Автор Гілка: вибір файлової системи  (Прочитано 1981 раз)

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • дописів: 370
  • I Like FreeBSD !
чесно кажучи вже замучився читати тести порівняння різних файлових систем ..
результати різні .. коментарі тим більше ..
а шо вибрати .. ??? може хтось допоможе..
потрібна файлова система для серверу, вимоги як завжди : надійність та швидкість ..
на думці все всі розділи на ext4 , а розділ з /mysql - от тут найбільше питання   ??? що для нього вибрати ???

шосьбагато людей хвалять reiser , але ще рік тому на ній я тримав кеш (окремим розділом, (reiserfs напевно , не памятаю )) , так от якогось чудового дня  всі дані втратилсь .. так як то були не важливі дані (кеш можна і новий згенерувати) то переформатував я цей розділ в ext3 , ,,

Praporshic

• Гість
Re: вибір файлової системи
« Відповідей #1 : 2009-02-19 13:29:20 »
Якщо не буде втрат живлення - XFS. А так - особисто я дуже розчарований останнім часом у ReiserFS. І ситуація з Гансом тут ні до чого.

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
« Відповідей #2 : 2009-02-19 13:58:06 »
Цитата
XFS
на всі розділи чи тільки на /mysql-ний ??

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2009-02-19 15:50:15 »
Лише на нього. GRUB має (чи мав - не перевіряв) проблеми з XFS. А взагалі, MySQL вміє використовувати RAW-розділи. Чому б не скористатись?

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
« Відповідей #4 : 2009-02-19 17:32:00 »
Цитата
MySQL вміє використовувати RAW-розділи
можете посилання на якусь статтю або дати а то ніяк нічого не можу знайти про raw i mysql !!!  навіть гугл не допомагає !!!

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #5 : 2009-02-19 19:06:55 »
Можна глянути наприклад тут: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/innodb-raw-devices.html

А можна поцікавитись що у вас за задачі такі, якщо ви в такий низькорівневий тюнінг лізете?
« Змінено: 2009-02-19 19:07:14 від borman »
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Praporshic

• Гість
« Відповідей #6 : 2009-02-19 19:43:16 »
можете посилання на якусь статтю або дати а то ніяк нічого не можу знайти про raw i mysql !!!  навіть гугл не допомагає !!!
:o
http://www.google.com.ua/search?q=raw+mysql&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Перше ж посилання

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
« Відповідей #7 : 2009-02-20 11:39:01 »
Цитата
А можна поцікавитись що у вас за задачі такі, якщо ви в такий низькорівневий тюнінг лізете?
та я ніби і не лізу так "низько" ..
просто є веб-проект.. який живе в основному на одному сервері (якщо чесно є ще кілька але вони так собі "простоюють")
і треба винести mysql на окремий сервер ..
так от сервер є вже давно  .. купили якийсь модний хард (інтел екстрім на ссд  на 64Г) ..
от і думаю як найкраще то всьо організувати..
думаю поставлю  туда gentoo .. mysql-5.1 .. ну і відповідно вже можна і подумати яку файлову систему вибрати для найкращої швидкодії ..
і тут мені дали пораду подивитись на "raw-розділ".. от і тепер треба дізнатись.. може воно краще  !!!!

до речі в мене всі таблиці тільки myisam..  а в посиланнях innodb ??

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
« Відповідей #8 : 2009-02-20 19:11:40 »
Тюнінг файлової системи — це надзвичайно низькорівневий тюнінг. Фактично, ви нехтуєте засобами оптимізації самої бази даних, переключаючись на оптимізацію ядра. Це неправильний підхід. Думаю варто спочатку, проаналізувавши характер переважаючих запитів до БД, оптимізувати розміри буферів даних, розміри пакетів запитів, кеш, багатопотоковість, тип таблиць. Тут є над чим подумати. А оптимізацію ядра слід проводити з огляду на проведену оптимізацію на рівні бази (або паралельно з нею).

Крім того, кожну проблему слід сприймати цілісно. Потрібно чітко уявляти круг адміністративних задач, які потрібно буде виконувати для задовільного функціонування бази даних, та приймати рішення уявляючи як той або інший крок на них вплине. Якщо ближче до практики, то очевидна задача для забезпечення роботи БД — це резервне копіювання, котре засобами mysql за умови наявності значних об'ємів інформації виконується довго і може викликати проблему цілісності даних або ж незручності в роботі клієнтів. Тому для цього зазвичай використовують можливості файлової системи, для повного — LVM snapshot, наприклад, а для диференційного — binlog. Якщо ви переведете сховище на raw-розділ частину з цих можливостей буде втрачено.

Отже, підбиваючи підсумки, можна стверджувати: 1) в першу чергу варто звернути увагу на методи оптимізації, наявні в самій базі даних 2) слід чітко уявляти як позначаться ваші кроки на функціонуванні системи в цілому
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній Volodymyrko

• Графоман
  • I Like FreeBSD !
« Відповідей #9 : 2009-02-21 09:54:12 »
добре.. тоді від raw відмовляюся ..  (я і не був за нього просто цікавився що то таке..  бо не знав про нього. )
Цитата
засобами оптимізації самої бази даних
якщо чесно я вже уявлення не маю шо там можна оптимізовувати:
за час роботи серверу на ньому вже так мінялися різні налаштування буферів, кешу, всього що я зміг найти в інтернеті , що далі вже, на мою думку, нікуди !!!
а міняти структуру, тип таблиць - на жаль так швидко не вийде ..  потрібен час.. сайт вже досить великий і так легко наново переробити  не вийде. шось по трохи міняється до кращого, але не так швидко як б хотілося ..   а саме це, я думаю, і є головною проблемою !!!

а зараз треба досягти якогось позитивного результуту !!! і це можна зробити набагато швидше..
є окремий потужніший, ніж той на якому зараз той mysql працює, сервер .. і треба з нього витиснути все що можна, тому я і питаю порад: що ставтити, як ставити, на шо ставити .. бо протестувати різні варіанти напевно не вийде.. потрібно і багато часу.. та і можливості нема напевно(сервер в Києві а я у Львові) ...
тому хто шо знає як найкраще налаштувати сам сервер - пишіть ..
зокрема, я маю намір поставити туди gentoo, і якщо нічого поганого про xfs не знайду, то під неї зроблю розділ з базами .. ще може є питання яке ядро ставити ?? те шо від gentoo -- ..server .. чи з kernel.org останнє стабільне.. Який планувальник.. а то колись наткнувсь на статтю в якій різні планувальники давали досить різні результати ...