Привіт!
На ноуті в ubuntu 8.04 не працює мікрофон, є підозра, що це фізична несправність у мікрофона, тому хочеться перевірити чи так це, чи проблеми в убунту.
Як перевірити?
О-о-о-о... Звук у лінуксі - це справжня невимовна насолода та невичерпне джерело натхнення кожному, хто хоче вдосконалити свою майстерність з високохудожньої лайки!
А перевірити дуже просто. Найшвидший спосіб:
1) знести лінукс
2) встановити віндовз
3) перевірити - О, працює!
4) знести віндовз
5) встановити лінукс і розпочати танці з бубоном.
А вже вибір танців - різноманітний до огиди.
Можна, щоправда, ще швидше - викачати десь "портейбл віндовз" на 100 мегабайтів запуститися з флешки й перевірити не зносячи лінукс, але ж ми не підемо шляхом піратського програмного забезпечення, чи не так?
Отож, танець перший - переконатись, що жодна програма що грає, чи записує звук, окрім тої в якій будемо писати мікрофон, не запущена. Річ у тім, що розробники справжнього вільного програмного забезпечення розуміють, що дві програми які одночасно грають, чи грають і пишуть звуки - то безглуздя, бо ж буде какофонія, тому в лінуксі одночасно може грати звук лише одна програма. Максимум - півтори.
Скажімо, я прямо зараз запустив Аудасіті і спробував запис з мікрофону - не пише! Чому? Тому що я десять хвилин тому дивився ролик на ютубі, тож флеш-плеер вкрав звуковий пристрій собі і не відпустить доки я всі вікна файрфокса не вб’ю.
Перевіряю.
Закрив фаєрфокс.
Перезапустив Аудасіті - пише!
І завваж - жодних складних змін у налаштуванні звукового обладнання я не робив - лише закрив фаєрфокс. Ну хіба ж не по-справжньому зручна та гнучка система?
Далі, пробую прослухати звук, який щойно записав - не грає! Пише "Error while opening sound device" і пропонує перевірити, що ж в мене там за конфігурація. Лізу перевіряю параметри Аудасіті. Звичайна конфігурація - як і завжди.
Закриваю настройки, пробую ще раз - о, "грає".
Себто, бігунець біжить, але повна тиша. Дивно, вчора ж працювало. Мо, навушники зіпсувалися? Закриваю геть аудасіті, запускаю щось инше - ні, навушники цілі, та байдуже - ми ж пишемо, а не граємо.
Далі, в мене Аудасіті в настройці є аж 4 мікрофони на вибір - три від Альзи один від ОСС. Два працюють, тож як вибрати не той - не записуватиме.
Далі є чудовий мікшер "альзаміксергуі", шо через раз зависає при спробі посунути рівень запису, там може знадобитись ввімкнути мікрофон чи мікБуст, а то вони може просто вимкнені; є й ще багато цікавих загадок та надійних програм де може доведеться шось смикати, підкручувати, вибирати.
Тоді й запрацює.
А віра в якусь кращу версію Осс, Альзи чи Пульсаудіо чи будь-що інше - то чистий містицизм і неконструктивна позиція.
Удачі.
М. Чудовий приклад того, як вирішують проблеми люди, яким немає чим зайнятись. Замість того, щоб користуватись нормальним ПЗ, вони відкопують найстаріші версії, що феєрично конфліктують з усім, що тільки можна знайти.