Автор Гілка: Лише Word?  (Прочитано 7111 раз)

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • дописів: 139
  • Працюю там, де цікаво
Лише Word?
« : 2009-04-29 06:28:08 »
З вчорашнього сайт новин МОН.
Наказ #977 від 27.10.2008 "Про затвердження Порядку державної реєстрації та обліку відкритих науково-дослідних, дослідно-конструкторських робіт і дисертацій"

4.1. Спеціалізована вчена рада, на засіданні якої відбувся захист дисертації, відповідно до вимог, визначених Порядком присудження наукових ступенів і присвоєння вченого звання старшого наукового співробітника, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2007 № 423, у 30-денний строк з дня захисту подає до УкрІНТЕІ:
  • супровідний лист, у якому наводяться тема дисертації, перелік супровідних до дисертації документів, що подаються до УкрІНТЕІ;
  • заповнений бланк ОКД на паперовому носії у чотирьох примірниках, завірених відповідними підписами та печаткою;
  • заповнену ОКД на електронному носії;
  • автореферат та дисертацію на електронному носії, набрані одним файлом у Word (шрифт Times New Roman, розмір 14) та завірені щодо ідентичності дисертації на паперовому носії підписом голови спеціалізованої вченої ради на  ярлику, наклеєному на електронному носії;
  • автореферат на паперовому носії.

Приїхали, панове. Тепер в УкрІНТЕІ pdf приймати не будуть?
І яким чином залишити нумерацію без змін для автореферату та дисертації?
Без уст я іронічний жах,
Що упирем ікластим став би
З очима ніжними кульбаби,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній knedlyk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 99
  • Archlinux форева!
Re: Лише Word?
« Відповідей #1 : 2009-04-29 07:54:30 »
Наказ #977
....
  • автореферат та дисертацію на електронному носії, набрані одним файлом у Word (шрифт Times New Roman, розмір 14) та завірені щодо ідентичності дисертації на паперовому носії підписом голови спеціалізованої вченої ради на  ярлику, наклеєному на електронному носії;
    .....
:-) Версія MS Word та розширення файлу не зазначено. З PDF буде складно, але керуючись логікою наказу можна принести документ в инших форматах: RTF, ODF, TXT (навіть), врешті насканити сторінки та вставити у ворожий MS DOC, оскільки ці формати документів відкриває MS Word, а `формат Word` як такий взагалі відсутній у світі.  :)

Анонім

• Гість
« Відповідей #2 : 2009-04-29 09:48:07 »
Цікаво інше  - як вони збираються доводити, що текст набрано саме у ворді?
Його ж можна просто зберегти у форматі док...
Здається пани які приймали це рішення просто незнають що існує ще щось крім ворду :(

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #3 : 2009-04-29 12:07:51 »
Наказ #977
....
    .....
:-) Версія MS Word та розширення файлу не зазначено. З PDF буде складно, але керуючись логікою наказу можна принести документ в инших форматах: RTF, ODF, TXT (навіть), врешті насканити сторінки та вставити у ворожий MS DOC, оскільки ці формати документів відкриває MS Word, а `формат Word` як такий взагалі відсутній у світі.  :)

Воно то так, однак виникають питання, яким чином це будуть реалізувати?
Без уст я іронічний жах,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній AVP

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
« Відповідей #4 : 2009-04-29 15:40:16 »

+1  :)
Тоді й PDF піде, якщо набрати у Word, а потім друкувати в PDF, адже потрібно лише, щоб документи були "набрані одним файлом у Word"  ;)
[Debian Lenny]

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #5 : 2009-04-29 21:25:28 »
+1  :)
Тоді й PDF піде, якщо набрати у Word, а потім друкувати в PDF, адже потрібно лише, щоб документи були "набрані одним файлом у Word"  ;)

А навіщо? Я наприклад набираю дисератцію в LaTeX. Для мене експорт в PDF є можливістю нормально працювати з нашими установами і представляти свої результати так, як вони мають виглядати, а не так як налаштовані поля принтера.
Без уст я іронічний жах,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній mim

• Новачок
  • *
  • дописів: 44
« Відповідей #6 : 2009-04-30 09:46:57 »
може, вони хочуть опублікувати купу авторефератів у якомусь "віснику академії ...." Тоді pdf  не підійде, треба якийсь доступний для редагування формат: або від MS Office, або від OpenOffice

до речі, як раз новина проходила, що новий MS-офіс навчився таки робити документи odf.

Відсутній Олександр Барановський

• Графоман
  • дописів: 366
« Відповідей #7 : 2009-05-01 13:25:58 »
Сумно, що у Міністерстві освіти і науки продукують такі накази, не думаючи.

По-перше, у вільному суспільстві є неприйнятним вимагати від людини використовувати те, а не те програмне забезпечення. Кожен має свободу вибирати на свій смак.

По-друге, як слушно зауважує Анонім,
Здається пани які приймали це рішення просто незнають що існує ще щось крім ворду :(
Можливо, малося на увазі «одним файлом», а не купою маленьких файликів? Чи, може, щоб автореферат і дисертація були в одному файлі, а не в окремих? А оскільки ніхто не знає, що існує у світі ще щось, то Word додали автоматично.

А написали б вони хоча б «подавати файл у форматі, який наш Word розуміє, а Word у нас такий»... Зовсім інша постановка питання. Звичайно, вимагати від когось файл у форматі, що не є відкритим, так само неприйнятно у вільному суспільстві. Але це інша тема.

... `формат Word` як такий взагалі відсутній у світі.  :)
Нові версії Word (2007 року чи які там?) використовують формат Office Open XML, що стандартизований, як стверджує Вікіпедія:
http://uk.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML
Тому можна говорити про «формат Word». А зовсім коректно, то про формат Office Open XML. Стандарт ніби можна вільно звантажити.

... Тепер в УкрІНТЕІ pdf приймати не будуть? ...
Мабуть, можна цей наказ просто ігнорувати, як і решту глупоти. У довідниках ВАК для здобувачів наукових ступенів багато років писали, що необхідно подавати «Файли з текстом дисертації на дискетах для передавання до Українського інституту науково-технічної та економічної інформації. Імена файлів dis1.rtf, dis2.rtf, … (1 комплект дискет, кількість яких залежить від обсягу дисертації).» Але УкрІНТЕІ приймає PDF-файли. Навіть не вимагає розрізати їх на частини і перейменовувати. :-) Ми якраз нещодавно обговорювали це у сусідній темі:
http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1229461517/15#15

До речі, згадана постанова Кабінету Міністрів України каже, що «Спеціалізована вчена рада надсилає ... електронний примірник — Українському інституту науково-технічної та економічної інформації.» Електронний примірник — це, напевно, те, що компутер розуміє. Про формат тут немає мови. І здається мені, що постанови Кабінету Міністрів мають вищий пріоритет, ніж накази Міністерства освіти і науки. ;-)

може, вони хочуть опублікувати купу авторефератів у якомусь "віснику академії ...." Тоді pdf  не підійде, треба якийсь доступний для редагування формат: або від MS Office, або від OpenOffice
Взагалі кажучи, PDF-файл при потребі теж можна редагувати. А для підготовки чогось до публікації застосовувати звичайні текстові процесори неефективно, незалежно від того, вільні вони чи ні. На мій погляд (який я, звичайно, нікому не нав'язую), для цього треба щось на основі TeX. Якщо, звичайно, якість результату має значення.

Автореферат — уже публікація. Щоб публікувати його ще десь, потрібен дозвіл того, хто тримає авторські права (у цьому випадку, мабуть, це автор). У наказі МОН про це не написано.

до речі, як раз новина проходила, що новий MS-офіс навчився таки робити документи odf.
Каже Вікіпедія, що без конвертера ні читати, ні писати не вміє:
http://uk.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Word#.D0.A4.D0.BE.D1.80.D0.BC.D0.B0.D1.82.D0.B8_.D1.84.D0.B0.D0.B9.D0.BB.D1.96.D0.B2
У своїх заявках дехто з науковців описував, якими корисними будуть їхні заплановані дослідження для національних інтересів, тоді як насправді ними рухала щира наукова допитливість і бажання написати пару статей.
Станіслав М. Улям, «Пригоди математика»

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #8 : 2009-05-01 14:47:44 »
Опублікувати автореферати???? А навіщо? Ліньки викачати з Бібліотеки Вернадського?

Зрештою є ж програми, які вміють редагувати PDF.

Цитата

Можна посилання на новину?
Без уст я іронічний жах,
Якби не очі в дзеркалах.

Відсутній oleksa

• Кореспондент
  • дописів: 214
« Відповідей #9 : 2009-05-01 14:49:27 »
...
До речі, згадана постанова Кабінету Міністрів України каже, що «Спеціалізована вчена рада надсилає ... електронний примірник — Українському інституту науково-технічної та економічної інформації.» Електронний примірник — це, напевно, те, що компутер розуміє. Про формат тут немає мови. І здається мені, що постанови Кабінету Міністрів мають вищий пріоритет, ніж накази Міністерства освіти і науки. ;-)
Здається, що Накази відомств стосуються внутрішньої діяльності лише цих відомств, тому це їх проблеми, які не треба переносити на себе. Нехай самі конвертують PDF у той Вьорд, що мають. :) Я б так поставився до проблеми.
« Змінено: 2009-05-01 14:49:54 від oleksa »

Відсутній mim

• Новачок
  • *
  • дописів: 44
« Відповідей #10 : 2009-05-02 14:35:36 »
Опублікувати автореферати???? А навіщо? Ліньки викачати з Бібліотеки Вернадського?
Шось таке я і мав на увазі. Вони ж туди якось потрапляють? Хтось конвертує те, що прислали, у те, що там викладено. А якщо ви надішлете, скажімо, той же tex, людям буде легко його перевести?

Цитата
http://support.microsoft.com/?kbid=953195
Цитата
SP2 lets you open, edit, and save documents in version 1.1 of the ODF for Word, for Excel, and for PowerPoint. Users of these Office programs can now open, edit, and save files in the OpenDocument Text (*.odt), OpenDocument Spreadsheet (*.ods), and OpenDocument Presentations (*.odp) formats.

• Графоман
« Відповідей #11 : 2009-05-03 08:13:42 »
Шось таке я і мав на увазі. Вони ж туди якось потрапляють? Хтось конвертує те, що прислали, у те, що там викладено. А якщо ви надішлете, скажімо, той же tex, людям буде легко його перевести?
Після захисту ВАК вимагає подавати автореферат «у вигляді файла з ім'ям aref.rtf, структура якого повністю відповідає друкованому варіанту автореферату з обкладинкою включно» (цитую за Довідником здобувача наукового ступеня, 2006 рік). Теоретично вимагає від спеціалізованої вченої ради, а практично — ця морока покладається на здобувача. Потім ці файли потрапляють у бібліотеку Вернадського.

А ще є такі чудернацькі вимоги: архівувати не можна і файл лише на дискеті. Тому, якщо не вміщається на дискету, можна вилучити ілюстрації, формули... Я справді бачив у бібліотеці такі обрізані автореферати: лише текст, а формул немає. Це називається гордо фонд електронних документів. «И мы еще боремся за звание дома высокой культуры быта?!» :-(
У своїх заявках дехто з науковців описував, якими корисними будуть їхні заплановані дослідження для національних інтересів, тоді як насправді ними рухала щира наукова допитливість і бажання написати пару статей.

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #12 : 2009-05-05 00:40:13 »
Нові версії Word (2007 року чи які там?) використовують формат Office Open XML, що стандартизований, як стверджує Вікіпедія:
Тому можна говорити про «формат Word». А зовсім коректно, то про формат Office Open XML. Стандарт ніби можна вільно звантажити.
Ні, це не так.

По-перше, це не малося на увазі: люди, які пишуть про "набір у Ворді" очевидно не знають про різницю форматів.

По-друге, Ворд із рідним форматом OO XML випущений раніше, ніж почалася процедура стандартизації. Під час цієї процедури до формату були внесені зміни, і вже цей змінений формат було стандартизовано. MS Офіс з цього приводу ніхто не переписував, підтримку формату не коригував. Тому з формальної точки зору Ворд жодної з версій не підтримує стандартизований OO XML, навіть, якщо на практиці зміни були несуттєві.

P.S. Посилатися на українську вікіпедію, НМСД, — моветон: це ще той смітник.

Відсутній Andy Borovy

• Кореспондент
  • Працюю там, де цікаво
« Відповідей #13 : 2009-05-05 11:21:11 »

Та не конвертує. Все подається кандидатом у кандидати або кандидатом у доктори :)
А щодо tex'у, то сконвертувати у RTF- не проблема - є конвертялки (конвертують криво, але конвертують).
Цитата
Цитата
http://support.microsoft.com/?kbid=953195
Цитата
SP2 lets you open, edit, and save documents in version 1.1 of the ODF for Word, for Excel, and for PowerPoint. Users of these Office programs can now open, edit, and save files in the OpenDocument Text (*.odt), OpenDocument Spreadsheet (*.ods), and OpenDocument Presentations (*.odp) formats.
Оце якраз вчора на косорискокрапці була про це стаття.
Без уст я іронічний жах,
Якби не очі в дзеркалах.

• Графоман
« Відповідей #14 : 2009-05-07 20:41:54 »
[...]
По-друге, Ворд із рідним форматом OO XML випущений раніше, ніж почалася процедура стандартизації. Під час цієї процедури до формату були внесені зміни, і вже цей змінений формат було стандартизовано. MS Офіс з цього приводу ніхто не переписував, підтримку формату не коригував. Тому з формальної точки зору Ворд жодної з версій не підтримує стандартизований OO XML, навіть, якщо на практиці зміни були несуттєві.
На мою думку, якщо є ISO-стандарт (чи якийсь інший), який вільно доступний, то можна говорити про формат. Під простонародним словосполученням «формат Word» тоді можна розуміти цей стандартизований OO XML. Якщо є стандарт, то скажуть «OO XML» і кожен знає, що це таке. Чого не можна було сказати про формати файлів, що використовувалися у раніших версіях. Ось це я мав на увазі. Я відчував потребу в тому, щоб дати посилання, а не говорити своїми словами. Вікіпедійна стаття якраз містить згадку про стандарти.

Подробиць про те, коли яка версія вийшла і який саме формат яка версія підтримує, я, звичайно, не знав. Дякую за зауваження! Згадана стаття у Вікіпедії говорить лише, що Microsoft планує колись зробити версію, що буде повністю підтримувати ISO-стандарт.

P.S. Посилатися на українську вікіпедію, НМСД, — моветон: це ще той смітник.
Згоден, мені теж хотілося б, щоб Українська Вікіпедія була кращою. Пан не вважає смітником Вікіпедію взагалі? Лише українську частину? Бо для мене Вікіпедія є авторитетним джерелом, на яке можна посилатися в дискусії. Кожен може звідти перескочити на англійську чи якусь іншу версію статті (якщо там більше інформації). Але з патріотичних міркувань я вважав, що краще тут посилатися на українську.