Автор Гілка: eee PC в Україні - злочин проти opensource  (Прочитано 19314 раз)

Відсутній darion

• Новачок
  • *
  • дописів: 6
В Україні нещодавно почали продавати eee PC від ASUS. Екслюзивне право на продаж було надано Фокстрот. Але всі моделі які підуть у магазин комплектуються Windows XP натомість у всьому світі перевагу одержують ноутбуки з Linux.

Посилання до теми :
http://ko-online.com.ua/node/35559
http://foxtrot.com.ua/forums/ShowThread.aspx?PostID=1366#1366
« Змінено: 2008-05-24 14:53:40 від darion »

Відсутній knedlyk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 99
  • Archlinux форева!
Re: eee PC в Україні - злочин проти opensource
« Відповідей #1 : 2008-05-24 15:47:05 »
Ну це не зовсім так, асус в новинах повідомляла про це. Взагалі, ХП випереджує лінукс, так само як от http://gazeta.lviv.ua/articles/2008/05/22/31372/ .

Відсутній darion

• Новачок
  • *
« Відповідей #2 : 2008-05-24 16:12:13 »
Так, але залишається ще декілька фактів.
По перше XP може випередити linux там, де немає версії з linux - це логічно.
По друге - люди, які раніше не користувалися ні однією системою (напевно це діти) віддають перевагу linux
http://eee-pc.ru/news/605/
По третє те що стосується статті http://ko-online.com.ua/node/35559 невже ви згодні з аргументами Андреаса Захера, що XP "обеспечивает боооóльшую простоту использования, безопасность и расширенные возможности, нежели Linux" ?
І четверте. Попирання свободи вибору не повинно відбуватися ні в одній цивілізованій країні світу !
Я маю можливість придбати ноутбук, знести непотрібну Windows і самостійно встановити Linux. Але це відбудеться тільки після того, як я оплачу Microsoft ? Ви гадаєте, що після придбання нав'язонної мені Windows і заміни її на щось інше Microsoft образиться ? Да ні защо! Ви вже обрали Windows, ви його придбали ! Гроші у Microsoft, статистика покаже що ще один юзер визнав переваги Windows придбавши продукт з цією операційною системою ! Ось так приблизно  і виглядає "значне випередження".
І останнє. Зараз на сайті asus у форумі люди вже пробують цей продукт. Якщо добре знаєтеся англійською завітайте по цьому посиланню http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=20080522160202562&board_id=20&model=Eee+PC+900%2fLinux&page=1&SLanguage=en-us

Відсутній knedlyk

• Дописувач
  • **
  • Archlinux форева!
« Відповідей #3 : 2008-05-24 17:24:09 »
Чи є десь на форумі тема про Smart PC типу eee PC? Було б цікаво обговорити можливості лінукса на подібних пристроях. Смартфони типу  Моторол, Нокій етс. я також включаю в цю групу.

Відсутній knedlyk

• Дописувач
  • **
  • Archlinux форева!
« Відповідей #4 : 2008-05-24 17:37:09 »
По перше XP може випередити linux там, де немає версії з linux - це логічно.
Логічно. Ще б додав, що не треба забувати, що така махінна корпорація як мастдай вміло користується найменшими можливостями для просування свого продукту.

Цитата
По друге - люди, які раніше не користувалися ні однією системою (напевно це діти) віддають перевагу linux

Людина така, що дадуть, то і буде використовувати. А далі це вже звичка, яку тяжко зламати.

Цитата
невже ви згодні з аргументами Андреаса Захера, що XP "обеспечивает боооóльшую простоту использования, безопасность и расширенные возможности, нежели Linux" ?

Та яке згоден, бреше він, бо мусить пропхати ту платформу на український ринок...

Цитата
Ви вже обрали Windows, ви його придбали ! Гроші у Microsoft, статистика покаже що ще один юзер визнав переваги Windows придбавши продукт з цією операційною системою ! Ось так приблизно  і виглядає "значне випередження".
Так виглядає накручування рейтингу. Щодо купівлі компа без системи, то от це проблематично, бо ж мастдай має договори з виробниками, продукція яких на ринку вже має в ціні включену ціну вінди. Оця монополія, чи, я б сказав, шустрість - оце проблема.

Ось тут трохи обговорювався цей нотбук.

Відсутній mim

• Новачок
  • *
  • дописів: 44
« Відповідей #5 : 2008-05-24 18:25:15 »
невже ви згодні з аргументами Андреаса Захера, що XP ...
я, наприклад, згоден з тим, що XP+Word (або WordPad) буде працювати швидше, ніж Linux+OpenOffice, тим більше на слабкому процесорі.

Відсутній maister Bo

• Дописувач
  • **
  • дописів: 60
« Відповідей #6 : 2008-05-24 19:10:59 »
Тю, а шо тут такого неймовірно злочиного? Все капіталістично-соціалістично-комуністичне суспільство планети Земля з його законами - злочинство. (Ви кричите і я покричу :))
Заходить потенційний покупець придбати це для роботи в офісі та на дому, останнім часом він десь чув шо за піратську вінду можна поплатиться і десь також чув шо Linux, то шось навороченне та неймовірно складне (плюс чуваки шо таке кажуть, на вигляд всі красноглазі). 99.9% візьмуть з Віндовсом, яка дійсно "обеспечивает боооóльшую простоту использования и расширенные возможности, нежели Linux" для того відсотка громадян"

Державні установи і їм подібні, то вже зовсім інша розмова.

Відсутній darion

• Новачок
  • *
« Відповідей #7 : 2008-05-24 19:12:53 »
невже ви згодні з аргументами Андреаса Захера, що XP ...
я, наприклад, згоден з тим, що XP+Word (або WordPad) буде працювати швидше, ніж Linux+OpenOffice, тим більше на слабкому процесорі.

Нажаль ця тема перейша у розряд холіворов, я не мав цілі розповідати наскільки Linux краще за Windows. Мене турбує питання волі. Англійське слово free має два еквівалента : безкоштовне та вільне. Це основа філософії opensource. Зараз мене як представника opensource спільноти турбує питання СВОБОДИ. Найважливішим елементом тут стає вільний вибір ноутбука з тією операційною системою, яка мені потрібна. А в загалі я не хочу фінансувати Microsoft і ні в якому разі не буду купувати продукти цієї компанії.
Що стосується openoffice то в мене є аргументи до "захисту", але це флейм. Зараз важливіше розтлумачити opensorce спільноті, що її обмежують у вільному виборі. Власне кажучи хтось вирішив за нас яку операційну систему ми маємо купувати.
Те саме стосується і української мови, яка доречі є моєю рідною. Зараз я спілкуюся тільки російською, років за 5 мабудь. Тому що відчуваю тиск на мій особистий вибір якою мовою мені дивитися фільми і з яким інтерфейсом я повинен працювати на своєму компьютері. Я навіть книжок українських більше не читаю. Тому що це мій особистий вибір і ніхто мені у цьому не має права завадити.
« Змінено: 2008-05-24 19:21:02 від darion »

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • linux kettle
« Відповідей #8 : 2008-05-24 21:34:07 »
Сходив за лінком. Там написано, що будуть продавати червня так з 1го.

А щодо ХиПе - капча fk8wm7 однозначно вказує, що її знести недовго. І звідки інформація, що залізяка з віндою буде дорожча? Навпаки, був скандал з того приводу, що насправді дешевша. Доплачують, значить. Я не проти, щоб M$ мені оплатила шмат ноута.

Правда, фокстрот - це "предмет темный и исследованию не подлежит", хіба що податковою. Так що, думаю, різниця в ціні не буде відчутна.

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #9 : 2008-05-24 21:39:56 »
Буквально вчора мав нагоду потримати цей eee pc (з Xubuntu) в руках та трохи з ним попрацювати.  Можу передати лише перше враження -- загалом працював я з ним хвилин 20.

Добре:
- дійсно дуже компактний і легкий пристрій;
- швидкість задовільна;
- досить довго пропрацював від акку.: дві години з чимось ми слухали на ньому музику, потім десь з годину він ще працював як електронна книга та інше. Не знаю скільки він пропрацював до цього, тобто загалом.

Погано:
- ну дуже вже за маленький екран, відповідно і шрифт. Мені було важко читати. Хоча хазяїн сказав, що звикаєш.
- враження від обробки та зовнішнього вигляду -- дешева пластикова іграшка.  Може дуже строго сказано, але таке було перше суб'єктивне враження.
- 4Гб мало. Треба було перекинути фото з флешки не вистачило місця.
- хоч і "повноцінна" клавіатура, але маленькі клавіші.  Працювати з такою клавіатурою в сліпу та ще і консольному маніяку як я, було важко.  Мабуть це видасться дивним, але саме через це я не буду купувати eee pc.

Хочу ще спробувати HP 2133 Mini (вигляд і обробка краще, та "нормальні" клавіші), та якийсь пристрій на базі Atom.

Нажаль ця тема перейша у розряд холіворов, я не мав цілі розповідати наскільки Linux краще за Windows.
...
Тому що це мій особистий вибір і ніхто мені у цьому не має права завадити.

+1
Best regards,
nickat

Відсутній Fakel._Enterpuer

• Кореспондент
  • дописів: 164
  • Debian Gnu/Linux
« Відповідей #10 : 2008-05-24 22:00:05 »
Правда, ви маєте повне право купити залізо, без ос або з вільною ос, за яку від вас не вимагатимуть платню.
Мені одне цікаво, зайшов покупець у магазин купив eee PC, не питаючись що вони туди тикнули.
Чи скаже щось продавець, мов плати за комерційну ос ?
І друге, чи не примудряюця продавці автоматично набивати ціну на ліцензії не повідомляючи це покупцеві ?
LUG irc.id.km.ua

Відсутній darion

• Новачок
  • *
« Відповідей #11 : 2008-05-24 22:23:22 »

А щодо ХиПе - капча fk8wm7 однозначно вказує, що її знести недовго.

Цілком розумію що замінити ОС на іншу не велика проблема. Я буду відстоювати своє право на вибір - кому платити : Microsoft, або розробникам opensource системи. Я не стою за зниження ціни. Нехай буде однаковою.
Але для себе я вирішив одне : платити Microsoft - означає фінансування закритого програмного продукту.
З одного боку спонсую Microsoft, з другого ті кошти які я витрачаю на Windows - не дістануться розробникам opensource. Це подвійний удар по вільному програмному забезпеченню. Невже цього ніхто не розуміє ?

Правда, фокстрот - це "предмет темный и исследованию не подлежит", хіба що податковою. Так що, думаю, різниця в ціні не буде відчутна.

А з приводу ціни можно зазирнути як справи у Європі. Французи, наприклад свій вільний вибір захищають хіба що не на барикадах http://www.linux-soft.do.am/news/2008-05-22-195 і не без плюсів  - справа була вирішена у суді на користь вільної спільноти. Посилання на рішення суду (на французській) http://www.aful.org/media/document/Jugement-Hordoir-ASUS-20080430.pdf
Кошти за непотрібну Windows були відшкодовані у полному обсязі. За доплати Windows нічого не чув. Напроти чув що якби ноутбуки були зовсім без операційної системи, їх ціна сягала би завменшки 250 $

Відсутній darion

• Новачок
  • *
« Відповідей #12 : 2008-05-24 22:32:55 »

А щодо ХиПе - капча fk8wm7 однозначно вказує, що її знести недовго.

Ціна на Eee PC 900 буде дійсно вище з Linux версією ніж з Window, та це зовсім не скандал. Дивіться на характеристики приладів ноутбуку. Вінчестер у лінукса 20 Gb, у віндовз 12. Різниця відчутна. Але це теж маркетинг.  Багато знайдеться таких покупців, які не відчують різниці і з гордістю будуть розповідати що ноутбук з вінодоуз коштує дешевше ніж з линукс. А твердотільні пристрої коштують не так як їх магнитні сородичі...
Отож читайте уважніше, покупця ніхто не шанує. Головне - гроші.
Ось коментарі реальних покупців, у тому ж посиланні:

Ok, let's backup. Before this article becomes slashdotted and dugg to the point of being truth, this is from the ASUS Australian website - for actual pre-ordering the 900 series:

ASUS eee PC 900 Win XP Home Features:

PCMarket Pre-Installed Genuine Microsoft Windows XP Home Licence and CD are included
Intel Celeron M 900 Processor
1GB DDR2 667MHz Memory
20GB (4GB built-in +16GB flash) SSD
8.9" LCD 1024x600
1.3MP Web Camera
VGA Out
802.11b/g Wireless
10/100 Ethernet
$799.00 inc GST

ASUS eee PC 900 Linux Features:

Custom Linux based on Xandros Distribution
Intel Celeron M 900 Processor
1GB DDR2 667MHz Memory
20GB (4GB built-in +16GB flash) SSD
8.9" LCD 1024x600
1.3MP Web Camera
VGA Out
802.11b/g Wireless
10/100 Ethernet
$649.00 inc GST

Отож віндовз вам обійдеться у 150$... А коли виявився скандал. Так вони зробили ціна на ноутбуки з Windows дешевше ніж на Linux версію. Замаскувавши заміну заліза приводу з 20 до 12 Gb. Ніхто ніколи покупця не поважає !!! Читайте детальніше !!!

Цілком розумію що замінити ОС на іншу не велика проблема. Я буду відстоювати своє право на вибір - кому платити : Microsoft, або розробникам opensource системи. Я не стою за зниження ціни. Нехай буде однаковою.
Але для себе я вирішив одне : платити Microsoft - означає фінансування закритого програмного продукту.
З одного боку спонсую Microsoft, з другого ті кошти які я витрачаю на Windows - не дістануться розробникам opensource. Це подвійний удар по вільному програмному забезпеченню. Невже цього ніхто не розуміє ?

А з приводу ціни можно зазирнути як справи у Європі. Французи, наприклад свій вільний вибір захищають хіба що не на барикадах http://www.linux-soft.do.am/news/2008-05-22-195 і не без плюсів  - справа була вирішена у суді на користь вільної спільноти. Посилання на рішення суду (на французській) http://www.aful.org/media/document/Jugement-Hordoir-ASUS-20080430.pdf
Кошти за непотрібну Windows були відшкодовані у полному обсязі. За доплати Windows нічого не чув. Напроти чув що якби ноутбуки були зовсім без операційної системи, їх ціна сягала би завменшки 250 $
« Змінено: 2008-05-24 23:25:41 від darion »

Відсутній darion

• Новачок
  • *
« Відповідей #13 : 2008-05-24 22:54:54 »
Згідно до статті http://apcmag.com/windowsbased_eeepc_cheaper_than_linux_one.htm авторизовані ділери будуть розповсюджувати лише XP версію, а ноутбуки з Linux будуть поставлятися у загальний продаж всіма постачальниками компьютерної техніки. Але спочатку ринок буде шпигуватися тільки ноутбуками з Windows. Принаймі так буде у Австралії, де вже продають ноутбуки 900 серії. Напевно ми не виключення з правил гри Microsoft. Отож я буду чекати поки не з'являться ноутбуки у вільному продажі, ціна буде нижче і Microsoft нічого від мене не отримає.
Загалом я відчуваю що вільна ініциатива не знайде підтримки у нас в країні. Ми не Франція...
Немає в нас ідей що до СВОБОДИ.
Отож куштуватимемо те що дають. Як це не прикро.
Бувайте здорові !
« Змінено: 2008-05-24 23:08:47 від darion »

Відсутній knedlyk

• Дописувач
  • **
  • Archlinux форева!
« Відповідей #14 : 2008-05-25 00:02:02 »
Чому ні? Я буду чекати побєдного конца і куплятиму без вінди на борту, і буде це не обов'язково Асус, щось за останній рік моя довіра до цієї фірми зазнала суттєвого краху (щось вони скурвилися...).
« Змінено: 2008-05-25 00:02:23 від knedlyk »