Автор Гілка: вказати вік і лінукс та інші ОС  (Прочитано 2210 раз)

Відсутній res2500

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
Re: вказати вік і лінукс та інші ОС
« Відповідей #15 : 2026-04-12 15:55:29 »
я вам скинув як працює SCADA інженер, ви бачите що він працює пред станком ? Все давно вже існує, але на серйозних об'єктах, навряд дозволять віддалений доступ

Відсутній BeSiDa

• Графоман
  • дописів: 399
« Відповідей #16 : 2026-04-12 20:23:22 »
Ви ж самі і написали своїм постом чому Скада це "стара цивілізація", бо ... боягузи! :))))  (точніше "дуже серйозні боягузи з дуже серйозними страхами")

Ви ж розумієте що ДОС був на стільки "серйозним" що 5 річну дитину до нього не підпускали, бо ... після неї комп міг не завантажуватися (наприклад, після випадкового "формат ц:")
А от айфон дають гратися навіть меншим дітям. І навіть коли вона там все видалить чи змінить, то його можна резетнути і завантажити  знуля). Тобто ... немає страху (ну от лише що дитина розіб'є екран)
Тому айфон то не ДОС :)
І Скада то "застарілий світ"... "дуже дуже серйозно-застарілий світ"

Відсутній res2500

• Новачок
  • *
« Відповідей #17 : 2026-04-12 21:15:18 »
BeSiDa
Цитата
Ви ж самі і написали своїм постом чому Скада це "стара цивілізація", бо
я написав, що нове давно забуте старе, все вже є, питання запустити це на фірмі, це питання грошей, обслуговування, віддалено не дозволять дивитись на такій професії, атомні електростанції взагалі до інтернету не підключені, а слідкувати там за датчиками, теж потрібно вміти. Все роботам не дозволять робити

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #18 : 2026-04-13 17:14:52 »
Все роботам не дозволять робити
О, ви не знаєте означення слова "робот" :)))
Чому ви вважаєте, що "робот" це те саме, що "програма керування"? Ніколи не бачили "роботів-аватарів", керування якими здійснює людина (у межах лімітів, що встановлені у роботі та його компонентів).
Робот перетворює (найчастіше за допомогою мотора) команди у механічні дії.
Чи знаєте ви такі типи роботів (з моторами всередині)... "принтер", "пральна машинка", "кавоварка", "автомобіль" (частина дій вже давно не механічно передається, а через електричні сигнали до моторів), "літак"?

...я написав, що нове давно забуте старе, все вже є...
Яка помилка є в цій фразі? :)  (окрім пропущеного "=", навмисно? :)) )
(і саме такого ви не писали)
(чому ви не заміняєте вільно новий девайс старим, бо ... )

віддалено не дозволять дивитись на такій професії, атомні електростанції взагалі до інтернету не підключені, а слідкувати там за датчиками, теж потрібно вміти.
Що означає слово "дозволять"? Це знов перепаковане рабство? :)
У вільній країні людей (самі є джерелом розуміння), не існує слова "дозволять".

Ви плутаєте причину та наслідок.
Електростанція "дуже велика" (і через те небезпечна на великій відстані), бо ... "навчених людей мало", а не навпаки.
І вже давно існують "електрогенератори", якими оперують окремі люди. Дехто з них помирає (наприклад, через отруєння газами з генератора). Але відстань небезпеки значно менша.
Деякі атомні електрогенератори (ритеги) живлять роботів у космосі автономно без втручання людей (чи з не значним втручанням). І так... вони не потребують таких самих розмірів як електростанції.

Тонна кислоти це "дуже небезпечно", а от "батарейку" може використовувати кожна людина та дитина самостійно (і так... там є кислота (електроліт)).

Ви самі вже давно працюєте (безкоштовно!) віддаленою телефоністкою, що керує великою та небезпечною АТС! :))) Раніше дзвінки перемикали окремі навчені люди руками, а тепер ви з телефону чи смартфону робите те віддалено та самостійно :)))
(і так, реалізація цього потребувала часу та грошей, але тепер все є)
Ми лише на початку нової цивілізації.

Відсутній res2500

• Новачок
  • *
« Відповідей #19 : 2026-04-13 18:28:46 »
Цитата
О, ви не знаєте означення слова "робот" :)))
Чому ви вважаєте, що "робот" це те саме, що "програма керування"? Ніколи не бачили "роботів-аватарів", керування якими здійснює людина (у межах лімітів, що встановлені у роботі та його компонентів).
якщо в принтері чи в машині для прання є двигун, це не означає що це робот, роботи розробляються для декількох задач. все розділили зараз по пунктам, CNC, IoT, ICS ...
Цитата
чому ви не заміняєте вільно новий девайс старим, бо
ти шо, я ще в 2015 році, ноутбуком HP ARMADA з Windows 98 SE, 16 Mb ram, HDD 1,5 Gb, intel 133 MHz прошивав чіпи від atmeg до EEprom 24cXX, віддав в музей Львівський, в мене більшість це старі ноутбуки та техніка, я сам працював до 2015 року на Pentium III 1 GHz, 512 Gb SDRAM, 32 Mb video card, FreeBSD OS, знаєте, я там на робочий стіл не дивився, працював, прошивав ..., так що за себе скажу, я краще візьму надійну стару техніку, чим нову з не відомо чим.

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #20 : 2026-04-13 19:26:34 »
якщо в принтері чи в машині для прання є двигун, це не означає що це робот, роботи розробляються для декількох задач. все розділили зараз по пунктам, CNC, IoT, ICS ...
Чому ви обрали таке вузьке визначення слова "робот"? :)
А як вам таке... "це механізм, який виконує дію, що також може бути виконана людиною".
Мотора недостатньо (наприклад, електричний станок без програм, вентилятор без керування). Мотор з керуванням (чи людиною, чи програмою).
В принтері та пральній машині двигун виконує різні дії (різні швидкості, що потрібні для різних цілей, також є зворотній зв'язок (вимірюється вага вмісту у пральній машині тим самим двигуном (током), та оцінюється стан (пейпер джам))).
Те що існують детальні означення не зменшує, не змінює основного.

ти шо, я ще в 2015 році, ноутбуком HP ARMADA з Windows 98 SE, 16 Mb ram, HDD 1,5 Gb, intel 133 MHz прошивав чіпи від atmeg до EEprom 24cXX, віддав в музей Львівський, в мене більшість це старі ноутбуки та техніка, я сам працював до 2015 року на Pentium III 1 GHz, 512 Gb SDRAM, 32 Mb video card, FreeBSD OS, знаєте, я там на робочий стіл не дивився, працював, прошивав ..., так що за себе скажу, я краще візьму надійну стару техніку, чим нову з не відомо чим.
10 років то "старе"??? Я про 50 років :)))
Мости по 100 років та більше використовують, а дороги й по 1000 років.
Мова була про "забуте", ви дійсно забуваєте за 10 років? :)))

Відсутній res2500

• Новачок
  • *
« Відповідей #21 : 2026-04-15 01:32:51 »
BeSiDa
Цитата
Чому ви обрали таке вузьке визначення слова "робот"?
це не я писав
Цитата
Чи знаєте ви такі типи роботів (з моторами всередині)... "принтер", "пральна машинка", "кавоварка", "автомобіль" (частина дій вже давно не механічно передається, а через електричні сигнали до моторів), "літак"?
я вже писав є різні системи ICS, IoT, CNC ... якщо не розбираєтесь в галузях, це ваші проблеми, людина яка не вчить фізику, все здається магією, так і тут. Якщо крутиться, щось блимає, то робот
Цитата
Я про 50 років :)))
ми на кірпічному заводі системи ще радянських часів переробляли на сучасний ми і "механічний ПК" який крутиться з оборотами великими і рахував кірпічі на возику, не викинули ту систему, зробили. А так навіть на ZX spectrum я слухав сучасні хіти, в той час популярний на лабутенах, я хотів писати для нього ПЗ для певних задач, але він не мій, на досвіді скажу, один кавовий апарат працював на чіпові Z80, без "два ядра, два гіга"

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #22 : 2026-04-15 13:32:52 »
це не я писав
Але ви обрали процитувати, особистий саме ваш вибір.
(коли ваш фокус був іншим, лише частина процитованого, то вкажіть яка саме)

я вже писав є різні системи ICS, IoT, CNC ... якщо не розбираєтесь в галузях, це ваші проблеми, людина яка не вчить фізику, все здається магією, так і тут. Якщо крутиться, щось блимає, то робот
Вирішили заканселити через терміни? :) Ваш вибір. Ознака слабкості.
Сильні можуть цілеспрямовано в діалозі обрати спільне означення слів та термінів.
Світ зміниться незалежно від вашого бажання заканселити :) Зміни вже існують. Не існує лише у деяких розуміння саме цих змін :)

ми на кірпічному заводі системи ще радянських часів переробляли на сучасний ми і "механічний ПК" який крутиться з оборотами великими і рахував кірпічі на возику, не викинули ту систему, зробили. А так навіть на ZX spectrum я слухав сучасні хіти, в той час популярний на лабутенах, я хотів писати для нього ПЗ для певних задач, але він не мій, на досвіді скажу, один кавовий апарат працював на чіпові Z80, без "два ядра, два гіга"
Оскільки у вас є досвід використання різних систем, то, мабуть, розумієте чим саме (яким переліком обмежень) старі відрізняються від нових (до теми що "нове", то не лише "старе" але й ще щось).

Відсутній res2500

• Новачок
  • *
« Відповідей #23 : 2026-04-15 13:54:12 »
Цитата
Оскільки у вас є досвід використання різних систем, то, мабуть, розумієте чим саме (яким переліком обмежень) старі відрізняються від нових (до теми що "нове", то не лише "старе" але й ще щось).
я не винен що програмістам зараз потрібно для простенького плеєра "два ядра, два гіга" і це тільки для плеєра щоб музику слухати,  там де можна старе, я беру по можливостям, зможе обробити, значить зможе, де треба потужніше, беру потужніше.

Цитата
Вирішили заканселити через терміни? :) Ваш вибір. Ознака слабкості.
про що говорити з людиною, яка не те що не розбирається в термінах, а і не працювала хоч оператором станків ЧПУ, як ми будемо говорити про будування шляху робота, шляхом побудови матриці з координатами ?

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #24 : 2026-04-15 17:24:04 »
Цитата
я не винен що програмістам зараз потрібно для простенького плеєра "два ядра, два гіга" і це тільки для плеєра щоб музику слухати,  там де можна старе, я беру по можливостям, зможе обробити, значить зможе, де треба потужніше, беру потужніше.
Отже ... не розумієте :)
Так само не розумієте навіщо "програмісти" електрон "у все запихують" :))) хоча при тому самі не хочете і не можете (навіть для тесту) зробити "те саме" (насправді... ні) але через тулкіти (це ж опен соурс! перестворіть без електрон самі чи якось інакше :) ).

про що говорити з людиною, яка не те що не розбирається в термінах,
Так ви самі "не розбираєтеся у термінах"... лише "запам'ятали терміни" :))) Але не маєте того рівня розуміння, яке б дозволило розповісти про них простими словами (от, наприклад, як Фейнман про фізику розповідав без "термінів").
Тому... то лише "канселінг".
По типу того як автор малюнку вимагав би знання назви фарби замість спілкування про зображене на малюнку :)))

а і не працювала хоч оператором станків ЧПУ,
О, заканселили інженерів-розробників ЧПУ які ... не "оператори станків" :)))

як ми будемо говорити про будування шляху робота, шляхом побудови матриці з координатами ?
А ви ще й не знаєте означення "матриці" :)))
І чомусь вважаєте, що тільки "роботи" потребують "будувати шлях" :)))
А також не знаєте роботів, що не будують шлях (а їздять по рейках чи намальованих лініях на підлозі). Або чим новий автопілот Тесли від старого відрізняється (замість "шляху" перемкнулися на "просторові куби" у 3д, а далі на "мову опису шляху" гнучку до об'єктів прив'язки без точних координат.
:))

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #25 : 2026-04-15 17:33:37 »
А от щодо віку...
Поки не помітив щоб десь був закон де прямою мовою навали дозвіл операторам сервісів "дозволяємо ставитися до дорослої людини як до малої дитини і одразу її обмежити в усьому" :))) Хоча практика реалізації саме до цього і призводить.

Хоча ... це не перший раз. Раніше радіо та телебачення перетворили на "лише для дітей" (бо невідомо хто буде дивитися), але вночі (після 22:00 та з 0:00) обрали варіант "діти сплять, тому глядач за замовчуванням дорослий".

Саме оце "ставлення за замовчуванням" і є сучасною війною. І воно не в законі.

Вірогідно з'явиться обмеження, що будь хто і будь що не матиме права під'єднатися до сервісу поки не доведе, що є фізичною особою взагалі. А отже автоматизовані системи, ШІ, громадяни інших країн (не фізичні особи для офіційного сервісу країни), люди без документів (нейтів жителі доісторичних спільнот у лісах, пустелях, хащах...).

Відсутній res2500

• Новачок
  • *
« Відповідей #26 : 2026-04-15 17:49:49 »
Цитата
А також не знаєте роботів, що не будують шлях (а їздять по рейках чи намальованих лініях на підлозі). Або чим новий автопілот Тесли від старого відрізняється (замість "шляху" перемкнулися на "просторові куби" у 3д, а далі на "мову опису шляху" гнучку до об'єктів прив'язки без точних координат.
мені роботу в тесла пропонували, але я був уже в зсу ))
і то будують не роботів що їздять по рейкам, а автоматичну лінію, де все можуть виконувати не роботи, а датчики, які подавали б сигнал про подію
Цитата
Так само не розумієте навіщо "програмісти" електрон "у все запихують"
то не програмісти, програмісти самі говорять, нашо то прожорливе творіння потрібне, його жує бізнес, мовляв, зроби на цьому фреймворку і це як раз на html+css, так що не хочуть зараз утримувати окремо розробника для iOS, окремо для андроїду, тому все хочуть впихнути в браузер
Цитата
О, заканселили інженерів-розробників ЧПУ які ... не "оператори станків" :)))
немає такого
Є оператор-програміст верстатів чпу, а галузь яка навчає в навчальних закладах, це вже в машинобудуванні навчальна програма, а професію можна назвати як хоч, cnc manager
Цитата
А ви ще й не знаєте означення "матриці"
я не завчив здав забув, а і застосовую знання для того щоб легше було, поки всі шукають таблицю з кутами по косинусу, то я генерую його в своєму маленькому скрипті, хто працював за станком знає.
 ми наприклад користувались як робили станки linuxCNC, так тут на сайті про неї ні разу згадки не було, видно хто де працює

щодо віку, закон прийняли, поки саму процедуру як це буде робитись, ще ніхто не знає, пилять бабло за кордоном не хуже чим в нас в Україні

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #27 : 2026-04-16 15:42:56 »
щодо віку, закон прийняли, поки саму процедуру як це буде робитись, ще ніхто не знає
Хтось не знає (Дебіан написали що їх юристи не знають), а хтось знає і вже давно штовхає поправку що то все не має стосунку до фрі соурс. Бо нафіг вони здалися їм. То для Вінди, іОС та Андроїда. Все інше їм пофіг. Задля популяризації своїх магазинів та дозволу запитувати заборонену інфу (персональні дані (вік) запитувати інший закон заборонив, а от захист вимагають). От вас не дивувало що всю планету хочуть зобов'язати запитувати вік замість спочатку спитати "а чи ви з Каліфорнії?" (чи де там ще ті закони є) :)))

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #28 : 2026-04-16 16:12:25 »
мені роботу в тесла пропонували, але я був уже в зсу ))
і то будують не роботів що їздять по рейкам, а автоматичну лінію, де все можуть виконувати не роботи, а датчики, які подавали б сигнал про подію
Не взяли б :) бо "датчики" не виконують роботу :))
Але у них мета програмно-перетворюваний завод.
А от роботи в них не тільки на заводі. Ще машини та домашні роботи (з тим же принципом позиціювання що машини, по камерам-датчикам).
Так само вр шоломи та контролери позіціонують у просторі через сенсори-камери ч/б швидкі широкі малої роздільної здатності з програмним впізнавання нових "ключових точок" у 3д просторі (погано працює з дзеркалами та лед-вогниками сторонніми :)) що блимають).

то не програмісти, програмісти самі говорять, нашо то прожорливе творіння потрібне, його жує бізнес, мовляв, зроби на цьому фреймворку і це як раз на html+css, так що не хочуть зараз утримувати окремо розробника для iOS, окремо для андроїду, тому все хочуть впихнути в браузер
От як ви за всіх програмістів розписали :)))
Це не "бізнес", це ви особисто не знаєте причин.
Навіть не маєте гадки навіщо мп3 плеєру 2Гб пам'яті :))) А це ж елементарні речі! Бо зациклені на "лише своєму" ... а от який розмір всіх шрифтів для всіх мов для Юнікод? Так щоб той плеєр показав автора музики та назву твору будь кому у світі його рідною мовою-символами? А малюнки обгортки всіма форматами? А відео-кліп до музики (частина плеєрів показує кліпи, бо то ... "музика").
Вам лише когось "поганим" назвати замість запитати "а яка була задача"? Коли задача "зробити швидко та для всіх мов" (і тих що справа-на-ліво і тих що у-стовбчик) то "електрон" найбільш оптимальне вирішення задачі, а не "всесвітнє зло" :)))

немає такого
Тобто станки виникають з повітря? Іх ніяка людина не створює? :))))
Кого немає? Інженера немає? :)))

Є оператор-програміст верстатів чпу, а галузь яка навчає в навчальних закладах, це вже в машинобудуванні навчальна програма, а професію можна назвати як хоч, cnc manager
А ви навіть не знаєте що таке чпу :) Чи може "керування", а не "управління"? :))) чпк?
От 3д-принтер по вашому це чпк? Чи "щось зовсім інше"? :)))

я не завчив здав забув, а і застосовую знання для того щоб легше було, поки всі шукають таблицю з кутами по косинусу, то я генерую його в своєму маленькому скрипті, хто працював за станком знає.
 ми наприклад користувались як робили станки linuxCNC, так тут на сайті про неї ні разу згадки не було, видно хто де працює
А навіщо була окрема лінуксЦНЦ коли в репозіторії дофіга пакетів для ЦНЦ? Ріал-тайм конфігурацію робили? Без зависань та несподіваних затиків?

А "матриця" то дещо більше ніж "для станків".

Відсутній res2500

• Новачок
  • *
« Відповідей #29 : 2026-04-16 16:45:34 »
BeSiDa
Цитата
Не взяли б :) бо "датчики" не виконують роботу :))
Але у них мета програмно-перетворюваний завод.
ви не зрозуміли, не на завод тесла, а на автосервіс тесла, ніби в авто немає датчиків, сенсорів, камер ...  ;D, ну да, це все роботи роблять
Цитата
Навіть не маєте гадки навіщо мп3 плеєру 2Гб пам'яті :))) А це ж елементарні речі! Бо зациклені на "лише своєму" ... а от який розмір всіх шрифтів для всіх мов для Юнікод? Так щоб той плеєр показав автора музики та назву твору будь кому у світі його рідною мовою-символами? А малюнки обгортки всіма форматами? А відео-кліп до музики (частина плеєрів показує кліпи, бо то ... "музика").
звісно, коли консольний плеєр MOC при збірці займає ~3 Mb, а коли увімкнути музику, то він бере в середньому 20 мегабайт оперативної пам'яті, от і виникає питання, їм шо 100 мб для плеєра мало ?
Цитата
Вам лише когось "поганим" назвати замість запитати "а яка була задача"?
поганим ? ну звісно, зараз програмісти не знають де фізичний та віртуальний адрес, як мені ще таких назвати ? хорошими, класними ?

Цитата
А ви навіть не знаєте що таке чпу :) Чи може "керування", а не "управління"? :))) чпк?
От 3д-принтер по вашому це чпк? Чи "щось зовсім інше"? :)))
і 3d принтер і сам принтер лазерний і струйний вважати теж можна  ЧПУ, там задаються координати і рух кроковими двигунами, "чпк" то вже важкість перекладу.

Цитата
А навіщо була окрема лінуксЦНЦ коли в репозіторії дофіга пакетів для ЦНЦ? Ріал-тайм конфігурацію робили? Без зависань та несподіваних затиків?

А "матриця" то дещо більше ніж "для станків".
ми брали дистрибутив RTOS, linuxCNC, більша підтримка прошивок, сервоприводів, крокових двигунів ...