The future of operating systems (OSes) belongs to Rust—a modern systems programming language (PL) that delivers safety, efficiency, and productivity at once. The open question is not whether OS kernels should transition from C to Rust, but how we get there.
Чому це фанатики раста вже вирішили за всіх, кому належить майбутнє?
але відсутність сегфолтів.
тому що компілятор підказує, а не заплутує.
Я за тиждень навайбкодив свій локальний Trello використовуючи тільки Gemini 3 flash два місяці тому.
Зараз популярна тема мікроядерних ОС, типу того ж RedoxOS. Там все дуже сиро, я нічого для себе не зрозумів і встиг тільки пограти в Doom (коли він там був з коробки)
Стосовно Rust, то темою ШІ я цікавлюсь мало, помітив що майже весь код на GitHub згенерований моделями. Програми "ручної роботи" зараз віднайти складно і подібним ресьорчом періодично займаюсь на Codeberg. А виявляється, що Rust ідеально підходить для подібного нейро-кодингу через мінімальні апетити до токенів. Добре це чи погано - вирішать вже наступні покоління, сам же пишу від руки, що доволі таки легко і для людини.
помітив що майже весь код на GitHub згенерований моделями. Програми "ручної роботи" зараз віднайти складно
Зараз популярна тема мікроядерних ОС, типу того ж RedoxOS. Там все дуже сиро, я нічого для себе не зрозумів
Коли Ґуґл зрізав безплатні ліміти, я потратив десь два тижні щоб відтворити подібного агента з qwen3.6/llama.cpp/pi, і зараз користуюся ним.
А виявляється, що Rust ідеально підходить для подібного нейро-кодингу через мінімальні апетити до токенів.
Добре це чи погано - вирішать вже наступні покоління
А що зовсім інше (про яке не думали програмісти С) пропонує Раст?
Раст пропонує зручний синтаксис,
автоматичне керування памʼяттю замість ручного,
безпечний режим,
зручні бібліотеки,
особливо для роботи з стрічками,
зручне підключення бібліотек,
значно менша кількість «невизначеної поведінки» порівняно з Сі, а то у сі навіть a+b має UB.
Раст пропонує зручний синтаксис
Оце точно ні. Це, звичайно, річ суб'єктивна
Оце точно ні. Це, звичайно, річ суб'єктивна, але особисто я ще не бачив більш потворного і нелогічного синтаксису.
на базі Bitcoin і libtorrent для обнови boost в останньому (задачка на мільйон)
і додавання туди другого стека IPv6 (і ще на мільйон...).
Трохи складно було натягнути парадигму наслідування на імплементації.
Класичний C вже навпаки сприймається важко, точніше читається він досі легко, але при змінах з ним потрібно переварювати більше коду для аналізу тієї ж логіки (Rust ще й поряд з Ruby - лаконічна мова).