Автор Гілка: Ми далеко не єдині  (Прочитано 27130 раз)

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
Re: Ми далеко не єдині
« Відповідей #60 : 2005-08-17 07:06:26 »
taras:
Варто заглянути у документацію Мандрейка, взнайте чи у вас встановлені всі необхідні пакети, скажімо ті ж самі kernel-headers. Компіляція ядра, це якраз не є автоматичним бездумним процесом. Це серце вашоії системи.
su
ls -l /usr/src/linux
 (просто щоб впевнитись що посилання вказує туди куди потрібно)
cd /usr/src/linux
make mrproper
    (обов'язково!)
Можете спробувати make oldconfig . Це спробує використати конфігурацію вашого поточного ядра для нового. Якщо з'явились якісь нові пункти, це вас запитає чи ви хочете іх включити, виключити, чи включити як модуль.
make  menuconfig  (curses інтерфейс, мені більше подобається, дозволяє конфігурацію без X-ів, але, якщо звикли, можете, звичайно, користуватись xconfig).
У menuconfig або xconfig проходите всі опції, відключаєте всі девайси які, ви впевнені, не знаходяться на вашій системі. Якщо не дуже впенені, краще включити як модуль, якщо є можливість, це всього лиш забере трохи місця на твердому диску. Модулі не завантаживатимуться якщо пристрій відсутній.
Щоб вияснити які пристрої знаходяться на вашій системі і як Лінукс бачить їх, варто у праралeльному вікні запустити dmesg | less також less /proc/pci
Мені, наприклад, подобається цей процес, він заставляє _знати_ власну систему. З власного досвіду, я відкючаю як правило всі SCSI контролери і пристрої, так як не використовую їх, відключаю підтримку відео та звукових карток які не знаходяться на системі, IDE контролери та диски які не використовуються (треба бути впевненим)  і.т.д.
Це мені просто зберігає час під час компіляції,  але не є помилкою включати ці пристрої як модулі.
Що не дуже варто робити без спеціальних знань, це міняти сітьові налаштунки ядра.
Можете переглянути або навіть редагувати Makefile (а саме, впевніться що EXTRAVERSІОN = -y  змінна не є пустою).
Команди make dep та make clean БІЛЬШЕ НЕ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ у 2.6.X ядрах. Натомість запустіть
make  all
make  modules_install
make  install   (це, як правило, повинно скопіювати ваше ядро як /boot/vmlinuz-2.6.x-y так само як і System.map y /boot/System.map-2.6.x-y i додатково згенерувати /boot/initrd-2.6.x-y.img. В Slackware, який я використовую, традиційно це робиться вручну. Slackware варіант:
cat ./arch/i386/boot/bzImage >/boot/vmlinuz-2.6.x-y
cat  ./System.map  >  /boot/System.map-2.6.x-y
ln  -sf  /boot/System.map-2.6.x-y   /boot/System.map
/sbin/mkinitrd   /boot/vmlinuz-2.6.x-y.img   2.6.x-y  (2.6.x-y  повинно співпадати із назвою новоутвореного каталогу модулів у /lib/modules директорії))

Все це як підказки просто.
Ще раз - перегляньте документацію.  Не робіть це навмання.
Якщо у вас підозра що gcc, make якось не так працюють (у чому дуже сумніваюсь), завжди можете їх перевстановити.
« Змінено: 2005-08-17 09:16:28 від tech »

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #61 : 2005-08-17 09:56:20 »
Фуух, важко з вами, Тарасе :о))
Цитата
При завантаженні smb://grandserv/install сталася помилка:

Внутрішня помилка
Будь ласка, заповніть звіт про помилку на http://bugs.kde.org
Невідома умова помилки в stat: Connection timed out

Щось я зробив неправильно?
Відверто? Уявлення не маю. Можливо у вас невірно мережа сконфігурована. Можливо прибиральниця шваброю дріт перебила. На granserv чи по дорозі може файрвол стояти, котрий рубає ваші пакети. Якщо у вас на одній машині вінда з лінухом живуть і з-під вінди все в порядку, тоді швидше за все проблема у налаштуваннях лінукса, при чому не обовязково саме у самбі.
Я з чимось подібним (проблеми з мережевими зєднаннями з-під різних ОС) промучився весь минулий тиждень. Проблему вирішив лише у суботу по обіді а полягала вона у поганому зєднанні шнура й dvb-карти. На BSD-сервері у стійці до задньої стінки корпуса було важко добиратись, ось воно й розхлябалось. А щоб дійти до того я перевірив всю систему починаючи від правил ipfw і закінчуючи вихідними кодами всього комплексу ПЗ, що обслуговувало мережу %о).
Це все до того, що проблема може ховатись там, де ви її й не очікуєте побачити.

Цитата
Я користувався книжкою по лінаксу. В Дебіані за тими порадами ядро скомпілювалося. Ніби нічого поганого я не робив.
Ага, лише забув, що дебіан не є RPM-based дистрибутивом на відміну від мандрейка. До речі, не виключено, що тут також проблема не у самому компіляторі.

Цитата
Я просив інструкцій, як щзаписати це в fstab.
Також уявлення не маю. У мене все без особливих труднощів запрацювало й працює з коробки, то ж бавитись додатково з цим бажання не виникло, а часу й так бракує. Можу навскидку припустити, що якщо прописати відповідну ФС (smb), точки монтування та мережеві шляхи у /etc/fstab, та ще й не наплутати з кодовими сторінками у опціях, то може щось і вийти. А може й не вийти і варто звернутись до документації по smb.

Але замість цього у вас починається істеричний сміх, коли я кажу, що ви не хочете розвязувати проблему? Ну то йдіть собі кудись та й смійтесь на здоровя.
Читайте документацію - вона кермує.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #62 : 2005-08-17 10:21:22 »
І навздогін:
[miwa@3zork-28 miwa]$ gcc --version
gcc (GCC) 3.4.1 (Mandrakelinux 10.1 3.4.1-4mdk)
Я знову щось роблю невірно? Це я до того, що у мене штатний компілятор на штатному мандрейку чомусь таки компілює те бісове ядро з джерельних кодів. :о)
Якщо ядро бісове, то це вже FreeBSD і аж ніяк не Mandrake Linux  ;)

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #63 : 2005-08-17 10:33:32 »
Фуух, важко з вами, Тарасе :о))

Відверто? Уявлення не маю. Можливо у вас невірно мережа сконфігурована. Можливо прибиральниця шваброю дріт перебила.

Родзинка в тому, що LinNeibourhood чи Snb4K цей ресурс бачать і монтують, звісно, без підтримки кирилиці. Тому це швидше за все глюк конкверора. Це я так, щодо можливості працювати у лінаксі широкому колу користувачів.

Цитата
Ага, лише забув, що дебіан не є RPM-based дистрибутивом на відміну від мандрейка. До речі, не виключено, що тут також проблема не у самому компіляторі.

Ну зараз я намагаюся пройти всю процедуру компіляції відповідно до ваших порад і настанов пана tech-а. Це займе трохи часу.

Цитата
Можу навскидку припустити, що якщо прописати відповідну ФС (smb), точки монтування та мережеві шляхи у /etc/fstab, та ще й не наплутати з кодовими сторінками у опціях, то може щось і вийти. А може й не вийти і варто звернутись до документації по smb.

Тут лиш виникає запитання, яку кодову сторінку (codepage) записати у fstab. Якщо cp866, то яким чином вона може відобразити літери "і" та "ґ"?

Цитата
Але замість цього у вас починається істеричний сміх, коли я кажу, що ви не хочете розвязувати проблему? Ну то йдіть собі кудись та й смійтесь на здоровя.

Не знаю, може, в мене руки зрослися не в тому місці, може я забагато хочу. Але я справді докладаю зусилля, щоб ті питання повирішувати.

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #64 : 2005-08-17 11:34:05 »
На жаль, ядро знову не скомпілювалося. Помилка та ж.  ;D

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #65 : 2005-08-17 12:33:40 »
До речі, чисто випадково в голову стукнуло - я збирав своє ядро з джерельних кодів, котрі в свою чергу були у .tar.bz2, котрий у свою чергу ;о)) був стягнутий з kernel.org, а у вас, наскільки я пригадую дискусію, був rpm-пакет з цими самими джерельними кодами.
Я не стверджую, що мій спосіб правильніший, швидше якраз навпаки; але це та різниця між нашими системами, котра якось раптово у голові блиснула.

Відсутній tech

• Письменник
  • Гигик
« Відповідей #66 : 2005-08-17 13:29:19 »
Подивіться у General setup. Спробуйте відключити  "Auditing support" ,  схоже саме на цьому gcc  відкидає копита.

Спробуйте також скомпілювати ще шось що раніше у вас 100% компілювалось.
"internal compiler error" це не надто приємна помилка, яка часом вказує що система серйозно розладнана, або, що гірше , що щось негаразд з RAM пам'ятю.
У першому випадку варто перевірити Мandrake оновлення для GCC. У останньому - перевірити пам'ять за домпомогою memtest утиліти, яка повинна знаходитись серед Mandrake RPM пакетів.  

Французи, не виключeно, щось перемудрили зі своїм ядром, можe дійсно спробуйте чистеньке з kernel.org
« Змінено: 2005-08-17 13:49:42 від tech »

taras(Guest)

• Гість
« Відповідей #67 : 2005-08-17 14:43:28 »
Відключив, скомпілювало трохи більше, але також загнулося. Щодо компіляції, то помітив, що з версії 10.0 або 10.1 перестав компілюватися вайн. На 10.2 ще нічого не компілював. Щодо памяті. то на домашньому компі така сама ситуація. Хіба якась системна помилка з визначенням памяті. Хоч, памятаю, при встановленні автоматом визначило 896 чи щось того, я, можливо, руками дописав 1024. Утиліту memtest поставив, але не зрозумів. як її запускати. Вона стала в /boot. Що далі з нею робити? З сирцями гірше, бо не маю можливості багато тягнути.

Відсутній tech

• Письменник
  • Гигик
« Відповідей #68 : 2005-08-17 16:17:39 »
Жаль що ви не зберегли останню помилку.

З цікавості завантажив  kernel-source-2.6-2.6.11-6mdk.rpm , зробив йому rpm2targz. Роздивляюсь.

Code maturity level options  --->
Відключіть   Prompt for development and/or incomplete code/drivers ( EXPERIMENTAL is not set повинно бути)

Kernel hacking --->
Відключіть   Kernel debugging (придуркуватi включили його, це збільшує ядро у півтора раза і сповільнює систему)
Відключіть   Compile the kernel with frame pointers  (те саме)

Rule Set Based Access Control (RSBAC)  ---> Не думаю що будете цим користуватись, збільшує ядро неймовірно.  

Bus options (PCI, PCMCIA, EISA, MCA, ISA)  --->
      PCCARD (PCMCIA/CardBus) support  --->
                   Відключіть все (хіба у вас лаптоп)

Device Drivers  --->
              Тут добре можна пройтись, якщо знаєте що робите. Якщо не використовуєте SCSI, повністю вимкніть
               SCSI device support
               У випадку якщо у вас не надто старе залізо, вимкніть все у
               Old CD-ROM drivers (not SCSI, not IDE)  
               Якщо не використовуєте RAID, вимкніть повністю
               Multi-device support (RAID and LVM)
               Відключіть ISDN subsystem  
               і.т.д. і.т.д.   (Manrake схоже все включають у ядро...)

Cryptographic API --->
    Hardware crypto devices  --->
                 Відключіть всі девайси, хіба вони присутні

Unofficial 3rd party kernel additions  ---> Практично все можна скасувати (в більшості драйвери для безпроводових девайсів, рекомендується лише у випадку якщо ви отоплюєте процесором кімнату)

А як ви руками дописали собі пам'яті?  :)
« Змінено: 2005-08-17 17:45:12 від tech »

Відсутній tech

• Письменник
  • Гигик
« Відповідей #69 : 2005-08-17 17:44:31 »
http://www.memtest86.com/    (не плутати із звичайним memtest http://carpanta.dc.fi.udc.es/~quintela/memtest/ , який просто перевантажує систему)

memtest добавляють до /etc/lilo.conf , щось на зразок

image=/boot/memtest        
        label=Memtest

і перезапускають /sbin/lilo

або (що напевне краще), записують його на гнучкий диск і завантажуються з нього:

Спробуйте скомпілювати таку маленьку програмку як memtest.
wget http://www.memtest86.com/memtest86-3.2.tar.gz
tar xvzf memtest86-3.2.tar.gz
cd memtest86-3.2/
vim Makefile
тут вам потрібно скрізь видалити -m32 опцію gcc, інакше не скомпілюється. Можете вручну це зробити, а можете в командному режимі vim видати::%s/ -m32 / /g потім:wqmake
Вставте порожній гнучкий диск у дисковод,
su
make install (це повинно скопіювати memtest.bin до fd0), всерівно що dd if=memtest.bin of=/dev/fd0 bs=8192
Залишивши гнучкий диск у дисководі, скомандуйте reboot.
« Змінено: 2005-08-17 17:50:45 від tech »

Відсутній RomadinR

• Кореспондент
  • дописів: 123
« Відповідей #70 : 2005-08-17 17:59:17 »
Хоч, памятаю, при встановленні автоматом визначило 896 чи щось того, я, можливо, руками дописав 1024.
Справа у тому, що для машин із обсягом пам'яті від 1 до 4 Гб потрібно використовувати спеціально сконфігуроване ядро. У дистрибутиві воно зветься щось типу kernel-up-1Gb, якщо більше 4 - то відповідно kernel-up-4Gb. При компіляції ядра для таких систем необхідно в конфігурації вказати (у розділі Processor type and feature здається) High Memory Support верхню границю пам'яті (4 Гб або 64 Гб). У мене в 10.0 і в 10.1 ядро збиралося нормально відразу після встановлення і оновлення.
Хоч мушу сказати, що НМСД збирання ядра - то не задача звичайного користувача. Звичайному користувачеві (a la Windows-користувачеві) достатньо знати, що є "менеджер пакунків", який вміє оновлювати ПЗ із одного з дзеркал. Там достатньо натиснути одну кнопку, щоб встановити оновлене ядро, зібране і відтестоване розробником дистрибутиву. Те саме НМСД стосується і іншого програмного забезпечення. Тим більше, якщо мова йде про пакунко-базовані дистрибутиви (як RH, Mandrake/Mandriva, Alt, Debian).
« Змінено: 2005-08-17 18:05:38 від RomadinR »

Відсутній tech

• Письменник
  • Гигик
« Відповідей #71 : 2005-08-17 18:15:41 »
Так, думаю це саме те. Під час інсталяції слід було вибрати ядро для 1GB+ якщо була можливість. :)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #72 : 2005-08-17 18:41:29 »
Рекомендую зкопіювати дефалтне налаштування ядра в теку з сирцями та його обізвати .config.
потім робимо make menuconfig і налаштовуємо ядро на власний розсуд.

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #73 : 2005-08-17 21:31:14 »
Ото сів я після роботи за інший комп, поставив мандріву і за 20 хв скомпілював ядро в такому вигляді, як розпаковуються сирці. Отже, руки не криві, французи не намутили, істеричний сміх зникає потрохи. Треба далі розбиратися з памяттю. В типовій конфігурації памяти підтримується щось 10 гіг. Інше питання, чи коректно в мене отой гіг система використовує.

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #74 : 2005-08-17 22:16:53 »
Вітаю з успішним вирішенням проблеми. І з тим, що нарешті вдалось зареєструватись :о))