Автор Гілка: Запитання про Linux.org.ua  (Прочитано 4088 раз)

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 154
Re: Запитання про Linux.org.ua
« Відповідей #15 : 2024-12-19 17:22:06 »
> Windows XP. Натякаю на те що сторіночки в WWW не треба перетворювати на те що деякі нехороші люди називають web application бо від цього стає тільки гірше.
> Воно не для цього створювалося і якщо ваш сайт не працює в чомусь на кшталт IE 8 і з вимкненим JavaScript, то це поганий сайт.
> Для того щоб показати розмічений HTML текст не потрібне шифрування, фреймворки і Google chrome посвіжіше бо там зʼявилося чергове прикольне CSS правило.
>
   Крім сайтів заточених виключно під MS браузери - існують інші, й дивно вимагати від сучасного форуму (в масі орієнтованого для nix користувачів)
  сумісність зі застарілими MS софтом.

> якщо ваш сайт не працює в чомусь на кшталт IE 8 ...
>
   в браузері 90х - lynx відкривається,  тобто вас саме тільки InternetExplorer цікавить, а це зовсім не кшталт

ussca

• Гість
« Відповідей #16 : 2024-12-19 20:44:35 »
Цитата
коли відкрився то викликав у мене  [smiley=sputum.gif] рефлекс і бажання швидко закрити сторінку. Може я вже застарий просто.  [smiley=ded.gif]

у мене такі ж емоції, рефлекси, відчуття виникають коли мені деякі "продвінутиє" пропонують мені використовувати "красівоє і удобноє цемеес". Установка цемеес = гроші, адміністрування, підтримка = гроші, написання коду = гроші. Та на фіг нада.

Це я про свій шедевральний блогсервіс (лінк не скажу).
---
З приводу майбутнього ЛОУ :( ну хйзн. Думаю що Володимиру шкода припиняти (закидати, вбивати, знищувати) роботу форуму.

Шось сильно,значно змінювати (інший дизайн, ядро сайту) мотивації нема. Часу також на все не вистачає.

Відсутній xuser13

• Графоман
  • дописів: 499
« Відповідей #17 : 2024-12-19 21:11:40 »
Воно і в Opera 12.18 не працює. Нащо накручувати довкола формочок для відправки тексту і сторіночок на яких цей текст потім відображається тони скриптів і CSS останньої версії? Щоб черговий павутинний програміст побавився з фреймворками тішачи себе тим який він програміст і щоб йому було не так складно прикручувати прикольні анімації? Щоб завантажити комп роботою? HTML четвертої версії з головою вистачає.
чи планетяне щче не подали блакитне свитло?

Відсутній yvs115

• Кореспондент
« Відповідей #18 : 2024-12-20 00:55:33 »
> Установка цемеес = гроші, адміністрування, підтримка = гроші, написання коду = гроші. Та на фіг нада.
> Це я про свій шедевральний блогсервіс (лінк не скажу).
>
   Перша асоціація з "шедевральний блог" - якийсь з багатьох php-шних бложиків, вірогідно на Wordpress чи його дерівативах.
   І мова була щодо gpl open-sourse https://github.com/discourse/discourse

А взагалі кажучи блог-сайти це трохи не туди, тру що на форумних движках можна завести блоги в якості побічного ефекту,
   але для різних задач краще використовувати відповідні до них інструменти.

> Воно і в Opera 12.18 не працює.
>
   Нині знайшли народний китайський браузер на заміну IE8?  Гуд :)   що тільки в Windows не юзає народ.. жах.

> Нащо накручувати довкола формочок для відправки тексту і сторіночок на яких цей текст потім відображається тони скриптів і CSS останньої версії?
> Щоб черговий павутинний програміст побавився з фреймворками тішачи себе тим який він програміст і щоб йому було не так складно прикручувати прикольні анімації?
> Щоб завантажити комп роботою? HTML четвертої версії з головою вистачає.
>
   Взагалі то засоби вирішення тієї чи іншої задачі визначаються задачею, а не навпаки.
   Якщо ж говорити щодо GTK/Gnome (а не про сотні різних discourse сайтів https://trends.builtwith.com/websitelist/Discourse),
   то там де зручно юзають markdown based сайти (щось типу https://developer.gimp.org/ чи https://docs.gimp.org/help.html)
   щоб.. щоб не завантажувати комп роботою HTMLя четвертої версії.
   (Хоча до деяких сайтів свого проекту в них руки схоже ще не дійшли, і ті сайти сайти досі живуть на важких HTMLях четвертої версії Ж).
   Якщо щодо QT/KDE форумів - то у них свої (інші від GTK форуму) резони вибору форумного движка на discourse.

І зрештою - можна форум навіть на mail розсилці тримати (як нп busybox форум), бо там не важливо щоб ресурс був популярним, там інші цілі.
   (хоча mail-list форуми певно з MS браузерами теж не працюють, тому для невибагливих MS юзерів теж не підійде).

ussca

• Гість
« Відповідей #19 : 2024-12-20 11:20:31 »
Off-topic:
Перша асоціація з "шедевральний блог" - якийсь з багатьох php-шних бложиків, вірогідно на Wordpress чи його дерівативах.
   І мова була щодо gpl open-sourse https://github.com/discourse/discourse

Якщо потрібно щось пояснювати, то не треба нічого пояснювати

Я колись звертався до сеошників. Вони пропонували передзайнити сайт і зробити з нього іще рдин вкантакт, фейсбук, або щось інше модне і красиве. Пропонували встановити вордпрес або якусь іншу цемеес.

На мої питання "а як бути з функціоналом діючого сайту?" вони запропонували використовувати інші сайти(?!) У мене є щось типу виплат для користувачів. І сеошники-парампарампрагромісти запропонували мені користуватись рандом.орг... (думаю цим спісіялістам було років по 20 або менше).
АБО
написати новий код щоб працював у встановленій цемеес. Ну і за все це гроші-гроші...

За встановлення цемеес також гроші (<=це я повторююсь), бо мабуть я не зможу два-три рази клацнути в панелі керування хостера, щоб встановити вордпрес.
Цитата
якийсь з багатьох php-шних бложиків, вірогідно на Wordpress чи його дерівативах.

іще ось шо: ви знаєте різницю між бложик і блогсервіс? У мене все абсолютно з абсолютного нуля.

ussca

• Гість
« Відповідей #20 : 2024-12-20 11:34:42 »
про працює/не працює в опера12 і іе8: Навіть нині є мобільні браузери які не розуміють теги https://www.w3schools.com/tags/tag_details.asp та  https://www.w3schools.com/tags/tag_summary.asp. Я коли дізнався - трішки розстроївся.

але десь вище йшлась мова про яваскрипт? думаю що цей мій комент не по тему(?)

ussca

• Гість
« Відповідей #21 : 2024-12-20 11:36:54 »
*не по темі

Відсутній yvs115

• Кореспондент
« Відповідей #22 : 2024-12-20 14:59:44 »
Відносно чого був початковий комент - поділитися що популярно серед форумів.
Моє бачення на форуми серед тих що я використовував як користувач - доволі зручним був discourse,
який бачив що використовується кількома *nix проектами (як приклад наведено gtk/gnome і qt/kde, ще бачив у gitlab і opensuse).
Можливо вони значно допилені, чи ще якісь нюанси є, не знаю бо не займаюсь веб-програмуванням, - там я користувач.

Вищезгадані форуми і движок явно не сподобались виходячи з цього обговорення, тому що
-1: (a) "ублажати явасценаристів", (b) gtk форум не працює з не мейнстрім браузерами.
-2: Gtk/gnome форум (a) "викликав рефлекс [smiley=sputum.gif] " і (b) "бажання швидко закрити сторінку"

Стало зрозуміло що вподобання до UI і який форум вважати зручним/незручним - значно відрізняються.
У любому випадку певно не кращий час перероблювати сайти, а баченнями на можливий движок/UI вже поділилися
(які мене трохи здивували, але хоч вже знаю що таке невподобання є).

p.s. відносно любих блогів (і комерціалізації навколо них): блоги - не цікавився і для мене це офтопік.
« Змінено: 2024-12-20 15:06:27 від yvs115 »

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
  • дописів: 33
« Відповідей #23 : 2025-08-08 16:43:25 »
Цей ресурс був популярний аж доки Ґуґл не обʼєднав український сегмент інтернету з російським
Та то співпало... Насправді користувачі звалили з багатьох форумів в інші технології та простори, подалі від тиранії модераторів до більшої свободи (так само як звалили колись з фідо, ірк, юзнет та інших).
До тих, де користувачу надають кожному право модерування у своєму особистому просторі (каналі, саб-блозі, сторінці, розділі...).

Та й взагалі сприймати "форум" як "інтерфейс" то доісторичне сприйняття :)
Форум це база даних, а не інтерфейс, до нього не можна застосовувати слова "як виглядає".
Навіть цей форум має два зовсім різні інтерфейси "поштовий" (різні види дайджестів) та веб.
Різниця трохи є з тим як форматувати цитування та посилання на оригінали цитат... але то таке.

А от саму базу даних можна відобразити одночасно через безліч інтерфейсів... і через протокол nntp, і через федіверс, і як поштову розсилку з постом відповідей через пошту, і через чати (xmpp), і через json api запити...
Але то все діє проти "опен дата" тому тиранія модерторів таке ніколи не втілить :)))
Хоча колись було ... система ретрансляція ньюсів ... читай звідки хочеш, через будь яку програму, через будь який сервер ...
Давно було. Тепер все тільки "приватне і нікому не дам" :))

І при трансляціях потоків з інших серверів немає потреби все зберігати назавжди. Тільки коли щось сподобалося чи ще якось.
Зараз сотні чи тисячі "блогів проектів" по різних сайтах, але єдиної системи трансляції немає... щоб функціонально було може як редіт, коли є лінк на статтю десь інде, а спілкування всі разом через одну сторінку.

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
« Відповідей #24 : 2025-08-11 15:53:15 »
Користувачі навіть звалили з форумів на ті сайти де модератори були також... але... там було в сотні й тисячі разів більше людей і модератори вже не могли прочитати пости та коменти кожного. Тобто хоч модератори й були, але їм було ... пофіг. І саме це "пофіг" призвело до більшої свободи.

Фактично форуми провалили тест на матюки :)  Це не задля того щоб "спілкуватися серед бруду", а щоб перевірити "чи є саме тут свобода".
Щось схоже на "чи є в яблуку чев'як?" І коли є, то яблуко добре, а коли немає... то може бути з отрутою :)))

Відсутній yvs115

• Кореспондент
« Відповідей #25 : 2025-08-11 18:57:46 »
Цитата
Користувачі навіть звалили з форумів на ті сайти де модератори були також... але... там було в сотні й тисячі разів більше людей і модератори вже не могли прочитати пости та коменти кожного. Тобто хоч модератори й були, але їм було ... пофіг. І саме це "пофіг" призвело до більшої свободи.

Фактично форуми провалили тест на матюки :)  Це не задля того щоб "спілкуватися серед бруду", а щоб перевірити "чи є саме тут свобода".
Щось схоже на "чи є в яблуку чев'як?" І коли є, то яблуко добре, а коли немає... то може бути з отрутою :)))
не зовсім - доволі багато опенсоус форумів на discourse, і користувачів достатньо там - і модерація працює як зазвичай (не цікавився можливо щось і автоматичне є по антіспаму), ще чати в matrix останнім часом популярні були.

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
« Відповідей #26 : 2025-08-13 12:27:47 »
не зовсім - доволі багато опенсоус форумів на discourse, і користувачів достатньо там - і модерація працює як зазвичай (не цікавився можливо щось і автоматичне є по антіспаму), ще чати в matrix останнім часом популярні були.
Ви кажете про чати, то зовсім інший проміжок часу. Деякі форуми можуть перестати існувати та видалити всі дописи, але людям то вже не цікаво. Важливо чи змінив хтось інший їх пост за той проміжок поки їм ще цікаво що саме з їх постом (чи фото, чи відео, чи грою, чи програмою, чи ос проектом, ...).
Автоматичне, це те що діє "до..." (поки людина ще в стані "написання" чи трохи після того і може зміните текст та "підлаштуватися"), то зовсім не є проблемою, то як "виправити помилку чи баг при компіляції програми та першому запуску" (не те саме ніж баг в інший час після того).
Також є різниця між "втручаються дані користувача" (редагують) чи "видаляють або блокують" цілком.
І, те що мало помітне та на нього не звертають уваги, "чи очевидне користувачу що його пост отримали" (для чатів то очевидно одразу відповідно до списку юзерів онлайн, а для форуму ... ні, бо мало хто згадує що їх пост одразу міг бути розісланий поштою всім тим хто в темі :) до модерування). А ще на форумі є "приватні повідомлення"...
Користувачам може бути не цікаво чи збережеться їх пост на форумі чи вислів в чаті через день чи два (а тим більше роками). І такі форуми "з автовидаленням всього"...

printf("Hello World!\n")Здається, то проста програма...
але "\n" то не "символ", а ... "дія" (перемістити "курсор" (carriage return+new line)). І та "дія" створена "програмою", а виконує її "термінал".
Ні "мова програмування", ні "стандартна бібліотека", ні "кернел ОС" не втручаються у спілкування "програми" та "терміналу" та не змінюють ту "дію" (не блокують). Вони навіть можуть не розуміти що то є "дія" (ще є й ESC-"дії" того ж типу зміни кольору та ін...).

Це дуже важлива фіча "можливість передати щось від першого до другого без втручання жодного третього під час передавання".

Люди мігрують переважну в ті інструменти, що "не втручаються" (поки людям то ще цікаво).
Саме тому HTTP "дії" PUT, DELETE, ... не популярні, а от зміна контенту "сторінки" (фактично результату роботи скрипта) через POST і GET популярні. Бо адміни веб сервера втручаються в дозволи чи заборони PUT, DELETE, а в POST  та GET ... ні.
Тому WebSocket, сессії і так багато інших протоколів "загорнуто в HTTP" замість використання окремих протоколів (бо адміни втручалися вибірково на рівні фаєрволів).
І тому тепер значно більше TLS (треті сторони, провайдери, організації, платформи та проксі сервери не втручаються, навіть коли вони "головні" (бо "це вони забезпечують існування інфраструктури")).
І тому багато що "загортають у відео" (та лівстріми), хоча є більш ефективні форми передачі даних та формати (відео модератори частіше не редагують лише видаляють цілком чи з нього тільки звук цілком).

Відсутній yvs115

• Кореспондент
« Відповідей #27 : 2025-08-13 13:16:34 »
Цитата
Ви кажете про чати
Якщо discourse форуми - це про форуми, нп навмання з різних tech напрямків - gtk(gnome) qt(kde) opensuse(linux) llvm(programming) odin(programminglanguage) і багато інших.
Чати також популярні - якщо є нп чат - то зазвичай спершу запитаю там щось щоб прояснити, якщо немає - на форумі. А на тех.форумах багато іншої інфо по відповідних проектах яку зазвичай в чат не знаходиться.

Цитата
printf("Hello World!\n")
Цитата
можливість передати щось від першого до другого без втручання жодного третього під час передавання
частину відносно програмування пропустив - бо неясно яку ідею спроба донести

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
« Відповідей #28 : 2025-08-15 14:37:35 »
Якщо discourse форуми - це про форуми
Я більш не про "технічну форму", а про "дії людей".
Форум чи не форум, але людина (модератор) може зробити особистий вибір "не редагувати контент іншої людини" (не змінювати те, що створила людина при тому що та публікація за її "підписом"). От "видалити пост" то ок. Чи особистим месаджем попросити змінити свій пост самостійно. А "дописати від себе червоним кольором" то дуже неповажна дія (щось типу "дивіться всі хто тут цар").

Цитата
А на тех.форумах багато іншої інфо по відповідних проектах яку зазвичай в чат не знаходиться.
Так це ж добре? Чому ви проти?
Люди вивчили англійську та можуть відправити свій запит більш точно до тематичного. Тому форуми "про все й одразу" вже й не відвідують.
От якби тут був чіткий розділ "розробників софта Н", то приходили б задля спілкування про це :)

Цитата
частину відносно програмування пропустив - бо неясно яку ідею спроба донести
Ну коли "не ясно", то це означає що "читали" :)

Але оскільки "форм" то не "чат", то вважати що спілкування прочитає лише одна людина (за всі наступні роки), то мало ймовірно.