Ви можете вказати лише 3 варіантів відповіді.
Ось тут ще за темою швикодії: https://www.phoronix.com/review/linux-615-filesystems
bcachefs - спочатку виглядала перспективно, але потім драми навколо неї, - тому не ставив і не розглядав на спробувати.
p.s. зверху ext4/btrfs/f2fs проголосувались (чогось) двічі мною - можна там по одиничці з них прибрати). ext2, ext4 я б зробив як два окремі пункти не об'єднуючи їх.
Цитатаbcachefs ...чув про це) дійсно там автор тої фс дуже сильно вимахувався. по останнім бенчмаркам, bcachefs пасе задніх, особливо по навантаженню процесора.
bcachefs ...
Цитата: yvs115 від 2025-05-31 13:29:57p.s. зверху ext4/btrfs/f2fs проголосувались (чогось) двічі мною - можна там по одиничці з них прибрати). ext2, ext4 я б зробив як два окремі пункти не об'єднуючи їх.головне це загальна картина) +- голос нічого сильно не змінить, а розділяти пункти вже не буду, бо голоси розділить вже не вийде)до того ж пунктів і так забагато, навіть не хотів додавати fat / exfat / ntfs / nfs і йому подібні, тим паче окремими пунктами. мені здається дідо ext2 непогано вжиється зі своїми дітьми / внуками вкупі так то можна було взагалі написать ext3 / ext4
ext2 була не журнальна, незнаю чи досі десь її використовують. А ext3 після появи ext4 - теж питання чи хоч десь юзається.
vfat(якась з fatN) на efi розділах так - є (але це поза розглядом).
зате забезпечується ширша підтримка різними завантажувачами
Та й запис до /boot при нормальній роботі не робиться, лише при оновленнях в системі
На EFI розділах за стандартом не "якась з fatN", а спеціальна файлова система для розділів EFI system partition
[in #13.3]Conformance to the EFI specification and its associate reference documents is the only definition of FAT that needs to be implemented to support EFI.[in #13.3.1.1]The EFI firmware must support the FAT32, FAT16, and FAT12 variants of the EFI file system.