Автор Гілка: У чому перевага BSD перед Linux?  (Прочитано 970 раз)

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
  • дописів: 94
Так як на моєму сервері (базованому на Armbian) досі живе вірусняк, я планую переїзд на мінімалістичний дістр типу Debian, можливо Gentoo або ж взагалі давно хотів спробувати OpenBSD через його мінімалістичний концепт. Але я взагалі нічого в BSD не тямлю, переглянув швиденько доки по альтернативним утилітам і собі думаю: а чому люди взагалі обирають FreeBSD і палко цю операційну систему кохають, сидять на ній і не вилазять, мучаться там з портами і тд. Що на сімействі BSD є такого, чого немає в Linux, якщо казати про серверне застосування?

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 286
Re: У чому перевага BSD перед Linux?
« Відповідей #1 : 2025-12-19 00:17:29 »
Цитата
як на моєму сервері (базованому на Armbian)
більш юзабельності - більш вірогідно поставити щось не те (особливо це відносно софта з мов з вбудованими пакадж менеджерами), тобто що армбіан що не армбіан по ідеї принципово щось не має відігравати

Цитата
мінімалістичний дістр типу Debian
досить зручний (imho) як дистро, хоча мінімалістичним не назвав би (можливо тільки відносно деяких інших у деяких ракурсах)

Цитата
можливо Gentoo
не дуже по зручності (алеж знову це суб'єктивне imho з його крутіння в опції musl)

Цитата
хотів спробувати OpenBSD через його мінімалістичний концепт
скоріш не мінімалістичний, а з фокусом на секюрність (і як завжди трейдофи вибору) - тобто нп може бути повільнішим у порівнянні з тими ос де настільки не фокусуються на цьому питанні

З трьох free/net/open bsd - найбільш продвинутим в юзабельності буде freebsd (хоча до мейнстрім лінукс дистрибутивів ще далеко в тому), netbsd швидкий і зручний (зручний як для мене) хоча по зручності юзабельності трохи менш за freebsd, openbsd ще далі але секюрний достатньо.
Що зі зручностей з усіма bsd - нп не так часто все змінюється, тобто легше підтримувати роками (опція freebsd - зміни частіше відслідковувати за інші дві).

Чомусь здається що на якому-небудь дистро не затримаєтесь надовго, хоча завжди можна спробувати щоб власні враження отримати.

p.s. це трохи в цілому, бо нп iot девайси і що на них з потрібного надає та чи інша ос/дистро - то окрема тема. Ще - зазвичай чим більша ком'юніти з будь-яким дистрибутивом - тим зазвичай далі продвинулись в плані зручності, а рівень зручності який ще прийнятний (чи вже неприйнятний) - то вже персонально у кожного свій.
« Змінено: 2025-12-19 00:48:45 від yvs115 »

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 39
« Відповідей #2 : 2025-12-19 02:04:52 »
Якщо в Linux справи будуть і надалі йти так кепсько (нав'язування системГ, вейланда, раста), то може треба буде задуматися про перехід на BSD, з Xlibre та портами.

Скоро навіть ядро Linux без раста не скомпілюєш.

https://dou.ua/forums/topic/56990/
« Змінено: 2025-12-19 02:12:28 від kostiantyn.hermash »

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #3 : 2025-12-19 03:05:35 »
Цитата
Якщо в Linux справи будуть і надалі йти так кепсько (нав'язування системГ, вейланда, раста), то може треба буде задуматися про перехід на BSD, з Xlibre та портами.
Скоро навіть ядро Linux без раста не скомпілюєш.
справи в лінукс йдуть приблизно в томуж напрямку приблизно як і раніше, то змінюються то не змінюються, то таке

по дужкам:
systemd - трохи двояке відношення, загалом зрозумілий рух в напрямку підгрести значну частину сервісів в рамках одного проекту для зручності дистрибуції та підтримки, в основному що іноді анноїть то тещо з'являється щось і випадково стикаєшся з тим замість чогось звичного (нп софт-менеджмент з updated/updatectl який і не побачив якби gnomeos не було у віртуалках). Але альтернативи залишаються і також мають розвиток - то і добре.

у wayland нічого чогось такого не бачу, спершу був трохи хайп, зараз більш-менш розвиток пішов, а те що вирішили не продовжувати з легасі іксів - а більш сфокусуватися на сучасному залізі і баченням якто має бути з софтом на сьогодні та переробили то все - то вибір сучасних мантейнерів (по великому рахунку не особливо на то звертаю уваги, робить прийнятно - і добре, і не зважаючи що ще досі деякий звично-іксовий функціонал відсутній).

з rust - найсложніше з трьох цих пунктів - рух в принципі правильний в напрямку з додатковими запобіжниками з софтом та його кодуванням, але оверхайп і оверсподівання з ним все то часто перекривають в негативному сенсі незважаючи на його плюси, також добре враховувати булоб що він створювався для вирішення конкретних плюсових проблем браузерного кодування в рамках однієї досить великої компані з усіма плюсами і мінусами того, і вже потім розійшовся відносно більш-менш широко

p.s. Відносно *bsd - з деяким часом ідеї-підходи-концепти з лінукса часто мігрують і туди (іноді навпаки але мабуть не так часто, тобто у любому випадку це двосторонній рух) - як приклад один суцільний rc.conf, потім система rc.d (аля init.d), далі з часом як і в лінукс з systemd щось там з'явиться напевно. Ще також треба враховувати - на сьогодні існує достатньо софта-фреймворків-мовпрограмування які позиціонують і мають підтримку під трійку win-mac-linux (якщо не брати в розрахунок мобайл ворлд) - тобто це також треба враховувати.
« Змінено: 2025-12-19 03:34:08 від yvs115 »

Відсутній Pavlo Kozlenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
« Відповідей #4 : 2025-12-19 11:06:36 »
досі живе вірусняк
А як підхопили?

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
  • дописів: 94
« Відповідей #5 : 2025-12-19 13:26:42 »
А як підхопили?
якби я знав то грохнув. спочатку грішив на pip, npm, дропав послідовно але вірус проявляється не одразу, ось тут писав. це взагалі підозра що армбіан ком'юніті збірка і маю справу з руткіт. clamav запустити не можу бо вішає мій без того слабкий сервер, думаю простіше поставити нормальну ось і чекати кожне встановлення п/о, а не так як раніше.

стосовно перспектив linux, то не знаю. особисто в мене система fedora 43/gnome на hdd завантажується 15 хвилин. може дохлий вінт, а може це такий вже софт - флетпаки через це майже не використовую. на ноуті ssd - я здивувався що там миттєво стартує система. колись пам'ятаю розмови були про швидкість завантаження 3, 5 хв, образи 700 мб перехід на 1гб і тд. короче це все діло росте, жре більше ресурсів, от тільки комп в мене 2011 року і це найновіший з них.

колись ставив фряху, пробував опенсоляріс на десктоп, але то було занадто складно бо нічого майже не працювало по залізу. але фряшники були й тоді, може просто звичка, скіл людей адмінити серваки bsd по роботі, інших пояснень для себе не бачу.

Цитата
скоріш не мінімалістичний, а з фокусом на секюрність
ну мінімалістичність і секюрність - майже синонім, просто читав що вони додали туди мінімум щоб не відкривати потенційні дірки. може так зрозумів, але оце скачав iso а він 700 метрів, колись наче менший був..
« Змінено: 2025-12-19 13:31:14 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #6 : 2025-12-19 16:07:00 »
Цитата
якби я знав то грохнув. спочатку грішив на pip, npm, дропав послідовно але вірус проявляється не одразу, ось тут писав. це взагалі підозра що армбіан ком'юніті збірка і маю справу з руткіт.
Чесно кажучи більш повірю що то софт юзерський насетаплений, ніж щось з розповсюдженим дистро не так.
Поставте заново армбіан який армбіан, це на випадок якщо не зможете розібратись з вбудованим в юзерсофт пакадж менеджментом (буває так заплутано що...), з армбіан що був під руками чогось особливого не помічав. Тобто ставте систему, пакети - відповідно системним пакадж менеджером, і спробуйте попрацювати без 3rd party software.

Цитата
ну мінімалістичність і секюрність - майже синонім
не пов'язано, це різні аспекти в різних площинах
« Змінено: 2025-12-19 16:43:21 від yvs115 »

res2500

• Гість
« Відповідей #7 : 2025-12-19 20:23:03 »
Цитата
мучаться там з портами і тд
Ніхто не мучиться з портами, часто проблеми з великими пакетами, типу libreoffice, electron, chromium ...
Порти це як раз самий більший плюс, ви ж не бачили репозиторіїв пакетів в freebsd, бо їх часто користувачі збирають самі, захотіли з прискоренням, захотіли без, все вибираєш сам, падав в мене midori, я зібрав його без webkit, і все. Всі залежності теж завантажуються автоматично, і не треба як в лінуксі шукати so
 FreeBSD це стабільність, я навіть читав книжку 2006 року, і команди підходили, з версії 8.2 я перебирав світ, до 13.0 і ніколи не представляв через флешку ОС, завжди документація допомагала відновити систему, на відмінну від лінукса, я питав що робити і тиша,
https://youtu.be/RP9c_PtbTVE?si=DuW7zxZQ8cMTGNID
 OpenBSD раджу якщо ви дуже поміщені на безпеці, щось типу синдрому Річард С. І його ставлення до ліцензій

res2500

• Гість
« Відповідей #8 : 2025-12-19 20:40:13 »
Цитата
просто читав що вони додали туди мінімум щоб не відкривати потенційні дірки
Та ні, д. Тео добавляє туди те що провірено по безпеці, як він так вважає

res2500

• Гість
« Відповідей #9 : 2025-12-19 21:07:20 »
Цитата
Деякі питання на рахунок інновацій стоять в лінукс, а деякі загальні, наприклад, systemd, спеціалісти говорять, що деякі функції цікаві, та вирішує задачі, але Поттерінг пішов не тим шляхом, особливо, серверами. Та ж ФС btrfs, які кричали що ми зараз всіх по показникам порвемо на Linux, писали, писали і не дописали. Користувачі втрачали дані, підтримки як такої не було.
 Загальні питання, виникає проект який кричить і доказує, що проект і технологія $name вже застаріла і є йому заміна, монтують роблять, та виходить не придатним, приклад wayland, X11 за три роки написали, а тут вже більше 10 років і ще пишуть

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1953
« Відповідей #10 : 2025-12-19 23:22:46 »
X11 за три роки - це спрощення
1) X11 вже будувався на досвіді X1-X10
2) X11 який випустили в 1987 не мав фактично нічого з того, що вимагається на сучасних системах (і власне чому wayland пиляють і ще будуть пиляти довго)
3) X11R7.7 вийшов аж у 2012 - тобто реально за 25 років

Звичайно, голосити, що щось застаріле легше ніж написати заміну, але з часом нові рішення будуть витісняти застарілі.
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #11 : 2025-12-19 23:44:29 »
Цитата
Деякі питання на рахунок інновацій стоять в лінукс, а деякі загальні, наприклад, systemd
Чомусь впевнений що у bsd (принаймні fbsd) з часом підуть схожим шляхом, чому? - бо пам'ятаю нп часи з одним rc.conf у freebsd і дебати що то init.d зовсім ні до чого, потім портували rc.d subsystem (концептуально схожу до init.d) з netbsd у freebsd.
Інший приклад pkg в freebsd та pkgin в netbsd - що дуже нагадує концептом дебіановський apt пакадж менеджмент (І перед тим було - бінарні пакаджі з репо у bsd? Ні, ніколи).

Цитата
Порти це як раз самий більший плюс
поставив би великий знак питання до цього твердження - як у fbsd так і у nbsd бінарний пакадж менедмент в цілому зручніше і оптимальніше (ще пам'ятаю як сутками перезбирав колись пакети) ніж з fbsd-ports чи nbsd-pkgsrc

Цитата
ви ж не бачили репозиторіїв пакетів в freebsd, бо їх часто користувачі збирають самі
принаймні системний репо є для бінарних пакаджів, якщо відносно з src - для користувачів були wip (work-in-progress) для netbsd доволі давно, також юзав wip аналог для fbsd-ports правда не настільки відомий як у nbsd (і сам деякі наробки нп пакетував з wip для зручності).

Цитата
Та ж ФС btrfs, які кричали що ми зараз всіх по показникам порвемо на Linux, писали, писали і не дописали
Чесно кажучи з fs у лінукс все значно ширше і не так скромненько як у bsd - де маємо максимум покищо у nbsd свою журнальну fs а у fbsd портований openzfs, більш так зразу і не згадаю чи ще щось було. А з btrfs чи zfs весь оверхед зазвичай нп мені не потребується, найчастіше досі юзаю ext4 як по дефолту і тільки у випадках коли треба снапшоти то юзаю fs з ними (або коли ставлю все по дефолту з тим що в дистро вирішили). Відносно freebsd і zfs - вже пару разів завалював був систему чистками коли система розпухала після багатьох апдейтів - це щодо зручності.

Цитата
заміна, монтують роблять, та виходить не придатним, приклад wayland
Вже практично скрізь wayland та особливих претензій зараз нема (незважаючи на початковий хайп з переходом і досі не з усім функціоналом іксів), є робочий розвиток з проектом і т.д. Також чомусь абсолютно впевнений що bsd також мігрують на wayland.

Цитата
X11 за три роки написали
Не буду навіть шукати скільки часу до початкового релізу там і там пройшло, і скільки потім змін було у процесі, тільки наведу приклад нп... js як результат 10денного спрінта, і на чому практично досі весь веб зараз. Тобто потреба у якомусь софті визначається саме потребою саме його функціоналу, а час початкової розробки то інша характеристика.

p.s. додам що схоже концептуально з bsd в linux зараз з'являється - це ідея розбивки софта на дві частини - якусь системну базу (base system) та /local/ у fbsd,obsd (чи /pkg/ у nbsd) - приблизно схожа ідея зараз з immutable linux distros - є системна частина (правда immutable з atomic upgrade у цьому випадку) і плюс додатковий софт (нп з flatpak, чи в принципі і snap таксамо може бути для юзер софта)
« Змінено: 2025-12-20 00:01:38 від yvs115 »

res2500

• Гість
« Відповідей #12 : 2025-12-20 10:37:07 »
Цитата
Також чомусь абсолютно впевнений що bsd також мігрують на wayland.
https://docs.freebsd.org/en/books/handbook/wayland/
Розвиток іде, але критика wayland є, наприклад розробник KiCAD недавно читав в новинах
Цитата
принаймні системний репо є для бінарних пакаджів,
Так він один, ще можуть бути клони по регіонам материків і не більше, власними їх не назвеш, бо то копія з оригіналу. Є випадки коли потрібно свій зібраний пакет з параметрами, як в мене, бінарний VLC зібраний з pulseaudio де по дефолту не було звуку, я його зібрав без pulseaudio і все запрацювало
Цитата
що дуже нагадує концептом дебіановський apt пакадж менеджмент
По командам всі пакетні менеджери схожі
Цитата
Відносно freebsd і zfs - вже пару разів завалював був систем
Не користувався zfs, бо в мене ПК такої конфігурації був на рівні пентіум 3 і 1 Ghz, так що вам нічого не можу сказати, ufs+j це все моє

res2500

• Гість
« Відповідей #13 : 2025-12-20 10:44:15 »
Цитата
а у fbsd портований openzfs
Ні, є проект openzfs https://openzfs.org/wiki/Main_Page, а там вже хто хоче той портує ФС на ОС і так виходять проекти zfs on Linux, zfs on freebsd, там історія була, що потрібно для серверів ФС, і вибирали яку підтримувати, xfs не захотіли
, перебирали всі варіанти, навіть hummerfs dragonflybsd

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #14 : 2025-12-20 14:06:12 »
Цитата
Цитата
Цитата
виходить не придатним
Також чомусь абсолютно впевнений що bsd також мігрують на wayland.
Розвиток іде, але критика wayland є
критики достатньо, і це зовсім не характеристика-узагальнення "виходить не придатним"

Цитата
Цитата
Цитата
ви ж не бачили репозиторіїв пакетів в freebsd
принаймні системний репо є для бінарних пакаджів
Так він один, ...
всежтаки бачили репо - а колись поза пакетуванням з pkgsrc/ports і не розглядали нічого

Цитата
Цитата
що дуже нагадує концептом дебіановський apt пакадж менеджмент
По командам всі пакетні менеджери схожі
Далеко не всі схожі навіть якщо не просто на схожість команд звертати увагу. Те що зразу згадаю - взяти пакадж менеджмент нп в arch-oses, чи навіть guix чи tinycore, чи навіть якто вже в immutable gnomeos, etc.

Цитата
Цитата
Цитата
Та ж ФС btrfs
Відносно freebsd і zfs - вже пару разів завалював був систем
Не користувався zfs
Тоді і сенсу не має проїжджатися по btrfs чи zfs нп.
Хоча головний поінт там трохи вище - відносно різноманіття вибору з файлових систем у linux під якісь задачі чи свої потреби - у порівнянні з тим що надається з *bsd.