Автор Гілка: Налатування монітора  (Прочитано 2119 раз)

Відсутній coirius

• Кореспондент
  • дописів: 175
  • ArchLinux
Доброго дня шанлвне панство. Цікавить питання як налаштувати монітор для оптимальной робити? Так, щоб очі не боліли та зір не погіршувався, але, щоб картинка була хорошою.
Дякую за відповіді.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Налатування монітора
« Відповідей #1 : 2010-08-01 23:39:25 »
а) нормальний монітор
б) дотримуватися режиму роботи - щогодини робити перерви, правильна постава і т. д.
На TFT моніторах практично нічого налаштовувати - хіба яскравість. Налаштувати можна інтерфейс ОС - виставити такий розмір шрифтів та значків, щоб легко читалися з півметра. На CRT велике значення має частота - мінімум 85 Гц.
От і все.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #2 : 2010-08-02 01:11:06 »
Монітор з великою кількістю крапок на сантиметр дасть кращу якість картинки. Ставити його краще подалі. Краще щось підставити під монітор, що шия не перенапружувалася. За монітором має бути нейтральний фон(стіна), трохи темніший за монітор, щоб не перенапружувалися очі.

Можна ввімкнути субпіксельне згладжування, але монітор з вищою розподільною здатністю дасть гарантовано кращу якість зображення для будь-якої картинки.

В мене є смартфон HTC G1 (180PPI), електронна книга LBook (160PPI), 17" монітор (96PPI), і ноут широкий 15,4" (95PPI). Зображення на смартфоні і текст на електронній книзі на порядок кращі — я був дуже вражений, коли їх побачив вперше.

PS.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_displays_by_pixel_density
« Змінено: 2010-08-02 01:20:39 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній ihor

• Дописувач
  • **
  • дописів: 65
  • Філософ
« Відповідей #3 : 2010-08-02 12:49:10 »
Цитата
Доброго дня шанлвне панство. Цікавить питання як налаштувати монітор для оптимальной робити? Так, щоб очі не боліли та зір не погіршувався, але, щоб картинка була хорошою.
Дякую за відповіді.

Не дивись на нього ;D.

А якщо бути серйозним то проце інформації навалом, от наприклад:
 Коли працюєш за монітором - він не повинен бути основним джерелом світла(тобто повинне бути додаткове освітлення), це тому що особливістю нашого зору є сприймання спектрів світла які переломлюються від навколишніх предметів (відповідно і будується їхня чіткість), а в моніторі вони не переламлюються, а тупо прямі- відповідно навантаження на очі. Також це стосується коли сидиш вечером і з освітлення один монітор - це дуже шкідливо.

Цитата
б) дотримуватися режиму роботи - щогодини робити перерви, правильна постава і т. д.

Ну це ше зі шкільних років, але хто цього дотримується, тому сиди на табуретці :) спина болітиме від напруження і що години будеш розпинати спину, ці півгодинні болі заставлять вилізти з компутера.

Цитата
На TFT моніторах практично нічого налаштовувати - хіба яскравість. Налаштувати можна інтерфейс ОС - виставити такий розмір шрифтів та значків, щоб легко читалися з півметра. На CRT велике значення має частота - мінімум 85 Гц.
От і все.

Невсе на CRT, 85мгц - мінімум рекомендується від ста і більше, також щоб був додатковий захист від опромінення (захисні окуляри чи покриття на самому моніторі).

І кактус ! - моя мати ховорить що він захичає від опромінення ;D ;D

І до автора, якщо ти вже написав цю тему то в тебе вже є проблеми з зором інакше тебе б це нецікавило. Тому скажу прямо йди купляй окуляри. Також всі рецепти які є тобі не допоможуть (крім одного самого верхнього). Коли довго сидиш за монітом чіткість твого зору пропаде з часом як некрути.
Я п'ю, курю, матюкаюся, не сприймаю більшість людей та для мене не існує більшість моральних принципів!!! ха-ха-ха, шучу, взагалі-то я білий та пухнастий :)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #4 : 2010-08-02 15:16:38 »
Не дивись на нього ;D.
Кроком руш назад, в кам'яний вік. Коли не було ні смердючих автомобілів, ні ракет, що руйнують озоновий шар, ні електроніки, що випромінює, навіть до ГМО тоді не додумалися.  :)
Невсе на CRT, 85мгц - мінімум рекомендується від ста і більше, також щоб був додатковий захист від опромінення (захисні окуляри чи покриття на самому моніторі).
85 МГц? Де такий можна придбати?
Ну, у нормальних моніторах захисне покриття, по ідеї, вбудоване. Хоча, детально цим не цікавився.
І кактус ! - моя мати ховорить що він захичає від опромінення ;D ;D
Ну, якщо кактусами геть відгородитися, то, може, і захистять.  :)
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #5 : 2010-08-02 19:44:24 »
Ну це ше зі шкільних років, але хто цього дотримується, тому сиди на табуретці :)
Або можна встановити одну із багатьох rsi break програм, що робить примусові перерви.

Відсутній coirius

• Кореспондент
  • ArchLinux
« Відповідей #6 : 2010-08-02 21:11:37 »
Ну це ше зі шкільних років, але хто цього дотримується, тому сиди на табуретці :)
Або можна встановити одну із багатьох rsi break програм, що робить примусові перерви.

Наприклад?

Цитата
І до автора, якщо ти вже написав цю тему то в тебе вже є проблеми з зором інакше тебе б це нецікавило.
Власне є незначні: ліве око 0,9, а праве 0,7. Хоча я начебто все нормально бачу :) Це медогляд у військоммат сказав...

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #7 : 2010-08-02 21:15:14 »

Наприклад?
KDE: rsibreak
GNOME: workrave
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній coirius

• Кореспондент
  • ArchLinux
« Відповідей #8 : 2010-08-02 21:19:59 »

Наприклад?
KDE: rsibreak
GNOME: workrave
Дякую.

Я в налаштуваннях монітора встановив яскравість - 20, а контрастність - 20, хоча при 100 очі не боліли, але за зір турбуюся - мені ще n-ну кількість років за монітором сидіти ...

Відсутній ihor

• Дописувач
  • **
  • дописів: 65
  • Філософ
« Відповідей #9 : 2010-08-03 14:08:35 »
Цитата
Я в налаштуваннях монітора встановив яскравість - 20, а контрастність - 20, хоча при 100 очі не боліли, але за зір турбуюся - мені ще n-ну кількість років за монітором сидіти ...

І як? шось видно :)

З.И. Чому я тільки зараз про це взнаю, шо є портабл програми портовані на лінукс :(
http://portablelinuxapps.org/
Я п'ю, курю, матюкаюся, не сприймаю більшість людей та для мене не існує більшість моральних принципів!!! ха-ха-ха, шучу, взагалі-то я білий та пухнастий :)

Відсутній Moses

• Кореспондент
  • дописів: 156
  • Наша рросповідь...
« Відповідей #10 : 2010-08-12 10:21:18 »
От як його відкалібрувати у домашніх умовах, ото питання.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #11 : 2010-08-12 11:20:06 »
От як його відкалібрувати у домашніх умовах, ото питання.
http://docs.kde.org/development/uk/extragear-graphics/digikam/raw-decoding.html
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній OAntey

• Дописувач
  • **
  • дописів: 75
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #12 : 2010-08-12 19:03:52 »
Для того, щоб менше напрягався зір (робота з текстом), також можна порекомендувати встановити збільшити роздільну здатність відтворення шрифтів.
Gnome.
Система->Параметри->Оформлення->Зовнішній вигляд->Закладка шрифти->Подробиці
Стандартне уважається 96 крапок на дюйм.
Якщо роздільна здатність дисплею є великою (більше 1280х1024), або є проблеми з зором, рекомендується встановлювати 128 dpi.
Низьку роздільну здатність 64 dpi рекомендують для дисплеїв 800х600, 640х480. Також ці величини залежать від діагоналі диплею. Можна падібрати величину dpi методом підбору.