Опитування

Я використовую linux бо:

Він безкоштовний
75 (17.6%)
Він відкритий
81 (19.1%)
Він простий
42 (9.9%)
Він безпечний
92 (21.6%)
Я принциповий противник вікон
33 (7.8%)
Напишу в коментарях
13 (3.1%)
Зручний
66 (15.5%)
Складний
23 (5.4%)

Проголосувало: 136

Автор Гілка: Чому Ви обрали Linux?  (Прочитано 55047 раз)

Відсутній qukllii

• Новачок
  • *
  • дописів: 18
Re: Чому Ви обрали Linux?
« Відповідей #105 : 2010-07-07 15:19:53 »
Як на мене - перебирати *NIX-ами - то вже зайве. Філософія ж в них одна. Поставив Лінукс як найдоступніший з *NIX-ів і цікався скільки влізе.
:-/ Ні, аж ніяк не зайве!

Цитата
... у мене є цікавий інстр цікавинний орган, що відповідає за функцію цікавості у людини.
---
... просто тому, що страшенно цікаво що воно таке...
Ви бачили, працювали з QNX? Хіба вам взагалі не цікаво що то таке? Я б і про Лінукс ніколи не дізнався, якби мені не було ЦІКАВО.

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #106 : 2010-07-07 19:36:41 »
Давно хотів спробувати, тому що чув про якість і складність системи.
Зупиняло те, що доведеться докладати багатьох зусиль аби ним навчитися користуватися.
В якийсь момент небажання далі користуватися вєндою пересилило небажання вчити щось нове. А на той час це була єдина альтернатива вєнді.
Залишився, тому що він виправдав все що я чув про нього.
Складність врівноважується перевагами, які отримуєш від уміння користуватися системою. Безкоштовність теж важлива, але й невелика ціна 15$ мене б теж влаштувала.

Відсутній qukllii

• Новачок
  • *
« Відповідей #107 : 2010-07-07 22:21:27 »
... Безкоштовність теж важлива, але й невелика ціна 15$ мене б теж влаштувала.
:-/ :o Ой, йо-йо... Влаштуємо аукціон - Хто більше заплатить за безкоштовну штучку-дрючку.
---
Закривайте тему, а то раптом ми всі проснемося і не зможемо безкоштовно завантажити source свіженького ядра. Ото будєт вєсєльє...
---
Методи оплати: смс-оплата та інші електронні платежі, або ще щось...

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #108 : 2010-07-07 23:05:49 »
Пане qukllii, ваші кольорові повідомлення виглядають по-дитячому. Якщо людина хоче оцінити реальну вартість ядра як комерційний проект, то це нормально, бо будь-які людино-години оплачуються. До того ж, є таке, як благодійні пожертви. Будь ласка, без зайвих емоцій, а то знову підете до осені до бані. Будьте розсудливими, це вас урятує й не раз.

Відсутній qukllii

• Новачок
  • *
« Відповідей #109 : 2010-07-08 10:11:05 »
М.: дитинка не передбачала, що цей допис буде вилучено? Жаль.
« Змінено: 2010-07-08 10:53:32 від Re. »

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #110 : 2010-07-09 14:04:12 »
За ядро нехай виробники заліза платять: пара тисяч зелені за нормальне дрово (може і не тільки) і кілька мільйонів прибутку за рахунок розширення "аудиторії" покупців.
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній rokssolana

• Новачок
  • *
  • дописів: 33
  • Debian Squeeze
« Відповідей #111 : 2010-08-03 21:10:36 »
Якщо чесно, то встановила Лінукс, бо просто нічого було робити на попередніх літніх канікулах, і хотілося покопатися в якійсь машині (це в мене така не дуже часта, але реґулярна вправа для поновлення порядку в голові). Спершу поставила поряд з ХР. Але майже зразу підкорили в Лінуксі (а саме — в Убунту 9.04 з Ґномом) риси (приблизно в порядку підкорення):
1. Можливість повністю конфігурувати найменшу деталь GUI (панелі, меню, а особливо — віртуальні стільниці — це й досі для мене дууже важливо й головний засіб зручності, а також — власні комбінації гарячих клавіш).
2. Простота пошуку й встановлення програм. Наявність програми, скрипта чи плаґіна практично для будь-чого, що може мені взбрести в голову зробити на комп’ютері. Зручність навіть програм за замовчуванням.
3. Відсутність висяків і швидкість роботи.
4. Можливість стільки всього навчитися.
5. Безпека. sudo змушує задумуватися над кожним кроком. У повній мірі я це усвідомила тільки після того, як невдовзі після встановлення Убунту вперше в житті власноруч крешнула систему: знесла Ікси, залоґінившись у GUI під root'ом.))
6. Можливість повністю підлаштувати систему під себе, від теми GUI аж до деталей роботи системи з залізом.
7. Почуття всемогутності, коли більш-менш вивчила bash.
8. Можливість попонтуватися двома способами: спецефектами (показавши непосвяченим, скажімо, Compiz) — але це не так важливо, в моєму характері було понтуватися іншим — консольним інтерфейсом і вмінням із цих незрозумілих мноґабукавак видобути щось корисне.
А тут іще Вінду з’їв вірус і від неї залишився тільки bsod Ну, і я поставила Убунту як єдину систему й поки що не мала жодного приводу скаржитися.
I know the pieces fit, 'cause I watched them fall apart.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #112 : 2010-08-03 21:42:14 »
Гадаю, вам слід подружитися із Сергієм Лисовенком. В нього мотиви приблизно такі-ж. Ну, Gentoo замість Ubuntu - але всемогутність в системі та консоль - то його.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній rokssolana

• Новачок
  • *
  • дописів: 33
  • Debian Squeeze
« Відповідей #113 : 2010-08-03 22:05:30 »
Гадаю, вам слід подружитися із Сергієм Лисовенком. В нього мотиви приблизно такі-ж. Ну, Gentoo замість Ubuntu - але всемогутність в системі та консоль - то його.
Та ні, це не до мене. Я не geek, і зазвичай мені не до всемогутності в системі, це так, погратися. Мені комп’ютер для роботи потрібен, а робота в мене — з текстами. Головна перевага Убунти (тому саме Убунти) в щоденному користуванні — всього лиш зручність. Один раз, при встановленні системи чи при покупці нової машини (http://rokssolana.blogspot.com/2010/07/ubuntu-1004-netbook-remix-on-asus-eee.html) все під себе налаштувала, а далі я рядовий юзер, [size=9]взагалі-то досі малограмотний[/size].
I know the pieces fit, 'cause I watched them fall apart.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #114 : 2010-08-03 22:53:21 »
Малограмотний юзер?
...Можливість повністю конфігурувати найменшу деталь GUI...
...Простота пошуку й встановлення програм. Наявність програми, скрипта чи плаґіна практично для будь-чого, що може мені взбрести в голову зробити на комп’ютері...
...Можливість стільки всього навчитися...
...sudo...
...Можливість повністю підлаштувати систему під себе, від теми GUI аж до деталей роботи системи з залізом...
...Почуття всемогутності, коли більш-менш вивчила bash....
...консольним інтерфейсом і вмінням із цих незрозумілих мноґабукавак видобути щось корисне....
А я тоді хто?  :(
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #115 : 2010-08-03 23:00:55 »
А я тоді хто?  :(
Ми вже бачили версію Сергія Лисовенка. Обійдемось без провокацій. :-X

Відсутній OAntey

• Дописувач
  • **
  • дописів: 75
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #116 : 2010-08-07 16:35:22 »
Була колись новина, що в якусь програму, щось впихнули для експерименту, якийсь код нешкідливий, який там пробув декілька місяців, поки його не виявили (програму не пам’ятаю)... Висновок: а хто регулярно проводить аудит кода? Й як часто?

Так в 2009 году компания Canonical - разработчик Ubuntu в тайне от пользователя включила в FireFox дополнения подменяющие классический поисковик google и фальсифицирующие результаты поиска.

Матеріал з сайту: http://stoplinux.org.ru/project/FAQ_why_Linux_suks.html

Відсутній OAntey

• Дописувач
  • **
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #117 : 2010-08-07 17:17:10 »
Надіслати зараз складно, бо воно все тільки у зав. кафедрою на компі зібрано. Та і що ви толком можете витягти зі здоровенного простирадла в екселі зі скороченими назвами курсів? Це ще й штук 50 робочих програм треба надсилати... До біса...

Але в роботі проект, де це все буде викладено в більш-мнеш нормальному вигляді.
 До OSDN не хочу робити анонсів, вибачте. На OSDN поговоримо докладніше. Брудом я нікого і нічого не поливаю. Все, що сказано, факт. Ну може, ще трохи досвіду і особистої думки. Не вірите мені, спитайте в інших. Всі наші мармизи на http://cs.stu.cn.ua :)

Студенти від вінди дурнішають катастрофічно, бо виробляються зовсім інші підходи до роботи. "Тисни кнопку ОК" замість "читай уважно і думай, перш ніж натиснути Enter".  "Роби як намальовано" замість "зрозумій і дій". Це справжня причина отупіння. Я їх отримую лише на 4-му курсі, і маю щастя бачити все це в гіпертрофованому вигляді.

Зробіть систему, якою зможе користуватись навіть дурень, і тільки дурень захоче єю користуватись :) :) :) Така  стара інженерна мудрість.

Ось хоч би приклад - в трьох місцях написав і 3 рази на лекціях сказав, що не треба тиснути меню "Зареєструватись", а треба просто заходити на сайт курсовиків під своїм логіном і паролем, та підправити адресу ел. пошти, бо в LDAPі може бути неактуальна. І що б ви думали? Знайшлось десятків зо два, що не почули, не прочитали слово УВАГА, а тупо тиснуть на бутон. Бо звичка чітко закріплена - не читати и не думати, а тицати в бутон. Стабільна поведінкова реакція, засвоєна як стандартний прийом роботи. Ви думаєте, яким чином вона засвоєна і в наслідок чого? Ото ж бо.

І це тільки один приклад з повсякденного життя. За таким шаблоном можна багато прикладів привести. Що саме гірке і ганебне, що таке робиться з загалом пристойними дітьми, з гарним рівнем розвитку. В часи, коли навчались на голому DOSі, такого точно не було.

Так що не підіймайте, будь ласка, бурю в склянці. Хочете - приїжджайте, дивіться самі. У нас двері відкриті.

Взагалі, наш викладач, що викладає  С/C++ на вінді, сам под вінду комерційно пише, кожен день на неї, на ту вінду, матюкається. Каже, що єдина причина, щоб викладати то все на вінді - олімпіади, які на ній, клятій, проводяться.  А так - давно б плюнув в палітру :)  До речі, наші студенти рідко привозять з олімпіад щось гірше за 3-те місце.

Можна ще також довго говорити про відкриті та закриті стандарти, формати даних і інші цікаві речі. Але тут не місце і не час.

Чого тут дивуватись  ::). Операційні системи з їхніми GUI самі спонукають до бездумного тицяння в кнопки ОК і так далі. Чим далі вони розвиваються, тим простіший і захищеніший цей процес.

Що до "Студенти від вінди дурнішають катастрофічно", це мені здається не геть так. Спосіб мислення формується під впливом сучасного розвитку ІТ і величезних потоків інформації, яка проходить через людей. На даний момент більшість навчальної (і не навчальної) інформації намагаються подавати у вигляді різних інтерактивних програм і графічних наочностей. Висновок: навіщо читати тону текстової інформації,та ще й потім спробувати її уявити в голові  :o, це ж так складно для мозку  ;D.

Що до Linux, так глянувши на сучасні дистрибутиви, типу Alt, SuSe, Fedora, при їхньому встановленні з коробки, і коли все завелося відразу без правки якихось файлів налаштувань, не думаю що звичайний користувач намагатиметься вичитувати man-и, щоб розібратися що і як працює. Все просто зводиться до навчання звичайних користувачів, а не комп'ютерних гуру.

вже не геть по темі.  Колись на уроці інформатики один учень дуже обурився з приводу того, що його заставили написати програмку в Pascal-і, яка здійснює прості арифметичні операції на дійсними числами.Відповідь була така: "для чого мені ця писанина, там у стандартних є калькулятор".

Відсутній OAntey

• Дописувач
  • **
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #118 : 2010-08-07 17:24:46 »
Одного разу проходивши повз продавця комп'ютерними дисками на станції метро "Майдан незалежності" помітив коробку RedHat Linux 7.2 Enigma (2CD). Стало цікаво що то таке і з чим його їдять. Та й в той час у всіх знайомих стояло W95-W98. Коли встановив, дуже сподобалась українська локаль GUI. Та й був привід по вихвалятися серед свої друзів, що в мене не таке як у вас  :). (українська ментальність + юнацький максималізм).

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #119 : 2010-08-07 20:21:55 »
Матеріал з сайту: http://stoplinux.org.ru/project/FAQ_why_Linux_suks.html
Хороший сайт, одначе. В плані лулзів та неадекватності. Сподіваюся, він також дійде до тої стадії, в якій зараз знаходиться його попередник http://linuxsuxx.org/
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.