Автор Гілка: Не запускається образ QEMU/virt-manager  (Прочитано 324 раз)

Відсутній ps

• Кореспондент
  • дописів: 127
У зв'язку з енергетичними проблемами, перетягнув деякі образи на нетбук. Але вони чомусь не запускаються: відкривається вікно і пише "Booting from hard drive..."

Це "завантаження" не просувається далі, при тому розганяються кулера. Коли вимикаю - сипляться сповіщення SELinux. Читав, що це треба лізти в BIOS. Чи ніхто не стикався з подібним? Мої знання у віртуалізації поверхневі, на десктопі все працює а на нетбуці не хоче, колись до речі VirtualBox я так і не запустив, теж гугл натякав на проблеми якогось захисту в біос.

res2500

• Гість
Re: Не запускається образ QEMU/virt-manager
« Відповідей #1 : 2026-01-30 10:33:00 »
нетбуки слабкі дуже, не знаю який дистрибутив ви там емулюєте і які ТТХ вашого нетбука, але спробуйте малі ОС типу колібрі поставити, чи мінімальний лінукс, також команду яку запускаєте і чи створили ив віртуальний диск

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 310
« Відповідей #2 : 2026-01-30 13:48:36 »
крім образа диска ще є налаштування по його запуску, і залізка має підтримувати віртуалізацію (amdv чи intel vtx) яка повинна також бути увімкнута

Відсутній ps

• Кореспондент
« Відповідей #3 : 2026-01-31 23:23:20 »
Цитата
також команду яку запускаєте і чи створили ив віртуальний диск
а я через virt-manager (GTK) імпортував і запускаю скопійований образ .qcow2 (в CLI поки не орієнтуюсь)

спробував встановити Debian з ISO, той встановився але після першого перезапуску те само: вісне на Booting from disk і жужать кулера. я все таки думаю це реально якийсь захист в біосі, тільки в мене виявляється UEFI - нагуглив таке поняття як вимкнення опції "Secure Boot Interference" - буду пробувати, напишу.

UPD. так, дійсно знайшов там опцію Secure Boot - Enabled, а ще знайшов якусь Virtualization Technology; вирішив увімкнути її спочатку, як не допоможе то спробую викмнути Secure Boot і має спрацювати (шкода що я не розумію за що воно відповідає, не люблю так чіпати)

P.S. перевірю коли буде світло бо треба заново копіювати образ 20 Гб і мене вже починає бісити SSH на локалці - за годину виїдає батарею без жодної необхідності шифрування трафіку. не підкажете, Samba наче краще в плані енергоефективності? думаю нарешті спробувати, дозрів.
« Змінено: 2026-01-31 23:37:50 від ps »

res2500

• Гість
« Відповідей #4 : 2026-01-31 23:44:21 »
qemu краще запустити з командної строки, графічні оболонки над qemu в мене не завжди працювали

Відсутній ps

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2026-02-01 11:09:19 »
Коротше розібрався:

1. Зайшов до UEFI (на ребуті тиснемо F10)
1.1. Увімкнув "Virtualization Technology"
1.2. Вимкнув "Secure Boot"

2. Пофіксив права SELinux на новий образ, бо в мене вони переїхали з хибними, через що сабж сипав помилки
sudo semanage fcontext -a -t virt_image_t '/var/lib/libvirt/images/debian13.qcow2'
sudo restorecon -v /var/lib/libvirt/images/debian13.qcow2

3. Додав пакет:
sudo dnf install edk2-ovmf
4. В застосунку virt-manager, в налаштуваннях віртуальної машини:
"Show virtual hardware details" (або піктограма лампи) > "Overview" > вкладка "XML"
  <os>
    <type arch="x86_64" machine="pc-q35-10.1">hvm</type>
    <loader readonly="yes" type="pflash" format="raw">/usr/share/OVMF/OVMF_CODE.fd</loader>
    <nvram template="/usr/share/OVMF/OVMF_VARS.fd" templateFormat="raw" format="raw">/var/lib/libvirt/qemu/nvram/debian13_VARS.fd</nvram>
    <boot dev="hd"/>
  </os>
* якщо не редагується, то в основному вікні треба увімкнути
* зміни вносити при вимкненій машині
« Змінено: 2026-02-01 11:11:20 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 310
« Відповідей #6 : 2026-02-01 15:39:33 »
Цитата
1.1. Увімкнув "Virtualization Technology"
це відноситься до роботи guest os на тій залізці (тобто intel-vt чи amd-v потрібні для vm)

Цитата
1.2. Вимкнув "Secure Boot"
цей пункт - до завантаження host os (не quest)

Цитата
4. В застосунку virt-manager, в налаштуваннях віртуальної машини:
"Show virtual hardware details" (або піктограма лампи) > "Overview" > вкладка "XML"
до налаштування завантаженя guest os: ueifi/non-uefi uefi-secure-boot/not-secure etc.