Опитування

Чи користуєтеся ви pulseaudio?

Чудовий сервер, з задоволенням користуюся
6 (11.3%)
Глючне, але перспективне, користуюся
5 (9.4%)
Глючне, перспективне, довелося вимкнути
11 (20.8%)
Глючне, безперспективне, вимкнув
4 (7.5%)
Глючне, безперспективне, не знаю як вимкнути
3 (5.7%)
Ой, а що це?
24 (45.3%)

Проголосувало: 30

Автор Гілка: Pulseaudio  (Прочитано 7062 раз)

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Pulseaudio
« : 2009-02-10 20:41:46 »
Втомився: з 0.9.10 звук постійно вимикається, пристрій блокується; 0.9.14 починає відтворення після 5-секундної гикавки (проблеми з буфером); git відмовляється збиратися. Всі версії не працюють з голосовим синтезатором у wine, всі версії не можуть поновити звук після присипляння (на це вказував Лінус Торвальдс ще у березні минулого року). (ALC883)

Довелося видерти з системи без залежностей, — велике полегшення. На писання звітів немає часу (інші важливі справи).  ;)
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: Pulseaudio
« Відповідей #1 : 2009-02-10 20:45:18 »
вимкнув. мало того, що глючне, ще й незрозуміло, нашо воно взагалі мені треба.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Praporshic

• Гість
« Відповідей #2 : 2009-02-10 21:09:39 »
/me ніяк не може дістатись до JACK. Все часу немає...

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #3 : 2009-02-11 21:03:17 »
yurchor робить опитування на всі проблеми, що його турбують. Треба і собі запитати громаду про їх ставлення, скажімо, до xmonad.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #4 : 2009-02-13 05:33:25 »
А де варіант - "не користуюся, в мене і так все працює"?
А якщо чесно, то власне щото за звір такий і чим відрізняється від інших звукових серверів (того ж ESD наприклад)?
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #5 : 2009-02-13 07:53:22 »
А де варіант - "не користуюся, в мене і так все працює"?
А якщо чесно, то власне щото за звір такий і чим відрізняється від інших звукових серверів (того ж ESD наприклад)?
Тим, що одного дня ви встановите GNOME, а ESD вже не буде (це станеться десь так восени, а в деяких дистрибутивах вже сталося, і нема цьому ради). Звукові сервери GNOME, XFCE тощо буде замінено на PulseAudio. Red Hat витратила на це гроші на зарплату одному програмісту протягом 27 років. Вартість проекту за обчисленняи ohloh склала $ 1,501,638.

KDE намагається створити свій сервер (phonon), але, ймовірно, на це у спільноти не вистачить ресурсів.  :'(

Колись цей звуковий сервер зможе на льоту підхоплювати звукові пристрої (ви нарешті зможете використати вашу USB звукову картку і Bluetooth навушники, які зараз валяються без діла ;-)), змінювати гучність згідно з фокусом вікна програми, роздавати звук на тонкі клієнти, збирати звук з тонких клієнтів, порпатися у налаштуваннях PulseAudio, щоб змінити гучність вашого улюбленого кіна так, щоб воно не заважало вам балакати скайпом, дивитися телевізор і записувати саундтрек до вашого нового фільма (і все це одночасно), робити флюгера, «Титаніки», до наступних версій додаватиметься маркер (libsidney), за допомогою якого ви зможете робити зі звуком що завгодно (ви навіть зможете вимкнути звук!!!!).  ;)

А поки що PulseAudio — це "the software that currently breaks your audio" і "more breakage to come" (власні визнання автора проекту). І все це при тому, що проекту вже років сім.
You're not alone
All used up

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #6 : 2009-02-13 08:18:03 »
Тим, що одного дня ви встановите GNOME, а ESD вже не буде (це станеться десь так восени, а в деяких дистрибутивах вже сталося, і нема цьому ради). Звукові сервери GNOME, XFCE тощо буде замінено на PulseAudio. Red Hat витратила на це гроші на зарплату одному програмісту протягом 27 років. Вартість проекту за обчисленняи ohloh склала $ 1,501,638.

Даруйте, я неправильно висловився. Навіщо мені однозадачному - багатозадачний звуковий сервер? :)

До речі, ESD у мене вимкнений :)
« Змінено: 2009-02-13 08:20:04 від AndyBorovy »
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2009-02-13 14:22:26 »
/me так і не зміг змусити його брати звук з SAA7134_alsa та виводити у default output device.

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
  • дописів: 157
« Відповідей #8 : 2009-02-15 00:49:45 »
Штука гарна, модна і потрібна. Аале непогано було б його "спарувати" з jack-ом, з яким працюють всі більш-менш серйозні звукові програми. Зараз у мене вимкнено, бо воно вносить дурнувату латентність і ще купу проблем для звукових програм.

І ще мушу сказати, що там десь брехня про 27 років і платню в майже 2 мільйони за це одоробло.
--
WBR, Alex Lukin,
RIPE NIC HDL: LEXA1-RIPE

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #9 : 2009-02-15 08:59:07 »
І ще мушу сказати, що там десь брехня про 27 років і платню в майже 2 мільйони за це одоробло.
http://www.ohloh.net/p/pulseaudio?ref=WidgetProjectThinBadge

Латентність нерозривно зв’язана з вашим новим дистрибутивом (Ubuntu). У цьому дистрибутиві нічого не вміють налаштовувати.  ;)
Латентність зникає (в принципі її і не повинно бути, але Леннарт стверджує, що це вади у ALSA), якщо додати у рядок
load-module module-hal-detect запис tsched=0
You're not alone
All used up

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2009-02-15 13:17:48 »
Тобто в убінті всі - латнетні пє... :) Те, що стандарті ядра бубунти зібрані з повільним таймером, факт. Те, що їхня збірка linux-rt не хоче нормально навіть завантажуватись, не кажучі вже про роботу з драйверами nvidea, теж факт. А про timeless kernel вони взагалі не чули, здається.

Я не розумію, чим не подобався jack і наіщо було кругом ставити pulseaudio. Всі автори музичного софта користуються jackd і латентність в 5-10 мс - це норма. Алса тут нікому на заважає. А поки той пульс допиляють до нормального стану...  буду вимикати і користуватись jack-ом. Якщо хлопці з rosegarden підтримають пульс, тоді можна буде про щось говорити.

Але проблема зі звуковою шиною існує і проблема давня. Тому навіть оте одоробло - це добре, бо нарешті звук буде гонятись по шині а не як кому в голову стукне. Звісно, краще було б вбудувати принаймні частину звукового сервера в ядро... В алсі є вже наробки. Та тут виникає інша проблема - світ на лінуксі не зійшовся клином.
--
WBR, Alex Lukin,

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #11 : 2009-02-15 13:30:29 »
Я не розумію, чим не подобався jack і наіщо було кругом ставити pulseaudio.
PulseAudio спрямоване на ноутбуки і вбудовані пристрої: коли ви не користуєтеся звуковою карткою (зокрема USB), сервер повинен вимикати на ній живлення або знижувати до мінімуму. Тому цей сервер і намагаються впихнути до смартфонів з Linux.

Крім того, ті панове, які відповіли, що не знають що це таке, просто користуються PulseAudio і не знають про це... Гномери можуть перевірити це командою ls /usr/bin | grep esd

ESD — тепер просто посилання на pulseaudio (дистрибутиви, починаючи з минулого року).

Крім того, після вимикання pulseaudio сервер може продовжувати завантажуватися через pulse-xine, phonon, pulse-alsa
You're not alone
All used up

Відсутній Fakel._Enterpuer

• Кореспондент
  • дописів: 164
  • Debian Gnu/Linux
« Відповідей #12 : 2009-02-17 16:22:46 »
Я не розумію одного, от нехай pulseaudio і технологічно добра річ, тільки для чого його пихати в дестриб’ютиви не добившись більш-менш стабільної роботи і не інтегрувавши програми які працюють зі звуком до цієї звукової системи (ось це мені завжди не подобалось, Bazaar одним словом, а з базару зразу в дестриб’ютив (добре що не усі дестриб’ютиви підхоплюють погані приклади Федори та Убунти)).
LUG irc.id.km.ua

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #13 : 2009-02-17 21:47:39 »
добре що не усі дестриб’ютиви підхоплюють погані приклади Федори та Убунти)).
Дядя Федя не підхоплює поганих прикладів. Він підхоплює найновіші і повністю відкриті технології. Спробуйте це затямити раз і назавжди. а про дебо-подібний дистр взагалі промовчу, — його, в основному, використовують ті, хто у лінукс глибоко не вникають і їм також потрібні всілякі віндо-наворти абищо.

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
« Відповідей #14 : 2009-02-21 10:36:09 »
Хто це такий шустрий за "гість"? З Федорою є 2 проблеми, одна вже вирішується, інша не вирішиться ніколи. Перша - це те, що вони в Америці і повинні притримуватись дурнуватого законодавства. Тому всілякі там мп3, драйвери нвідіа та інша лабуда з несумісними з життям в США ліцензіями встановлювались через різні хитрощі. Вирішилась проблема об'єднанням репозиторіїв "інших" виробників в rpmfusion.org і тепер там можна взяти майже все прямо під час установки.

Друга проблема в тому, що насправді Федора - полігон для нових технологій, що підуть, чи не підуть в RHEL. Ось тому всі намагаються пілся того, як щось перелізло з одного релізу Федори в інший, і собі таке прикрутити. Виходить часто криво, але.. Частиною другої проблеми є те, що в Федору часто попадають "сирі" речі, які треба просто вимикати чи викидати.  Іноді таких речей дуже багато і це не лікується нічим. Приклад - Федора 9.

Повертаючись до pulse, про нотбуки в попередньому пості - це так, фантазії. Не то боуло соновною метою. Основною метою було створення уніфікованого звукового серверу, щоб давав можливість уніформно і якісно працювати зі звуком. Задача не дуже проста чи дуже не проста, залежно від поставлених цілей. На сьогодні ця штуковина влаштована так, що НЕ ЗАВАЖАЄ. І це дуже добре. А ле чи допомагає? На це запитання відповідь дадуть автори таких програм як Rosegarden, Muse, Audacity та інших, що потребують якісної роботи зі звуком з критичною латентністю. Тут ще одна проблема вилізає - realtime чи наближене до того ядро.

Мені особисто pulse вже НЕ ЗАВАЖАЄ, тому що не заважає програмі jack, через яку працюють всі вищезгадані якісні звукові програми.

Я сподіваюсь, що у федоровців стане духу допиляти цей пульс до такого стану, що на ньому зможуть працювати і вищезгадані програми, тобто пульс інкорпорує функціонал джеку. Бажано було б і АПІ зімітувати. А те, що він уже в Федрі з 8-ї до 10-ї дожив і переліз в бубунту, занчить, що ця хрінь уже стандарт, і хто його ще не прикрутив - ламер :)
--
WBR, Alex Lukin,