Опитування

яку з файлових систем ви використовуєте як основну, чи додаткову? яку фс ще вважаєте цікавою / перспективною?

Ви можете вказати лише 3 варіантів відповіді.

Автор Гілка: Файлові системи: яку вибрати?  (Прочитано 168 раз)

Відсутній semplar

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
цікаво у кого був який досвід. jfs і f2fs на ssd після вимкнення живлення втрачали данні (можливо я давав неправильні опції?). з btrfs в якості основної фс на домашньому лептопі - все було гладко, втрат данних не було, але вона трохи їсть процесор і бувало підвисала, коли закінчувалось місце.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1937
Re: Файлові системи: яку вибрати?
« Відповідей #1 : 2025-05-30 23:16:13 »
Ось тут ще за темою швикодії: https://www.phoronix.com/review/linux-615-filesystems
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
« Відповідей #2 : 2025-05-30 23:16:50 »
В мене дефолт --- ext4. Використовую її всюди --- hdd, nvme, флешки.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3861
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2025-05-31 08:31:06 »
На дисках використовую ext4: вона швидка і надійна, на флеші: btrfs, тому що хоча він дуже повільний на дисках, але він нормально працює на флеші, а корисних можливостей там більше, наприклад він робить контрольні суми блоків і тому може виявляти псування даних коли ssd починає здихати, що ext4 не вміє.

Xfs не люблю, бо помучився з ним на linux.org.ua понад 10 років тому: він любив створювати файли з нулями всередині при пропаданні живлення, коли операція щодо створення файлу і запису даних в нього обривається десь по середині, тому що xfs комітить в журнал метадані (створення файла і зміна його розміру), а дані не комітить в журнал. Ext4 теж так вміє (data=writeback), але його ніхто в такому режимі не вмикає за замовчуванням. Можливо це вже виправили у xfs, але мене ext4 і btrfs влаштовують поки що.

Я колись тестував ext3 коли воно тільки зʼявилося: поставив у rc.local примусове перезавантаження компʼютера без збереження даних (програмний reset), і залишив компʼютер на вихідні. За вихідні компʼютер перевантажився понад 200 раз, але ніяких пошкоджень файлової системи не було виявлено. ext2 убвивався так часто з першого разу.
« Змінено: 2025-05-31 09:10:52 від Володимир Лісівка »
[Fedora Linux]

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3861
  • Програміст
« Відповідей #4 : 2025-05-31 09:29:04 »
Ось тут ще за темою швикодії: https://www.phoronix.com/review/linux-615-filesystems

Закинув на головну сторінку. Дякую.
[Fedora Linux]

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 108
« Відповідей #5 : 2025-05-31 13:29:57 »
Практично на всіх лінуксах скрізь або ext4 (частіше) або btrfs (рідше)
[btrfs або там де йде по дефолту (нп opensuse fedora gnomeos), або там де треба функціонал снапшотів (нп зручні з immutable os). В усіх інших лінукси ставив на ext4]

Перспективно виглядає f2fs з її заточкою під флеші/ssd/... та простотою (і залишаючись ще journal fs) - думаю при нагоді буду пробувати замість ext4 іноді.

З більшістю fs зі списку не працював, відносно декількох додам трохи суб'єктивизму:
bcachefs - спочатку виглядала перспективно, але потім драми навколо неї, - тому не ставив і не розглядав на спробувати.
zfs (по дефолту) на openindiana і freebsd - але так як ніякі продвинуті фічи не використовував - тому це варіант з overhead і трохи незручна для мене.

p.s. зверху ext4/btrfs/f2fs проголосувались (чогось) двічі мною - можна там по одиничці з них прибрати). ext2, ext4 я б зробив як два окремі пункти не об'єднуючи їх.
« Змінено: 2025-05-31 13:38:59 від yvs115 »

Відсутній semplar

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
« Відповідей #6 : 2025-05-31 17:14:15 »
bcachefs - спочатку виглядала перспективно, але потім драми навколо неї, - тому не ставив і не розглядав на спробувати.
чув про це) дійсно там автор тої фс дуже сильно вимахувався. по останнім бенчмаркам, bcachefs пасе задніх, особливо по навантаженню процесора.

p.s. зверху ext4/btrfs/f2fs проголосувались (чогось) двічі мною - можна там по одиничці з них прибрати). ext2, ext4 я б зробив як два окремі пункти не об'єднуючи їх.
головне це загальна картина) +- голос нічого сильно не змінить, а розділяти пункти вже не буду, бо голоси розділить вже не вийде)
до того ж пунктів і так забагато, навіть не хотів додавати fat / exfat / ntfs / nfs і йому подібні, тим паче окремими пунктами. мені здається дідо ext2 непогано вжиється зі своїми дітьми / внуками вкупі ;D так то можна було взагалі написать ext3 / ext4

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 108
« Відповідей #7 : 2025-05-31 18:58:53 »
Цитата
bcachefs ...
чув про це) дійсно там автор тої фс дуже сильно вимахувався. по останнім бенчмаркам, bcachefs пасе задніх, особливо по навантаженню процесора.
не тільки, ще було bcachefs-tools перестали підтримувати (orphaned) в debian після транзіту тих тулз на rust

Цитата
головне це загальна картина) +- голос нічого сильно не змінить, а розділяти пункти вже не буду, бо голоси розділить вже не вийде)
до того ж пунктів і так забагато, навіть не хотів додавати fat / exfat / ntfs / nfs і йому подібні, тим паче окремими пунктами. мені здається дідо ext2 непогано вжиється зі своїми дітьми / внуками вкупі ;D так то можна було взагалі написать ext3 / ext4
ext2 була не журнальна, незнаю чи досі десь її використовують. А ext3 після появи ext4 - теж питання чи хоч десь юзається.

ntfs системно в юніксах не використовується, vfat(якась з fatN) на efi розділах так - є (але це поза розглядом).