Автор Гілка: Вийшов TUGboat 46:2, 2025  (Прочитано 2260 раз)

Відсутній Олександр Барановський

• Графоман
  • дописів: 378
Вийшов TUGboat 46:2, 2025
« : 2025-10-01 23:39:08 »
Новий випуск журналу TUGboat уже доступний онлайн і в магазині TUG.

Це видання містить матеріали 46-ї щорічної конференції Міжнародної групи користувачів TeX (TeX Users Group), яка проходила в Тривандрумі (Індія) з 18 по 20 липня 2025 року. Включено багато офіційної інформації про цей захід, а також деякі неформальні звіти про конференцію:
J. Shaji. TUG meets Trivandrum yet again: 2025. TUGboat 46(2):175–180, 2025. doi:10.47397/tb/46-2/tb143shaji-tug25
KV Rajeesh. TUG 2025: A personal retrospective. TUGboat 46(2):182–185, 2025. doi:10.47397/tb/46-2/tb143rajeesh-tug25

Звісно, у цьому випуску є багато цікавих технічних статей. Зокрема:
B. Veytsman. A system for editorial comments. TUGboat 46(2):189–194, 2025. doi:10.47397/tb/46-2/tb143veytsman-comments
J.-M. Hufflen. What to teach about (La)TeX. TUGboat 46(2):213–219, 2025. doi:10.47397/tb/46-2/tb143hufflen-teach
N. Gray. Beastie: A new (and the old) bibliography processor. TUGboat 46(2):228–234, 2025. doi:10.47397/tb/46-2/tb143gray-beastie
निरंजन (Niranjan). Linguistics with LinguisTiX. TUGboat 46(2):267–270, 2025. doi:10.47397/tb/46-2/tb143niranjan-linguistix

Безпосередній онлайн-доступ до технічних статей є тільки в членів TeX Users Group. Загальна інформація та статті, які вже опубліковані деінде, доступні для всіх і тепер. Усі статті стануть загальнодоступними після виходу наступного випуску. А попередній випуск TUGboat 46:1 тепер доступний для всіх.

Випуск журналу TUGboat 46:2, 2025: https://tug.org/TUGboat/tb46-2/
Вебсайт конференції: https://tug.org/tug2025/
У своїх заявках дехто з науковців описував, якими корисними будуть їхні заплановані дослідження для національних інтересів, тоді як насправді ними рухала щира наукова допитливість і бажання написати пару статей.
Станіслав М. Улям, «Пригоди математика»

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3983
  • Програміст
Re: Вийшов TUGboat 46:2, 2025
« Відповідей #1 : 2025-10-02 13:18:45 »
Матеріали цього випуску тимчасово доступні тільки для членів TUG, аж до наступного випуску.
[Fedora Linux]

• Графоман
« Відповідей #2 : 2025-10-02 21:50:18 »
Саме так. TUG — це membership-based організація, тобто її діяльність фінансується з внесків її членів. Тому закриття доступу — це не стільки обмеження для інших, а радше додатковий бонус для тих людей, які підтримують TUG фінансово.

Але нагадаю, що TUG підтримує Україну. Тому людям з України нині можна безплатно отримати електронне членство і, зокрема, мати першочерговий доступ до свіжого випуску TUGboat.

https://tug.org/forms/current/index.html#extraordinary
Цитата
Extraordinary circumstances: If you are in exceptional circumstances, such as a war zone or refugee situation, TUG can offer electronic memberships free of charge, with full confidentiality. Please email us if this applies to you.
У своїх заявках дехто з науковців описував, якими корисними будуть їхні заплановані дослідження для національних інтересів, тоді як насправді ними рухала щира наукова допитливість і бажання написати пару статей.

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
  • дописів: 171
« Відповідей #3 : 2025-10-03 23:08:05 »
Це видання містить матеріали 46-ї щорічної конференції Міжнародної групи користувачів TeX (TeX Users Group)
Не знаєте, чому на сайті журналу перші ж лінки на пдф файли, коли ТеХ такий класний формат файлу? :)
Та навіть є лінк проспекту у форматі "для мобілки" і той теж у пдф з розбиттям по якимось "листочкам" формату яких у вигляді паперових аркушів не існує (то не А4,А5 ...). Чому електронний документ для мобілки не єдиним потоком як хтмл?
(я не дуже знайомий з ідеями ТеХ, але дивно...)

А ви знаєте чому вони так роблять? :)))

• Графоман
« Відповідей #4 : 2025-10-04 22:48:09 »
Не знаєте, чому на сайті журналу перші ж лінки на пдф файли, коли ТеХ такий класний формат файлу? :)
Коротка відповідь: Знаю. Тому що PDF — теж класний формат.

Та навіть є лінк проспекту у форматі "для мобілки" і той теж у пдф з розбиттям по якимось "листочкам" формату яких у вигляді паперових аркушів не існує (то не А4,А5 ...). Чому електронний документ для мобілки не єдиним потоком як хтмл?
Я би радо відповів і на це запитання, але, на жаль, нічого не зрозумів. Що таке «лінк проспекту у форматі "для мобілки"» і де це Ви таке знайшли? Який це формат паперових аркушів, який не існує?

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2025-10-06 13:44:01 »
Коротка відповідь: Знаю. Тому що PDF — теж класний формат.
Зрозуміло. Не знаєте.
Тому що цей формат є частиною механізму реалізації держави (з якої походить також і ТеХ), а інші формати ні.

[/quote]
Проігнорували, відповідно теж не знаєте, лише тихенько голками підколюєте :)
Бо слово "корисний" то є синонімом слова "наказ" і для отримання фінансування (а це не обов'язково) людина зобов'язана оформити свою згоду підкоритися будь якому наказу іншої людини. Різниця лише у виборі слів оформлення наказу.
Коли не згодні, можете знайти в мережі фотокопію наукової роботи про Е=мс^2 (там немає частини про "користь").
Слово "користь" немає нічого спільного ні зі збереженням життя, ні зі створенням нового інструменту, ні з розширенням розуміння та застосування будь чого. От як взяти "цукор", то людина без їжі може вживати цукор для збереження життя, але слово "корисний" заборонено наказом використовувати разом зі словом "цукор". Без вказаної кількості. А от "вітамін Ц" дозволено називати "корисним" навіть при тому що коли мішок з 10кг вітаміну Ц кидати на голову людині то призведе до травмування.

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 39
« Відповідей #6 : 2025-10-06 22:25:55 »
Тут згадали мобілки і PDF. Можу підтвердити, що більшість книг, статей, і документів у форматі PDF, які мені зустрічалися, мають формат А4, і це зовсім не підходить для читання на маленьких екранах смартфонів. Доводиться робити величезний масштаб і постійно скролити зліва направо, справа наліво, сил нема терпіти ці пекельні борошна.

Тому якщо я хочу прочитати якусь статтю на телефоні, то доводиться конвертувати PDF в txt або html, частково навіть переписувати дещо вручну, бо автоматичні конвертери не розуміють математичні формули, таблиці, картинки.

Доречі, роблячі це я дізнався, що формули можна набирати в форматі MathML, і мені це навіть сподобалося.
« Змінено: 2025-10-06 22:30:25 від kostiantyn.hermash »

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2025-10-07 13:01:18 »
Доречі, роблячі це я дізнався, що формули можна набирати в форматі MathML, і мені це навіть сподобалося.
А є ще класна штука МасДжакс (масджакс.орг) яка на джаваскрипті рендерить ТеХ-ові формули в різних форматах прямо з файлу ХТМЛ (навіть не хХТМЛ). І може то робити без МасМЛ у просто ХТМЛ та ЦСС, а не малюнками чи СВГ. Та ще й збільшувати розмір при неведенні, наприклад. Можна прямо в текст вставляти, а не як окремий типу малюнок.
І можна там же подивитися МасМЛ код для похідного ТеХ варіанту (хоча не всі броузери той МасМЛ повноцінно вміють показати, можна перемкнути та побачити різницю, воно попереджає коли не все покаже).

От може таке показати:
\[
   \frac{1}{(\sqrt{\phi \sqrt{5}}-\phi) e^{\frac25 \pi}} =
     1+\frac{e^{-2\pi}} {1+\frac{e^{-4\pi}} {1+\frac{e^{-6\pi}}
      {1+\frac{e^{-8\pi}} {1+\ldots} } } }
\]

А чи можна таке до форуму прикрутити? :)
(хоча б в стиль чи тему форуму розділу з наукою)

Можу підтвердити, що більшість книг, статей, і документів у форматі PDF, які мені зустрічалися, мають формат А4, і це зовсім не підходить для читання на маленьких екранах смартфонів.
Є таке. Чомусь застрягли в паперовій стадії цивілізації :)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3983
  • Програміст
« Відповідей #8 : 2025-10-07 18:09:33 »

Так, додав виклик MathJax в тему BeCool2, і включив її для всього наукового розділу.  \ [ і \ ] абj два $ на початку і в кінці формули для показу формули як блок, або \ ( і \ ) для показу формули в рядку. Якщо треба якісь додаткові налаштування — кажіть.

Приклад: https://linux.org.ua/index.php?topic=12269.msg205807
« Змінено: 2025-10-07 18:50:34 від Володимир Лісівка »
[Fedora Linux]

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #9 : 2025-10-09 17:45:09 »
Так, додав виклик MathJax в тему BeCool2, і включив її для всього наукового розділу.  \ [ і \ ] абj два $ на початку і в кінці формули для показу формули як блок, або \ ( і \ ) для показу формули в рядку.

Прикольно :)
Так можна створити середовище для спілкування вчених на базі веб софта (чат для не публічних балачок, форм для публічних але не офіційних, веб документи для публічних офіційних публікацій, календарі, списки, словники, системи контролю версій документів та софта та всяке інше). Софт той самий що і так є, вся різниця в тому що будь який текст сприймається як такий що містить ТеХ вставки :)))
(технічно той самий формат "текст", але інтерфейс всього софту з додаванням МасДжакс та, можливо, потім якось всі "обрізання" текстів доточити щоб не різало ТеХ вставку частково)
Тобто змінити сприйняття.

А також сприйняття аккаунтів. Кожен аккаунт може бути групою з невідомої кількості людей (багато ким чи кимось одним або змінюватися з часом). Кожна група сама обирає яким саме чином визначає (автоматично чи напівавтоматично) що з написаного окремими людьми буде публікуватися від імені аккаунту. Не обов'язково "голосування більшості". Може бути "перевірка на коректність" (наприклад, що ТеХ вставки та формули без помилок) та відповідає "науковому підходу". Та зараховування історії попередніх дій людини. Або встановлювати тимчасову "тему фокусу аккаунту в даний момент" і банити все що "не по темі". Таким чином навіть можуть бути аккаунти що приймають тексти від людей без реєстрації та історії коли ті тексти пройдуть перевірку.
Головне щоб загалом той аккаунт сприймався цілісно та створював послідовне спілкування в чатах, форумах та публікаціях.

• Графоман
« Відповідей #10 : 2025-11-03 22:30:54 »
Тому що цей формат є частиною механізму реалізації держави (з якої походить також і ТеХ), а інші формати ні.
Я завжди готовий поспілкуватися на теми, що стосуються TeX/LaTeX чи, може, навіть PDF. А те, що Ви написали, я обговорювати некомпетентний.

Проігнорували, відповідно теж не знаєте, лише тихенько голками підколюєте :)
Це мій підпис з цитатою з книжки, який форум автоматично додає до всіх моїх дописів. Не розумію, який сенс взагалі це обговорювати (принаймні в цій гілці), тому й проігнорував.

• Графоман
« Відповідей #11 : 2025-11-03 22:33:47 »
Тому якщо я хочу прочитати якусь статтю на телефоні, то доводиться конвертувати PDF в txt або html, частково навіть переписувати дещо вручну, бо автоматичні конвертери не розуміють математичні формули, таблиці, картинки.
Цікаво, а якою програмою конвертуєте?

• Графоман
« Відповідей #12 : 2025-11-03 22:36:53 »
Можу підтвердити, що більшість книг, статей, і документів у форматі PDF, які мені зустрічалися, мають формат А4, і це зовсім не підходить для читання на маленьких екранах смартфонів.
Журнал TUGboat почали видавати ще тоді, коли передплата на паперовий журнал була найпростішим і найефективнішим способом отримати інформацію. Вони реально друкували примірники журналу й розсилали замовникам. І за традицією роблять це досі.

Але, наприклад, третє видання The LaTeX Companion недавно вийшло і в паперовому вигляді, і в цифровому (у форматі PDF і ePub).

• Графоман
« Відповідей #13 : 2025-11-03 22:39:07 »

Так, додав виклик MathJax в тему BeCool2, і включив її для всього наукового розділу.  \ [ і \ ] абj два $ на початку і в кінці формули для показу формули як блок, або \ ( і \ ) для показу формули в рядку. Якщо треба якісь додаткові налаштування — кажіть.

Приклад: https://linux.org.ua/index.php?topic=12269.msg205807
Я не пам'ятаю, щоб у нас на форумі були якісь дискусії з інтенсивним використанням математики і формул у форматі TeX. Але якщо комусь пригодиться, то ок, хай буде.

Але чому тоді обмежуватися тільки розділом «Наука і лінукс»? Хай би й для всього форуму було? А ту тестову гілку, на мій погляд, доречніше помістити в розділ про роботу форуму (і написати там щось про те, що з'явилася така можливість на форумі), ніж у розділ «Наука і лінукс».

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #14 : 2025-11-04 15:28:45 »
Журнал TUGboat почали видавати ще тоді, коли передплата на паперовий журнал була найпростішим і найефективнішим способом отримати інформацію. Вони реально друкували примірники журналу й розсилали замовникам. І за традицією роблять це досі.

Але, наприклад, третє видання The LaTeX Companion недавно вийшло і в паперовому вигляді, і в цифровому (у форматі PDF і ePub).
Ааа... "традиція", тоді ок :)
(пдф та е-паб це також "паперова цивілізація" бо "форматування під аркуш паперу", а не "довільний формат, розмір, ширина, ..." як от хтмл).

Тех/Латекс також "під фіксований формат виводу"? Чи є варіанти?