Є таке діло: мене покликали читати курс "Операційні системи та системне програмування" на третьому курсі політеха. Це третій семестр, перші два вони товкли асемблер у ступі, при тому під ДОС. Хоча я дуже поважаю ДОС і асемблер, у цьому випадку це було досить бессистемно і малокорисно. Практично, мені треба перечитати їм трьохсеместровий курс з нуля і за семестр. Це добре, бо в таких екстремальних умовах у мене більше прав щодо створення робочої програми, отже я можу кілька лекцій та практик відвести *nix системам.... Отже, якщо б ви були на третьому курсі політеха, що б ви бажали довідатися про *nix і про програмування під *nix? Поки є час, я спробую сам в цьому розібратися і якось оформити у вигляді лекцій.
Цитата: DalekiyObriy від 2007-09-08 17:56:20Цитата: Soft від 2007-09-08 17:45:00Де? Назвіть хоч одну краіну світу, де менш ніж 70% компьютерів працюють під віндою?це Ви погарячкували - ось, наприклад, Ватикан А там що? Невже MacOS?
Цитата: Soft від 2007-09-08 17:45:00Де? Назвіть хоч одну краіну світу, де менш ніж 70% компьютерів працюють під віндою?це Ви погарячкували - ось, наприклад, Ватикан
Де? Назвіть хоч одну краіну світу, де менш ніж 70% компьютерів працюють під віндою?
Цитата: Soft від 2007-09-08 15:06:07Я не пробую, я розроблюю пiд Vista. Спершу Вiнда була недружньою до користувача, але з виходом Vista стала недружньою також для розробників.Там щось не те із правами запису на диск. Добре хоч підтримують сумісність із попередніми версіями. Цікаво, нащо вони додали геморою де не треба?
Я не пробую, я розроблюю пiд Vista. Спершу Вiнда була недружньою до користувача, але з виходом Vista стала недружньою також для розробників.
А там що? Невже MacOS?
The Vatican uses Linux.
То розкажіть ім хоча б на рівні Русіновича про архітектуру Windows, щоб знали що таке віртуальная пам'ять, процеси, ніті(thread), токени безпеки, чи міжнітеву чи міжпроцессну коммунікацію та сінхронізацію. Що таке перебування системного обїекту в сигнальному стані...
А то більшість студнів ні під вінду ні під лінукс програмувати на в стані.
Цитата: Soft від 2007-09-08 17:38:14А під Win розробляти легше, всі бібліотеки що потрібно є, майже нічого самому не потрібно придумувати. Інтегрувати, нашкрябати свою "морду" та продавати.Я ж кажу, "чтоб было весело и не надо думать" (с). У вінді без купи пропрієтарних і дорогих бібліотек пернути зі смаком не можна. І не здумайте знов казати, що, мовляв "в мене все покрякане є". Ви не повірите, але таке щастя не вічне. Да, і яких бібліотек вам не вистачає під лінуксом?
А під Win розробляти легше, всі бібліотеки що потрібно є, майже нічого самому не потрібно придумувати. Інтегрувати, нашкрябати свою "морду" та продавати.
Цитата: Soft від 2007-09-08 17:42:14А то більшість студнів ні під вінду ні під лінукс програмувати на в стані.Так, але таким і Русінович не допоможе :-)
А під Лінуксом мені не хватає якоїсь об'єктної моделі інтерфейсу, як VCL в Delphi, чи WinForms в .Net чи SWING в Java. Є QT, досить пристойна річ, але 6000 евро на розробника це для мене вже забагато.
Цитата: Soft від 2007-09-08 18:29:33А під Лінуксом мені не хватає якоїсь об'єктної моделі інтерфейсу, як VCL в Delphi, чи WinForms в .Net чи SWING в Java. Є QT, досить пристойна річ, але 6000 евро на розробника це для мене вже забагато. glade врятує батька російської демократії. А ви знайомі з Motif uil? Прекрасна річ, ідеологічно схожа на glade. І ніякі цяцьки не потрібні... Щодо qt - де ви взяли 6000? І потім, це справдливо, хочеш писати закритий код - плати.
Розповідати основи ОС Linux - то мало сенсу, якщо навчити їх системному програмуванню - то зовсім інша справа... Розповісти про ядро - модулі, планувальник, взаємодія userspace/kernelspace, мережева підсистема, драйвери для вводу-виводу...
Не встигнете корисному навчити... розповідати про сістемні утіліти дуже тривіально, а на ринку праці потреба є в сістемних програмістах для Linux, для вбудованих рішень здебільшого...
Цитата: Soft від 2007-09-08 18:29:33А під Лінуксом мені не хватає якоїсь об'єктної моделі інтерфейсу, як VCL в Delphi, чи WinForms в .Net чи SWING в Java. Є QT, досить пристойна річ, але 6000 евро на розробника це для мене вже забагато.тобто Ви заплатили $2000 за Delphi, але вам шкода $2000 за Qt?і це при тому, що Qt - це набагто гнучкіша і мобільна платформа (включно з підтримкою вбудованих платформ), з можливістю мати вільну версію для відкритого коду? гммммммммммм....
Glade не об'єктний. А поки я і під вінду значно комфортніше писати буду. Та й 95% моїх потенційних клієнтів також користуються віндою. Під Windows зараз розробляти вігідніше, а потім можна портувати технології чи навіть код.
Знаю, що не встигну. Та й досвіду не достане. Але мені б щоч показати що то воно є, бо якщо у людини голова на плечах є - то їй і інститут не завадить знайти, куди її прикласти.