Опитування

Улюблена файлова система

Ext2
3 (1.6%)
Ext3
88 (47.8%)
ReiserFS
57 (31%)
JFS
2 (1.1%)
UFS
10 (5.4%)
XFS
12 (6.5%)
Інше
12 (6.5%)

Проголосувало: 68

Автор Гілка: Файлові системи  (Прочитано 16172 раз)

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • дописів: 85
  • I Love YaBB 2!
Re: Файлові системи
« Відповідей #15 : 2006-04-26 07:36:31 »
Під FAT є два чи три дистрибутива, точно не пам*ятаю

Відсутній fisher

• Новачок
  • *
  • дописів: 17
  • ma nishma?
« Відповідей #16 : 2006-05-02 21:09:00 »
Під FAT є два чи три дистрибутива, точно не пам*ятаю

umsdos != FAT*
ανθροπος ειμι
JID: fisher@jabber.org
http://uch.net/~fisher/keys.asc

Відсутній olex

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
  • $ dd if=/dev/zero of=/dev/null
« Відповідей #17 : 2006-06-08 15:10:05 »
PS.
Клята XFS регулярно забиває нулями файли на нашому формуі після збою живлення.
а чим reiserfs винна ?

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #18 : 2006-06-10 12:08:53 »
У мене під / ReiserFS, дуже надійна(вже пів року не падає) і швидка
Півроку -- це не строк.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #19 : 2006-06-10 12:17:55 »
А надійність для серверів вже значення не має? Ext3 - найнадійніша з усіх існуючих файлових систем.
Володю, ну ти отак вже й усі й перепробував?

Люди, які власноруч виколупували з різних -- кажуть, що overall ext2 для критичних даних краще.  Для мене краще може бути reiserfs-3.6, бо принаймні є два знайомі колишні розробники reiser3/4.  Надійність -- дуже непросте питання.

Я краще доставлю кілька зайвих Gb пам'яті під файловий кеш ніж буду бавитися з відновленням системи з резервної копії.
Одразу видко програмера :-)  Знайди помилку у твердженні: "я краще поставлю RAID, ніж буду робити backup".  Файловий кеш навіть у декілька гігабайт не рятує на ext3 від жахливого навантаження системи при конкурентному запису :-(
keywords: delayed allocation

ReiserFS/XFS я б використовував для даних, які нічого не варті (журнали напр.)
Див. вище.

чи які легко відновити (кеш Squid-а, фали в /usr).
Отам якраз reiserfs дуже добре робить.

PS. Клята XFS регулярно забиває нулями файли на нашому формуі після збою живлення.
Це клята політика, коли на майданчику "випадково" падала напруга на багато годин півтори роки тому.  А я, дурний адмін тазику, ні бекапів не робив (не пам'ятаю, що там з місцем було, але з ліньками все було добре), ні більш дерев'яну ФС на /www не тримав.

(скривджено) До речі, це "регулярно" було щось три рази та досить давно :-(  А позавчора знов балакав про те, щоб нам дали або невикористаний мотузок від UPS, або маякнули мережею.

Хоча XFS дійсно не пристосована до таких умов (та, можливо, до пісюкового заліза, починаючи з жорстких дисків та контролерів), fly під ext3 би просто вмер.  Він й так жив тому, що AMD, XFS, elvtune, bdflush та дякувати Богові.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #20 : 2006-06-10 15:22:23 »
А надійність для серверів вже значення не має? Ext3 - найнадійніша з усіх існуючих файлових систем.
Володю, ну ти отак вже й усі й перепробував?
Ще ні. Але можу (мені за це ще й заплатять ;-) ).

Цитата
Люди, які власноруч виколупували з різних -- кажуть, що overall ext2 для критичних даних краще.  Для мене краще може бути reiserfs-3.6, бо принаймні є два знайомі колишні розробники reiser3/4.  Надійність -- дуже непросте питання.
Я довіряв би більше думці користувачів якоїсь системи, бо ніякий розробник при здоровому глузді своє дітище ображати не буде. (Розробники Maven-а написали *дуже* сильну критику про Maven відразу після того як випустили повністю переписаний Maven2 ;-) ).

Цитата
Я краще доставлю кілька зайвих Gb пам'яті під файловий кеш ніж буду бавитися з відновленням системи з резервної копії.
Одразу видко програмера :-)  Знайди помилку у твердженні: "я краще поставлю RAID, ніж буду робити backup".  Файловий кеш навіть у декілька гігабайт не рятує на ext3 від жахливого навантаження системи при конкурентному запису :-(
keywords: delayed allocation
А ось і графік пропускної здатності файлових систем при одночасному запису кількох потоків. ext3_dm - це ext3 з delayed allocation patch.

http://www.sudhaa.com/?path=~ram/ols2005presentation/dbench.jpg

От мені чомусь з цього графіку абсолютно не видно, чим так погана ext3fs на тазику, на якому стоїть купа веб-серверів з купою скриптів cgi, які вічно щось кудись пишуть. Мало того, я зніс би XFS (якби це був мій тазик, а так звичайно _дуже_ вдячний і за те що є) і замінив би на ext3.
Цитата
PS. Клята XFS регулярно забиває нулями файли на нашому формуі після збою живлення.
Це клята політика, коли на майданчику "випадково" падала напруга на багато годин півтори роки тому.  А я, дурний адмін тазику, ні бекапів не робив (не пам'ятаю, що там з місцем було, але з ліньками все було добре), ні більш дерев'яну ФС на /www не тримав.

(скривджено) До речі, це "регулярно" було щось три рази та досить давно :-(  А позавчора знов балакав про те, щоб нам дали або невикористаний мотузок від UPS, або маякнули мережею.
Див. в адміністраторській - знову биті файли знайшли. А відновлювати їх - заняття довге й марудне. Якщо так піде далі, мені буде *дешевше* самому арендувати якийсь тазик за $20 в місяць але вже робити там все по людськи і з мінімальним затратами *мого* часу. Мені вигідно розбиратися з проблемами народу у форумі, тому що це капає мені у досвід, і коли замовник мене щось питає то я вже знаю відповідь. Але вручну відновлювати биті файли через проблеми глюкавого форуму, глюкавої файлової системи і глюкавого живлення - мені ніякої вигоди нема.

Цитата
Хоча XFS дійсно не пристосована до таких умов (та, можливо, до пісюкового заліза, починаючи з жорстких дисків та контролерів), fly під ext3 би просто вмер.  Він й так жив тому, що AMD, XFS, elvtune, bdflush та дякувати Богові.
Див. графік. Я би замінив XFS на щось інше на нашому тазику.
« Змінено: 2006-06-29 21:28:47 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній olex

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
  • $ dd if=/dev/zero of=/dev/null
« Відповідей #21 : 2006-06-12 12:56:40 »
XFS принципово дуже жорстко використовує RAM  і вона є розрахована на __безперервну__роботу із дуже великими файлами та на коректне відмонтування - якщо цього не робити можна втратити дуже багато. Тому вонa і не має настільки досконалих методів відновлення після збоїв живлення.
ReiserFs навпаки розрахована для швидкого і коректного відновлення після таких ситуацій.

Мораль: якщо хочете XFS використовуйте UPS (безперебійне джерело живлення) для сервера.

PS.
Клята XFS регулярно забиває нулями файли на нашому формуі після збою живлення.

а Reiserfs не винна.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #22 : 2006-06-24 18:39:19 »
До речі, в LKML уже йдуть розмови про ext4 FS. :-) Щоправда зміни там невеликі.
[Fedora Linux]

Відсутній misha_m

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #23 : 2006-06-25 15:53:31 »
Попри всі суперечки найкращою є файлова система UFS(FFS) - файлова система, яка не використовується під Лінуксом і я не розумію, чому він її не бачить,.... напевне тому, що Лінукс ніколи не був класним сервером і не буде!!! А зараз взагалі Лінукс - це альтернатива Віндовса разом з Білом Геєм!
Реальний сервак це FreeBSD та судячи по літературі Sun Solaris, які і використовують вищезгадану фс!
В мене коли ще був звичайний ПК, то пінгвін падав кожен тиждень і Reiser не допомагав!!!
А Фря стояла півроку, поки я ПК не продав!

Praporshic

• Гість
« Відповідей #24 : 2006-06-25 17:43:27 »
Попри всі суперечки найкращою є файлова система UFS(FFS) - файлова система, яка не використовується під Лінуксом і я не розумію, чому він її не бачить,....
Може тому, що руки трохи .....  ::) Підтримка UFS у лінукса є. Згоден, Read-Only, але є.

напевне тому, що Лінукс ніколи не був класним сервером і не буде!!! А зараз взагалі Лінукс - це альтернатива Віндовса разом з Білом Геєм!
Реальний сервак це FreeBSD та судячи по літературі Sun Solaris, які і використовують вищезгадану фс!
В мене коли ще був звичайний ПК, то пінгвін падав кожен тиждень і Reiser не допомагав!!!
Все що можна на це відповісти:
Цитата
Holy,Holy War

Holy
We are fighting,figthing a Holy War
Holy War
(C) Manowar.

Вважайте це попередженням.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #25 : 2006-06-25 22:30:23 »
Не перестаю дивуватись врівноваженості Сергія ;)

Цитата
Попри всі суперечки найкращою є файлова система UFS
Ідіотизм номер один.
Цитата
UFS(FFS) - файлова система, яка не використовується під Лінуксом
Ідіотизм номер два.

Цитата
Реальний сервак це FreeBSD та судячи по літературі Sun Solaris
Юначе, скажу вам одну фантастично дивну річ: реальний сервак - це кваліфікований адмін. Все. ОС, залізо, мережеве обладнання - все це другорядні фактори, які підбираються виходячи з знань та досвіду адміністратора.

Цитата
Сподіваюсь, у вас більше ніколи не буде ПК і тим паче лінукса на ньому.

Як підсумок - перечитайте правила перш ніж писати ваше наступне повідомлення - щоб у вас не виникало запитань на кшталт "Чому злий модератор мене забанив?". Домовились?
Читайте документацію - вона кермує.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #26 : 2006-06-26 13:49:40 »
Попри всі суперечки найкращою є файлова система UFS(FFS) - файлова система, яка не використовується під Лінуксом і я не розумію, чому він її не бачить,.... напевне тому, що Лінукс ніколи не був класним сервером і не буде!!! А зараз взагалі Лінукс - це альтернатива Віндовса разом з Білом Геєм!

Дев'ять знаків оклику на п'ять речень! Бідна клавіатура...

Цитата
Попри всі суперечки найкращою є файлова система UFS(FFS)

Чим саме, якщо не секрет? Тим що ви не можете використати ext3 чи Reiser чи XFS чи якусь іншу? ;-)

[Fedora Linux]

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #27 : 2006-06-30 11:17:41 »
Запорукою надійності ФС є UPS і витертий під три чрти /dev/fd0 з fstab  ;)
Якось в мене мало не накрилась вся система через погану дискету (підмонтовану) - після кнопки резет (система геть перестала слухатись : перестала реагувати на клавіатуру)  ext3 вже здавалось, що геть злетіла, але fsck її врятував  :)
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #28 : 2006-06-30 11:28:11 »
Запорукою надійності ФС є UPS і витертий під три чрти /dev/fd0 з fstab  ;)
Якось в мене мало не накрилась вся система через погану дискету (підмонтовану) - після кнопки резет (система геть перестала слухатись : перестала реагувати на клавіатуру)  ext3 вже здавалось, що геть злетіла, але fsck її врятував  :)
Анекдот якийсь. Зізнавайтесь, у Вас linux-0.1? Чи може IRIX?:):)

Відсутній misha_m

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #29 : 2006-07-03 00:29:46 »
Мене забанили не тому, що я фігню написав, а тому, що ви всі є затятими лінуксистами!!! Хай я і не є крутий адмін, але все ж щось знаю!!! Може дарма я тут написав, адже тільки назва форуму про щось говорить :) !!!
Я не говорю з повітря, я констатую факт!!! Лінукс в мене стояв на Ext2/3 до тижня!!! Виключили світло і по Лінуксі!!!
FreeBSD ж працював стабільно, як ніяка інша система!!!
Хтось там був правий, що коли руки криві, то нічого добре працювати не буде!!! Але я намагався довести наступне: коли крутий адмін заадмінить Фрю і Лінукс, то в Фрі набагато більші можливості і працюватиме стабільніше!!!

Далі: fsck в Фрі завдяки файловій системі UFS відновляє класно, багато і деже швидко + фс має оптимізацію впорядкування даних, тобто фрагментування тут наднизьке, що забезпечує швидкість і більшу стійкість HDD!!!
Я чомусь дуже впевнений, що ніхто тут не має досвідо роботи і з Пінгвіном і з Демоном, тому хвалите тільки Пінгвіна!!!
Ще хтось приколювався, що UFS класне тим, що на нього не можна поставити Лінукс, до чого тут це, я взагалі не зрозумів, то виглядає, так як би Лінукс ставити на NTFS !?!