Автор Гілка: Навіщо Gentoo такий великий boot-розділ ?  (Прочитано 877 раз)

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 24
В настільній книзі Gentoo пропонується використовувати для розділів ESP або /boot цілий гігабайт місця! Але навіщо так багато? В Debian на ESP в мене зайнято кілька мегабайт місця. А на /boot --- 73.6 МБ (одне ядро + initrd).

https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:AMD64/Installation/Disks#Default_partitioning_scheme

Відсутній Tamer4

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
Re: Навіщо Gentoo такий великий boot-розділ ?
« Відповідей #1 : 2025-01-09 21:37:53 »
Ну так а оновлення. Треба ж вільне місце щоб спочатку записати нові файли. В мене зараз файли для одного ядра cachyos-bore займають 203 МБ. Якщо буде 3 ядра, наприклад bore, lts та стандартне, то це буде десь 500МБ, і якщо всі три ядра будуть оновлюватись за один раз то система буде вимагати ще 500 МБ вільного місця. Я вже отримував помилку, що неможливо оновити систему, бо не вистачає вільного місця ;)

голдг

• Гість
« Відповідей #2 : 2025-01-10 00:02:10 »
А що по default''у стоїть в установщику системи (якщо він є в gentoo), 1 гб? Дійсно чомусь багатувато.

В Мінт 0,5 гб, а зайнято 6,х Мб.

Картинка мабуть не буде відображатись?

Відсутній yvs115

• Дописувач
  • **
  • дописів: 96
« Відповідей #4 : 2025-01-10 01:37:58 »
> В настільній книзі Gentoo пропонується використовувати для розділів ESP або /boot цілий гігабайт місця!
>
   Мабуть томущо EFI скрізь рекомендують зробити побільш, бо його практично неможливо заресайзить (я було колись декілька разів пересетаплював систему при спробах, не gentoo але це не принципово яка os). Плюс ~0.5G до звичайних не так вже й багато.