Автор Гілка: Що б ви бажали почути про *nix, на третьому курсi?  (Прочитано 18388 раз)

Відсутній Микола Федчик

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
  • Catch your train!
Є таке діло: мене покликали читати курс "Операційні системи та системне програмування" на третьому курсі політеха. Це третій семестр, перші два вони товкли асемблер у ступі, при тому під ДОС. Хоча я дуже поважаю ДОС і асемблер, у цьому випадку це було досить бессистемно і малокорисно. Практично, мені треба перечитати їм трьохсеместровий курс з нуля і за семестр. Це добре, бо в таких екстремальних умовах у мене більше прав щодо створення робочої програми, отже я можу кілька лекцій та практик відвести *nix системам.
...
 Отже, якщо б ви були на третьому курсі політеха, що б ви бажали довідатися про *nix і про програмування під *nix? Поки є час, я спробую сам в цьому розібратися і якось оформити у вигляді лекцій.
Мені шкода студентів...
Розповідати основи ОС Linux - то мало сенсу, якщо навчити їх системному програмуванню - то зовсім інша справа... Розповісти про ядро - модулі, планувальник, взаємодія userspace/kernelspace, мережева підсистема, драйвери для вводу-виводу...
Не встигнете корисному навчити... розповідати про сістемні утіліти дуже тривіально, а на ринку праці потреба є в сістемних програмістах для Linux, для вбудованих рішень здебільшого...

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Де? Назвіть хоч одну краіну світу, де менш ніж 70% компьютерів працюють під віндою?
це Ви погарячкували - ось, наприклад, Ватикан   ;D ;D ;D

А там що? Невже MacOS?
Соляра. Не FreeBSD ж... ;D
« Змінено: 2007-09-08 18:23:20 від Cthulhu »

Відсутній Soft

• Кореспондент
  • дописів: 100
  • Чому саме Лінукс?
Я не пробую, я розроблюю пiд Vista. Спершу Вiнда була недружньою до користувача, але з виходом Vista стала недружньою також для розробників.

Там щось не те із правами запису на диск. Добре хоч підтримують сумісність із попередніми версіями. Цікаво, нащо вони додали геморою де не треба?

Читайте про UAC та Restricted security token

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
А там що? Невже MacOS?
а що вінда не пускає по посиланню на сайт?  ;D

Цитата
The Vatican uses Linux.
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній akalenuk

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
То розкажіть ім хоча б на рівні Русіновича про архітектуру Windows, щоб знали що таке віртуальная пам'ять, процеси, ніті(thread), токени безпеки, чи міжнітеву чи міжпроцессну коммунікацію та сінхронізацію. Що таке перебування системного обїекту в сигнальному стані...

Обов'язково. Хоча і не дуже заглиблено, бо в них ще буде окремий курс. Але хоча б про Sleep та timeBeginPeriod слід щось дати, бо там зовсім не наочні речі.

А то більшість студнів ні під вінду ні під лінукс програмувати на в стані.

Так, але таким і Русінович не допоможе :-)

Відсутній Soft

• Кореспондент
  • Чому саме Лінукс?

А під Win розробляти легше, всі бібліотеки що потрібно є, майже нічого самому не потрібно придумувати. Інтегрувати, нашкрябати свою "морду" та продавати.
Я ж кажу, "чтоб было весело и не надо думать" (с). У вінді без купи пропрієтарних і дорогих бібліотек пернути зі смаком не можна. І не здумайте знов казати, що, мовляв "в мене все покрякане є". Ви не повірите, але таке щастя не вічне. Да, і яких бібліотек вам не вистачає під лінуксом?

Всі необхідні проприєтарні бібліотеки мені вигідніше купити за 100-200$ ніж тратити місяць свого часу. А більш на користувачах зароблю.

А під Лінуксом мені не хватає якоїсь об'єктної моделі інтерфейсу, як VCL в Delphi, чи WinForms в .Net чи SWING в Java. Є QT, досить пристойна річ, але 6000 евро на розробника це для мене вже забагато.

Відсутній Soft

• Кореспондент
  • Чому саме Лінукс?
А то більшість студнів ні під вінду ні під лінукс програмувати на в стані.

Так, але таким і Русінович не допоможе :-)

Якщо заставити хоча б прочитати, то допоможе. Iдiотiв серед студентiв мало, а вот лiнивцi майже всi.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
А під Лінуксом мені не хватає якоїсь об'єктної моделі інтерфейсу, як VCL в Delphi, чи WinForms в .Net чи SWING в Java. Є QT, досить пристойна річ, але 6000 евро на розробника це для мене вже забагато.
:) glade врятує батька російської демократії. А ви знайомі з Motif uil? Прекрасна річ, ідеологічно схожа на glade. І ніякі цяцьки не потрібні... Щодо qt - де ви взяли 6000? І потім, це справдливо, хочеш писати закритий код - плати.
« Змінено: 2007-09-08 18:35:03 від Cthulhu »

Відсутній Soft

• Кореспондент
  • Чому саме Лінукс?
:) glade врятує батька російської демократії. А ви знайомі з Motif uil? Прекрасна річ, ідеологічно схожа на glade. І ніякі цяцьки не потрібні... Щодо qt - де ви взяли 6000? І потім, це справдливо, хочеш писати закритий код - плати.

Glade не об'єктний. А поки я і під вінду значно комфортніше писати буду. Та й 95% моїх потенційних клієнтів також користуються віндою. Під Windows зараз розробляти вігідніше, а потім можна портувати технології чи навіть код.
« Змінено: 2007-09-08 18:39:08 від Soft »

Відсутній akalenuk

• Новачок
  • *
  • дописів: 7
Розповідати основи ОС Linux - то мало сенсу, якщо навчити їх системному програмуванню - то зовсім інша справа... Розповісти про ядро - модулі, планувальник, взаємодія userspace/kernelspace, мережева підсистема, драйвери для вводу-виводу...

Ви знаєте, дав коротеньку контрольну, одне із пиатнь: чому ви користуєтесь саме тією ОС, якою користуєтесь. Так от більшість відповідей була в тому сенсі, що користуюся віндою, бо в неї графічний інтерфейс і багато програм. Яка вже там мережева підсистема :-) До того ж мені просто бракує досвіду розповідати про те, що я не знаю сам. Тобто спасибі за вказівку напрямку, я дійсно спробую щось із цього вичитати і викласти, але успіх гарантувати не можу.

Не встигнете корисному навчити... розповідати про сістемні утіліти дуже тривіально, а на ринку праці потреба є в сістемних програмістах для Linux, для вбудованих рішень здебільшого...

Знаю, що не встигну. Та й досвіду не достане. Але мені б щоч показати що то воно є, бо якщо у людини голова на плечах є - то їй і інститут не завадить знайти, куди її прикласти.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
тобто Ви заплатили $2000 за Delphi, але вам шкода $2000 за Qt?

і це при тому, що Qt - це набагто гнучкіша і мобільна платформа (включно з підтримкою вбудованих платформ), з можливістю мати вільну версію для відкритого коду? гммммммммммм....
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Soft

• Кореспондент
  • Чому саме Лінукс?
тобто Ви заплатили $2000 за Delphi, але вам шкода $2000 за Qt?

і це при тому, що Qt - це набагто гнучкіша і мобільна платформа (включно з підтримкою вбудованих платформ), з можливістю мати вільну версію для відкритого коду? гммммммммммм....

Delphi Pro всього 999$ (Enterprise и Architect майже не потрiбнi)

А QT ось, нажахайтесь
http://trolltech.com/products/qt/licenses/pricing
€ 5260

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
Glade не об'єктний. А поки я і під вінду значно комфортніше писати буду. Та й 95% моїх потенційних клієнтів також користуються віндою. Під Windows зараз розробляти вігідніше, а потім можна портувати технології чи навіть код.
Під вінду в Україні роботи більше. Під лінуксом працювати цікавіше, але через нестачу спеціалістів знайти таку роботу дуже легко. Платять однаково.

Щодо портування - це ви трохи погарачкували. Unmanaged C/C++ ще можна, якщо нормальний дизайн, а от про .net і Delphi можна забути, воно в принципі нікуди не портується.

Відсутній Микола Федчик

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
  • Catch your train!
Знаю, що не встигну. Та й досвіду не достане. Але мені б щоч показати що то воно є, бо якщо у людини голова на плечах є - то їй і інститут не завадить знайти, куди її прикласти.
Тоді як на мою думку Вам варто розповісти про сучасну сістему на прикладі того ж самого Ubuntu 7.04 (доречі Kubuntu 7.04 я сам використовую) - наочно продемонструвати інсталяцію, налаштування мережевих інтерфейсів, локалізацію і таке інше.
Тобто користувацьку частину. Показати офісні та графічні пакети.
Потім розповісти про файлову систему - це майже головна відмінність від інших ОС, розповісти про монтування.
Потім загально розповісти про ядро

Вже потім розповісти про мови програмування із обов'язковим акцентом на мову С, показати пакети розробника KDeveloper, Eclipse
Далі вже основи системного програмування - хоча б класичні завдання
На семестр гадаю цього досить

Відсутній Soft

• Кореспондент
  • Чому саме Лінукс?
До того ж ось безкоштовний TurboExplorer
http://www.turboexplorer.com/ (limited Delphi, C#, C++)