Ну і коли потім приходить системний пакет з таким самим бінарником, знов починається бардак, тому що новіший бінарник, який оновлюється системою, не використовується, а використовується старий бінарник з $HOME чи /usr/local/bin.
це обмежує права на зміни бінарного файлу шкідливим ПЗ, яке заходить з npm/pip до ~ і має доступ до стандартно розташованих там низькорівневих програм rust.
Якщо ви самі створили бінарник, то ви самі взяли на себе відповідальність вирішувати
Ви так кажете, ніби не читали Ріадмі Лінукс кернела, бо там зазначено де саме проходить межа захисту
Тому зона контролю для однієї людини в колективних проєктах буде завжди фізично обмеженою.
Моя мета - лише зменшення кількості потенційних вразливостей, щонайменше тих, які я розумію.
Якщо ви самі створили бінарник, то ви самі взяли на себе відповідальність вирішувати який з них "кращий" (це не обов'язково "новіший", може бути той, що вам більше потрібний (з іншими опціями компілювання)). Система може лише прислати вам листа, що виник конфлікт назв чи з'явився вибір. Але вибір ваш.
Замість того щоб подякувати за нову (для вас?) інформацію про розділення програм по різним юід як ще один інструмент контролю взаємодій софту (ви ж рут! а поводите себе ніби звичайний один юзер який інколи рут, а не 100 різних юід-юзерів в ОС).
Це не нова інформація. Окремі користувачі використовуються для розділення сервісів понад 30 років. Але коли працюєш як користувач, то це не зручно (я пробував колись), тому і придумали спочатку chroot а потім контейнери.
Якраз в тому і проблема, що менджер пакетів мені не каже про це, бо він нічого не знає про мої власноруч встановлені програми.
Коли я роблю пакет, то я лише додаю мета-інформацію до бінарника, яка дозволяє менеджеру пакетів стежити за деякими речами, такими як конфлікти імен. Плюс, дуже зручно коли треба на новій машині розгорнутися чи контейнер зібрати — просто скопіював власні пакети і встановив їх, а не шукаєш їх по всій файловій системі та згадуєш потім як і звідки їх встановлював та які в них залежності.
Цитата: Володимир Лісівка від 2026-05-26 15:42:07Якраз в тому і проблема, що менджер пакетів мені не каже про це, бо він нічого не знає про мої власноруч встановлені програми.А чому ви очікуєте що менеджер пакетів вам про це скаже? Це ж не ваш менеджер пакетів, а той менеджер, яким керують розробники дістру ОС. Їх метою є усунення конфліктів лише в тих пакетах, які тестували саме вони. Ви не тестуєте свій пакет на конфлікти з усіма пакетами, що є в дистрі ОС взагалі, але чомусь це очікуєте. Цієї інформації не існує. Ці конфлікти ваша відповідальність, а не менеджера.