Опитування

Який на вашу думку найкращий серверний лінукс?

SLES / Open Enterprise Server
8 (11.8%)
Mandriva Corporate /Server
4 (5.9%)
RHEL/CentOS
10 (14.7%)
Gentoo
8 (11.8%)
Debian
27 (39.7%)
C.R.U.X.
1 (1.5%)
Slackware
8 (11.8%)
Інші
2 (2.9%)

Проголосувало: 63

Автор Гілка: Серверний лінукс  (Прочитано 24119 раз)

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • дописів: 85
  • I Love YaBB 2!
Re: Серверний лінукс
« Відповідей #15 : 2007-07-15 17:42:49 »
Інтеграція менеджера пакунків в клієнтську систему, тобто тепер не треба tarball-и розпаковувати чи як там ще шаманити. chroot і далі apt-get. Також за рахунок цього досягається додадкова сумісність існуючих програм із ядром та бібліотеками, ну і само собою - полегшення роботи адміністратора ;). До переваг ще варто додати нові утиліти для управління клієнтами.

Видно що ви взагалі не знайомі з LTSP4 оскільки тарболи там не треба самому розпаковувати(погугліть в сторону ltspadmin він все за вас зробить "без гемору"). Навіщо сумісність з системою якщо все що для LTSP треба це tftp, nfs, dhcp, portmapper, xdmcp, а все це є майже в кожному дистрибутиві. В мене взагалі виникає питання чи ви взагалі колись реально працювали з LTSP?

З.І.: Холлівар SLES vs Ubuntu? Я за ;).
З.З.І.: А чим вам Убунту на брендовому сервері ставити не хочеться? Чи може SLES - якийсь супер-пупер брендовий дистр? ІМХО Novell-у не варто було лізти в Лінукси, їм і з Netware-ом непогано було. А після угоди з M$ я взагалі мовчу... І взагалі - їх політика щодо опенсорс мені чимось нагадує політику в Україні (на цьому політична тема закриваєтсья :-X). Чим вам не подобається ком'юніті-дистр?
З.З.З.І.: Можна ще холлівар RH & co vs Debian & co. Але тоді результати неважко передбачити ;).

Не плутайте дві рузні речі Ubuntu покищо не доріс до серверного рівня (памятаю як на лафоксі Цима матюкався на Убанту після того як поставив її на один сервак). В першу чергу її ставити на брендові не можна по тій причині що немає підтримки серверного заліза (поки що тільки Dell намагається зробити підтримку Убанти і то на десктопах, побачимо що з цього вийде :)). По друге, а що є такого в Убанті для серверного рівня? В SLES наприклад є eDirectory, GroupWise, iFolder, iPrint, ZenWork... для роботи кластерів... Приведіть мені хоч один приклад роботи Убанти в кластері (щодо SLES я можу привести приклади, але якщо ви цікаветесь інформаційними технологіями то і самі би це побачили), для загального розвитку ваб бажано зайти на http://top500.org/

P.S. До Debian на серверах я відношусь нормально :)
P.S.S. холівару не буде тому що не цікаво порівнювати операційки в яких різні цілі
« Змінено: 2007-07-15 17:50:17 від Sanya »

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #16 : 2007-07-15 17:56:35 »
Хм, а на чому ж тоді я зібрав офіс, якщо не на дистрибутивному LTSP5 з Debian Etch? І зібрав його до виходу убунти 7.04.
Убунту єсть що? Убунту єсть Дебіан. Свої наробки вони закинули в Etch, але в 7.04 краща підтримка LTSP5.

Це вже смішно звучить ;D наскільки я знаю це Убанту використовує наробки Debian і більша половина софта взагалі тупо взята з репозиторія Debian

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • Графоман LOU третього (четвертого?) пришестя
« Відповідей #17 : 2007-07-15 18:02:14 »
Хм, а на чому ж тоді я зібрав офіс, якщо не на дистрибутивному LTSP5 з Debian Etch? І зібрав його до виходу убунти 7.04.
Убунту єсть що? Убунту єсть Дебіан. Свої наробки вони закинули в Etch, але в 7.04 краща підтримка LTSP5.

Це вже смішно звучить ;D наскільки я знаю це Убанту використовує наробки Debian і більша половина софта взагалі тупо взята з репозиторія Debian
LTSP5 якраз мігрував з Убунту в Дебіан. А софт не тупо взятий, так було на початку, але зарза вони майже все роблять самі.
http://wiki.ltsp.org/twiki/bin/view/Ltsp/Ltsp5Status - ось тут вам про LTSP5 і його підтримку у різних дистрибутивах. Особливу увагу зверніть на підтримку SLES.
http://en.opensuse.org/LTSP - ось вам якраз плани SUSE щодо LTSP5. Чомусь там написано саме про міграцію LTSP5 з Убунту.

Щодо eDirectory, Zenworks, Groupwise etc - після роботи з ними залишився неприємний осад. У шлунку.
« Змінено: 2007-07-15 18:08:28 від Abram »
Debian GNU/Linux lenny/sid
MontaVista Linux (Motorola ROKR Z6). Міняю на A1200.

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #18 : 2007-07-15 19:02:30 »

LTSP5 якраз мігрував з Убунту в Дебіан. А софт не тупо взятий, так було на початку, але зарза вони майже все роблять самі.
http://wiki.ltsp.org/twiki/bin/view/Ltsp/Ltsp5Status - ось тут вам про LTSP5 і його підтримку у різних дистрибутивах. Особливу увагу зверніть на підтримку SLES.
http://en.opensuse.org/LTSP - ось вам якраз плани SUSE щодо LTSP5. Чомусь там написано саме про міграцію LTSP5 з Убунту.

Щодо eDirectory, Zenworks, Groupwise etc - після роботи з ними залишився неприємний осад. У шлунку.
Неосилив тому і неоцінив.

Послухавши переваги LTSP5 перед LTSP4 нічого цікавого не замітив

А от щодо підтримки Убантою брендового серверного обладнання відповіді від вас не почув

Praporshic

• Гість
« Відповідей #19 : 2007-07-15 19:26:55 »
А якщо ще й загадати той факт, що багато розробників убунти є ще й розробниками дебіан (тобто надсилають свої пакунки в обидві системи)....

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
« Відповідей #20 : 2007-07-15 19:57:18 »
Дебіан підтримує? Ядро підтримує? Тоді і Убунту підтримує ::)

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #21 : 2007-07-16 10:14:03 »
Дебіан підтримує? Ядро підтримує? Тоді і Убунту підтримує ::)

порівняйте підтримку

http://h71028.www7.hp.com/enterprise/cache/433096-0-0-0-121.html   -  Debian

http://h18004.www1.hp.com/products/servers/linux/hpLinuxcert-novell.html   -  SUSE

P.S. Думаю тверезо мисляча людина на сервер корпоративного рівня Ubuntu не поставить
P.S.S. На рахунок кластерів ви взагалі я бачу замовкли ;D
« Змінено: 2007-07-16 10:15:05 від Sanya »

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
« Відповідей #22 : 2007-07-16 13:42:11 »
З кластерами я просто-напросто не мав справи. В принципі, тут справа лише у ядрі. Можна поставити кластерне ядро, а далі вже само покотиться :)

1:1 - нічия. За Ubuntu - LTSP, SLES - обладнання. Далі - кластери ну або ще щось :).
« Змінено: 2007-07-16 13:51:18 від Abram »

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #23 : 2007-07-16 16:29:44 »
З кластерами я просто-напросто не мав справи. В принципі, тут справа лише у ядрі. Можна поставити кластерне ядро, а далі вже само покотиться :)
;D no comments  

Цитата
1:1 - нічия. За Ubuntu - LTSP, SLES - обладнання. Далі - кластери ну або ще щось :).

а чим гірший LTSP в SLES. Розкажіть про ваш реальний працюючий термінальний сервер, В мене наприклад є два офіси на SLES10 + LTSP4.2  один на 6 терміналів, а другий на 10 + один працює ще в по NX протоколу в Києві (віддалений офіс). На терміналах можна дивитись відео слухати музику(esd), USB-флешки монтуються без проблем по NFS при піключенні до тонких кліентів (HP t5125). Грубо кажучи працює все що треба без проблем, в адмініструванні все дуже просто ;)

P.S. нічого проти Ubuntu на десктопі не маю
« Змінено: 2007-07-16 16:40:36 від Sanya »

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
« Відповідей #24 : 2007-07-16 22:15:59 »
Ну що ж, ваша схоже взяла - у Вас досвід більший. Але позицій Ubuntu & LTSP 5 я не віддам ::).

Я якраз-таки і говорю про використання Убунту на сервері, що роздає десктопний варіант клієнтам.

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #25 : 2007-07-17 10:45:55 »
Ну що ж, ваша схоже взяла - у Вас досвід більший. Але позицій Ubuntu & LTSP 5 я не віддам ::).

Я якраз-таки і говорю про використання Убунту на сервері, що роздає десктопний варіант клієнтам.

;)

Розкажіть про Ваші працюєчі термінальні сервери на LTSP5, що там працює а що ні.

P.S.Просто цікаво :)

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #26 : 2007-07-17 14:21:13 »
Тому що я став поважати Убунту на серверах після того, як вони в 7.04 перші (єдині?) інтегрували LTSP 5. Наскідбки я розумію, Убунту якраз став поштовхом для розробки п'ятої версії.
Там багато чого зробили добре чи краще, ніж в 4.2, але при цьому вбили рештки культури розробки: в LTSP5 за фактом немає ані upstream (місця, де можна взяти тарболи), ані нормальної розсилки -- надто багато усього (тобто все) вирішується на #ltsp.

Щодо інтеграції -- ми зробили портування на ALT Linux, пакети є в 4.0/branch (й будуть в універсальному Master 4.0).  Використовуємо в офісі та по термінальних проектах.

PS: яким... еее... безпорадним новачком треба бути, щоб додати в отой список Slackware чи CRUX й забути Owl чи ALT -- я навіть не знаю.  Мабуть, серверо-років в людини менше за два чи навіть один.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
*sigh*
« Відповідей #27 : 2007-07-17 14:24:23 »
[...] не замітив
[...] не почув
Саню, то досить добре характеризує Ваші постинги вище.  Не читайте радянську пресу краще, та й не робіть висновків без власного досвіду.  Чи принаймні тримайте їх при собі, якщо не хочте виглядати смішно.

Мені є що сказати й про LTSP4/5, й про Ubuntu/Debian, тому що все це перемацав в роботі.  Висновки -- див. попереднє повідомлення.

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
Re: *sigh*
« Відповідей #28 : 2007-07-17 14:45:14 »
[...] не замітив
[...] не почув
Саню, то досить добре характеризує Ваші постинги вище.  Не читайте радянську пресу краще, та й не робіть висновків без власного досвіду.  Чи принаймні тримайте їх при собі, якщо не хочте виглядати смішно.

Мені є що сказати й про LTSP4/5, й про Ubuntu/Debian, тому що все це перемацав в роботі.  Висновки -- див. попереднє повідомлення.

Ми більше спорили про те на скільки Ubuntu є серверним дистрибутивом порівняно з SLES/OES, Мені також є що сказати про LTSP4 оскільки я з цим працюю кожен день і вже маю деякий досвід і якщо ви прочитаєте мої пости вище то побачите що на LTSP5 я не "наїжав" а запитував чим воно краще від LTSP4.2, чіткої відповіді я не отримав :) (може Ви мені поясните, бо наскільки я зрозумів в більщій мірі це просто інтеграція LTSP в дистрибутив Ubuntu/Debian)

P.S. мені просто цікаво, чим LTSP5 є кращим рішенням від тої системи яка працює в мене на базі SLES+LTSP4.2

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
Re: *sigh*
« Відповідей #29 : 2007-07-17 14:55:28 »
[...] не замітив
[...] не почув
...

Висновок я зробив правильно, бо щоб розібратись в тих речах треба пройти навчання, оскільки це є не прості речі, А коли людина каже що

Цитата
після роботи з ними залишився неприємний осад. У шлунку.

В мене складається враження що вона просто не змогла

Цитата
З кластерами я просто-напросто не мав справи. В принципі, тут справа лише у ядрі. Можна поставити кластерне ядро, а далі вже само покотиться Усмішка
і що тут сказати....? Що я неправильно роблю висновки?

« Змінено: 2007-07-17 14:57:23 від Sanya »