Автор Гілка: Re: web-based subscription service  (Прочитано 5023 раз)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: web-based subscription service
« : 2009-04-07 13:46:59 »
на щастя, комп’ютер залишається комп’ютером, а не обчислювачем і тим паче не ЕОМ, автомобіль — автомобілем, а не самопересуваком, а domain name server ніхто не називає слугою коміркових імен.

те, що так роблять у фінській, ісландській чи японській — це особисті проблеми фіннів, ісландців та японців, відповідно.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній oxana_n

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
« Відповідей #1 : 2009-04-07 14:36:22 »
а ще: автобус - дядьковіз;  мобільний - всюдидіставач і швидкобатареярозрядженець :)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #2 : 2009-04-07 18:11:38 »
Не можу привласнювати ваші заслуги, геніальний переклад WWW був ваш. А Internet - інтернет або мережа. Нічого складного. :)
Тоді вертаємося до наших баранів: як ви перекладаєте World Wide Web?

В укр. мові поширено вживається слово "комп'ютер" і, на жаль, його ніхто дослівно не перекладає.

Це слово попало в українську мову в десь 90-х роках (разом з першими ПЕОМ). Ще коли я вчився в школі, я ніде не зустрічав слова "комп’ютер" в документації по комп’ютерному класі - я передивився щойно - всюди використовується
"обчислювальна техніка/машина/комплекс". Наскільки я пам’ятаю, в ті часи комп’ютерами називали тільки зарубіжні ПК на відміну від вітчизняних ПЕОМ.

Див. також http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D0%B1%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8E%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0

А я мала на увазі утворення нового слова суфіксом/префіксом чи сполученням слів у ісландській мові як наприклад наша "парасолька" (дослівний переклад ви знаєте). ;)

п.с.: який комп'ютер вважати другим? ;)

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%BB%D1%96%D1%87%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0
[Fedora Linux]

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2009-04-07 18:21:40 »
на щастя, комп’ютер залишається комп’ютером, а не обчислювачем і тим паче не ЕОМ, автомобіль — автомобілем, а не самопересуваком, а domain name server ніхто не називає слугою коміркових імен.

Ну і як тоді називали комп’ютери з 195x до 199x, коли слово "комп’ютер" попало в Україну разом з модою на все зарубіжне?

Що таке "всюдихід", "самохід", "транспортний засіб", "машина" розказувати треба?

Ваш переклад "DNS" мене розвеселив. Ще одне підтвердження того, що якщо людина не може сказати своїми словами про щось, то вона не розуміє про що вона говорить.
[Fedora Linux]

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2009-04-07 21:25:38 »
Цитата
Ну і як тоді називали комп’ютери з 195x до 199x, коли слово "комп’ютер" попало в Україну разом з модою на все зарубіжне?
а ще там Esc називали АР-2, Ctrl — СУ, Alt — Доп, Delete — Удал, і т.п.

Цитата
Це слово попало в українську мову в десь 90-х роках (разом з першими ПЕОМ). Ще коли я вчився в школі, я ніде не зустрічав слова "комп’ютер" в документації по комп’ютерному класі - я передивився щойно - всюди використовується
"обчислювальна техніка/машина/комплекс". Наскільки я пам’ятаю, в ті часи комп’ютерами називали тільки зарубіжні ПК на відміну від вітчизняних ПЕОМ.
ну і слава богу, що це слово здохло разом із «вітчизняними» комп’ютерами. радянські абревіатури — найогидніша річ, яку можна собі уявити. на жаль, від них ми так повністю і не позбулися.

Цитата
Ваш переклад "DNS" мене розвеселив. Ще одне підтвердження того, що якщо людина не може сказати своїми словами про щось, то вона не розуміє про що вона говорить.
а це не переклад DNS. Це був «переклад» domain name server:

Цитата
A domain name server is a server that governs the DNS records, such as A (host) records, CNAME (aliases) records, and MX (mail exchange) records for a domain name.
Утім, ви можете продовжити звинувачувати мене в неграмотності та ігноранції, бо я не є спеціалістом ІТ та не зумію сходу скалькувати на псевдоукраїнську усі абревіатури та терміни. В якості наступного аргументу можете знайти в цьому пості орфографічні, стилістичні та інші помилки та задати питання, як людина, що припускається таких помилок, має право брати участь у цій дискусії.

Поза тим суперечка є безсенсовною: ніхто не вживає терміну «всесвітні тенета», і не буде вживати.
« Змінено: 2009-04-07 21:34:30 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #5 : 2009-04-07 22:46:15 »
Цікавий факт - у Білій Церкві є район, що зветься ДНС - дома начальствующего состава, будинки, де роздавали офіцерам квартири.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2009-04-07 23:48:20 »
Цікавий факт - у Білій Церкві є район, що зветься ДНС - дома начальствующего состава, будинки, де роздавали офіцерам квартири.
ССШ — Сільська середня школа  ;D

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #7 : 2009-04-08 10:32:37 »
Цитата
а ще там Esc називали АР-2, Ctrl — СУ, Alt — Доп, Delete — Удал, і т.п.

АР-2  - АвтоРегістр-2, тобто перехід в розширений режим клавіатури. Це чисто юніксова абревіатура.

Цитата
ну і слава богу, що це слово здохло разом із «вітчизняними» комп’ютерами. радянські абревіатури — найогидніша річ, яку можна собі уявити. на жаль, від них ми так повністю і не позбулися.
Це тому що вони написані огидною мовою - найогидніша річ, яку можна собі уявити. на жаль, від неї ми так повністю і не позбулися.

Цитата
а це не переклад DNS. Це був «переклад» domain name server:

Цитата
A domain name server is a server that governs the DNS records, such as A (host) records, CNAME (aliases) records, and MX (mail exchange) records for a domain name.

Копі-пейст у вас виходить просто чудово. Ви просто жива реалізація команди "cat". А своїми словами перекласти на рідну мову зможете? Давайте я почну: "А домейн нейм сервер із а сервер..."

Утім, ви можете продовжити звинувачувати мене в неграмотності та ігноранції, бо я не є спеціалістом ІТ та не зумію сходу скалькувати на псевдоукраїнську усі абревіатури та терміни. В якості наступного аргументу можете знайти в цьому пості орфографічні, стилістичні та інші помилки та задати питання, як людина, що припускається таких помилок, має право брати участь у цій дискусії.

Поза тим суперечка є безсенсовною: ніхто не вживає терміну «всесвітні тенета», і не буде вживати.

Ну так ніхто не вживає і терміну "World Wide Web". Всі кажуть одне коротке слово чи абревіатуру. Інша справа, що спроба популяризації українського відповідника не вдалася. :-(
[Fedora Linux]

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2009-04-08 11:42:13 »
Цитата
Копі-пейст у вас виходить просто чудово. Ви просто жива реалізація команди "cat". А своїми словами перекласти на рідну мову зможете? Давайте я почну: "А домейн нейм сервер із а сервер..."
чи зможу я пояснити гуманітарію, що таке DNS? Так, зможу, бо приблизно уявляю, як воно працює. Якби не уявляв, як би мені в цьому допоміг українізований варіант?

мені подобаються слова «шпалери», «стільниця» і «вогнелис», але я проти повної кирилізації (українізації) всіх технічних термінів. Для прикладу, спробуйте перекласти українською  Zitterbewegung:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zitterbewegung

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #9 : 2009-04-08 14:00:24 »
Цитата
чи зможу я пояснити гуманітарію, що таке DNS? Так, зможу, бо приблизно уявляю, як воно працює. Якби не уявляв, як би мені в цьому допоміг українізований варіант?
Ви народилися з вродженими знаннями DNS англійської? Чи вас спочатку навчили рідної мови а вже з допомогою неї ви вивчили решту?

PS.
Переклад буде чи будуть теревні?

мені подобаються слова «шпалери», «стільниця» і «вогнелис», але я проти повної кирилізації (українізації) всіх технічних термінів. Для прикладу, спробуйте перекласти українською  Zitterbewegung:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zitterbewegung

Тремтіння.
[Fedora Linux]

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2009-04-08 15:22:14 »
Цитата
Ви народилися з вродженими знаннями DNS англійської? Чи вас спочатку навчили рідної мови а вже з допомогою неї ви вивчили решту?
ваше твердження полягає в тому, що рідна мова єдина, а в голові має бути вбудований Google Translate, який перекладає з/на рідну мову. Я в це не вірю: у людини може бути декілька рідних мов. Кожен пласт лексики може бути для людини зручним в різних мовах, а не в одній. І ніякого перекладача в голові немає, людина може думати декількома мовами.

рідною для мене українська є, що означає лише те, що на побутовому рівні я маю найбільший словниковий запас саме нею. Натомість якщо говорити про фізику і ІТ, то мені зручніше висловлювати свої думки англійською, себто можна сказати, що вона мені є рідною в певній галузі. Якісь 150 років тому вся наука велася латиною, і якось люди собі радили без локалізації, яка насправді погіршує спілкування між людьми у світі. Зрештою, і досі мови програмування не локалізовані й базуються на англійській, то чому ж локалізується мова науки і техніки? навіщо?

перекладати я не вмію, я це визнаю. цим нехай займаються перекладачі.

Цитата
Тремтіння.
а от і не тремтіння. дослівне калькування з німецької (zitter — тремтіння, bewegung — рух) не відображає суть явища в жоден спосіб. Ціттербевеґунґ — це «фіктивний рух електрона по спіралі, який випливає із залежності оператора положення від часу для рівняння релятивістської квантової механіка (рівняння Дірака)». Ніякий інший спіралеподібний чи тремтячий рух, ніж цей, ціттербевеґунґом не є. Знайдіть українське слово, яке б оце речення в лапках замінило.

Між іншим

• Гість
« Відповідей #11 : 2009-04-08 16:42:11 »
Кінцевому читачу цих термінів однаково чи це WWW, чи Internet переклали як інтернет, головне, що ясно.
В якості наступного аргументу можете знайти в цьому пості орфографічні, стилістичні та інші помилки та задати питання, як людина, що припускається таких помилок, має право брати участь у цій дискусії.
Уже найшов, правда росіянізм. :)
а от і не тремтіння. дослівне калькування з німецької (zitter — тремтіння, bewegung — рух) не відображає суть явища в жоден спосіб. Ціттербевеґунґ — це «фіктивний рух електрона по спіралі, який випливає із залежності оператора положення від часу для рівняння релятивістської квантової механіка (рівняння Дірака)». Ніякий інший спіралеподібний чи тремтячий рух, ніж цей, ціттербевеґунґом не є. Знайдіть українське слово, яке б оце речення в лапках замінило.
Нехай буде тремторух, наприклад, власне, у чому проблема?

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #12 : 2009-04-08 17:57:14 »
Цитата
Кінцевому читачу цих термінів однаково чи це WWW, чи Internet переклали як інтернет, головне, що ясно.
ну власне я ж про те саме.

Цитата
Уже найшов, правда росіянізм.
таки так :)

Цитата
Нехай буде тремторух, наприклад, власне, у чому проблема?
можна, ок. тільки нашо? я ж кажу, що це те саме, що для програміста Python кирилицею.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #13 : 2009-04-08 18:17:04 »
перекладати я не вмію, я це визнаю. цим нехай займаються перекладачі.
Ну власне весь цей сайт для цього і створений - для перекладу, перекладачів і реального використання термінів у живій мові, щоб потім не з’являлися "уебнуті сервізи" в перекладах.

Цитата
Тремтіння.

Спочатку знайдіть таке німецьке слово, а потім я його перекладу, гаразд?
[Fedora Linux]

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #14 : 2009-04-08 18:44:24 »
Цитата
Ну власне весь цей сайт для цього і створений - для перекладу, перекладачів і реального використання термінів у живій мові, щоб потім не з’являлися "уебнуті сервізи" в перекладах.
однаково поганими є як вебові сервіси, так і послуги павутиння, і треба шукати золоту середину, звісно.

до речі, уеб страница — нормальний болгарський вираз (читається як [уеб], а не по-російському)

Цитата
Спочатку знайдіть таке німецьке слово, а потім я його перекладу, гаразд?
я не володію німецькою. я знаю тільки те, що цей термін запозичено з німецької в англійську та в усі інші відомі мені мови.
« Змінено: 2009-04-08 18:45:43 від noddeat »