Опитування

Який на вашу думку найкращий серверний лінукс?

SLES / Open Enterprise Server
8 (11.8%)
Mandriva Corporate /Server
4 (5.9%)
RHEL/CentOS
10 (14.7%)
Gentoo
8 (11.8%)
Debian
27 (39.7%)
C.R.U.X.
1 (1.5%)
Slackware
8 (11.8%)
Інші
2 (2.9%)

Проголосувало: 63

Автор Гілка: Серверний лінукс  (Прочитано 24123 раз)

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
Re: Серверний лінукс
« Відповідей #45 : 2007-07-19 11:42:50 »
А щодо опитування, то на мою думку для Слаки там має бути місце оскільки її популярність є досить високою
Слака - чудовий десктоп (хоча я вже кілька місців облизуюсь в бік арча), а от на сервері - IMO це ССЗБ, хоча я можу помилятись - досвіду такого не маю.
Популярність слаки роздмухується нувославоводами без зайвої розумної аргументації ;)  Це скоріш емоційно-вірусне явище на кшталт "два мільони лемінгів" ;)

(хто спробує мене на тому зохавати -- сперш аргУменти в студію, pls ;)

Відсутній gvy

• Письменник
(off) не про LTSP та слаку
« Відповідей #46 : 2007-07-19 11:46:14 »
Я на попередній роботі підняв офіс на Debian Etch + LTSP5. Спочатку (під час підготовки) там був LTSP4.2, але коли почали працювати - перелізли на 5. Можете спитати gvy - він особисто бачив що я там робив.
LTSP в тебе робив, а от головного -- виперти фрю з заліза, де вона не робить -- ти не зробив ;)

Можеш підказати, що в нас на такому добре робить, а ще коли брали залізку на апгрейд веб-сервера -- там в людей ще буде SAS-контролер з дисками, можеш порадити своїм екс-колегам щодо дискової підсистеми.  Бо FreeBSD та SATA при тому навантаженні на тому залізі -- це вішалка.  Потестуватися можна в нашому офісі десь до середини серпня, думаю.

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • дописів: 85
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #47 : 2007-07-19 11:53:56 »
...
А щодо брендових серверів - в мене теж на роботі SLES на брендовому сервері, якби мене до нього пустили - був би Дебіан. А то якось гидко від SLES на брендовому сервері - це скоріш система для початківців на домашні мережі в 3 компа.
...

До речі на твоїй роботі(Львівська Політехніка) на SLES крутяться сервіси Novell і ставити туди Debian може тільки такий фанатик як ти :)
« Змінено: 2007-07-19 11:54:32 від Sanya »

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
Re: (off) не про LTSP та слаку
« Відповідей #48 : 2007-07-19 12:16:03 »
Я на попередній роботі підняв офіс на Debian Etch + LTSP5. Спочатку (під час підготовки) там був LTSP4.2, але коли почали працювати - перелізли на 5. Можете спитати gvy - він особисто бачив що я там робив.
LTSP в тебе робив, а от головного -- виперти фрю з заліза, де вона не робить -- ти не зробив ;)

Можеш підказати, що в нас на такому добре робить, а ще коли брали залізку на апгрейд веб-сервера -- там в людей ще буде SAS-контролер з дисками, можеш порадити своїм екс-колегам щодо дискової підсистеми.  Бо FreeBSD та SATA при тому навантаженні на тому залізі -- це вішалка.  Потестуватися можна в нашому офісі десь до середини серпня, думаю.

;D у нас залишилась ще одна FreeBSD їй ще залишилось жити 1-2 тижні ;D

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #49 : 2007-07-19 13:01:23 »
(хто спробує мене на тому зохавати -- сперш аргУменти в студію, pls ;)
Таки спробую.

Популярність слаки роздмухується нувославоводами без зайвої розумної аргументації ;)  Це скоріш емоційно-вірусне явище на кшталт "два мільони лемінгів" ;)
Звичайно, так. Але, тут слово "слака" можна замінити будь-яким іншим. За моїми спостереженнями червоноокість користувачів ніяк не корелюється з дистрибутивом, просто на слаці тупо більше початківців. Чому - питання інше. В основному завдяки деяким характерним мінусам і плюсам слаки.

Якщо говорити про плюси - це в першу чергу система пакетів (любителям розказувати про make install та слаку - марш ботати матчастину). Пакет дуже легко створити, на що існує ціла купа способів, модифікувати, перепакувати etc. Вся база пакетів з індексом підконтрольних файлів лежить в /var/log/packages, всі скрипти - /var/log/scripts. Залежності контролюються не всередині пакетів, а зовнішніми скриптами установки, які теж надзвичайно просто контролювати. Найкраще рішення, що існує на цю тему - zenwalk netpkg. Ну і ще - немає розділу на devel-пакети. Все це робить слаку надзвичайно приємним дистрибутивом для розробки.

А от тепер про мінуси... Простота редагування конфігів, я в першу чергу маю на увазі BSD-скрипти, є значною мірою вигаданою. Оскільки початківець з ними нічого особливого не робить, це видається дуже простим і природним. В цьому місці починаються граблі. Коротко їх можна охарактеризувати так: на даному етапі BSD скрипти перестали бути такою зручною штуковиною, як були колись. Крапка.

Не так давно я змушений був відлагоджувати rc.inet1, а потім і rc.uwd скрипти в zenwalk-4.6.0beta1. Чесно зізнаюсь - за дві години цього нездорового заняття я всерйоз подумував знайти того, хто це придумав, і здійснити над ним фізичне насильство. Справа в тому, що складність скриптів зростає обернено пропорційно до їх кількості. В результаті, коли виникає необхідність прикрутити всякі сучасні цяцьки, розробники роблять там купу помилок. В релізах воно вже більш-менш вилизане, але факт наявності помилок це не відміняє, і виникають всякі милі речі типу затирання fstab.

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • Графоман LOU третього (четвертого?) пришестя
« Відповідей #50 : 2007-07-19 13:43:24 »
...
А щодо брендових серверів - в мене теж на роботі SLES на брендовому сервері, якби мене до нього пустили - був би Дебіан. А то якось гидко від SLES на брендовому сервері - це скоріш система для початківців на домашні мережі в 3 компа.
...
До речі на твоїй роботі(Львівська Політехніка) на SLES крутяться сервіси Novell і ставити туди Debian може тільки такий фанатик як ти :)
А то я не в курсі, що в мене тут SLES :D. Сам працюю з eDirectory (в основному через LDAP), і мені вже просто-напросто набридло спостерігати шаманство своїх коллег у спробах змусити його працювати. Так, я фанатик. Я фанатик двох речей - нормального ПЗ і сигарет Camel. Ну що ж, холліваримо далі! ;)

Оффтоп: як добре, що мій основний напрям - FreeBSD  ;D
« Змінено: 2007-07-19 13:45:16 від Abram »
Debian GNU/Linux lenny/sid
MontaVista Linux (Motorola ROKR Z6). Міняю на A1200.

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #51 : 2007-07-19 14:12:24 »
...
...
А то я не в курсі, що в мене тут SLES :D. Сам працюю з eDirectory (в основному через LDAP), і мені вже просто-напросто набридло спостерігати шаманство своїх коллег у спробах змусити його працювати. Так, я фанатик. Я фанатик двох речей - нормального ПЗ і сигарет Camel. Ну що ж, холліваримо далі! ;)

Поганому танцюристу....

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #52 : 2007-07-19 14:19:53 »

Оффтоп: як добре, що мій основний напрям - FreeBSD  ;D

Як добре що мій напрямок Linux :) і те що FreeBSD по трохи вимирає я вже зрозумів

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • Графоман LOU третього (четвертого?) пришестя
« Відповідей #53 : 2007-07-19 14:40:26 »
Як добре що мій напрямок Linux :) і те що FreeBSD по трохи вимирає я вже зрозумів
ЩО??? :o
Фрішка вимирає? Чоловіче, ви звідки впали? :-?
Linux ніколи не буде мати такої швидкості і надійності, як FreeBSD.
« Змінено: 2007-07-19 14:42:09 від Abram »
Debian GNU/Linux lenny/sid
MontaVista Linux (Motorola ROKR Z6). Міняю на A1200.

niii

• Гість
« Відповідей #54 : 2007-07-19 14:50:08 »
:o  >:(
Ага вмира  ;D ;D
ви чили про генту ?

Відсутній Sanya

• Дописувач
  • **
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #55 : 2007-07-19 14:51:39 »
ЩО??? :o
Фрішка вимирає? Чоловіче, ви звідки впали? :-?

подивіться статистику, До речі в Уарнеті відмовились від FreeBSD на користь RHEL і по трохи преводять сервера.

А в FreeBSD нехай в першу чергу зроблять нормальну і швидку ФС, а про підтримку заліза Фряхою я взагалі мовчу, тут як то кажуть без коментарів

А якщо у вас Лінукс ненадійний і нешвидкий то виною у всьому руки
« Змінено: 2007-07-19 15:02:51 від Sanya »

Відсутній gvy

• Письменник
лінукс для розробника
« Відповідей #56 : 2007-07-19 16:24:30 »
Популярність слаки роздмухується нувослаководами без зайвої розумної аргументації ;)  Це скоріш емоційно-вірусне явище на кшталт "два мільони лемінгів" ;)
Звичайно, так. Але, тут слово "слака" можна замінити будь-яким іншим. За моїми спостереженнями червоноокість користувачів ніяк не корелюється з дистрибутивом, просто на слаці тупо більше початківців. Чому - питання інше. В основному завдяки деяким характерним мінусам і плюсам слаки.
Та якраз віршам на кшталт СРПБ, про які й кажу.  Звідки новачку розуміти, де тут правда, а де -- самовпевнення?

Такі феномени "я намучивсь, тепер нехай й вони мучаються" зустрічаються не настільки часто, щоб можна було казати про "будь-яке слово".

Якщо говорити про плюси - це в першу чергу система пакетів (любителям розказувати про make install та слаку - марш ботати матчастину).
Плюсів не бачу, бачу мінус (пакунки є, менеджера нема -- бо package mgr без можливості контролю залежностей як директор без печатки).
- А що, в Slackware Linux нема менеджера пакунків з перевіркою залежностей?
- Є, але він знаходиться ззовні комп'ютера
Ну і ще - немає розділу на devel-пакети. Все це робить слаку надзвичайно приємним дистрибутивом для розробки.
Не бачу нічого плюсового в даному braindamage.  Можливо, це тому, що є достатньо досвіду використання дійсно приємних для розробки інструментальних дистрибутивів?

Код великими шматками зручний за вбогих засобів керування ним.  От як в класичному Red Hat Linux: хочеш перл -- тримай 20M .rpm bundle.  А в дебіані, альті, любому _нормальному_ дистрибутиві воно сто років як нарізане на базовий пакунок та купу (lib)perl-*, які можна класти до розробки за потребою.  Так само й з рештою.

Як це _прямо_ впливає на якість результату розробки -- можу показати на прикладі zlib.

Якщо є софтинка (бібліотека), яка використовується при створенні продукту (програми) та тягає із собою свою zlib, то чергову дірку в тій zlib доведеться фіксити перекомпіляциєю того, що з нею статично зібралося та злінкувалося.

Якщо те, що в нас живе в zlib-devel-static, є в системі укупі з самою zlib -- то маємо чималий шанс (залежить від травм мозку апстрима) отримати таку само ситуацію та статичну збірку.  Особливо для не-autotools-based та дюже кросплатформних.

Якщо *-devel-static просто не ставити без дуже чітко зрозумілої потреби, то залишається контролювати відсутність bundled libraries, незбирання з ними чи от як в ALT: є пакунок qa-robot, а в ньому -- поміж іншого аналізатор дублікатів ELF-символів, який таке ловить.

Це все не тільки для zlib актуально й не тільки для окремих софтинок -- коли весь репозиторій вкритий таким QA, його придатність для розробки якісних рішень зростає на порядок.

Ще розповісти чи вже є над чим подумати?

А от тепер про мінуси... Простота редагування конфігів, я в першу чергу маю на увазі BSD-скрипти, є значною мірою вигаданою.
Та редагувати й sysv можна, але зазвичай просто не треба.

Не так давно я змушений був відлагоджувати rc.inet1, а потім і rc.uwd скрипти в zenwalk-4.6.0beta1. Чесно зізнаюсь - за дві години цього нездорового заняття я всерйоз подумував знайти того, хто це придумав, і здійснити над ним фізичне насильство.
:-(

Коли набридне -- welcome на ті ж дебіан чи альт.  Й там, й там вистачає своїх родових травм, але проблеми зовсім іншого рівня, про цей вже й забули.

В альті зараз вирішують, як би зручніше зробити роботу з результатами збирання пакунків прям із git, коли git не використовується (в "звичайних" src.rpm може бути купка патчів, а в git зазвичай живуть ктулхи бранів, й в принципі можливо вести по бранчу на кожний окремий патч, який є ортогональним до решти, й отримувати з них такі само індивідуальні патчі, але тенденція така, що або upstream живе в master branch й робиться один мегапатч в звичайному стилі Debian, або іноді взагалі тарбол містить patched source -- проти чого досить багато сказано)... проблема трошечки схожа на SUSE'шні спеки, які в них породжуються автоматичною системою збірки з метаописів.

Ну тобто можна лопатити свою розробку в своєму git (самому чи з іншими, масштабується воно непогано), а коли час збирати -- однією командою сказати зробити з git-репозиторію тарбол (та за потреби патчі) й spec-файл, з них -- src.rpm, потім зробити чистенький чрут для збірки (із використанням кешу розгорнутої базової збіркової системи, якщо хеші репозиторію пакунків не змінювались), потім додати те, що вказане в спеку як необхідне для збірки, встановити зроблений src.rpm в чрут та стартувати збірку; якщо вона успішна -- витягнути пакунки з chroot та додати до окремого репозиторію із результатами.

PS: можу дати доступ у збірковий VPS на погратися.

Відсутній gvy

• Письменник
серверні ОС та аутсайдери
« Відповідей #57 : 2007-07-19 16:38:15 »
Звісно, бо FreeBSD 6.x тільки-тільки дійшла до тієї комбінації, яка була властива Linux 2.2 років шість тому.  Особливо на SMP/multicore.  Куди воно рухається -- он в пана прапорщика спитайте, може, йому не ліньки буде розповісти у кольорах та фарбах.

Про масовані проблеми в ДНК архітекторів портів (починаючі з принципової відсутності можливості їх бранчити чи доробити таку можливість розумними зусиллями) -- гучно мовчу.

Ну тобто як може вмерти те, що не живе -- моя не розумійт.

PS: останню фрю з *.osdn.org.ua, мабуть, до кінця року виведемо з експлуатації.  Бо там вже нічого майже й не залишилось, все на Linux з OpenVZ або VServer, а щоб її поновити -- то простіше новий корень згенерувати.
« Змінено: 2007-07-19 16:38:55 від gvy »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Re: лінукс для розробника
« Відповідей #58 : 2007-07-19 17:09:24 »
Плюсів не бачу, бачу мінус (пакунки є, менеджера нема -- бо package mgr без можливості контролю залежностей як директор без печатки).

- А що, в Slackware Linux нема менеджера пакунків з перевіркою залежностей?
- Є, але він знаходиться ззовні комп'ютера
Написати на стінці великими буквами - netpkg.

Не бачу нічого плюсового в даному braindamage.  Можливо, це тому, що є достатньо досвіду використання дійсно приємних для розробки інструментальних дистрибутивів?

Код великими шматками зручний за вбогих засобів керування ним.  От як в класичному Red Hat Linux: хочеш перл -- тримай 20M .rpm bundle.  А в дебіані, альті, любому _нормальному_ дистрибутиві воно сто років як нарізане на базовий пакунок та купу (lib)perl-*, які можна класти до розробки за потребою.  Так само й з рештою.
Зараз я сиджу за RHEL 3.0 WS (Ніяк не можуть 5.0 осилити=).
Цитата
rpm -qa | grep devel | wc -l
     76
Круто, да? В WS воно в основній масі йде з коробки. А от якщо треба було б щось робити на простому RHEL - то звиняйте, дядьку, ставте пакетики руцями. Red Hat - молодці, цю проблемку чудово розуміють і випускають окремий варіант дистру для розробки. А якщо такого нема?

Якщо є софтинка (бібліотека), яка використовується при створенні продукту (програми) та тягає із собою свою zlib, то чергову дірку в тій zlib доведеться фіксити перекомпіляциєю того, що з нею статично зібралося та злінкувалося.
Це голова нехай розробникам програми і майнтернерам пакету болить, якщо, звичайно, розробник не я=) Ця проблема вирішується. І потім...

Якщо те, що в нас живе в zlib-devel-static, є в системі укупі з самою zlib -- то маємо чималий шанс (залежить від травм мозку апстрима) отримати таку само ситуацію та статичну збірку.  Особливо для не-autotools-based та дюже кросплатформних.
...ви ще використовуєте статичну лінковку? Тоді ми йдемо до вас! :) І де ви бачили диструбитив з статичними лібами з коробки?

Якщо *-devel-static просто не ставити без дуже чітко зрозумілої потреби, то залишається контролювати відсутність bundled libraries, незбирання з ними чи от як в ALT: є пакунок qa-robot, а в ньому -- поміж іншого аналізатор дублікатів ELF-символів, який таке ловить.
За лінк дякую, цікаво...

Та редагувати й sysv можна, але зазвичай просто не треба.
Угу, але практика підказує, що наробити помилок в скрипті на 50 рядків важче, ніж в скрипті на 500. тільки шукати по них часом не дуже зручно.

Коли набридне -- welcome на ті ж дебіан чи альт.  Й там, й там вистачає своїх родових травм, але проблеми зовсім іншого рівня, про цей вже й забули.
Скоріше вже арч, ідеологічно мені ближче=)
« Змінено: 2007-07-19 17:10:13 від Cthulhu »

МАКС

• Гість
« Відповідей #59 : 2007-12-17 13:05:22 »
Усім привіт
в мене є маленьке запитання : чи знає хто як підключити до LTSP 5 (Linux Terminal Server Project) USB та клавіатуру ?
чи хоч скажіть де можна дізнатися
заздалегідь дякую.