Автор Гілка: Грозозахист  (Прочитано 14702 раз)

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • дописів: 370
  • I Like FreeBSD !
Грозозахист
« : 2008-05-20 10:07:57 »
Є локальна мережа між декількома будинками. Все зроблено звичайним UTP-кабелем . Під час грози і блискавки дуже часто горять свічі (майже завжди в тих місцях де кабель висить між будинками просто в повітрі ) ...
Чи хтось практично з таким стикався і вирішував ??? може якісь є поради ... є тільки думка перейти в тих проблемних місцях на wi-fi ...
(пошуки дали к-ка засобів але всі вони потребують зазамлення а в будинках його немає..  звичайно його робити дорого . а ця мережа скоріше забавка)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Грозозахист
« Відповідей #1 : 2008-05-20 11:06:17 »
Цитата
але всі вони потребують зазамлення
А інакше ніяк. Електричному заряду то треба кудись подітися. І що за будинки (розміри, поверхи, відстані)?
 ;) Ну, як варіант на час грози все це діло відмикати. Або піти в місцевий Укртелеком і запитати телефоністів як вони свої мережі захищають.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
« Відповідей #2 : 2008-05-20 11:24:58 »
може хтось знає: є якийсь грозозахсит що не потребує заземлення а просто вигоряє ..  ніяк його не можу знайти ..  
(його вартість десь як і мережка .. але  деколи горить і більше ніж мережки )

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #3 : 2008-05-20 11:29:02 »
Плавкий запобіжник? А що відбувається з кабелем між будинками в таких випадках?
« Змінено: 2008-05-20 11:30:09 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
« Відповідей #4 : 2008-05-20 11:36:16 »
Цитата
А що відбувається з кабелем між будинками в таких випадках?
нічого ... (або я питання не поняв)..  поміняв свіч (або в кращому випаду порт ) з одної і другої сторони і працює далі по тому самому кабелю ..

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #5 : 2008-05-20 14:12:32 »
Зрозуміли правильно. Але, в такому випадку, хіба-що плавкий запобіжник. А на якому поверсі  знаходиться апаратура?
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
« Відповідей #6 : 2008-05-20 16:16:29 »
Цитата
А на якому поверсі  знаходиться апаратура?
свічі в основному на стриху

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #7 : 2008-06-13 11:53:05 »
Гм, кабель же переносить інфу, а не енергію  ::)
Якщо обидві точки знаходяться в зоні прямої видимості - інформацію можна передавати пучком світла - йому чхати на блискавку, тільки дощ заважає і треба відсівати сталу складову денного світла.
Втім, можна й простіше: протягніть світловолконний кабель  :D
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #8 : 2008-06-13 13:06:57 »
Гм, кабель же переносить інфу, а не енергію  ::)
Хіміки із фізикою не дружать :D
Якщо обидві точки знаходяться в зоні прямої видимості - інформацію можна передавати пучком світла - йому чхати на блискавку, тільки дощ заважає і треба відсівати сталу складову денного світла.
Який складається із двох частин: стального троса (полюбляють його всякі маргинали на брухт здавати >:() + 6 оптоволокон в іншій частині. :)
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #9 : 2008-06-13 21:37:33 »
А скільки то коштуватиме разом із супутнім обладнанням?
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

• Літератор
« Відповідей #10 : 2008-06-23 20:01:37 »
Хіміки із фізикою не дружать :D
Ну приїхали... Я ж мав на увазі, що кабель не силовий і його задача передавати енергію в мізерних кількостях - залежить від шумів і обладнання. Я ж не винен, що для обробки і передачі інфи завжди потрібна енергія (навіть, якщо диск переносити в сумці;) )
Ну добре, ставте вайфая в проблемних місцях і нема чого вигадувати ;)

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #11 : 2008-06-23 22:42:24 »
Ну приїхали... Я ж мав на увазі, що кабель не силовий і його задача передавати енергію в мізерних кількостях - залежить від шумів і обладнання. Я ж не винен, що для обробки і передачі інфи завжди потрібна енергія (навіть, якщо диск переносити в сумці;) )
Ну добре, ставте вайфая в проблемних місцях і нема чого вигадувати ;)

Ні, таки хіміки з фізикою не дружать   ;D
WiFi теж, якщо антену не заземлити, горить під час грози з великим задоволенням :)
« Змінено: 2008-06-24 00:05:27 від Praporshic »

• Літератор
« Відповідей #12 : 2008-06-24 23:12:42 »
Знову приїхали: ви ж не на дах виперати ту антену будете. Антена значно менша за телевізійну - одже першими длискавку отримають саме телевізійні антени а влучання блтскавки в антену вайфая - влучання її в балком, це ж яка перебірлива блискавка має бути, щоб лупити не в дах (де напруженість поля має бути більшою через різкі виступи і наявність громовідводу принаймні в нашій хрущовці він є  :P ), а в балкон.
Задовбали: до чого тут заземленгня антени - заземлення потрібне її системі захисту від грози - такий собі гострий заземлений шпичак, громовідводом називається вони ще в темряві перед грозою світяться  :D
А заземлення потребують хіба короткохвильові антени, а не такі мікрохвильовки як вайфай.
« Змінено: 2008-06-24 23:17:45 від serg_ik »

Відсутній frame

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #13 : 2008-06-25 10:44:19 »
Бачив колись схему з використанням газорозрядних элементів для означеної мети, пошукай на радіосайтах - там повинно щось бути

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #14 : 2008-06-25 12:42:25 »
Знову приїхали: ви ж не на дах виперати ту антену будете. Антена значно менша за телевізійну - одже першими длискавку отримають саме телевізійні антени ...........
А заземлення потребують хіба короткохвильові антени, а не такі мікрохвильовки як вайфай.

Гм. Я ж кажу - "Хіміки з фізикою не дружать"  ;D

Взагалі блискавка майже ніколи не влучає ні у мережеві дроти ні у антени :) Горить трохи не так.

Поясню.

Блискавка влучає "поруч". Поруч - поняття відносне, залежить багато від чого. Й може бути від 10 метрів до кілометру.
Під час розряду з'явля\ться потужне єлектромагнітне поле дуже широкого спектру. Далі деяка відмінність. але не дуже принципова.
Для дротів - з причини великої довжини дроту маєму потужну прийомну антену, у якій наводиться ЕРС (ЭДС російською), величина якої залежить від багатьох параметрів. Якщо ЕРС буде достатьно великою, на вході мережевого порту з'явиться потенціал, що й палить вхідні контури (бо напруга та струм завеликі, а там усе-таки мікросхеми).

Для wifi схема аналогічна, але залежить ще й від спектру електромагнітного сигналу блискавки. Якщо не пощастить й на частоті  wifi адаптеру з'явиться сплеск - занадто потужний сигнал може попалити вхідні ланцюги. Звичайно, залежить від антени, захистних ланцюгів у аксес-пойнті та ін.

Також не забуваємо про живлення пристрою, у мережі по високим частотам таке починає творитися (бо мережеві дроти 220В - здоровенна антена), що при не дуже гарному блоку живлення теж може причинити неприємності.

Тобто найнебезпечніша не сама блискавка - а електромагнітне поле від неї.