Автор Гілка: Dns4eu - DNS в європейській юрисдикції  (Прочитано 311 раз)

Відсутній ps

• Графоман
  • дописів: 252
    • Мої дописи на DevZone
Недавно засів за питання альтернативи вже монопольному CF/1.1.1.1; є ще різні адгварди ну і звісно Google/8.8.8.8

В пошуку знайшов тільки сабж, для публічного користування пропонуються різні конфігурації - адблок, батьківський контроль, не обмежений фільтр
https://joindns4.eu/for-public

Цікавить ваша думка, бо я не дуже розбираюсь в питанні DNS і раніше користувався системним а зараз хочу зменшити злив інформації в одні руки.

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 378
Re: Dns4eu - DNS в європейській юрисдикції
« Відповідей #1 : 2026-07-25 13:34:49 »
Не зовсім зрозуміло що мається на увазі під системним dns, мабуть провайдерський dns сервер, хз. Який dns сервер використовувати - зазвичай або провайдерський (по дефолту так і юзають), або будьякий достатньо відомий, або свій.
В цілому то яка би причина не спонукала не використовувати робочі масові рішення, то чим більше всякого софту з маловідомих джерел, тим вірогідніше отримати щось небажане серед нього.
« Змінено: 2026-07-25 13:36:37 від yvs115 »

Відсутній ps

• Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #2 : 2026-07-25 15:20:58 »
Цитата
Не зовсім зрозуміло що мається на увазі під системним dns
мав на увазі той сетап, який постачається з дистрибутивом: на Fedora це /etc/systemd/resolved.conf + налаштування маршрутів network manager, які видно в resolvectl status

от мені й цікаво, бо проєкт молодий (від 2025 року, коли на те були причини)
наприклад з Proton я не сумніваюсь, а тут думаю запитаю в спільноти бо тема по суті актуальна.
« Змінено: 2026-07-25 15:22:38 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #3 : 2026-07-25 16:25:59 »
Цитата
Цитата
Не зовсім зрозуміло що мається на увазі під системним dns
мав на увазі той сетап, який постачається з дистрибутивом: на Fedora це /etc/systemd/resolved.conf + налаштування маршрутів network manager, які видно в resolvectl status
опцій по різним системам достатньо, в цілому:
- nameserver(s) прописані в /etc/resolv.conf - то реально які використовуються системним резолвером
- на юзер машинах - зазвичай системний resolv.conf чи автоматично генерується з отриманих nameserver(s) по dhcp, чи прописують nameserver самі, а прописані (чи користувачами чи софтом) nameserver(s) форвардять та кешують відповіді
- свій повністю рекурсивний NS без форвардерів

якщо використовується systemd-resolved [тобто як одна з можливих опцій з проксуючих ns], то він прописує себе (127.53 в якості NS) в системний resolv.conf, а куди сам він форвардить - то прописують в його /etc/systemd/resolved.conf, інакше зновуж використовує отримані з dhcp від провайдера (чи прописані NS в інших сервісах які він заюзує)

Цитата
бо тема по суті актуальна
Щоб була актуальна (пошук чи питання до паблік ns), то таке питання існувало би у багатьох, а так то актуальність не проглядується від слова зовсім.
Те що зустрічалося з іноді дійсно актуального пов'язаного з dns - то додаткові можливості dns сервісу (додаткова інфо, фільтрація, etc) які зазвичай не надаються стд паблік ns-ами.
« Змінено: 2026-07-25 17:38:27 від yvs115 »

Відсутній ps

• Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #4 : 2026-07-25 18:06:39 »
Цитата
то таке питання існувало би у багатьох
для "багатьох" вже була "какая разніца". удачі вам з обкаткою цього концепту двічі.

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #5 : 2026-07-25 22:03:52 »
Цитата
Цитата
для "багатьох" вже була "какая разніца". удачі вам з обкаткою цього концепту двічі.
Шо вам сказати... на відміну від відомих паблік днс (включно з EU) - якшо не озадачує використання якогось хацнутого з невідомих джерел софта, як і софта з питаннями по його походженню, - то вже дійсно у вас виходить "какая разніца" в процесі аби щось таке а не-таке. Тому саме "удачі вам з обкаткою" вашого ж концепту аля "хочу щось таке не знаю що воно таке днс". А з глобал паблік ns серверами проблем чи не має, чи ви їх не озвучуєте по якійсь тільки вам відомій причині.
« Змінено: 2026-07-25 22:25:28 від yvs115 »

Відсутній BeSiDa

• Графоман
  • дописів: 487
« Відповідей #6 : 2026-07-25 23:52:37 »
З того що ви написали зрозуміло що відповідь вас не цікавить, бо "ви вважаєте, що і без інших все знаєте".
Мабуть ваша мета поширення пропаганди (тобто брехні) цим постом.

вже монопольному CF/1.1.1.1
Повна херня. Це адреса лише для одного разу коли ви забули адреси кореневих серверів. Не використовується більше ніколи.

є ще різні адгварди ну і звісно Google/8.8.8.8
Ще більша херня. Фільтрування не має жодного стосунку до імен. І та інша адреса також лише коли ви забули кореневі.

В пошуку знайшов тільки сабж, для публічного користування пропонуються різні конфігурації - адблок, батьківський контроль, не обмежений фільтр
Знов, фільтри не мають жодного стосунку до імен. Не розповсюджуйте гонєво.
А те що у Європи свої днс сервери, так у кожної країни і кожної організації є свої (яка хоче). Можете свій зробити (свої приватні мережі робите, тому свій днс сервер не є проблемою зробити, коли то мета, а не обман).

Цікавить ваша думка,
Розберіться в темі, почніть з менки про нссвітч.конф, бо "імена", то не тільки "домени", а ще "користувачі", "групи" та всі інші. Навіть домени свої можете у хостс прописати чи зі свого днс сервера локального брати. І це фішка лібс. Деякі програми не користуються цим сервісом з лібс.
Але... вам то пофіг, бо у вас немає мети зрозуміти. А лише втюхати якусь хрінь.

бо я не дуже розбираюсь в питанні DNS
Знов обман. ДНС настільки простий, що в ньому немає про що "розбиратися". Є корінь ".", а від нього дерево інших серверів.

і раніше користувався системним
І як ви його налаштували?

а зараз хочу зменшити злив інформації в одні руки.
"домен" це синонім "різні руки". Бо це "дерево різних серверів".
Та й взагалі сама ідея "злив інформації" тупа (при застосуванні до сторонніх сервісів). У вас є свій сокс проксі, от і фільтруйте там все що хочете. Нафіг вам взагалі про днс знати тоді? Вимкніть весь днс, залиште лише файл хостс і самі пропишить собі туди все що вам треба. Все інше через сокс поксі. Або читайте пріорітети баз імен з нсс та нссвітч.конф.

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #7 : 2026-07-26 04:19:12 »
Цитата
О, зустрілись в нескінченій битві фанати двох концепцій...
1) раб натовпу (з багатьох людей, яких сам собі обрав (не всі з більше 8 млрд, а лише мікрочастка декількох мільйонів))
2) раб сусіда (бо сусід може вдарити якщо не змінюєте свої дії відповідно його картини світу)
:)))
Може не будете рабами та розберетеся, що кожна з концепцій має дуже обмежену, але помітну в тих межах користь?

(чи ви все ще не розібралися, що "какая разница" (какой памятник) означає що знищення пам'ятника не захищає вас від нападу сусіда, а от зміна дій (обрати дію "знищення") робить рабом сусіда, який легко змінює що саме вам "наказати" знищити)

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #8 : 2026-07-26 04:39:56 »
В цілому то яка би причина не спонукала не використовувати робочі масові рішення,
Ви ще не зрозуміли що кожним постом він описує робочі НЕ масові рішення? :) Хоч мережу йггдразіл, хоч запуск 3д шутера у флетпак з розкиданих репозиторіїв.

то чим більше всякого софту з маловідомих джерел, тим вірогідніше отримати щось небажане серед нього.
О, ще один варіант "як правильно боятися" :)))
Жодного сенсу боротися з цим "боятися", бо це основа вашого існування. Фундамент всієї вашої будівлі :)

Будь що має три камінюки у фундаменті...
1) що кешуємо (яку інформацію, тому ці дії легше робити і тому вони стають масові)
2) що не робимо (і не витрачаємо на те увагу, матеріали, інструменти)
3) що боїмося (і зменшувати те всіма засобами)

ще іноді...
4) що робимо безкоштовно (хтось інший сам те робить зі своїх ресурсів)

Змінюєте один з них, змінюєте культуру всіх. Ваш варіант "боятися" є ворожою "окупацією" :)

або свій
Є ще варіант, свій модуль для НСС що буде фільтрувати назви хостів і видавати "не існує" на все, що не з білого списку, а на білий список видасть "повторіть спробу" та додати в конфігу нссвітч дію "звернутися до днс" у разі "повторіть" (днс того що є, не якогось унікального).
Ще й кешувати та логувати можна все дивне. І зі свого кеша відповідати.

Відсутній sv0

• Новачок
  • *
  • дописів: 39
    • slavik
« Відповідей #9 : 2026-07-26 08:03:50 »
Вітаю шановне панство. Приєднаюсь до вашої срачу дискусії.

Цитата: ps
В пошуку знайшов тільки сабж

хочу зменшити злив інформації в одні руки.

Не впевнений, чи буде краще "зливати інформацію" в руки чеської кантори з м. Брно.
Був у них на співбесіді років 7-8 тому. Те, чим вони займались було мені цікаве.
Я шось побідне роблю у себе на OrangePI i роутері на OpenWRT вже 10+ років, тільки в менших масштабах.

Мені вистачає:

- dnsmasq
- dnscrypt
- Tor DNS resolver
- 5 - 10 блеклістів з гітхабу
Debian Wheezy + Openbox (2016)
Debian Stable + i3 (2017-2026)

Відсутній ps

• Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #10 : 2026-07-26 09:38:38 »
Вдячний за відповідь!

Цитата
Не впевнений, чи буде краще "зливати інформацію" в руки чеської кантори з м. Брно.
Ну, з одного боку "східна столиця" а з іншого Брно вважається айтішним ценром Чехії, чого не скажеш про західний промисловий Плзень і тим паче туристичну Прагу..

Цитата
Tor DNS resolver
віднедавна сижу як раз на тор, а це вимкнув бо глючать рандомні ноди (як змінити поки не знаю бо тестую arti) та й впринципі, повільне і анбшне (як раз придивляюсь альтернативу торгашам США в Європі)
« Змінено: 2026-07-26 09:45:56 від ps »

Відсутній xuser13

• Письменник
  • дописів: 512
« Відповідей #11 : 2026-07-26 11:02:22 »
Open DNS

For IPv4 Addresses:
• Nameserver: 208.67.222.222
• Nameserver: 208.67.220.220

For IPv6 Addresses:
• Nameserver: 2620:119:35::35
• Nameserver: 2620:119:53::53

Quad9   9.9.9.9   149.112.112.112
OpenDNS Home   208.67.222.222   208.67.220.220
CleanBrowsing   185.228.168.9   185.228.169.9
Verisign   64.6.64.6   64.6.65.6
Alternate DNS   198.101.242.72   23.253.163.53
чи планетяне щче не подали блакитне свитло?

Відсутній BeSiDa

• Графоман
« Відповідей #12 : 2026-07-26 23:11:31 »
Те, чим вони займались було мені цікаве.
А чим вони займаються? Не секрет?

- dnsmasq
Яку саме частину його можливостей використовуєте? (а то він майже як окрема ОС за набором функцій)
Наприклад, фільтруєте запити від він*? (чи не використовуєте ті ос)
Свої днс зони?
Логування запитів?

Відсутній sv0

• Новачок
  • *
    • slavik
« Відповідей #13 : Вчора о 10:15:38 »
Цитата: BeSiDa
А чим вони займаються? Не секрет?

Пам'ятаю, що тоді вони робили продукт, який займався якраз фільтрацією і блокуванням DNS.
Тобто, клієнту(фірмі) вони продавали свою "коробку" з софтвером, яка фільтрувала домени з малвером, фішінгом та іншим непотрібом.
Коробочка збирала логи і відсилала їм для аналізу,  підтагувала з їх серверу оновлені блеклісти і т.п.
На тому сайті, шо ОП запостив, в контактах вказана фірма Whаlеbоnе, от я їх і згадав.
Схоже, вони добре на маркетинг грошей кинули, отримали якісь гранти і фінансування від EU.

Цитата
- dnsmasq

Яку саме частину його можливостей використовуєте? (а то він майже як окрема ОС за набором функцій)
Свої днс зони?
Логування запитів?

Ото все шо Ви перерахували і використовую:

- DHCP. привязав ІР до мак адрес пристроїв в мережі

- фільтрування. шелл скріптом формую списки домен для заміни оригінальної ІР адреси на свою адресу (VM в локальній мережі). Там запущена самописна веб аплікація, шо збирає http запити(url, хедери, дані з POST запитів). Збоку ше tcpdump висить і пише все до pcap файлу (для подального аналізу, якшо потрібно).

- свої локальні зони з CNAME та іншими записами (бо все, шо мені треба маю self-hosted в home lab)

- логування dns запитів з локалки до Loki.

Цитата

Було й таке - малий на лептопі мав вінду для ігор. То був єдиний пристрій на windows. Вже пару місяців на Linux Mint.
А решта родини вже давно на Linux (Debian чи Ubuntu).

Відсутній sv0

• Новачок
  • *
    • slavik
« Відповідей #14 : Вчора о 10:34:11 »
Цитата
Tor DNS resolver
віднедавна сижу як раз на тор, а це вимкнув бо глючать рандомні ноди (як змінити поки не знаю бо тестую arti) та й впринципі, повільне і анбшне (як раз придивляюсь альтернативу торгашам США в Європі)

Використовувати Tor DNS resolver, як повноціний DNS resolver не вийде.
Проблема в тому, шо Tor підтримує ресолвінг тільки трьох типів DNS записів:

-   A
 -   AAAA
 -   PTR

Якщо спробувати отримати, нариклад, МХ запис - то відповідь буде NOTIMP (Not implemented):

dig MX -p 9053 debian.org 127.0.0.1

;; QUESTION SECTION:
;debian.org. IN MX

;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOTIMP, id: 55995

Але це неправда, бо домен debian.org насправді має MX записи.