Автор Гілка: basilisk — форк старого Firefox  (Прочитано 2888 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4166
  • Програміст
basilisk — форк старого Firefox
« : 2026-06-22 19:55:13 »
basilisk — це переглядач на старих технологіях Mozilla Firefox, таких як XUL, який підтримує сучасні технології та має свіжі оновлення безпеки. Він споживає менше памʼяті ніж сучасні переглядачі, але працює повільніше. Він все ще підтримує плагіни Flash та Java.

Домашня: https://www.basilisk-browser.org/
Проєкт: https://repo.palemoon.org/Basilisk-Dev/Basilisk
[Fedora Linux]

Відсутній ps

• Кореспондент
  • дописів: 238
    • Мої дописи на DevZone
Re: basilisk — форк старого Firefox
« Відповідей #1 : 2026-06-22 20:57:26 »
Прикольно, тре поклацати. А хто клацав, що скажете від себе? Бо я востаннє сильно обломався на Dillo і NetSurf через несумісність сучасної верстки. Ще однією половиною дупи сижу на FF 115 ESR (а іншою - на останньому релізі) та вже близький тікати бо не працює сучасне медіа і глючить GitHub...

UPD. таки не втримався і поставив: цей сайт рендерить добре а от peertube вже не підтягує кодеки "Failed to play video". Мабуть буду включатись в білд і ffmpeg зокрема.
хто збирається з сорсу, тільки хто шарить підкажіть будь ласка з чого почати, бо поки бачу тільки таке https://repo.palemoon.org/Basilisk-Dev/Basilisk/wiki/Linux:-Building-Basilisk-With-Docker-(x86_64-only)
ну і чи є сенс gtk2, бо gtk3 це і не 4 і не "5". а серйозний ролбек до двійки - здається в Devuan на меті.

UPD2. на Fedora 44 збірка GTK2 видає помилку Gtk-Message: Failed to load module "pk-gtk-module", коли
Package "PackageKit-gtk3-module-1.3.4-3.fc44.x86_64" is already installed.
No match for argument: PackageKit-gtk2-module
  * утім, браузер пускається

P.S. чим особливо цікаві старі релізи FF - в них ще немає вбудованих функцій облікового запису, а звідти витоків трафіку маркетологам Mozilla через вбудований "VPN", синхронізацію історії і тд.

« Змінено: 2026-06-22 22:57:31 від ps »

Відсутній BeSiDa

• Графоман
  • дописів: 473
« Відповідей #2 : 2026-06-23 00:05:06 »
що скажете від себе?
Це для тих кому потрібні Флеш і Дажава аплети. Дуже багато організацій по всьому світу написали дофіга софта під те і ще не замінили. Ви не їх мета.

"Failed to play video".
Який кодек? Скачайте відео з урл і зможете побачити кодек. Деякі кодеки лише як плагін у новому ФФ скачаний з Гугла (та оновлюється сам). Його не видно у списку, але він є у файлі плагінів у профілі.

"PackageKit-gtk3-module-1.3.4-3.fc44.x86_64"
  * утім, браузер пускається
Це ДБАС сервіс для управління всіма пакетами системи (над апт та ін). А от браузеру цей "модуль" треба щоб автоматом ставити шрифти, які потрібно. Без вас.

P.S. чим особливо цікаві старі релізи FF - в них ще немає вбудованих функцій облікового запису, а звідти витоків трафіку маркетологам Mozilla через вбудований "VPN", синхронізацію історії і тд.
Наївний :)))
Пошукайте кількість згадок телеметрії у ебаут:конфіг та іншого там.
А от акаунтом можете не користуватися. Ніхто не наполягає на користуванні впн та синхронізацією.
Їм треба знати чи обрали ви Гугл пошуковим сервісом :) Це їх заробіток. Ви ж не хочете платити за софт :)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4166
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2026-06-23 08:43:27 »
Прикольно, тре поклацати. А хто клацав, що скажете від себе? Бо я востаннє сильно обломався на Dillo і NetSurf через несумісність сучасної верстки. Ще однією половиною дупи сижу на FF 115 ESR (а іншою - на останньому релізі) та вже близький тікати бо не працює сучасне медіа і глючить GitHub...

Ну я поклацав. Загальмований трохи порівняно з сучасним фаєрфоксом, але https://browseraudit.com/ проходить, тобто не дірявий, тоді як для мого фаєрфокса сайт показує 1 критичну помилку та на порядок більше попереджень.  :-\

[Fedora Linux]

Відсутній ps

• Кореспондент
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #4 : 2026-06-23 11:01:41 »
Загальмований порівняно з сучасними? В мене Basilisk і 115 ESR літають на HDD порівняно з FF який тупить на старті пускаючи паралельні потоки читання для SSD.
Про https://browseraudit.com не знав, буду тестить своє старйо (до цього поцікавився тільки заголовками на https://ifconfig.me). А взагалі ще є така демонстрація що будь-який Веб-браузер шлак https://sinceyouarrived.world/taken

UPD. трішки поюзав і дійсно подторможує на сучасній "верстці"

UPD2. віднайшов де встановлюється адаптивна темна тема, може кому згодиться:

« Змінено: 2026-06-23 14:59:31 від ps »

Відсутній ps

• Кореспондент
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #5 : 2026-06-23 14:47:37 »
Цитата
"Failed to play video".
Який кодек? Скачайте відео з урл і зможете побачити кодек. Деякі кодеки лише як плагін у новому ФФ скачаний з Гугла (та оновлюється сам). Його не видно у списку, але він є у файлі плагінів у профілі.

Схоже що HLS MP4/H.264 - це та само проблема в ESR 115. Буду розбиратись як його зкомпілити, може вийде.
VIDEOJS: ERROR: (CODE:4 MEDIA_ERR_SRC_NOT_SUPPORTED) HLS.js does not seem to be supported. Cannot fallback to built-in HLS Object { code: 4, message: "HLS.js does not seem to be supporte…", MEDIA_ERR_ABORTED: 1, MEDIA_ERR_DECODE: 3, MEDIA_ERR_NETWORK: 2, MEDIA_ERR_SRC_NOT_SUPPORTED: 4 }
UPD. знайшов таке:

UPD2. в пошуках плагіна заліз на GitHub і там все виглядає значно гірше аніж в ESR 115

UPD3. може я щось накрутив а може з цього браузера добряче тіче пам'ять
« Змінено: 2026-06-23 15:52:34 від ps »

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #6 : 2026-06-24 01:50:30 »
Схоже що HLS MP4/H.264 - це та само проблема в ESR 115. Буду розбиратись як його зкомпілити, може вийде.
VIDEOJS: ERROR: (CODE:4 MEDIA_ERR_SRC_NOT_SUPPORTED) HLS.js does not seem to be supported. Cannot fallback to built-in HLS Object { code: 4, message: "HLS.js does not seem to be supporte…", MEDIA_ERR_ABORTED: 1, MEDIA_ERR_DECODE: 3, MEDIA_ERR_NETWORK: 2, MEDIA_ERR_SRC_NOT_SUPPORTED: 4 }
На вашому компі є файл у форматі 264? Пробували відкрити браузером?
HTTP Live Streaming (HLS)

Відсутній ps

• Кореспондент
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #7 : 2026-06-24 04:08:56 »
Цитата
На вашому компі є файл у форматі 264? Пробували відкрити браузером?
Так все є (включно з файлами .so) і працює системними засобами та в останньому фоксі. Не працює конкретно в Basilisk і FF 115. В мене вже такі думки, що якщо воно і заведеться то не буде підтримуватись сучасний JS з його медіа заморочками і новими політиками.

Поки відклав це діло, бо вистачило прв'ю GitHub. Якщо хтось заведе кодек для себе - поділіться, може повернусь.

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 371
« Відповідей #8 : 2026-06-24 12:00:50 »
Цитата
Якщо хтось заведе кодек для себе - поділіться, може повернусь.
для тесту запустив x64.gtk3 (незнаю наскільки то застаріло з gtk3 та іксами, але максимально що була з download) - тестові файли з інтернет показує і також показує тестові hls стріми, більш нічого не перевіряв (перед цим повключав якісь галочки в about:config відносно відео, перед тим не перевіряв).

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #9 : 2026-06-24 17:17:40 »
Так все є (включно з файлами .so) і працює системними засобами
Відкрити не локальним плеєром, а браузером. Але відео локальний файл (щоб точно без стрімінгу сам файл).
Чи є у профілі браузера папка "гмп"? (з окремим .со)
В ебаут:конфіг по ш264 що показує? Яку версію?

В мене вже такі думки, що якщо воно і заведеться то не буде підтримуватись сучасний JS з його медіа заморочками і новими політиками.
То не саме ДжС, а АПІ бравзера.

Поки відклав це діло, бо вистачило прв'ю GitHub.
Так то цсс зламали (нова версія фіч не підмножина старої (як у хтмл роблять з тегами новими), синтаксис є помилкою для старої версії).

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #10 : 2026-06-24 21:56:30 »
Весела частина дискусії у тому що хттп, хтмл та бравзери можуть обирати різні формати кодування контенту (заголовок Ассепт-контент-*).
А от сервер ... не хоче :)
І віддає лише ш264 для відео.

Ніша для конкурентних сервісів що можуть надати інші формати (чи перекодувати те що є в інші формати). Чи навіть свої локальні проксі з перекодуванням (і для всіх файлів, і лише для відео та звуку).
Той же гітхаб трансформувати у іншу версію стандартів. Чи відтворити відео та звук іншою програмою (передати урл у програвач чи файл скачати і передати).
:)

Відсутній ps

• Кореспондент
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #11 : 2026-06-25 00:52:00 »
yvs115, а будь-яке відео конкретно на peertube.in.ua у вас працює? так розумію там саме цей кодек.
якщо так, може це в мене взагалі якийсь локальний глюк..

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 371
« Відповідей #12 : 2026-06-25 11:25:55 »
з того сайту не працює, в консолі пише якусь js помилку
у той самий час https://docs.flowplayer.com/tools/stream-tester показує відео і має такий самий "content-type: video/mp4" при натисканні на mp4

Відсутній ps

• Кореспондент
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #13 : 2026-06-25 17:30:07 »
yvs115, дякую за відгук - значить це не федорина болячка і дійсно проблема в якихось JS апдейтах (вже помічав раніше зміну API буферів копіювання тощо).
дуже шкода.. я б зардістю перейшов з ESR 115 та він по факту є більш сумісним, хоча теж є свої глюки. зараз дедалі більше сижу на сучасній мозіла, доводиться.

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #14 : 2026-06-25 23:55:49 »
Коли вам саме відео цікаве, може спробуєте відео плеєром той улр відкрити?