https://youtu.be/RP9c_PtbTVE?si=DuW7zxZQ8cMTGNID
Поставте заново армбіан який армбіан
армбіан більше не поставлю бо є підозра
стосовно поставити по-чистому - я і так акуратно ставлюсь до софту
старався, можна сказати - збираю майже все з сорсу
ось до речі досвопав пам'яті та все ж просканував з clamav: як і очікувалось, не бачить він штамів
щодо реінкарнованої haiku
новоспеченої redoxos...
мабуть сидітиму на лінуксі раз вже пустив тут коріння, спробую bsd в іншому житті. що я знаю точно - якщо спробую поставити openbsd на свій ARM
щось я не зрозумів про що це відео
Тоді і сенсу не має проїжджатися по btrfs чи zfs нп.
якщо спробую поставити openbsd на свій ARM
а про bsd я взагалі не знаю нічого окрім того що це "unix".
всежтаки бачили репо
Цитатащось я не зрозумів про що це відеоВідео про те що, навіть в 2015 році користувачі лінукс доказували що FreeBSD падає ФС UFS при роботі коли відключити живлення, саме тому зробив це відео, але вони забули що то помилка ще 2000х років і в лінукс була та сама проблема. UFS+J і проблеми немає.ЦитатаТоді і сенсу не має проїжджатися по btrfs чи zfs нп.Є, наприклад в FreBSD є мейнтейнер який веде ZFS і в даному випадку зараз це і є проект OpenZFS, є багрепорт і можна запитати про помилки і що робити, тоді як в лінукс коли написати по дистрибутиву, сто процентів даю, що думають чи то в ядрі проблема чи то в дистрибутиві, коли в ZFS була хоч підтримка коли не грузилась ОС, то була підтримка, дані відновлювали, а от з btrfs справи були поганішіЦитатаякщо спробую поставити openbsd на свій ARMне знаю чому OpenBSD, скажу зразу, пакетів мало навіть в х86, х64, я вже мовчу про ARM, все пов'язано з забезпеченням безпекиЦитата а про bsd я взагалі не знаю нічого окрім того що це "unix".https://docs.freebsd.org/en/ Почитайте FreeBSD HandbookЦитатавсежтаки бачили репо ті репо для аваріних випадків, коли один не буде доступний, саме тому їх клонували, це не репозиторії Пупкіна, КОліка, які зібрались і не підтримуються по декілька років
незважаючи на колись-bsd-поглядів "тільки з src" - перейшли на репозиторії з готовими бінарними пакетами, і то зрозуміло бо зручніше. Відносно тулз роботи з бінарними репо і пакаджами (pkgng,pkg,pkgin)
Цитатанезважаючи на колись-bsd-поглядів "тільки з src" - перейшли на репозиторії з готовими бінарними пакетами, і то зрозуміло бо зручніше. Відносно тулз роботи з бінарними репо і пакаджами (pkgng,pkg,pkgin) FreeBSD я з версії був 8.2
що робить користувач лінукс, як після встановлення програми не стартували X-cи?
ФріБСД не для користувачів.. От свій модуль для кернела..
відносно з недавно
make package
pkg_add
ФріБСД не для користувачів
це коли збирав пакети на потужному ПК і переніс їх на слабший, але ставились вони локально і тоді ще ...
ЦитатаФріБСД не для користувачівя б так не сказав, в мене взагалі спеціальність не ІТ, але FreeBSD познайомила краще з UNIX чим Linux, NetBSD показала як добре портувати код на різні архітектури і взагалі, як в них розбиратись.
Про це і мова - збирати з src у більшості випадків незручно (навіть у вашому прикладі
і достатньо довго був розповсюдженим погляд що бінарні пакаджі - не з сирців на обладнанні користувача це "не bsd way"
Відносно те що netbsd то одна з ос з найбільшою підтримкою різних залізок
тому також не зовсім ясно щодо чим саме добре портувати код з netbsd.
ЦитатаПро це і мова - збирати з src у більшості випадків незручно навіть у вашому прикладіяк кому, мені наприклад не зручно теж шукати репозиторії $distr_linux_name, шукати там що є
Про це і мова - збирати з src у більшості випадків незручно навіть у вашому прикладі
в мене немає такого, коли зібрав пакет, то при запуску пише, немає такої бібліотеки ".so", ти найдеш подібну бібліотеку, потім ще шукати за списком ldd
такий квест в лінукс проходив, повірте, це теж не зручно і займає часу
в мене мало які пакети не збирались, як не збирались, допомагала підтримка в ports. Нагадаю, тут порядок, в системі є розділені гілки src, sys, ports ...
Де є мейнтейнер порту і він підтримує пакет, я знаю кому писати і де шукати відповідь
Всі ми знаємо Debian де є розділення на stable, release, unstable
так не раз читав на форумі, як в stable запустити свіжий софт версії, виявилось в Debian це проблема, в нестабільній версії свіжий софт, і не перенесеться він через версію ядра та версій залежностей
Я ж можу в ports, pkgsrc відкотити версію, створити власний порт для тесту
pkgsrc свої роботи показати не можу
Цитатаі достатньо довго був розповсюдженим погляд що бінарні пакаджі - не з сирців на обладнанні користувача це "не bsd way"я таке часто чув про користувачів Gentoo Linux, там мало не ОС з нуля скомпілював
в мене на старому ПК де ТТХ його Pentium III 1 GHz, 512 Mb SDRAM, 32 MB video card не стартував LibreOffice через pkg, я його видалив і за день зібрав в ports без галочки, багато потоковості. І все, працювало.
ЦитатаВідносно те що netbsd то одна з ос з найбільшою підтримкою різних залізокзараз це не показник, бо кожна ОС підтримує безпеку, заліза архітектур, пакетів ... Цим можна було здивувати ще в 2000-х роках користувачів, а от зараз все по іншому, виробники часто роблять такі блокування, закритий boot, ключі щоб встановити підписану програму, тому зараз дуже важко щось портувати
Цитататому також не зовсім ясно щодо чим саме добре портувати код з netbsdтам чітко описано, як зібрати ядро (і навіть як сконфігурувати конфіг файли під нову архітектуру)
тому також не зовсім ясно щодо чим саме добре портувати код з netbsd
Збирати і шукати то різні дії
З src чому збирати незручно, для прикладу, принаймні - (1) довго, (2) потребує додаткового dev env для того
У випадку ports/pkgsrc додається ще незручність - можливість розсинхронізації з бінарним репо
Без різниці де (якщо в рамках нп пакетизації) залежності мали бути прописані мантейнером
можливість конфлікту з софтом що ставиться поза ports - бо все йде в одну і ту саму /local/. В linux саме цих недоліків якраз і немає.
Саме такого розподілу з release у назвах в debian нема
Різні дистро мають різне бачення на швидкість змін, і у лінукс є різні дистро по всій шкалі - як консервативніші за bsd, так і дистро з повним rolling).
так перемішайте в bsd різні release stable current потім і порівняйте де то більш трабл видасть)
якщо це в рамках системних пакетів достатньо вірогідно що отримаєте головняк залежностями
жахи, певно збиралося годинами якщо не добами
Цей наведений вами приклад підкреслює різноманіття linux дистрибутивів, у bsd і близько немає такої luxury опцій з вибору.
Підтримка cpu arch то далеко не все