ніхто не говорить це слово через ґ.
Мені сподобався ваш переклад «video» як «видиво». :-)
Щодо «проґрамування», то я не згоден — ніхто не говорить це слово через ґ.
«Клавіятура» та інше подібне мене влаштовує.
Пані та панове, тільки тут, тільки сьогодні, просто зараз! Спостерігаймо відродження виду, який деякий час вважався зниклим - український філологічний фрік (УФФ)! Громадськість, безумовно, пам'ятає яскраві прояви даного виду, включаючи фантастичний переклад інтерфейсу гугла, який згодом було злочинно змінено. Тепер маємо унікальну можливість спостерігати аналогічний процес вживу! ** адміністрація сайту не несе відповідальності за ушкодження зорового апарату та/або центральної нервової системи під час перегляду результатів діяльності УФФ. Долучатися до дискусій з УФФ тільки на власний ризик, використовувати раціональні аргументи не рекомендується у зв'язку з занесенням УФФ до червоної книги Інтернету.
Як у тій приказці: два українці — три локалі
Коли вже нам стачило клепки чітко визначити позиції щодо суржика, то вистачить мудрості і зберегти мовну єдність навколо літературного наукового варіанта.
Цитата: yurchor від 2016-03-10 21:53:52Коли вже нам стачило клепки чітко визначити позиції щодо суржика, то вистачить мудрості і зберегти мовну єдність навколо літературного наукового варіанта.Коли йдеться про науковість то зазвичай стосовно мови це означає штучність, от і виходить, що насправді у жодному регіоні так ніхто не розмовляє, а те що штучно зроблено можна цілком природньо так само штучно змінити, наприклад так як це зробили комуністи, у природі мова не є чимось сталим, вона постійно змінює свої форми, якби не так нашої дискусії взагалі не існувало-б. Доречі тим самим суржиком говорять мільйони людей, певною мірою враховуючи виміри це є те що можна назвати народною мовою принаймні більшости регіонів України, якщо поміркувати то й літературний варіянт - ніщо інше як суржик, бо містить багацько слів іноземного походження, отже ніколи не кажи ні, москалі наприклад не звикли свою мову консервувати, будь-яка жива мова не є нафталіновою але окремою вона є доти доки відрізняється від інших
Вибачте, але «варіянт» теж зараз ніхто не говорить. Взаємний вплив літературної і розмовної мов.Вам наявність стандарту здається обмеженням (принаймні, я так зрозумів). Але вихід ви пропонуєте своєрідний: створення ще одного стандарту. Так справа не піде.
Цитата: yurchor від 2016-03-18 15:35:46Вибачте, але «варіянт» теж зараз ніхто не говорить. Взаємний вплив літературної і розмовної мов.Вам наявність стандарту здається обмеженням (принаймні, я так зрозумів). Але вихід ви пропонуєте своєрідний: створення ще одного стандарту. Так справа не піде.«Варіянт», та інші подібні — говорять. Навіть є у словнику Грінченка. Українська полюбляє коли голосні та приголосні чергуються, це дозволяє говорити швидше та зрозуміліше. Тобто, дві і більше голосні чи більше двох приголосних підряд — це порушення милозвучності, і з цим треба боротися.http://hrinchenko.com/slovar/znachenie-slova/4255-varijant.htmlhttp://slovopedia.org.ua/41/53394/262297.htmlhttp://r2u.org.ua/s?w=%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82&scope=all&highlight=on
Цитата: Володимир Лісівка від 2016-03-08 18:49:46ніхто не говорить це слово через ґ.Я говорю p - пr - рo - оg - ґr - рa - аm - м
Цитата: ukrkyi від 2016-03-08 19:39:11Цитата: Володимир Лісівка від 2016-03-08 18:49:46ніхто не говорить це слово через ґ.Я говорю p - пr - рo - оg - ґr - рa - аm - мСлово «програма» в українській мові вже давно, і воно грецького походження.
Інший відомий приклад: науковці у книзі «Дзвона чи дзвону? або -а (-я) чи -у (-ю) в родовому відмінку» рекомендують «файла» і «сайта», а тут більшість пише у перекладах «файлу» і «сайту». І хоч кілок їм на голові теши.
Мене взагалі бісить поточна тенденція з поширенням культу невігластва: нехай він пише, як хоче, ставить коми, де хоче, верзе будь-яку нісенітницю про виробництво, економіку, право, врешті, математику чи фізику. Але ж хороша людина! Патрійот!Час уже з цим закінчувати, інакше дограємося у найгіршому сенсі.
«Аґрус» теж грецького походження. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D2%91%D1%80%D1%83%D1%81