Автор Гілка: Немає регулювання яскравості монітору в COSMIC  (Прочитано 246 раз)

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
  • дописів: 55
Давно планую перехід на це середовище (на базі фреймворку Iced).

Недавно дізнався, що на Fedora протестувати COSMIC можна встановивши окрему DE командою
sudo dnf install @cosmic-desktop-environment
Ну, якщо коротко то сиро. Але основною причиною, чому я досі не перемикаюсь на це середовище - там чомусь немає повзунка яскравості в треї меню. Його немає і в налаштуваннях трею, при чому в дефолтному GNOME (на цьому ж залізі) він є і працює з коробки.

Може хто знає чому? Знайшов якісь натяки в SELinux Troubleshooter (під рукою немає бо зніс) але цікаво може треба якісь дозволи чи як працює цей SELinux і що воно таке, чому на гномі все гаразд, а на тій же машині інше середовище не підхоплює залізо і мабуть тому не показує повзунок?
« Змінено: 2025-11-29 09:11:04 від ps »

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3972
  • Програміст
Якщо підозри на selinux, то його можна тимчасово вимкнути через sudo setenforce 0

Не зрозуміло чи у вас ноутбук, чи деcктоп. Для зовнішніх моніторів є https://github.com/cosmic-utils/cosmic-ext-applet-external-monitor-brightness , який вимагає прав доступу до відповідних пристроїв.

Сам я не користуюся Cosmic (мене Mate влаштовує).
« Змінено: 2025-11-29 09:00:55 від Володимир Лісівка »
[Fedora Linux]

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
Дуже вдячний за підказку! А наскільки варто вказувати цю команду, SELinux - це щось стандартне/низькорівневе чи сучасний навіс до всяких контейнерних рішень? Спробую напишу, потім поверну на одиницю, поки не розберусь чи воно того варте. Бо (на Fedora) окрім прав на файли тут ще якась холера "security context", через яку довго шукав рішення іншої проблеми.

В мене - десктоп, iMac 2011 якщо точніше.
« Змінено: 2025-11-29 09:23:45 від ps »

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
SELinux (Security Enchanced Linux) — це розширення для ядра, яке забезпечує додаткові обмеження для програм, щоб вони не робили зайвого. Якщо ви вважаєте що SELinux вам заважає, то вимкніть його і спробуйте знову. Якщо проблема зникла, то можна подивитися в журналі які саме дії були заборонені і дозволити їх, а потім увімкнути SELinux знову.
[Fedora Linux]

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
А після "sudo setenforce 0" треба ребутати систему?

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
А після "sudo setenforce 0" треба ребутати систему?

Ні, не потрібно. Після перевантаження, SELinux має увімкнутися знову.

# sestatus
SELinux status:                 enabled
SELinuxfs mount:                /sys/fs/selinux
SELinux root directory:         /etc/selinux
Loaded policy name:             targeted
Current mode:                   enforcing
Mode from config file:          enforcing
Policy MLS status:              enabled
Policy deny_unknown status:     allowed
Memory protection checking:     actual (secure)
Max kernel policy version:      35

# setenforce 0

# sestatus | grep mode
Current mode:                   permissive

Тобто у мене Mode from config file: enforcing, і після перевантаження він вернеться у цей режим.
[Fedora Linux]

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
Дякую за приклад, але щось воно не допомогло, в sestatus - permissive, поспостерігаю ще самі репорти чи не будуть сипатись...

Шкода, так хочеться перейти на цю DE бо GNOME вже мене дістав. Таке враження що разраби гнома ним не користуються - куди не ткнись якісь бісящі приколи: то вікно вискакує то рекомендовані застосунки внизу списку, мовчу вже про відсутність робочого стола, меню, і контекстних меню в директоріях. Вже десяток років не можу звикнути. Зара піду копати рішення. Просто дивно, бо ядро те само і в гномі яскравість чіпляється, тобто нема сенсу колупати щось на низах / grub.

UPD. ну власне вирішив таки поставити аплети (згадані вище)
https://github.com/cosmic-utils/cosmic-ext-applet-external-monitor-brightness
https://github.com/xarbit/cosmic-monitor-control-applet

трохи заплутався зі встановленням, але інструкція тут, кому треба:
https://bhh32.com/posts/tutorials/cosmic_applet_tutorial (розділ "Build a release version and add it to the Panel")

аплети зв'явились але там тільки переключалка теми, повзунка нема. так наче залізо не підхопилось, хоча в сесії GNOME все ок.
залежності на Fedora поставив як заповідано в README:

# Runtime dependencies
sudo dnf install i2c-tools hidapi ddcutil
« Змінено: 2025-12-04 13:35:37 від ps »

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 239
Цитата
куди не ткнись якісь бісящі приколи
А мені той мінімалізм норм, особливо коли з тачскрін. Інший підхід з KDE - більш схожий на PC з іконками - спробуйте його.

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
Та мінімалізм то норм, я ж чого не сиджу на KDE. Але того мінімалізму як з одною рукою сидіти. То була нормальна DE поки на трійку не перейшли. Не знаю що робить. Вже посидів пів години на COSMIC - тут немає пріоритизації процесів, воно лагає люто якщо навантажити компілятором систему. UI не респонсибільний, короче піду, хай пилять, рано ще мені ледачому.

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Цитата
Та мінімалізм то норм, я ж чого не сиджу на KDE. Але того мінімалізму як з одною рукою сидіти. То була нормальна DE поки на трійку не перейшли.
в принципі DE на базі gtk2 gtk3 gtk4 можна вважати трьома різними DE з різним баченням, підходами, і т.д. У мене зараз 4й на десктопі з тачскрін.

Цитата
Вже посидів пів години на COSMIC - тут немає пріоритизації процесів, воно лагає люто якщо навантажити компілятором систему. UI не респонсибільний, короче піду, хай пилять, рано ще мені ледачому.
на раст пиляти довго, алеж то й самі прискорили би якщо зручно растити

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
Цитата
на раст пиляти довго, алеж то й самі прискорили би якщо зручно растити

Не хочу, набридло когось прискоряти на старості. для того є молодь.
для себе взагалі планую перехід з Linux на мікроядерне ядро типу RedoxOS, вже як буду шукати рішення по яскравості то для осі з нативним середовищем Rust. А тут хай дрочаться без в мене, в них на то є спонсори але якщо засяду то поділюсь рішенням. просто зараз воно сиро - Qt, GTK, Iced.. я не люблю такі солянки, це так працює/не працює і якщо ні то до побачення.
« Змінено: 2025-12-04 14:25:06 від ps »

Відсутній yvs115

• Кореспондент
--- набридло перейду
-- на rust cosmic
- дістав, хай пилять

--- набридло перейду
-- на rust redox
- ���

і які очікування, чи щось натякає що по іншому "хай пилять" буде?
« Змінено: 2025-12-04 14:40:23 від yvs115 »