Проголосувало: 70
оскільки конкретних пропозицій я не отримав, я (як слаботямущий в типографії) пропоную мозковий штурм долучений файл містить зміни до поточної розкладки ua (варіантів basic та winkeys)додає наступні елементи Unicode в третій групі (нижній регістр/верхній регістр):на клавіші ` / ~ — апостроф (U2019) / наголос (U0301)на клавіші 1 / ! — відкривна лапка (U201C) / закривна лапка (U201D)на клавіші 2 / " — відкривна типогр. лапка (U00AB) / закривна типогр. лапка (U00BB)на клавіші 3 / (# або №) — символ гривні (U20B4)на клавіші (4 або / * — символ параграфу (U00A7)на клавіші — / _ — тире (m-dash) (U2014) / риска? (n-dash) (U2013)на клавіші “прогалина” — нерозривний пропуск (U00A0)Застосування: (як root) “patch /usr/share/X11/xkb/symbols/ua ua.diff”для перемикання на третю групу, напр. по клавіші win виконати команду:setxkbmap ua -variant winkeys -option -option lv3:win_switchпісля цього, напр., апостроф Unicode можна ввести Win+`, наголос — Win+Shift+`буду чекати на коментарі і пропозиції…
Команда setxkbmap ua -variant winkeys -option -option lv3:win_switch не дає змогу використовувати англійську розкладку що ускладнює роботу за комп’ютером. ;-)
Краще не робити один символ на двох клавішах — хтось звикне до одного варіанту, хтось до іншого.
Я б переніс символи “” на клавішу '"(єЄ) — так як знак оклику ніяк не асоціюється з лапками.
окрім того є ще думка додати інші слов'янські символи, як було тут раніше запропоновано: російські, білоруські тощо, що б тим, хто користується здебільшого українською, але зрідка набирає російською або білоруською можна було це зробити без додаткової розкладки, просто вибравши третій рівень...
Я за. І не тільки за російські, але й за символи інших кириличних мов.
Цитата Я за. І не тільки за російські, але й за символи інших кириличних мов. “інші” — це:білоруська — ў ё э ымакедонська — j s ѓ њ Љ Џ Ќсербська — Ђ J љ њ ћ Џ як ви це все збираєтесь в одну розкладку запхати? Ще й з типографікою? це тільки слов'янські. А якщо ще й неслов'янські мови з кирилицею згадати…
Ђ — на і
ы — на иъ — на ь
http://dict.linux.org.ua/other/ua_layout_uni.htmlщоб не розпорошувати зусилля, пропоную сконцентруватися на ua(winkeys) а потім, при потребі спроектувати це на іншіпрохання висловлюватись
дуже непогано. Кілька пропозицій:- прямий апостроф (') поставити на третій рівень, а типографський (’)- на перший,
- ялинки і лапки поміняти місцями
- § і ™ опустити на третій рівень, він же вільний
а окрім того прямий апостроф часто вживається в програмуванні, я буду консервативним...
тепер таке питаня, чи краще цією розкладкою оновити ua(winkeys) чи зробити з неї ua(unicode) (і тоді можна юнікодівські версії деяких символів поставити головними)