОТНЯМИ відкритих вкладок в кожному браузері. Яка тоді продуктивність праці, кпд відпочинку буде? На форумі убунту.ру вже колись давно це обговорювалось. + десь іще і відео моїх тестів є.

/home - все інше доступне місце.

З приводу всяких уєфаїв... Я спеціально при установці уникаю таких розділів.
root@tbs:/home/xuser# lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda      8:0    0 894,3G  0 disk
├─sda1   8:1    0    50G  0 part /
└─sda2   8:2    0 844,3G  0 part /home
sdb      8:16   0 465,8G  0 disk
└─sdb1   8:17   0 465,8G  0 part
sdc      8:32   0 111,8G  0 disk
├─sdc1   8:33   0     8G  0 part [SWAP]
└─sdc2   8:34   0 103,8G  0 part /media/xuser/100
sdd      8:48   0  55,9G  0 disk
└─sdd1   8:49   0  55,9G  0 part /media/xuser/60
root@tbs:/home/xuser#

ussca

• Гість
2) swap - ext4

тут наши полномочія всьо

Порада яку ви не просили і для версії кубу 23.04: якщо у вас раптом станеться отаке

то натискайте "дозволити"

У мене така оказія сталась і ффокс черех секунду після запуску закривався. Бо я натиснув "закрыть принудительно". Копати треба в flatpak permissions
Таблица       Объект       Приложение                    Разрешения                   Данные
notifications notification de.haeckerfelix.Shortwave     yes                          0x00
background    background   org.mozilla.firefox           no       
якщо ффокс встановлено з flatpak.

ussca

• Гість
...я все ще новачок в Ubuntu, тому прохання тапками не кидатися.
...
оу, прошу вибачення.

Відсутній yvs115

• Новачок
  • *
якщо ффокс встановлено з flatpak.

24.04 TSа має достатньо свіжий рантайм, щоб не гратись з різною пакетною контейнерізацію (snap/flatpak/appimage/...):
% lsb_release -d
No LSB modules are available.
Description: Ubuntu 24.04.1 LTS

% dpkg -l | grep firefox
ii  firefox                                          130.0~build2                               amd64        Mozilla Firefox

% dpkg -s firefox
Package: firefox
Status: install ok installed
Priority: optional
Section: web
Installed-Size: 251393
Maintainer: Mozilla Releng <release@mozilla.com>
Architecture: amd64
Version: 130.0~build2
Provides: gnome-www-browser, www-browser
Depends: libasound2 (>= 1.0.16), libatk1.0-0 (>= 1.12.4), libc6 (>= 2.18), libcairo-gobject2 (>= 1.10.0), libcairo2 (>= 1.10.0), libdbus-1-3 (>= 1.5.12), libfontconfig1 (>= 2.11), libfreetype6 (>= 2.3.5), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libgdk-pixbuf2.0-0 (>= 2.22.0), libglib2.0-0 (>= 2.37.0), libgtk-3-0 (>= 3.13.7), libpango-1.0-0 (>= 1.14.0), libpangocairo-1.0-0 (>= 1.14.0), libstdc++6 (>= 4.8), libx11-6, libx11-xcb1, libxcb-shm0, libxcb1, libxcomposite1 (>= 1:0.3-1), libxcursor1 (>> 1.1.2), libxdamage1 (>= 1:1.1), libxext6, libxfixes3, libxi6, libxrandr2 (>= 2:1.4.0), libxrender1
Description: Mozilla Firefox

ussca

• Гість
Я повністтю видалив снап. Через флетпак у мене встановлено два плеєра, даі штуки для викачки йотуба і може ще шось.

Ффокс встановив окремо в домашн каталог. Мені не подобається така "децентралізація/розкидування" джерел програм.

А також зайві секунди очікування старту ффокса просто дуже бісили (а у мене ссд).

На старенькому компі з hdd через снап та флетпаки людина повернулась до використання вінди  >:(

ось лінк на россуржикоукромовний всіма ненавидиимий ресурс https://tbs-mbs.net/search/posts-pg1-sort1-ss%D0%BD%D0%B5%20%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%83/ , там два абзаци  про те як я "вимазався".
---
Про "чому не дебіан?"
1  хм-м... Чому більшість запитують про це, коли повідомляєш що у тебе Убунтовий дистр.
2 ОДНА із причин: В Дебіан по звмовчуванні активний користувач root, а також по дефолту не вистачає якихось елементарних програм/команд.

ussca

• Гість
питання чому не дебіан тут https://linux.org.ua/index.php?topic=12117.msg205134#msg205134

ussca

• Гість
24.04 TSа має достатньо свіжий рантайм, щоб не гратись з різною пакетною контейнерізацію (snap/flatpak/appimage/...):
??? В убунту 24.04 ффокс встановлюється із стандартних репозиторіїв?  Якщо дійчсно так - то це чудово. В 22 і 23 він встановлювався із снапу. Це вже всі (світова спільнота) давно обговорювапи (дуже повільний запуск кщо ффокс встиановдено із снап).
---
ближчими днями я тут не буду з'являтись.

Відсутній yvs115

• Новачок
  • *
??? В убунту 24.04 ффокс встановлюється із стандартних репозиторіїв?  Якщо дійчсно так - то це чудово.
ні, так само як і раніше - авторський recommended way для deb based дистрибутивів (https://support.mozilla.org/en-US/kb/install-firefox-linux#w_install-firefox-deb-package-for-debian-based-distributions-recommended) це deb з їхнього офіційного репо, дефолтний від ubuntu так - то snap.

Якщо є варіанти встановлення з native deb/rpm/aur/... і це не 3rd party app: - у більшості випадків (за деякими виключеннями) обираю той натів.
Зараз від мозіли таких два пакаджа - firefox і thunderbird.

Цитата
Це вже всі (світова спільнота) давно обговорювапи (дуже повільний запуск кщо ффокс встиановдено із снап).
у кожної контейнерізації (як і у native пакетів) є плюси і мінуси, обирайте ту спільноту яка ближча до потреб у конкретних випадках

Відсутній VMelnik

• Новачок
  • *
Читаю власностворену тему і ніяк не можу розуміти до чого дописи з 6 по 10  :o
Можливо я щось пропустив?

Хочу робити 3 розділи:
home;
swap;
EFI.
EFI - пишуть що Ubuntu 24 сама виділяє необхідний розмір. Напевно залишу те, що буде автоматично виділено.
swap згідно розмірів оперивної пам'яті, оскільки пряма залежність.
home - все, що залишиться.

Цікаво, якщо фізично 2 пам'яті, home можна розповсюдити на другу пам'ять?

Відсутній yvs115

• Новачок
  • *
В Дебіан по звмовчуванні активний користувач root
наскільки я пам'ятаю це при інсталяції обирається (якщо встановити пароль root-а, то відповідно він буде розблокований), якщо ні - то ні.
Ubuntu більш орієнтована на new desktop users, тому там напевно при інсталяціїї немає тієї опції (але також можна поміняти потім).

... а також по дефолту не вистачає якихось елементарних програм/команд.
у більшості випадків це зворотня сторона debian policy (нп не знайдете там flutter/dart в їхньому репозітарії), іноді як результат того що софт неможливо пiдтримувати (нп bcachefs-tools після його rust-ерізації).

В принципі багато хто вважає що це плюс debian'a (немає тієї комерціалізації і практично unmaintainable софта), для тих хто вважає що це не так - завжди є альтернативи (як ubuntu нп),
тобто всі задоволені.

Відсутній VMelnik

• Новачок
  • *
Доречі, тут https://compizomania.blogspot.com/2024/06/ubuntu-24.04.html з картинками процес встановлення Ubuntu 24.04. Є і про розбивку диску.

P&s. Ресур не українською мовою.

Відсутній yvs115

• Новачок
  • *

swap згідно розмірів оперивної пам'яті, оскільки пряма залежність.
я часто зовсім своп не розподіляю (він не дуже допомогає якщо пам'яті мало, зазвичай тільки розтягує у часі очікування з тим самим результатом),
але завжди додаю якщо треба юзати hibernation (тобто тоді треба swap по розміру такий як ram)

- в більшості випадків розмір той що по дефолту інсталяшка зробила

Цитата
Цікаво, якщо фізично 2 пам'яті, home можна розповсюдити на другу пам'ять?
2 пам'яті - то два диска? - якщо так, тоді відповідь: - так для випадка home на окремому любому носію, - так з зауваженнями якщо home знаходиться на декількох дисках.