Linux.org.ua

Розширений пошук  

Новини:

Лоу оновився до SMF!

Автор Гілка: ARM64 Qualcomm Snapdragon X Elite, перші кроки  (Прочитано 1035 раз)

dex

• Новачок
  • *
  • Відсутній Відсутній
  • дописів: 3

історія набиття власних гуль. Майже рік маю Asus Vivobook S S5507Q з вказаним у шапці процесором. Кортіло туди вперти лінуха, але начитався страшилок про можливість закірпічити чекав Бету від Убунти 26.
З головного: хто захоче те ж саме - не відмовляйтесь від Вінди відразу!   Бо її папки будуть потрібні для фіксу "милиць".Як там не розповідають що Федора саме ідеальне для ноута ---- НІ, не зараз і не у даному випадку. Декілька разів стрибав між Федорою і Убунтою. Що не працює з "коробки":
- Fedora 44 arm64:  WiFi, bluetooth, не бачить батарею, не працює акселерація відео, нема звуку
- Ubuntu 26.04 arm64: не бачить батарею, не працює акселерація відео, нема звуку

В Убунту акселерація та батарея фіксяться не тяжко (от для цього і потрібна примонтована Вінда). Звук не поставити ні під яким соусом. У ядрі нема такої звукової карти. Але є звук через блютус навушники. Розхід батареї зараз теж дурнуватий, не поборов. А так, від мережі все чудово працює, плавно і без затримок.

В Федорою все дуже погано, я вбив сумарно цілий день, коли починала працювати батарея відвалювалась клава і миша/тачпад, WiFi теж взагалі ніяк.
Чекаю оновлення ядра 7.х.х.х
Будуть питання по конфігам - пишіть, поділюсь
Записаний

ps

• Кореспондент
  • Відсутній Відсутній
  • дописів: 213
    • Мої дописи на DevZone
Re: ARM64 Qualcomm Snapdragon X Elite, перші кроки
« Відповідей #1 : 2026-05-15 23:19:17 »

Цитата
Розхід батареї зараз теж дурнуватий
Це через жиріння десктоп середовищ на фоні новомодних SSD та інших мажорних технологій. Я тут недавно повикидав усі Software manager з їх демонами, бо система стартує і починає жерти батарею. Таких нюансів багато - локальний пошук з його задовбующим індексатором. SELinux нафіг не треба, теж зайвий процес I/O. Що казати про DE якщо FF 115 і 150 це дві різні програми: один стартує миттєво, інший тупить (ну і їсть батарею, звісно)

Я свій комп розігнав викиданням половини софту, нажаль перспективи такі, тому планую даунгрейд, а не хардверні перегони. Шкода, що через аналізатори ШІ вже якось стрьомно юзати легасі софт. Тому от сижу на федорі, поки сидиться (парадоксально, повна підтримка заліза iMac далекого 2011 на ній з'явилась лише пару років тому, а так довбався то з підсвіткою то з іншим)
« Змінено: 2026-05-15 23:29:09 від ps »
Записаний

dex

• Новачок
  • *
  • Відсутній Відсутній
  • дописів: 3
Re: ARM64 Qualcomm Snapdragon X Elite, перші кроки
« Відповідей #2 : 2026-05-21 21:49:37 »

бо старе залізо. А з новим поки проблема
Записаний