Автор Гілка: Ми далеко не єдині  (Прочитано 27129 раз)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Re: Ми далеко не єдині
« Відповідей #45 : 2005-08-16 15:53:39 »
Так, робота електрика небезпечніша в сенсі миттєвої небезпеки для життя, аніж робота системного адміністратора. Але невже простіша - ось що я мав на увазі. Тобто, якщо для керування ПРОСТІШОЮ (електричною) мережею кожна школа може наймати спеціаліста, то для керування СКЛАДНІШОЮ (компютерною) мережею підійде прибиральниця/вчитель фізкультури/etc?
Це все я до вже неодноразово обсмоктаного твердження - компютерною мережею мають займатись спеціалісти. Так само як електричною. Так само як варити їсти та вчити дітей. І для спеціліста не стоятиме питання у складності налаштувань тієї чи іншої системи. Більше того - за наявності підєднання до інтернету та лінукса на декстопах керувати всіма компютерами всіх шкіл невеликого міста зможе 1-2 людей не виходячи з дому. Спрощую, звісно, але не дуже.
А вже для кінцевого користувача, який сідає за налаштовану, працюючу систему - теж не має значення, за яку систему сідати, хіба ні?
Але на жаль фактичний стан справ такий, що компютерами у школах займаються фізики з фізкультурниками, котрим то просто було цікаво в якийсь момент. То ж вони запамятали послідовність дій, котра призводить до встановленої системи і стали "системними адміністраторами".
А тепер повернімось до того, з чого починалось - до того, що уряд країни А підписав певну угоду з корпорацією Б. Чому? А мабуть тому, що у країні А є дуже велика кількість не спеціалістів, котрі навчились самотужки, методом проб та помилок користуватись системою, не дуже розуміючи, що стоїть за натискуванням кнопок на екрані. Але ж це шлях в нікуди. Я зможу запамятати послідовність дій, щоб відновити постачання електроенергії у власну квартиру, але ж я не берусь при цьому проектувати електропостачання мікрорайону, то чому ви захищаєте аналогічну ситуацію у сфері ІТ?
Так, 8-10 років назад альтернативи віндовзу на десктопі не було. І не із-за технічної довершеності, але через маркетингову політику. А зараз всі, хто не дуже обізнаний з станом справ, продовжують по інерції думати, що цей самий стан справ не змінився. І, до речі, не варто поспішати їх звинувачувати: ви самі в курсі останніх розробок у сфері металургії? А може наша країна втратає сотні мільйонів гривень щодня саме тому, що недосипає чи пересипає якусь одну гидоту в якусь іншу? А ми тут з своїми перспективами.
Анологія з металургією до того, що не варто все підряд валити на політику й політиків. І починати роботу з себе. З власного досвіду скажу - перевести користувачів на лінукс дуже важко саме із-за інертності мислення, а не через доброго/поганого Ющенка/Гейтса/Торвальдса.
Читайте документацію - вона кермує.

ZhouckA(Guest)

• Гість
« Відповідей #46 : 2005-08-16 16:18:27 »
Цитата
Таке відчуття, ніби вирішити усю цю фігню не можна завдяки відкритим технологіям...
У вас з логікою погано? А яка різниця СТО, що дядя Вася може відремонтувати який-ся жигуль не гірше, та ще й всього за пляшку горілки? Яка різниця моїй організації, що те, що ми робимо, може бути зроблене на базі IFS, MS Axapta, SAP R/3 тощо, можливо краще, можливо дорожче? Яка різниця Microsoft, що який-ся червоноокий студент каже, що він зможе наклепати скриптів на все житя аж до варення кави на сніданок і пошуку їжі в Інеті при недостачі в холодильнику?
Є багато варіантів рішення різних питань. Майкрософт пропонує свій. Може, він у чомусь гірше, а може, у чому краще. На те, що є кращим у даній конкретні ситуації створюються експертні комісія, які й вирішують, що краще - взяти у червоноокого студента стягнуті ним за трафік організації диски з Шлакою (на халяву), купити RH Linux (з техпідтримкою) чи купити МС Віндовз (з техпідтримкою).

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #47 : 2005-08-16 16:35:19 »
Я думаю, не варто витрачати час на порівняння складності роботи електрика і сисадміна. Щодо мереж. то не кожна з них повинна вимагати адміністратора. Коли в мене у відділі появилися перших три компутера, я без зайвої допомоги обйеднав їх у мережу, одине, що не знав, це у він95 створити файл hosts. Все, навіщо для такої конфігурації тримати сисадміна? У лінаксі це так просто не обійшлося б. Ще з Мандрейком щось би вдалося почати, а закінчувати всеодно прийшлося б з багатьма нюансами. Крім того, давайте відчіпимося від шкіл, а дивитися на проблему більш загально. Далі у вас написано багато слушного, тому не буду прискіпуватися. Натомість пропоную організовано повирішувати певну кількість типових і частих проблем. Скажімо, 1. як змонтувати мережевий ресурс з він-машини, щоб бігала по мережі літера "і" 2) як скомпілювати в Мендрейку/Мандріві ядро (перейти на Дебіан & Co не пропонувати, оскільки Мендріва має гуй, через який все зрозуміло без зайвих знань)

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #48 : 2005-08-16 17:05:10 »
Моя енергія, наприклад, прикладаєтьще й отут http://www.mandrivalinux.com/l10n/uk.php3

Praporshic

• Гість
« Відповідей #49 : 2005-08-16 17:16:24 »
Все, цій гілці вже не місце в новинах, піде туди де вона і має бути.

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #50 : 2005-08-16 17:26:35 »
тим більше смішно захищати Віндовс.
Я намагаюся бути об'єктивним, а не захищати лінакс чи віндовс. Те, що я вважаю, що лінакс в якійсь царині гірший не означає, що я не хочу, щоб він був кращим.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #51 : 2005-08-16 17:30:51 »
Чому ж не треба порівнювати роботу електрика і сисадміна? В даному контексті я пробую пояснити, що у кожній державній організації є спеціаліст, котрий відповідає за роботу електричної мережі. Звісно, що у конторі на 4 робочих місця та 8 лампочок такий спеціаліст не потрібен, так само як не потрібен постійний адміністратор у контору з 4-ма компютерами. Але коли у такій маленькій конторі горить проводка, то все ж викликається зовнішній спеціаліст, а не секретутка лізе в розподільчий щит з викруткою і вольтметром, правда?
Це достатньо загальний погляд на проблему?

Тепер відповіді на ваші запитання.
1. У вінди є проблеми з кодуванням літери "і", а лінукс винен, що не може їх вирішити? Чи я щось не второпав?
2. А в чому конкретно проблема? Просто у мене вдома стоїть Mandrake 10.1, до котрого я без особливих проблем зібрав ядро (2.6.8). Ні, проблеми, звісно, були, але то був наслідок моїх слабких знань, а не кривизни дистрибутиву.

Цитата
Все, цій гілці вже не місце в новинах, піде туди де вона і має бути.
Так, мабуть, буде краще :о)

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #52 : 2005-08-16 17:43:18 »
Порівнювати не потрібно, бо немає розбіжності у баченні проблеми. Звісно, робота адміна вимагає більше знань і вмінь. Ви ж доводите, що електрика у кожній організації не потрібно. Я погоджуюся. І як це вирішує проблему, яку ми обговорюємо?

1. Ваша відповідь пасивна. Ви пояснюєте, чому не можна вирішити проблему, а не думаєте в напрямку, як її вирішити. Відповідь користувача віндовса: навіщо мені ставити лінакс, коли буква "і" в мене і під віндовсом не бачиться. До речі, у він2000 і вище - бачиться.
2. Конкретно проблема в тому, що беру я сирці ядра, а вони не компілюються, і помилочка вискакує така, що старші хлопці радять компілятор поміняти. Ну як так? Все ж взято з рідного дистрибутиву!

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #53 : 2005-08-16 18:18:18 »
1. Ну чому ж відразу так. Я пробую пояснити, що лінукс не винен у невірному відображенні літери "і". Зараз задля цікавості створю на котрійсь віндовій машині шару з літерою "і" і спробую зайти на неї з лінукса, результати опишу.
2. Ну, це не схоже конкретний опис проблеми. Мо, скажіть хай старші хлопці її опишуть? Або хоч би скопіюйте сюди останніх 5-10 рядків з повідомленнями про помилку?

З.І. До речі, цікаво: прямий лінк на тему чомусь перестав працювати тоді як у "Останніх повідомленнях" видно ці самі повідомлення і є можливість на них відповідати...

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #54 : 2005-08-16 18:29:30 »
Буду вдячний за допомогу. Тільки хочу уточнити проблему: потрібно шару записати в fstab і звідти монтувати.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #55 : 2005-08-16 18:31:59 »
Так, значить, вертаючись до теми літери "і" у віндово-лінуксовій мережі.
Створив я шару "Літера" на віндовій машині, зі свого лінукса (Mandrake 10.1, ядро 2.6.8.1-12mdk i686, KDE 3.2) запустив у Konqueror таку штукенцію:
smb://3zork-27/ЛітераІ,як не дивно, побавив перед собою вміст заданого каталогу.
Я щось зробив невірно?

Що ж стосується компіляції ядра - в рунеті легко знаходиться стаття "Ядерная физика для домохозяек" в якій покроково розписано процес компіляції ядра. Я робив приблизно так, як там описано на машині, софтові параметри котрої вказано вище. У мене вийшло робоче ядро.
Що я тут робив невірно?

Знаєте, в чому у нас розходження в баченні проблеми? У бажанні цю проблему вирішити. У всякому разі приблизно таке враження у мене почало складатись. Буду радий помилитись.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #56 : 2005-08-16 18:47:19 »
І навздогін:
[miwa@3zork-28 miwa]$ gcc --version
gcc (GCC) 3.4.1 (Mandrakelinux 10.1 3.4.1-4mdk)
Я знову щось роблю невірно? Це я до того, що у мене штатний компілятор на штатному мандрейку чомусь таки компілює те бісове ядро з джерельних кодів. :о)

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #57 : 2005-08-16 18:55:04 »
1.
2. Ну, це не схоже конкретний опис проблеми.
Описую.
[taras@btr ~]$ rpm -q make
make-3.80-8mdk
[taras@btr ~]$ rpm -q kernel-source-2.6
kernel-source-2.6-2.6.11-6mdk

Резервні копії пропускаю.
Сирці ніби на місці.

[taras@btr ~]$ cd /usr/src/linux
[taras@btr linux]$ ls
3rdparty/  CREDITS         drivers/  init/  kernel/      Makefile  README          scripts/   usr/
arch/      crypto/         fs/       ipc/   lib/         mm/       REPORTING-BUGS  security/
COPYING    Documentation/  include/  kdb/   MAINTAINERS  net/      rsbac/          sound/

Далі

[taras@btr linux]$ su
Password:
[root@btr linux]# make xconfig

Тут для економії часу нічого не міняю (може, це помилка?)
[root@btr linux]# make dep
*** Warning: make dep is unnecessary now.
[root@btr linux]# make clean
  CLEAN   include/asm-i386/asm_offsets.h
Далі роблю make. Проходить не більше хвилини і отримую таке

In file included from include/linux/fs.h:215,
                 from include/linux/mm.h:15,
                 from mm/oom_kill.c:18:
include/linux/audit.h:124: internal compiler error: Segmentation fault
Please submit a full bug report,
with preprocessed source if appropriate.
See <URL:https://qa.mandrakesoft.com/> for instructions.
make[1]: *** [mm/oom_kill.o] Error 1
make: *** [mm] Error 2
[root@btr linux]#            

Подібна ситуація при компіляції вайна з тією тільки різницею, що раніше все успішно компілювалося.  

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #58 : 2005-08-16 19:32:08 »
запустив у Konqueror таку штукенцію:
smb://3zork-27/ЛітераІ,як не дивно, побавив перед собою вміст заданого каталогу.
Я щось зробив невірно?

При завантаженні smb://grandserv/install сталася помилка:

Внутрішня помилка
Будь ласка, заповніть звіт про помилку на http://bugs.kde.org
Невідома умова помилки в stat: Connection timed out

Щось я зробив неправильно?

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #59 : 2005-08-16 19:40:36 »
І,як не дивно, побавив перед собою вміст заданого каталогу.

То менше з тим. Такий спосіб переглядання раніше працював. Але при цьому страшенно гальмувало систему чомусь. Я просив інструкцій, як щзаписати це в fstab.
Цитата
Що ж стосується компіляції ядра - в рунеті легко знаходиться стаття "Ядерная физика для домохозяек" в якій покроково розписано процес компіляції ядра. Я робив приблизно так, як там описано на машині, софтові параметри котрої вказано вище. У мене вийшло робоче ядро.
Що я тут робив невірно?
Я користувався книжкою по лінаксу. В Дебіані за тими порадами ядро скомпілювалося. Ніби нічого поганого я не робив.

Цитата
Знаєте, в чому у нас розходження в баченні проблеми? У бажанні цю проблему вирішити. У всякому разі приблизно таке враження у мене почало складатись. Буду радий помилитись.
В мене починається істеричний сміх.