Автор Гілка: Вибір дистрибутива для школи. intel core 2 duo +2gb  (Прочитано 1482 раз)

Відсутній Gentux

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
По системі можна спробувати alpine, мінімалістична, але треба трохи кастомізанути. + Мінімалістичний браузер, такий запит англійською я думаю вам по першому посиланню висвітиться. На рахунок ДЕ, не буду руйнувати дітям дитинство, віконні менеджери було б ще легше, але перебор. Тут на вибір lxde, lxqt, mate, xfce. Краще всього буде lxqt(в плані мінімалістики), а вже в такому випадку, можна вибрати Lubuntu, убунту на lxqt. Це просто буде легше в плані інсталювання(можливо), але трошки тяжче(в плані розміру), бо alpine використовує альтернативну бібліотеку сі. На рахунок офіснику, звичайний libre.

Відсутній Gentux

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
По системі можна спробувати alpine, мінімалістична, але треба трохи кастомізанути. + Мінімалістичний браузер, такий запит англійською я думаю вам по першому посиланню висвітиться. На рахунок ДЕ, не буду руйнувати дітям дитинство, віконні менеджери було б ще легше, але перебор. Тут на вибір lxde, lxqt, mate, xfce. Краще всього буде lxqt(в плані мінімалістики), а вже в такому випадку, можна вибрати Lubuntu, убунту на lxqt. Це просто буде легше в плані інсталювання(можливо), але трошки тяжче(в плані споживання), бо alpine використовує альтернативну бібліотеку сі. На рахунок офіснику, звичайний libre.
« Змінено: 2025-03-14 00:36:35 від Gentux »

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 101
додам трохи коментів (по сутті правильно, якщо врахувати деякі деталі при виборі)

> і можна спробувати alpine

Так - у випадку готових мінімалістичних дистрибутивів - дуже гарний варіант. Єдине що відносно user-friendly (який був теж десь в обговоренні).
  Що треба буде враховувати з alpine: нюанси musl (в локалізації, і т.д.), потім apk (arch стайл пакетів), і ще трохи всього.
  Але варіант гарний якщо є трохи досвіду в лінуксах.

> lubuntu

Незважаючи на те що це доволі легкий (lxqt) і юзер френдлі (ubuntu), але з (l)ubuntu прийдуть і щось типу unattended-upgrades,
  тобто простіш напевно булоб взяти якийсь готовий не-ubuntu-based мінімалістичний дистро з легкою графікою lxde/xfce/etc

Відсутній peccator

• Новачок
  • *
  • дописів: 12
В біосі дата 2007 рік. Процесор Intel core 2 duo e4500. Ddr 2.  Відео інтегроване. Там по суті можна максимум 4GB. Поставити 2*2GB. Можна або 7 впхати або 8.1 embedded. Ще є ідея другою системою лінукс поставити. Десь читав що на старе залізо краще старий дистрибутив. З тих років вже нічого мабуть і не підтримується. А часу качати все підряд і пробувати нема — тільки по вихідних (просто по дружбі вирішив допомогти).
Досвід лінука почався і закінчився ще на дебіан  5 чи 6. Офісні файли ms office ні libre, ні open, ні навіть wps норм не відкривали. З драйверами на принтер сканер проблеми... Доводилось часто перезавантажуватись у windows. Лінукс у мене так і не прижився.
« Змінено: 2025-03-26 21:25:22 від peccator »

Відсутній Turboblack

• Новачок
  • *
  • дописів: 20
є така штука - друк у файл. для цього не потрібний софт навіть на тому компі на котрому буде друкуватися документ. єдиним мінусом є лише те що його одразу перед збереженням треба зробити як слід щоб потім тільки пустити на друк. таким чином можна хоч в віндовс 3.1 під старим кадом чи 16 бітним корел  8) верстати,

тому можна писати чи малювати в любих старих прогах.

щодо вінди 7 - на ній ставиться суперміум і (якщо є) 4 гб озу то нормально буде відкривати сучасні сайти, на 2 гб буде геть тормоз, але працювати буде.

все ж додайте планку в 2 гб, то є ддр3 вони зараз фігню коштують. пересилка поштою дорожче обійдеться (на алі досі продаються ддр3)

Відсутній peccator

• Новачок
  • *
Друк у файл це добре. Але не зручно коли треба друкувати десятки різних документів з графікою чи математичними формулами (іноді по пачці а то й більше паперу в день). А перед друком провіряти і в більшості випадків вносити зміни.

Я ж написав що DDR2. На материнці немає слотів для Ддр3!

Досвід лінукса: 5 чи 6 Debian трохи більше аніж місяць і 8 debian близько тижня. Ще якось  ставив mint та Ubuntu ( не собі).

Тож треба легкий (і мабуть старий) дистрибутив для 4гб ОЗП. Максимум юзерфрендлі. Лінукс буде другою системою. Тож потрібно буде клонувати windows i Linux на декілька комп'ютерів. Типу acronis true image.
« Змінено: 2025-03-29 06:19:25 від peccator »

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1936
В біосі дата 2007 рік. Процесор Intel core 2 duo e4500. Ddr 2.  Відео інтегроване. Там по суті можна максимум 4GB. Поставити 2*2GB. Можна або 7 впхати або 8.1 embedded.
З власного досвіду (а я колись любив на старе залізо ставити Лінукс), то це виглядає, як головняк, який нормально працювати не буде, буде купа мороки для адміна і купа злих користувачів.
Може варто пошукати якусь контору, яка списує якісь старі машини, але не настільки допотопні?
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Turboblack

• Новачок
  • *
  • дописів: 20
Друк у файл це добре. Але не зручно коли треба друкувати десятки різних документів з графікою чи математичними формулами (іноді по пачці а то й більше паперу в день). А перед друком провіряти і в більшості випадків вносити зміни.

Досвід лінукса: 5 чи 6 Debian трохи більше аніж місяць і 8 debian близько тижня. Ще якось  ставив mint та Ubuntu ( не собі).

Тож треба легкий (і мабуть старий) дистрибутив для 4гб ОЗП. Максимум юзерфрендлі. Лінукс буде другою системою. Тож потрібно буде клонувати windows i Linux на декілька комп'ютерів. Типу acronis true image.

та які десятки різних документів, ви ж писали що це дитині для навчання, в мене 17 річний син, я прекрасно уявляю як виглядає навчання, це далеко не якийсь буремний неезкінечний друк чи верстка чи щось з того що ви там описали. тим більше які ще математичні формули, ви шо ))) сучасні діти це майнкрафт, якісь сучасні стрілялки, і дуже багато аніме з розовими пупсіками (так, діти різні, але не на стільки).

в мене є двух'ядерка стара на ддр2 на котрій робить 7 вінда. при чому з комфортом, якщо не тулити туди ютюб і соцмережі, бо тоді турбіна загуде як старий запорожець.

ви щось з того що вам тут за 2 тижні запропонували вже пробували? чи це дискусія заради дискусії?

якщо дитина дійсно талановита і вже робить дорослі проекти (дійсно дорослі! тобто не hello world на пітухоні, а якісь конкурсні роботи, чи навіть вже фармить бабло), то треба і дорослу техніку, щоб був рівень сучасної підготовки. це знову ж таки не пусті слова, ось сторінка мого малого https://masyamba.w10.site/ займається відео монтажем вже 5й рік, робить платні замовлення. вчиться на 2 курсі коледжу. 17 років.

як думаєте, якби в нього був якийсь кампуктєр на ддр2 він би багато навчився?

навчання то є інвестиції. якщо хочете якийсь бучок котрий час від часу з полички діставати щоб щось надрукувати це одне, якщо для постійної роботи то треба метнути ікру.

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 26

Я вам в першому пості написав конфігурацію свого ноутбука Acer Extensa 5620: Core 2 Duo T5450 1.67 GHz, 3 GB DDR2.

Воно більш-менш нормально тягне сучасний Debian Bookworm 12.9 (stable). Використовую GNOME 3 (версія 43.9) + браузер Firefox (іноді Epiphany). Так, інколи гальмують деякі веб-сайти, але більшість завдань можна виконувати: Libreoffice, Latexilla, Gimp, Inkscape, все працює. Сам по собі графічний інтерфейс GNOME 3 не гальмує зовсім, все працює плавно, відкривається швидко. Можна зробити ще швидше, якщо поставити, наприклад Xfce, але я не бачу в цьому сенсу. Мене і гном влаштовує.

Навіщо вам старий дистрибутив? Ставте останній стабільний Debian і все буде ок.

Також не зрозуміло, навіщо вам вінда. Швидше все одно не буде. Linux краще ніж вінда. У вас є ліцензійна версія вінди? Ставити піратку --- наражати себе на небезпеку (всі ці "активатори" можуть містити віруси). Купляти вінду --- це дорого, а також це фінансування сша, а останнім часом сша для України явно не друзі.

Клонувати вінду на декілька комп'ютерів не можна, треба купляти ліцензію на кожний ПК окремо, або якусь спеціальну корпоративну версію вінди.
« Змінено: 2025-03-30 15:17:03 від kostiantyn.hermash »

Відсутній peccator

• Новачок
  • *
та які десятки різних документів, ви ж писали що це дитині для навчання,
Мав на увазі, що колись пробував на дебіан перейти з вінди. але мені для роботи треба було багато друкувати різної інформації, що приносили на флешках. Тому лінукс тоді не прижився.
Я не писав дитині для навчання. Я писав "на старих компютерах організувати робоче місце". Це старі компи де стояла XP. На них будуть робочі учнівські місця. Завтра має бути оперативка. Щоб було по 4.

Відсутній peccator

• Новачок
  • *
Також не зрозуміло, навіщо вам вінда.

Клонувати вінду на декілька комп'ютерів не можна, треба купляти ліцензію на кожний ПК окремо, або якусь спеціальну корпоративну версію вінди.
А вінду не думав активувати. Просто щоб була. В шкільній програмі вивчають MSOffice і здається Publisher.
« Змінено: 2025-03-31 14:29:16 від peccator »

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
А вінду не думав активувати. Просто щоб була. В шкільній програмі вивчають MSOffice і здається Publisher.

Піратську або неактивовану вінду ставити не можна. У школах бувають перевірки, ви можете підставити керівництво школи під удар.

А Linux у шкільній програмі є?  Хіба можна шкільному вчителю відхилятися від шкільної програми? Тому якщо там Linux немає, то і ставити його не треба.

Мав на увазі, що колись пробував на дебіан перейти з вінди ... лінукс тоді не прижився.
Це старі компи де стояла XP. На них будуть робочі учнівські місця. Завтра має бути оперативка. Щоб було по 4.

Правильно я розумію, що коли ваша школа купляла комп'ютери, то там стояла ліцензійна вінда XP ? Тоді нехай вона і залишається. XP точно буде літати на такому залізі. Плюс немає проблем з ліцензіями.

Якщо ви пробували Linux, але він у вас не прижився, то, схоже, що у вас мало досвіду роботи з Linux. Як ви збираєтесь тоді вчити дітей під Linux?

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3855
  • Програміст
А Linux у шкільній програмі є?  Хіба можна шкільному вчителю відхилятися від шкільної програми? Тому якщо там Linux немає, то і ставити його не треба.
Там немає ні Лінукс ні Віндовс ні ДОС ні МакОС.

Правильно я розумію, що коли ваша школа купляла комп'ютери, то там стояла ліцензійна вінда XP ? Тоді нехай вона і залишається. XP точно буде літати на такому залізі. Плюс немає проблем з ліцензіями.
Після встановлення антивірусу і фаєрволу, XP буде повзати. А якщо не встановлювати - нахапаються вірусів. Плюс XP та всі програми доведеться часто перевстановлювати з нуля (бо це значно швидше, ніж знайти та виправити якийсь глюк) - і хто це робитиме?

Крім самої ОС, потрібно також програмне забезпечення. У деяких дистрибутивах вже зібрано необхідне ПЗ, тому не потрібно буде спеціально заморочуватися, напр. https://escuelaslinux.sourceforge.io/english/index.html .

Якщо ви пробували Linux, але він у вас не прижився, то, схоже, що у вас мало досвіду роботи з Linux. Як ви збираєтесь тоді вчити дітей під Linux?

Не переживайте за дітей, вони навчаться. Часто буває що учні знають про інформаційні технології більше за вчителя.
[Fedora Linux]

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3855
  • Програміст
До речі, хтось розглядав ChromeOS як можливість? Їй потрібно 4Гб оперативки, а так то вона має працювати нормально на Core2 Duo.

https://support.google.com/chromebook/answer/11080247?hl=en

https://medium.com/geekculture/chrome-os-flex-in-only-3gb-ram-7b110c00ad8
[Fedora Linux]

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 101
> ChromeOS як можливість

дивлячись для чого: якщо для девеломпента, то не кращий варіант - для розробки запускається linux в vm/container
(щось типу експірієнс як в windows з wsl, з різницею що там лінукс-в-віндовс, тут лінукс-в-лінукс)
Решта все ок - нормально як в якомусь android - все вилизано, гарно, стор додатки якісь ігри і т.п.

Включив стару залізку з нею - працювало на amd450 з radeon графікою на 64g ssd з 4g ram - не швидко точно, але так відносно терпимо.
Наскільки current версія по ресурсам - не скажу бо апдейт не швидкий (після включення - як норм. юзер ос почала сама оновлюватися в фоні з хром120.x (що була там коли декілька років тому включав) до 126.x, а девел.контейнер з debian11 до debian12).

Такого типу OS орієнтована на юзер-френдліcть - ще буде напевно GnomeOS коли/якщо допилять - там теж все через стор, єдине що свій софт в home збирати/ставити можна і без контейнерів в dev версії. Але очікувавби що ще значно важча буде - бо софт і фреймворки мають властивість розпухати з часом.