Автор Гілка: Вибір дистрибутива для школи. intel core 2 duo +2gb  (Прочитано 5224 раз)

Відсутній Djalin

• Письменник
  • дописів: 662
На двох гігах у мене працює MX Linux, можна AnTix - але менш зручний (не знаю чому у вас вийшло стільки багато - у мене при старті мегабайт 80 їв, але реально незвичне ДЕ, MX Linux - у мене працює на Samsung N310 - Правда гвинта замінив на SSD і доволі непогано хостить телеграм бота)

Але браузер... буде дуже повільний
« Змінено: 2025-04-27 15:05:05 від Djalin »

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 142
> antix: не знаю чому у вас вийшло стільки багато - у мене при старті мегабайт 80 їв
>
  якщо це інфо з екрану з графікою (тобто conky info):
  то там показується в Used/Total тільки частина з used не враховуючи буферизацію кеші і т.п. (які реально також займають пам'ять)
  - порівняйте used від conky на екрані з цифрами від 'free -h' в терміналі

Відсутній xuser13

• Графоман
  • дописів: 499
Скоріше за все будуть створювати високорівневі покрокові інструкції звичайною мовою за допомогою ШІ
І зʼявиться нова мова програмування. В те що буде як в книжках науково–фантастичного жанру коли компʼютер програмують просто надиктовуючи інструкції так наче розмовляють з людиною я не вірю.
чи планетяне щче не подали блакитне свитло?

Відсутній yvs115

• Кореспондент
> зʼявиться нова мова програмування.
>
   Досить таки ймовірно, і буде використовуватись в окремих випадках чи як спеціалізація в чомусь. Але спершу ШІ протопчеться по звичайним мовам програмування, коли їх відповідно додадуть в пріоритети з ШІ впровадженням. Зараз поки ШІ програмування виглядає як side-effect у розвитку ШІ галузі.

> В те що буде як в книжках науково–фантастичного жанру коли компʼютер програмують просто надиктовуючи інструкції
> не вірю.
>
   Чому б і ні, програмні мови дуже вузькі та їх набагато легше закодувати ніж мови якими розмовляють люди.

Як десь було вже відмічено той факт - що ті хто народився зараз вже навіть не застануть часи коли "машина не могла розмовляти",
   і цей факт вже вражає і значно більше, ніж те що з часом ШІ почне видавати достатньо придатний у відповідних випадках код на якійсь з мов програмування.

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Обираючи на інсталяцію ісошки з DE для дебіан - випадково помітив серед списку junior версію для дітей (...debian-junior.iso). Не сетапив - тому на який рівень junior не скажу - але можливо когось зацікавить така офіційна збірка від debian.

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
  • дописів: 22
щось подібне як з промошен java було.

Як десь було вже відмічено той факт - що ті хто народився зараз вже навіть не застануть часи коли "машина не могла розмовляти", і цей факт вже вражає і значно більше, ніж те що з часом ШІ почне видавати достатньо придатний у відповідних випадках код на якійсь з мов програмування.
Так з java то історія "незалежності від обладнання чи то ос" (без перекомпіляції).
І так сталося, що з'явилися "ще більш незалежні" мови :) які не тільки можуть виконуватися будь де, але й ще можуть самі розібратися де саме їх запустили та переробити самі себе під те середовище.

І чим вас так вражає те "розмовляти"?
То ж повільний канал передачі даних та ще й без постійного сенсу токенів (одне слово може мати більш сотні різних застосувань). Це б вас вразило коли у компі знов з'явилися дискети та модем через голосовий канал? :)))

Хоча деякі люди та навіть спільноти досі не вивчили "писемність" і все спілкування "через проксі" (секретарів).

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
Цікаво, чи ще читає листи автор топіку?
Чим все скінчилося? (бо самі комп'ютери, напевно, там ще існують)

Може краще був би варіант запуску важкого софта на сервері і через Х11 відкриття вікон з серверу на машинах студентів?

Відсутній yvs115

• Кореспондент
щось подібне як з промошен java було.

Як десь було вже відмічено той факт - що ті хто народився зараз вже навіть не застануть часи коли "машина не могла розмовляти", і цей факт вже вражає і значно більше, ніж те що з часом ШІ почне видавати достатньо придатний у відповідних випадках код на якійсь з мов програмування.
Так з java то історія "незалежності від обладнання чи то ос" (без перекомпіляції).
І так сталося, що з'явилися "ще більш незалежні" мови :) які не тільки можуть виконуватися будь де, але й ще можуть самі розібратися де саме їх запустили та переробити самі себе під те середовище.
я б сказав - тенденція не змінилася - все в напрямку ще більш швидкої і легкої розробки:
ітерація з java продовжена була з webprogramming, наступною ітерацією напевно стане чи vibe-coding чи prompt-coding (чи разом)

Цитата
І чим вас так вражає те "розмовляти"?
мене вже не дуже, але думаю деякі ще досі відчувають подив коли нп холодильник їм каже що хтось забув закрити дверці :)

Цитата
Хоча деякі люди та навіть спільноти досі не вивчили "писемність" і все спілкування "через проксі" (секретарів).
нічого дивного - reading-writing відносять до artificial skills (на відміну від listening-speaking) - тому якщо будуть альтернативи то з часом діяльність з reading-writing буде зменшуватися, а відповідні скілзи будуть все менш важливими. (що ми в принципі і бачимо - коли хтось забуває про handwriting як то колись було))
« Змінено: 2025-08-11 20:20:05 від yvs115 »

Відсутній semplar

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
Arch Linux + XFCE або навіть LXDE ?

Досить компактна в плані оперативи, місця на диску.

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
я б сказав - тенденція не змінилася - все в напрямку ще більш швидкої і легкої розробки:
ітерація з java продовжена була з webprogramming, наступною ітерацією напевно стане чи vibe-coding чи prompt-coding (чи разом)
Моє ставлення (не наполягаю), що фраза "більш швидкої і легкої розробки" не має сенсу взагалі (якщо не пофіг, розпишіть що саме за нею ви маєте на увазі деталізовано та в обраних одиницях виміру тих параметрів).

Коли саме я обирав чи змінювати технологію в реальних проектах (підтримка була також моя кожен день реальної праці людей зі створеними інструментами) на джава, веб/джс та інші (також ос та інше), то обирав з зовсім інших параметрів. Головним було "чи воно тупить" (тому не обрав джаву (як інші схожі проекти), бо тупило, а от "вебвью зі швидкою прокруткою екрану" не тупило вже на той час (хоч початок розробки припав на девайси де ще підтуплювало та то змінилося до старту застосування)).
І пофіг скільки часу було програмування (воно займало багато років частинами). То вже "моя частина" як я сам себе роблю "швидше" (то не привід "перекладати тупняки до інших працівників").

Аргументи/слова "легше" та "швидше" містять всередині повний нуль деталізації, вони лише красива форма послати в сраку (літературна форма) для тих кому по кайфу створювати срачі.

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
Arch Linux + XFCE або навіть LXDE ?
А інші програми?
Бо в середовищі "за фаєрволом" можна навіть дистр 10річної давнини поставити (з тими версіями та потребами у процах та пам'яті), та от тільки що то змінить без програм...

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Цитата
Моє ставлення (не наполягаю), що фраза "більш швидкої і легкої розробки" не має сенсу взагалі
чому немає - нп для вебпрограмерів швидше загорнути щось в electron app ніж написати більш оптимальний по ресурсам софт іншими мовами, нп потім пайтон зручно (а якщо впираються в щось - переписують на С частину нп). Взагалі це напевно ще з часів бейсіка пішло. Скоріш усього сьогодні-завтра це буде вже вайб- чи промпт- програмування, як найбільш ймовірна перспектива.

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
Взагалі це напевно ще з часів бейсіка пішло.
З яких саме з тих різних часів? Вони були різні. Вам же відомо що бейсік то одна з перших операційних систем?
Чим відрізняється "операційна система" від "застосунку" принципово знаєте? (не залежно від розміру ядра)

А що до "зручно" чи "швидко" вам дійсно цікаво? Чи то ви так вислів "не згоден" замінили на політкоректний антіфлеймовий "чому немає"? :)
(в мене немає мети змінювати вашу думку)

Відсутній BeSiDa

• Новачок
  • *
Перший бейсік вирішував задачу, яку на той час не міг вирішити процесор (чи набір мікросхем), це стосовно математичних обчислень.

Електрон (а точніше набір бібліотек та хтмл-рендер) вирішує ті задачі, які не вирішують технології до того (хоча є деякі намагання створити WebView серед різних тулкітів).

А до того був "емулятор текстового терміналу" який вирішував задачі, що не вирішували "текстові дисплеї" (текстовий рендер з командами та ESC-послідовностями). Навіть на хтмл+дж.с. є варіант "емулятора терміналу". От настільки воно "вирішує задачу".

І намагання зробити "текстове поле вводу" замість повного "емулятора терміналу" у графічних тулкітах не є "вирішенням задачі". Тому й тягнуть той "емулятор" всюди (як електрон) замість "оптимізувати" :)))
От навіть оце текстове поле форуму (де ви відповідь пишете) зовсім не є заміною :))) хоча намагалися його для того самого створити...

А от те що "вирішення задачі" не "портують" у зворотній бік (до простіших технологій) то проблема :(

І реальним є лише аргумент "приємно програмувати тією мовою" (без усіляких "швидше" чи "простіше", для яких "не має метрик та чисел порівняння").
Дехто навіть обирає мову у якій "майже не існує зайвих символів" (як приклад, коли вже є таби, то дужки "{}" є зайві символи, а також інші "довгі слова" зайві). Щось по типу ставлення до редактора ВІ (редагування без зайвих натискань клавіш). Бо це перевантажує об'єм сприйняття мозку (5-7 одночасних об'єктів чи щось таке).

А "операційна система" (оскільки не відреагували), це те, що є між "обладнанням" та "додатком до операційної системи" (програмою), а "драйвери" то вже внутрішня будова ос (тому біос, груб, дос, перший бейсік та ін то є...).

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Цитата
З яких саме з тих різних часів? Вони були різні. Вам же відомо що бейсік то одна з перших операційних систем?
Чим відрізняється "операційна система" від "застосунку" принципово знаєте? (не залежно від розміру ядра)
Цитата
Перший бейсік вирішував ...
А "операційна система" (оскільки не відреагували), це те, що є між "обладнанням" та "додатком до операційної системи" (програмою), а "драйвери" то вже внутрішня будова ос (тому біос, груб, дос, перший бейсік та ін то є...).

таки поговорити :)