Автор Гілка: fodmap-recipe — веб-застосунок для керування низько-подразнюючою дієтою  (Прочитано 593 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4081
  • Програміст
FODMAP — це спеціальна дієта, розроблена університетом Monash, яка дозволяє визначити, які саме харчові інгредієнти створюють проблеми при харчуванні. Дієта починається з періоду у 2-6 тижнів, під час якого вживаються тільки безпечні продукти, з низьким вмістом FODMaP (Ферментовані Олігосахариди Дисахариди Моносахариди і Поліоли), а потім потроху додаються звичайні продукти, що дозволяє визначити, до яких саме речовин є чутливість. Також, можна просто вживати продукти з низьким FODMAP консультуючись з довідником.

Спробувати: https://fodmap-recipe.netlify.app/
Проєкт: https://github.com/zarhaselene/fodmap-recipe
Про дієту: https://www.monashfodmap.com/ibs-central/i-have-ibs/starting-the-low-fodmap-diet/
[Fedora Linux]

Відсутній BeSiDa

• Графоман
  • дописів: 277
Дивна ідея існування "безпечних продуктів". Є лише "тренування організму" до продукту, а не "безпечність продукту". Наприклад організм може бути тренований (роками) вживати отруту (яка може вбити при деяких кількостях інший організм), наприклад... таку отруту як алкоголь :)  (є випадки смертей малих дітей 1-4 років)

До того ж є "градієнт змін". Зимою для вас "безпечна" одна одежа, влітку "безпечна" інша, а от навесні та серед осені є "градієнт змін" коли температура та сама, одяг той самий, а от ваш організм тренований до різного :)  Так само й з їжею. Вони отим 2-6 тижні спотворили "градієнт змін" намагаючись звести до "відомої точки старту", але ... без врахування води, погоди, повітря, дій людини (активності) та багатьох інших параметрів.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4081
  • Програміст
Дивна ідея існування "безпечних продуктів". Є лише "тренування організму" до продукту, а не "безпечність продукту". Наприклад організм може бути тренований (роками) вживати отруту (яка може вбити при деяких кількостях інший організм), наприклад... таку отруту як алкоголь :)  (є випадки смертей малих дітей 1-4 років)

Це лише база даних продуктів. Там вказано які продукти що містять. Якщо є якісь проблеми зі здоровʼям повʼязані з їжою, то ця база даних та метод можуть допомогти визначити які саме продукти створюють проблему, а тоді й визначити який саме інгредієнт створює цю проблему. Я от недавно виявив що у мене целіакія (антитіла до глютену пшениці), хоча генетичної схильності до неї нема. Знав би раніше, то можливо не мав би діабету та запалення мозку.

До того ж є "градієнт змін". Зимою для вас "безпечна" одна одежа, влітку "безпечна" інша, а от навесні та серед осені є "градієнт змін" коли температура та сама, одяг той самий, а от ваш організм тренований до різного :)  Так само й з їжею. Вони отим 2-6 тижні спотворили "градієнт змін" намагаючись звести до "відомої точки старту", але ... без врахування води, погоди, повітря, дій людини (активності) та багатьох інших параметрів.

Я саме так і роблю без будь якої бази даних — у випадку виникнення проблем, я кілька днів голодую, а потім намагаюся вирахувати який саме продукт спричинив проблему, поступово додаючи неперевірені продукти в дієту. Програми для FODMAP просто допомагають: я тепер знаю що якщо у мене проблеми з продуктом Х, то скоріше за все вони будуть і з іншими продуктами з цієї ж категорії.

База даних неповна, там тільки сахариди, але кращого я нічого не знайшов.
[Fedora Linux]