Опитування

Які мови програмування ви знаєте?

C
443 (27.2%)
C++
551 (33.8%)
Java
249 (15.3%)
Python
143 (8.8%)
Perl
139 (8.5%)
OCaml
17 (1%)
Haskell
26 (1.6%)
Lisp
63 (3.9%)

Проголосувало: 121

Автор Гілка: Мови програмування  (Прочитано 48041 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
Re: Мови програмування
« Відповідей #60 : 2007-01-04 16:46:11 »
Щоб повністю визначити мову потрібно дві штуки - опис синтаксису і семантики (там ще опис різних контекстних умов , але то не має значення ). Щоб щось відкомпілювати, спочатку то треба розпізнати (розпарсати), розпізнати англійську, українську та інші мови може машина Тюрінга тобто складність розпізнавання української і англійської- однакова , (нема різниці є чи нема відмінки).
Парсер української мови - 15Кб (написали ще в 1993-му).
Парсер англійської мови - вже 1Гб.
« Змінено: 2007-01-04 16:46:26 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #61 : 2007-01-04 17:04:07 »
Цитата
За "у Паскалі стрічки передаються по значенню" вас потрібно відправити в школу і заставити вивчити var i const. :)
Нічого що у мене десять років досвіду програмування на Паскалі?

Коли я вчився в школі, оператора const в описі функції ще не було так як це розширення Borland Pascal, який з'явився трошки пізніше. Крім того, в багатьох випадках компілятор  все одно як мінімум скопіює значення з пам'яті в стек, який не гумовий.

Передавати змінну як var без нагальної потреби - маразм. Найкращий вараінт - це "const var" (чи "protected var" у EP/GPC) - тоді змінна передається по посиланню з усіма відповідними наслідками (ви не забули що в Паскалі автоматичного звільнення пам'яті нема?).

PS.
Вам не здається що ви дуже часто плутаєте Pascal і TP/BP/Delphi?
[Fedora Linux]

Відсутній tabajara

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
« Відповідей #62 : 2007-01-11 16:00:16 »
Парсер української мови - 15Кб (написали ще в 1993-му).
Парсер англійської мови - вже 1Гб.
Парсер англійської в гуглі я знайшов на 73 кб.

Відсутній login

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #63 : 2007-01-15 10:39:00 »
М. + за порушення правил п.1
« Змінено: 2007-01-15 11:06:38 від Praporshic »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #64 : 2007-01-15 11:13:31 »
Пан login за вперте небажання дотримуватись правил йде відпочівати на невизначений строк.

Відсутній Веприк

• Дописувач
  • **
  • дописів: 58
  • Pythonic man
« Відповідей #65 : 2007-01-20 01:09:57 »
Ну ось черговий флейм Pascal(Delphi) (XXX) vs C (XXX2).

Додам і свої 5 копійок, а я ось Пітон люблю і для мене кращого немає,  але на роботі пишу на C + ASM + XML + JavaScript.

Неодноразово переконувався, писати треба а) на тому, що знаєш добре; б) що найбільш відповідає поставленій задачі; в) на тому, що не викликатиме запречень у замовника. (перші два більш важливі для розробника, останні два для замовника).
В мінус того ж Delphi для кінцевих замовників є його висока вартість ,чи відомо вам , що вартість Delphi вища за основного конкурента Visual Studio, причому з останнім за ті самі гроші  ви отримуєте 4 мови , а не одну чи три(в останньому BDS), загальновідомий факт, що Делфі немає широкого розповсюдженя на Заході, а лише у нас де не звикли платити за софт, а стосовно легкості написання софта, то C# вже давно взув Delphi, хоча наприклад в сфері Win32 програм у Delphi зараз майже не залишилося конкурентів після самоусунення Microsoft, інше питання, що таких програм ставатиме все менше і менше, ну і останнім кілком в могилу Delphi стала її майже 5-річна політика (приблизно з 2002 після виходу .NET) з невизначеністю подальшої долі продукту, то вони оголошують, що VCL прикривають, то вирішують продовжити його розвиток, то продають підрозділ який займається його випуском, нарешті виділили в окрему компанію, знову ж таки без жодних заяв які плани на майбутнє, серйозний бізнес так не робиться, якщо люди в щось інвестують, то хочуть знати, що воно буде актуальним і розвиватиметься найближчі роки, з Борланд чи CodeGears цього не було і не відомо чи буде , порівняйте з мійкрософт в якої розписаний плани випуску на наступні дві версії студії і фрейворка, в результаті Борланд розгубила своїх більшість лояльних шанувальників і їм доведеться завойовувати довір'я знову. А в нас Делфі популярне в більшості в середовищі студентів, бо замість викладання Паскаля почали викладати Делфі і люди побачивши як легко накидати кнопочок зробити програму вирішили, що це все що їм потрібно знати, багато з них на цьому рівні й залишається, а я ж переконався, що для того щоб писати добрий софт потрібно знати кілька мов і бажано несхожих (знання тієї ж С та С-подібних є теж недостатнім), бо вузький кругозір налаштовує на такі ж обмежені рішення.
Мої рефлексії на довкілля http://blog.sasnyk.name

Відсутній 235

• Кореспондент
  • дописів: 238
« Відповідей #66 : 2007-01-22 02:11:35 »
нууу, думаю головний з мінусів Делфі - що він помер. Ну а як сам паскаль, то він ще може жити в певних умовах. Хоча виглядає його доля дуже сумно й просто загнаною в кут.
Олександр Приймак |  Google Web Toolkit

Відсутній Веприк

• Дописувач
  • **
  • дописів: 58
  • Pythonic man
« Відповідей #67 : 2007-01-23 23:05:13 »
Ну стосовно помер я б не був таким категоричним. В сфері швидкої розробки Win32 програм зараз в нього не залишилося конкурентів, ну не MFC чи ATL/WTL ними вважати(хоча якщо я не обмежений сильно часовими межами і задача складна, то зупинюся все таки на останніх двох, хоча б тому, що краще їх знаю). Непорозуміння виникають через те, що в серйозних проектах GUI складає всього 20-30% роботи, і навіть при цьому в мене йде до тижня, коли кінцевий інтерфейс утрясається з замовником, при цьому не пишеться ніякого коду, ми просто обговоюємо як інтерфейс повинен виглядати, як реагувати на дії користувача і в цьому WISIWYG режим побудови форми суттєво може помогти, але часто лише в якості прототипної моделі. На даний момент платформа .NET пропонує мабуть найзручніші способи роботи з тим усім в чому раніше була сильна Delphi, але поки більшості моїх замовників .NET не підходить по причині необхідності тягнтуи весь фрейворк + обновляти пів віндовса.
Мої рефлексії на довкілля http://blog.sasnyk.name

Відсутній root_x

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #68 : 2007-03-01 12:49:05 »
Перша і єдина (надіюсь поки, що) мова яку довелось мені вивчати - Ассемблер  8-)
Та тільки далі виводу Hello не пішло. Іще користувався SoftIce, IDA, намагався зламати програми.
Та так нічого і не зламав, але після того як я зрозумів що у Вінді  всередині, та що таке API-функції, переривання процесора, стек та дані\код  :o, я переліз до Інших, чужих - не таких як Вінда.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #69 : 2007-03-01 15:51:10 »
Нещодавно довелось взятись за Perl. І де ті мої 19 років коли я почав реально працювати з *nix... І чого я його досі не вивчив...

Відсутній k0l0b0k

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
  • I Hate YaBB 2! :-)
« Відповідей #70 : 2007-03-01 23:36:14 »
Про делфi - дядько Борланд хоче випустити версiю делфi у якiй в якостi мови програмування використовуеться...   php! Кажуть це перша RAD система для php...

PS. C#=k0000l.
« Змінено: 2007-03-01 23:36:53 від k0l0b0k »

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #71 : 2007-03-03 07:34:51 »
Життя занадто коротке, щоб програмувати на ассемблері (с) offtopic@colocall :) (і власний досвід)
Ось тільки що непокоїть - здається, скоро це ж можна буде сказати і стосовно С...

Відсутній root_x

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #72 : 2007-03-16 14:34:50 »
Життя занадто коротке, щоб програмувати на ассемблері (с) offtopic@colocall :) (і власний досвід)
Ось тільки що непокоїть - здається, скоро це ж можна буде сказати і стосовно С...
Та і взагалі программування для вінди - неблагородна справа.
З їхньою закритісттю...

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #73 : 2007-03-16 14:54:08 »
...щоб програмувати на ассемблері...
...программування для вінди - неблагородна справа...
Це до чого?.. gas/nasm ще ніхто не відміняв.

Відсутній shaman

• Новачок
  • *
  • дописів: 4
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #74 : 2007-03-18 18:28:30 »
Наскільки мені відомо то борланд відмовився від делфі із-за того що майкрософт перекупив розробників цієї мови, бо це іх конкурент і зараз борланд хоче продавати делфі. Зараз найбільш ймовірні конкуренти на придбання цієї мов це майкрософт і Опенсоурс. У першому випадку цю мову знищять у другому випадку говорять що повністю її змінять і застосують до лінуксу.
Що до асемблера її поки не знаю але обовязково хочу вивчити так як її можливості дуже великі (але одне обмеження це інталовська архітектура процесора)
Ледь не забув доброю платформою яка можу використовуватись і в віндовс і в лінукс системах є моно платформа яка підтримає такі мови С, С++ і Ада 95 у подальших реалізаціях обіцяють збільшити кількість мов.
« Змінено: 2007-03-18 18:34:56 від shaman »