Автор Гілка: Вибір дистрибутива для школи. intel core 2 duo +2gb  (Прочитано 1480 раз)

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
Дебіан "строгий і лаконічний" нічого зайвого але й деякі елементарні речі відсутні.

Debian --- універсальний дистрибутив під будь-які задачі. Все залежить від того, які пакети встановити. Його можна зробити дуже мінімалістичним, а можна встановити купу всього зайвого.

Наприклад магазин додатків як в убунту чи мінт з коробки не знайшов.

Спробуйте Synaptic. Це графічний менеджер пакунків ("магазин додатків") у Debian. Там всі пакунки розбиті по категоріям.

Також не зручно забороняти доступ до інших розділів hdd. Та й повільніший аніж попередні.

Якщо не хочете використовувати інші розділи, то їх можна взагалі не підключати (не монтувати). Ще на етапі встановлення Debian, коли ви розбиваєте диск на розділи, то вам пропонується обрати варіант "не використовувати розділ", і тоді цей розділ взагалі не буде монтуватися.

Розділи диску, їхні точки монтування, та опції монтування описуються в файлі "/etc/fstab".

Але як і в дебіані після виходу з режиму очікування (коли монітор гасне) на екрані окрім курсора миші більше нічого не відображається (чекав хв 10). Пробував кілька разів — ситуація повторювалась.

В мене теж подібне трапляється, але навіть курсору миші не має. Просто чорний екран. Причому це відбувається вже багато років на різних версіях ядра. Думаю, що справа у кривих драйверах для моєї відеокарти (Intel GMA X3100). Глибоко розбиратися з цією проблемою мені ліньки. Я вже звик, що воно ніколи не працює.

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 101
> Debian --- універсальний дистрибутив під будь-які задачі. Все залежить від того, які пакети встановити. Його можна зробити дуже мінімалістичним, а можна встановити купу всього зайвого.

Однією з основних відмінностей легких дистро - це вже підібрані більш легкі і мінімалістичні DE і init сістем з купою підібраних сервісів (нехтуванням комусь непотрібного дефолтного функціоналу заради ресурсів).
Якщо DE більш-менш замінюється легко, то нп з systemd то вже не так легко
- переключали вже якусь систему (нп debian) на runit чи openrc за допомогою "пакети встановити" плюс ручний підбір легкого набору сервісів?
Завжди значно легше було взяти готовий дистро нп один із легких деривативів тогож debian - але де цей підбір всього вже зроблено.

Відсутній peccator

• Новачок
  • *
  • дописів: 12
Debian --- універсальний дистрибутив під будь-які задачі. Все залежить від того, які пакети встановити.
Згідний. Аж ніяк не применшую цю універсальність.

Спробуйте Synaptic.
Це інше.

Якщо не хочете використовувати інші розділи, то їх можна взагалі не підключати (не монтувати). Ще на етапі встановлення Debian
Думка приховати розділи появилась пізніше. І в графічному режимі це робити зручніше аніж редагувати fstab.

В мене теж подібне трапляється, але навіть курсору миші не має.

Щось немає жодного бажання перезавантажувати комп'ютер щоразу коли екран погасне. Чомусь у MintMate такої проблеми немає.

Можливо занадто прискіпливий, і якщо "почаклувати" над дебіаном, то можливо б все працювало, та мова йшла про готовність до роботи "з коробки".
------
А взагалі виявилось, що хоча і доставив планку на 2ГБ, та жодна ОС небачить більше 3.2ГБ.  І хоча в біосі пише 4, чіпсет не підтримує всю память. Тому по факту є лише 3ГБ пам'яті.
« Змінено: 2025-04-10 21:06:46 від peccator »

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Цитата
небачить більше 3.2ГБ. І хоча в біосі пише 4
Не може випадково бути що в bios десь під vram частина системної зарезервована? (щось типу shared/dedicated gpu/vram memory)

Відсутній peccator

• Новачок
  • *
  • дописів: 12
В біосі можна зашарити або 1 або 8 МБ. Оновлював біос — не допомогло. Якщо стоїть 2+1, то ОС бачить 3 і доступно 3 (зарезервовано 86МБ). А коли 4, то зарезервовано 777 МБ, а доступно 3.24. Це у windows. У Linux завжди пише 3. На жаль це апаратне резервування "виправити" неможливо. Обмеження материнки. Знаходив в мережі таку ж інформацію про інші материнські плати на такому ж чіпсеті. Нікому нічого не допомогло.

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
В біосі можна зашарити або 1 або 8 МБ. Оновлював біос — не допомогло. Якщо стоїть 2+1, то ОС бачить 3 і доступно 3 (зарезервовано 86МБ). А коли 4, то зарезервовано 777 МБ, а доступно 3.24. Це у windows. У Linux завжди пише 3. На жаль це апаратне резервування "виправити" неможливо. Обмеження материнки. Знаходив в мережі таку ж інформацію про інші материнські плати на такому ж чіпсеті. Нікому нічого не допомогло.

А у вас стоїть 32-бітна чи 64-бітна версія ОС ? Можливо, це обмеження 32-бітної ОС. Хоча 4 ГіБ повинно бачити.

В мене був випадок на одній машині (материнка MSI, сокет АМ3), коли я вставляю 4 планки по 4 ГіБ, то повинно бути 16 ГіБ, а система і біос бачать лише 8 ГіБ. Якщо вийняти одну планку, тобто залишити 3 планки, то система бачить 12 ГіБ. Потім я вставляв всі планки по одній, по черзі, і з'ясував, що одна з планок була несправна.

А це у вас лише на одній машині так, чи на всіх машинах у класі?

А де ви бачите, що пам'ять зерезервована? Зарезервована ким і для чого? Це в БІОС?

Ось, наприклад, в мене команда "free -m" показує майже всі мої 3 ГіБ пам'яті, Зверніть увагу, 1135 МіБ --- це кеш, тобто якийсь "резерв".
free -m
               загалом      використ.   вільна    спільна буфери/кеш   дост.
Пам.:           2962        1403         815         215        1135        1558
Своп.:          4095           0        4095

В мене інтегрована відеокарта Intel GMA X3100, в принципі, вона може брати собі якусь пам'ять з оперативки, але я не знаю, де це точно подивитись.

Команда dmesg видає таке:
[    7.473081] pci 0000:00:00.0: Intel 965GM Chipset
[    7.473120] pci 0000:00:00.0: detected gtt size: 524288K total, 262144K mappable
[    7.473470] pci 0000:00:00.0: detected 8192K stolen memory
[    7.473611] i915 0000:00:02.0: vgaarb: deactivate vga console

Можливо, ось це 8 МіБ "вкрадена пам'ять" --- це і є відеопам'ять. Що таке gtt, хз.

gtt size: 524288KiB÷1024 = 512 MiB.

Може ось це "gtt size" 512 МіБ --- це і є максимально можливий об'єм відеопам'яті, який може взяти відеокарта з оперативки.

Тут, доречі, видно, скільки пам'яті жере Debian (майже "з коробки") + GNOME 3 + gnome-terminal + Epiphany (відкрита одна вкладка з цим форумом). Тобто приблизно 1.5 ГіБ.
« Змінено: 2025-04-11 13:57:28 від kostiantyn.hermash »

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Цитата
free -m
               загалом      використ.   вільна    спільна буфери/кеш   дост.
Пам.:           2962        1403         815         215        1135        1558
(майже "з коробки") + GNOME 3 + gnome-terminal + Epiphany (відкрита одна вкладка з цим форумом). Тобто приблизно 1.5 ГіБ.
terminal небагато - можно не враховувати, але без epiphany треба булоб,
хоча для gtk3 (нема з ним систем щоб порівняти) думав що менше мало бути.

Це дефолтний debian(stable12)+gtk4
% free -h
               загалом     використ.   вільна    спільна буфери/кеш  дост.
Пам.:          3,8Gi       1,6Gi       1,5Gi     40Mi    1,0Gi       2,2Gi

Ще трохи додам лінуксів з gui що під руками зараз (з відносно невеликих по ресурсам) для порівнянь:

void+gtk4
               total       used        free      shared  buff/cache  available
Mem:           3.8Gi       759Mi       2.8Gi     9.2Mi   437Mi       3.0Gi

alpine+gtk4
              total      used          free      shared  buff/cache   available
Mem:           3.8G      466.6M        3.0G      21.3M   402.7M       3.2G

bodhi(last)+moksha
               total       used        free      shared  buff/cache   available
Mem:           1,8Gi       245Mi       1,2Gi     13Mi    382Mi        1,3Gi

tcl+fltk
              total      used        free      shared  buff/cache   available
Mem:          3.8G       149.1M      3.5G      37.6M   247.5M       3.5G

antiks+незнаюякийтамдефолтнийDE
Пам.:          1,8Gi       369Mi       1,5Gi     19Mi    239Mi       1,5Gi

lubuntu+lxqt
               загалом     використ.   вільна    спільна  буфери/кеш   дост.
Пам.:          3,8Gi       636Mi       2,8Gi     5,0Mi    543Mi        3,1Gi

eos(arch)+mate
Пам.:          3,7Gi       741Mi       2,7Gi     20Mi    534Mi       3,0Gi

p.s. юзабельність gui в плані user-friendly:  макс по зручності серед наведених - gtk4, а fltk - на протилежному боці тобто мінімум по зручності (відносно інших)
« Змінено: 2025-04-11 17:46:32 від yvs115 »

Відсутній xuser13

• Графоман
  • дописів: 495
Я б встановив Windows XP і не морочився б з дистрибутивами Linux, бо вони все ще не готові для desktop. В якості браузера Thorium, Supermium, MyPal. Mailnews як поштовик. ESET Nod32 в якості антивіруса (оновленнями антивірусних баз можу поділитися). Але я б просто не підлкючав би компи до інтерету. Хоча, якщо Вінда, то можна й Windows 10.
чи планетяне щче не подали блакитне свитло?

Відсутній xuser13

• Графоман
  • дописів: 495
[Навіть якщо з safe мов (як Pascal) було непогано розпочинати програмування років 20-30 тому, то є сумніви чи хоч десь зараз є попит на навички програмування в Borland Delphi.]
Завдання ж показати що таке програмування а не навчити програміста.
чи планетяне щче не подали блакитне свитло?

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Цитата
Цитата
Навіть якщо з safe мов (як Pascal) було непогано розпочинати програмування років 20-30 тому, то є сумніви чи хоч десь зараз є попит на навички програмування в Borland Delphi.
Завдання ж показати що таке програмування а не навчити програміста.

Так, показати-познайомити з існуючими концептами в програмуванні, але то краще робити на сучасних мовах які ще й знадобитися можуть (як і доступність додаткової інфо, можливість спробувати без присідань в сучасній ос, і т.п.).
Десь недавно проглядаючи цікаві курси (хоча і зовсім з іншої тематики) - випадково побачив на MIT курсах (які виклали на youtube) що CS концепти програмування дають на базі / за допомогою (a) python для тих хто немає бази, і (b) різні опції кому опція (a) не цікава вже буде.  Python (наскільки я зрозумів) там обрали бо доволі широко представлені всі базові концепти для початківців. З Pascal це булоб значно важче (бо менше представлених концептів і важче заюзати на сьогодні).
« Змінено: 2025-04-12 15:59:04 від yvs115 »